Pitkän uran tehnyt muusikko George Michael kuoli joulupäivänä 2016. Kuva: Reuters
Pitkän uran tehnyt muusikko George Michael kuoli joulupäivänä 2016. Kuva: Reuters

”Tuntui kuin minut olisi kirottu. En voi ymmärtää, miksi Jumala koetteli minua niin”, kertoi George Michael Guardianin haastattelussa alkuvuosistaan.

Seitsemän autokolaria, vankilatuomio huumeista ja kohupidätys siveettömästä käytöksestä. Tähän päälle äidin menehtyminen syöpään sekä ensirakkauden kuolema aidsiin. Sitten vuosien masennuskierre.

Voi George Michaelia. Jos on yliseksuaalinen pössyttelijä ja masennukseen taipuvainen perfektionisti, ei ihme, että elämä tuntuu välillä kasanneen muusikon harteille enemmän kuin hän on jaksanut kantaa.

– Elämästäni katosi 12 vuotta pimeyteen, masennukseen ja pelkoon. Tuntui kuin minut olisi kirottu. En voi ymmärtää, miksi Jumala koetteli minua niin. Kukaan ei voi käsittää, miten paljon kuolemaa ympärilläni oli, tähti on summannut aikuisuutensa alkuvuosia Guardianin haastattelussa.

Mutta jotenkin George Michael on aina noussut syövereistä. Tämä laulaja ja lauluntekijä on popikoni, jonka tähti ei sammu sekoiluihin.

Trendikkäiden silmälasien takaa tuntuu aina tapittavan vilpitön poika, joka myöntää nolona virheensä eikä koskaan lakkaa arvostamasta fanejaan.

Maaliskuussa George Michael julkaisi vuosien tauon jälkeen uuden levyn, konserttisalikiertueella nauhoitetun Symphonican, joka nousi Briteissä albumilistan ykköseksi.

”Elämästäni katosi 12 vuotta pimeyteen, masennukseen ja pelkoon.”

George Michaelin veroista poptähteä ei ole maailmassa monta, kaiken kaikkiaan hänen albumejaan on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta (vuoden 2014 luku).

Ujo ja kokematon seksisymboli

Georgios Kyriakos Panagiotou syntyi vuonna 1963 kreikkalaisen isän ja brittiläisen äidin kuopukseksi. Pohjoislontoolaisessa lähiössä asuvan ravintoloitsijaperheen vanhemmat paiskivat töitä kahdessa vuorossa elättääkseen Georgioksen ja kaksi tytärtään. George Michael on sanonut perineensä itseluottamuksensa sekä halunsa päästä elämässä eteenpäin siirtolaisisältään Jackilta.

George Michael uskoo myös, että kiinnostus musiikkiin heräsi kahdeksanvuotiaana aivotärähdyksen seurauksena. Ennen kuin nuori Georgios kaatui koulun portaissa ja löi päänsä patteriin, hän oli puuhastellut matematiikan, luonnontieteiden ja ötököiden parissa.

Onnettomuuden jälkeen pojan intohimo suuntautui musiikkiin, ja kaksi viikkoa tärähdyksen jälkeen hän sai päähänsä alkaa soittaa viulua.

– Olisinpa valinnut toisen instrumentin, mutta viulu nyt sattui ensimmäisenä vastaan. Aneluistani huolimatta vanhempani eivät antaneet minun lopettaa soittoharrastusta, vaan kävin viulutunneilla seitsemän vuotta.

Kun perhe vaurastui ja muutti paremmalle alueelle Lontoon Hertfordshireen, 12-vuotiaan Georgiosin piti vaihtaa koulua. Uudella luokallaan hän ystävystyi nopeasti Andrew Ridgeleyn kanssa: Andyn räikeä itsevarmuus täydensi ujoa George Michaelia. Musiikista innostuneet kaverukset perustivat bändin ja haaveilivat menestyksestä.

Vuonna 1981 haahuilu muuttui totiseksi tekemiseksi. Wham! tunkeutui popyleisön tietoisuuteen. Nilkoista käärityissä farkuissaan, valkoisissa t-paidoissaan ja pastellineuleissaan keimailevan pojat haluttiin kaikkialle.

George Michaelin suurin rakkaus oli Anselmo Feleppa, johon hän ihastui alle kolmikymppisenä. Siihen asti muusikon kumppaneiksi olivat kelvanneet niin naiset kuin miehetkin: George Michael kertoo heränneensä homoseksuaalisuuteensa varsin myöhään. Hän kyllä harrasti seksiä naisten kanssa, mutta tunsi, ettei koskaan pystyisi parisuhteeseen heidän kanssaan.

– Tunnetasolla olen gay. Lopetin naisten kanssa makaamisen, koska se alkoi tuntua hyväksikäytöltä. Hiv-tietoisuuden lisääntyessä olisi myös ollut reilua kertoa satunnaisille partnereille, että on harrastanut seksiä myös miesten kanssa.

Hivistä tiedettiin vielä melko vähän, kun se jo heitti varjonsa George Michaelin ja Anselmon suhteeseen vain kolme kuukautta miesten tutustumisen jälkeen. Anselmo sai kuulla sairastavansa aidsia, ja seuraavat vuodet George Michael hoiti poikaystäväänsä. Anselmo kuoli aivoverenvuotoon Brasiliassa vuonna 1993.

”Nukuin ja nukuin. Toisina päivinä en saanut jalkaani toisen eteen, toisina tunsin lentäväni, sitten äksyilin kaikille ja tein paskoja bisnespäätöksiä.”

– Hän menehtyi aivan liian varhain, mutta ei siksi myöskään koskaan menettänyt arvokkuuttaan. Uskon, että minäkin säästyin asioilta, jotka muut aids-potilaiden läheiset ovat joutuneet käymään läpi, George Michael on sanonut.

Anselmon kuolemaa seurasi George Michaelin masennuskierre, jota mies yritti lievittää masennuslääkkeillä ja päihteillä.

– Nukuin ja nukuin. Toisina päivinä en saanut jalkaani toisen eteen, toisina tunsin lentäväni, sitten äksyilin kaikille ja tein paskoja bisnespäätöksiä, George Michael kuvaili Guardianissa.

Tähti on epäillyt, että masennus kulkee hänen geeneissään. Hänen enonsa teki itsemurhan, samoin hänen isoisänsä.

– Äitini epäili, että hänen veljensä teki itsemurhan, koska ei pystynyt tunnustamaan homoseksuaalisuuttaan. Siksi minäkään en pitkään aikaan uskaltanut tulla kaapista ulos: äiti olisi kauhistunut.

Eivätkä George Michaelin menetykset siihen päättyneet. Vain muutama vuosi Anselmon kuoleman jälkeen hänen äitinsä menehtyi syöpään. Se oli hirvittävä kolaus George Michaelille, jonka elämän peruspilari äiti oli ollut.

Tähti rakasti ja arvosti äitiään enemmän kuin ketään ja koki voimakkaasti, että hänen parhaat vuotensa olivat ohi vähän päälle kolmikymppisenä.

Pössyttelyä ratissa

Anselmon kuoltua George Michael oli alkanut lievittää ahdistustaan kannabiksella. Pahimpina aikoina mies pössytteli 25 sätkää päivässä. Ei ihme, että viranomaiset ja lakituvat tulivat  tutuiksi vuosien aikana. Joidenkin laskelmien mukaan muusikko on ollut auto-onnettomuudessa ainakin seitsemän kertaa, usein pilvipäissään. Vuonna 2006, kolaroituaan kolmea autoa parkkeeratessaan, George Michael myönsi brittilehdelle olevansa ”hirveän huono kuski”.

– Ihan oma vikani, kuten yleensäkin.

Vuonna 2010 muusikko sai vankilatuomion toistuvasta kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamisesta. Hän on kuvaillut kahdeksan viikon vankilajaksoa elämänsä kauheimmaksi ajaksi, vaikka heti vapauduttuaan vitsailikin sellin tehneen niin hyvää hänen luovuudelleen, että hänet olisi pitänyt sulkea lukkojen taakse vuosia sitten.

Viime aikoina George Michael on hakeutunut vieroitukseen Englannissa sekä Australiassa. Hän on selittänyt sekoilujaan henkilökohtaisilla ongelmillaan ja sillä, että on ollut liian ylpeä hakemaan apua.

Parannuksista huolimatta George Michaelin epäonni liikenteessä on jatkunut. Viime vuonna hän sinkosi autosta englantilaisella moottoritiellä 110 kilometrin tuntivauhdissa. Tähti oli raottanut auton ovea sulkeakseen sen paremmin, mutta tempautuikin ulos kyydistä. Ihme kyllä, helikopterilla sairaalaan lennätetty George Michael selvisi tästäkin muutamalla naarmulla.

Seksin nälkä

Vaikka George Michael olikin arkaillut julkistaa homouttaan, se tapahtui ryminällä vuonna 1998, kun muusikko pidätettiin siveettömästä käytöksestä beverlyhillsiläisen puiston vessassa. Sinne tähteä oli seurannut siviiliasuinen poliisi.

– En tiennyt miehen olevan kyttä, kun hän alkoi leikkiä kanssani leikkiä ”näytän sinulle omani, jos sinä näytät omasi, ja kun näytät omasi, aion pidättää sinut”.

George Michael oli varma, että tapaus oli keltaisen lehdistön ja poliisin yhteinen ansa.

– Olin tullut läheisilleni kaapista ulos jo vuosia aiemmin, mutta toimittajat eivät olisi saaneet minua myöntämään homouttani ilman tätä.

Muusikko, säveltäjä George Michael syntyi Lontoossa vuonna 1963 ja kuoli kotonaan Oxfordshiressa vuonna 2016. Kuva: Reuters
Muusikko, säveltäjä George Michael syntyi Lontoossa vuonna 1963 ja kuoli kotonaan Oxfordshiressa vuonna 2016. Kuva: Reuters

Lopulta George Michaelin onnistui kääntämään vessakohunkin edukseen. Kokemuksesta syntyi hittibiisi ja video Outside, jolla mies pidätetään suurieleisesti. Kun poliisihelikopteri nousee ilmaan, sen alla levittäytyy kaupunki, missä pariskunnat lempivät ulkona julkisesti.

Näin tähti kuittasi tapauksen piikikkäällä huumorillaan.

Tapahtuman jälkeen George Michael on useasti avautunut kyltymättömyydestään. Tosin kruisailun eli satunnaisen seksiseuran etsimisen hän lopetti kohuun.

– On eri asia jäädä kerran kiinni kruisailusta ja vitsailla sillä. Jos se tapahtuisi uudestaan, näyttäisin vain tyhmältä.

”Itse en osaa kokea uudelleen tajunnan räjäyttävää ensikohtaamisen huumaa suhteessa.”

Kohun aikaan George Michael seurusteli galleristi Kenny Gossin kanssa. Miehillä oli avoin suhde, vaikka muusikko kuvailikin heitä henkisesti yksiavioisiksi.

– Jotkut miehet pystyvät elämään yksiavioisina, ja kadehdin heitä. Itse en osaa kokea uudelleen tajunnan räjäyttävää ensikohtaamisen huumaa suhteessa, tähti on puhunut avoimesti.

Kennyn ja George Michaelin kymmenvuotinen suhde päättyi viisi vuotta sitten. Vuonna 2014 muusikko seurusteli libanonilaisen hiusmuotoilijan Fadi Fawazin, 39, kanssa. Se oli Fadi, joka tuki riippuvuuksista kärsivää rakastaan vieroitushoidoissa ja istui sairaalavuoteen reunalla, kun tähteä hoidettiin keuhkokuumeen vuoksi.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 29/2014.

Vierailija

Yhdeksän elämän George Michael: ”Kukaan ei voi käsittää, miten paljon kuolemaa ympärilläni oli”

Tämä ihminen taisi olla enkeli maan päällä. Olen pitänyt musiikista paljon, tuli kuunneltua nuorena. En kyllä ymmärtänyt ennen kuin nyt, että sen lisäksi että oli lahjakas, oli lisäksi hyvä ihminen. Liiankin. Jos nyt oikein ymmärrän, hoiti partnerinsa, jonka oli tuntenut muutaman kuukauden, kun sairaus ilmoitti itsestään. Plus kaikki hyväntekeväisyys, josta ei kuulutellut. Plus helvetinmoinen huumori, kun nauroi kappaleissaan omille vastoinkäymisilleen. Voi hemmetti mikä ihminen. Harmi kun ei...
Lue kommentti

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.