Monen mielestä Winona näyttää edelleen hämmentävän paljon samalta kuin 90-luvun hittielokuvissaan. Kuva: Reuters
Monen mielestä Winona näyttää edelleen hämmentävän paljon samalta kuin 90-luvun hittielokuvissaan. Kuva: Reuters

Winona Ryder ihastutti 90-luvun elokuvissa, mutta katosi julkisuudesta seuraavaksi vuosikymmeneksi. Viime vuosien aikana hänet on taas nähty valkokankailla. Hänen uusin tähtiroolinsa on kuitenkin Netflix-sarjassa.

Oletko jo tutustunut Netflixin uusimpaan hittisarjaan Stranger Things? Jos et, kannattaa tarttua tuumasta toimeen.

Kauhua, outoja juttuja ja 80-luvun nostalgiaa vilisevä uutuus on yksi tämän hetken puhuttavimmista ja hehkutetuimmista tv-ilmiöistä. Esimerkiksi Collider-sivusto on nimennyt sarjan vuoden parhaaksi.

Ohjelman mainioutta – ja nostalgia-arvoa – ei vähennä lainkaan se, että yhtenä sen päähenkilöistä nähdään 1990-luvun Hollywoodin suosikkikasvo Winona Ryder, 44. Hänen 30-vuotisen uransa varrelle on mahtunut yhtä ja toista.

Amerikan kullannuppu

Winonan näyttelijänura alkoi jo teini-ikäisenä. Kuuluisuuteen hän ponnisti todella vuonna 1988 julkaistusta Tim Burtonin kauhukomediasta Beetlejuice­­New York Magazinen tuoreessa haastattelussa Winona kertoo, että läpimurtoelokuva aiheutti hänelle vaikeuksia henkilökohtaisessa elämässä.

– Se oli iso elokuva, mutta se ei helpottanut minun kokemustani lukiossa. Se teki siitä kamalamman. Olin kummajainen ja noita, hän sanoo.

”Lääkärini sanoi, että olen liian sairas tekemään töitä.”

Vaikka lukiossa Winonaa ei rakastettu, elokuvantekijät kiljuivat hänen peräänsä. Hän sai valtavasti elokuvatarjouksia, ja vuonna 1990 hänet oli kiinnitetty neljään elokuvaan. Liika työ kuitenkin ajoi Winonan uupumukseen, ja hänen oli luovuttava roolistaan Kummisetä-elokuvasarjassa.

– Olin sairas. Lääkärini sanoi: ”Olet liian sairas tekemään töitä. Mene kotiin”, Winona kertoi vuonna 1990 New York Timesille.

Uupumuksen selätettyään Winona nähtiin 90-luvun alkupuolella monissa suosikkielokuvissa. Hän nappasi Oscar-pystit rooleistaan elokuvissa Pikku naisia ja Viattomuuden aika. Kriitikot ja yleisö rakastivat Winonaa. Pian häntä alettiin kutsua myös nimellä ”Amerikan kullannuppu”.

Winona vuonna 1996. Kuva: Reuters
Winona vuonna 1996. Kuva: Reuters

Ikuista rakkautta – tai ei ehkä sittenkään

Vuonna 1990 Winona näytteli tuolloisen poikaystävänsä Johnny Deppin kanssa elokuvassa Saksikäsi Edward. Nuoren parin rakkaus oli palavaa, ja Johnny tatuoi käsivarteensa sanat ”Winona forever” (suom. Winona ikuisesti).

Pariskunta kihlautui ja oli yhdessä kolme vuotta. Lopulta he kuitenkin erosivat, ja Johnny joutui muokkaamaan tatuointiaan. Nykyään siinä lukee ”Wino forever” (suom. Juoppo ikuisesti).

Johnnyn toinen entinen puoliso Amber Heard on tänä vuonna syyttänyt häntä perheväkivallasta. Kesäkuussa Winona kommentoi tapausta Timelle:

– Voin puhua ainoastaan omasta kokemuksestani, joka on hyvin erilainen kuin puheet, joita häneen on kohdistettu, Winona sanoi.

– Hän ei koskaan ollut väkivaltainen minua kohtaan. Tunnen hänet ainoastaan hyvänä, rakastavana ja välittävänä tyyppinä, joka on todella suojeleva rakastamiaan ihmisiä kohtaan.

Johnny Depp ei ole Winonan ainoa kuuluisa poikaystävä. Vuosina 1998–2000 hän seurusteli Matt Damonin kanssa. Kuva: Reuters
Johnny Depp ei ole Winonan ainoa kuuluisa poikaystävä. Vuosina 1998–2000 hän seurusteli Matt Damonin kanssa. Kuva: Reuters

Winona on kertonut ­oikean kumppanin tapaamisen olevan vaikeaa julkisuuden takia. 35-vuotiaana hän tapasi potentiaalisen miehen, joka kuitenkin myöhemmin paljasti kiinnostuneensa naisesta vain siksi, että tämä oli kuuluisa.

– Muistan sen murskaavan tunteen, kun mietin, tapaanko koskaan kumppania, joka ei tiedä minusta mitään ja joka ei kuvittele tuntevansa minua sen perusteella, mitä hän on netistä ­lukenut, tähti päivitteli pari vuotti sitten Red-lehdelle.

Winona seurustelee muotiyritys Loomstaten johtajan Scott Mackinlay Hahnin kanssa. Pari on ollut yhdessä vuodesta 2011. Yksityiselämäänsä varjeleva näyttelijä kuitenkin vaikenee suhteensa tarkemmista käänteistä. Taannoin hän kuitenkin paljasti US Weeklylle, ettei haaveile avioliitosta.

– Avioliitto? En tiedä. Mieluummin näin, että en ole koskaan ollut naimisissa kuin että olisin eronnut pariinkin kertaa. Ei sillä, että siinä on jotain vikaa, mutta en usko että pystyisin siihen, vaikka se olisi vaihtoehto, hän kertoi lehdelle.

Varastelua ja katoamistemppu

Vuonna 2001 Winona pidätettiin joulukuussa Beverly Hillsissä sen jälkeen, kun hän oli varastanut Saks Fifth Avenue -tavaratalosta vaatteita 6 000 dollarin arvosta. Oikeudessa häntä syytettiin myös reseptittömien lääkkeiden hallussapidosta.

Lääkesyytteet hylättiin, mutta varkaudesta hänelle määrättiin sakkoja ja yhdyskuntapalvelua.

Winona selitti varasteluaan lääkeriippuvuudella. Omituisesta episodista huolimatta fanit eivät Winonaa hylänneet. Hänen oikeudenkäyntinsä aikana he seisoivat oikeustalon ulkopuolella pukeutuneena Vapauttakaa Winona -paitoihin.

Winona kuitenkin halusi itse pois julkisuudesta. Hän katosi useiksi vuosiksi tapahtuneen jälkeen. Tuon ajan hän asui San Franciscossa perheensä luona.

Vuonna 2011 hän kertoi Me Naisille, että päätös vetäytyä julkisuudesta oli hyvin tietoinen.

– Olin työskennellyt nuorena niin, etten ollut ehtinyt rakentaa muuta elämää. En halunnut jonain päivänä katsoa taakseni ja huomata, että minulla olisi vain urani. Otin vapaata rakentaakseni itselleni elämän, hoitaakseni ystävyyssuhteita ja ollakseni perheeni kanssa, hän kertoi.

Oikeudessa vuonna 2002. Kuva: Reuters
Oikeudessa vuonna 2002. Kuva: Reuters

Ikuinen tyttönen

2010-luvulla Winona palasi pikku hiljaa takaisin julkisuuteen. Vuonna 2011 hänet nähtiin psykologisessa trillerissä Black Swan sekä suhdekomediassa Paha paikka.

Nousu ei kuitenkaan ollut ihan yksinkertainen.

– Vaati muutaman vuoden, että tajusin miten vaarallinen irtiotto oli uralleni. Minulle sanottiin jatkuvasti, että minun on palattava töihin, jotta pysyn pinnalla. Kun halusin palata, sain yhtäkkiä miettiä, että mihin kaikki katosivat, Winona kertoi Timelle.

90-luvulla Winona oli näytellyt ikonisia nuoren naisen rooleja. Nyt hän oli yli 30-vuotias.

– Kolmekymppiseni olivat monesta syystä vaikeita aikoja. Mutta työmielessä minut nähtiin edelleen nuorena tyttönä, vaikka olin siihen jo liian vanha, Winona kertoo.

Nyt 44-vuotiaana Winona näyttää samalta kuin parikymppisenä: suuret, ruskeat silmät, kuulas iho ja tumma tukka ovat edelleen hänen tavaramerkkejään. Se, mikä on muuttunut, on näyttelijän asenne itseään kohtaan. Hän ei tunnu välittävän, onko kuuluisa vai ei. Ja vaikka roolit eivät ole enää yhtä suuria kuin uran huippu­aikoina, Winona ei kanna huolta huomisesta.

– On vapauttavaa päästä yli nuoruuden ahdistuksesta. Nyt otan vastaan vain rooleja, jotka ­todella puhuttelevat minua. En ajattele strategisia urasiirtoja. Minulla on myös mahtava perhe, jonka puoleen kääntyä. Työt eivät ole kaikki kaikessa, hän kertoi vuonna 2014.

Winona yhdessä ohjaaja Tim Burtonin kanssa. Parivaljakko on tehnyt yhdessä paljon töitä. Viimeisimpänä Winona teki ääniroolin Timin animaatiossa Frankenweenie vuonna 2012. Kuva: Reuters
Winona yhdessä ohjaaja Tim Burtonin kanssa. Parivaljakko on tehnyt yhdessä paljon töitä. Viimeisimpänä Winona teki ääniroolin Timin animaatiossa Frankenweenie vuonna 2012. Kuva: Reuters

Vieraita ja tuttuja tunteita

Stranger Things -sarjassa Winona ei ole enää mikään tyttönen. Nyt hän näyttelee Joyce Byers -nimistä kahden lapsen yksinhuoltajaa.

– Minulta kysytään usein, miten lapseton voi tietää, kuinka äitiä näytellään. Minulla ei ole kokemusta äitiydestä, mutta kun sisarentyttöni syntyi, tunsin jotain samanlaista. Olin valmis hyppäämään auton eteen ja kuolemaan tämän pienen ihmisen vuoksi.

Joycella on sarjassa takanaan raskas ero, ja sarjassa viitataan useaan otteeseen siihen, kuinka hän on menneisyydessään kärsinyt ahdistuneisuudesta. Menneiden takia Joycea ja hänen huoltaan ei oteta tosissaan. Myös Winonalla on kokemusta samasta.

– En haluaisi tietää, että monella on ennakkoluulo siitä, kuinka olen superherkkä ja särkyvä. Minä olen superherkkä, mutta mielestäni se ei ole huono asia, hän kertoi New York Magazinelle.

Winona kertoo myös kyllästyneensä siihen, että ihmiset pitävät häntä menneiden vaikeuksien takia viallisena. Vuonna 1999 aiemmin julkisuudessa henkilökohtaisesta elämästään vaitonainen Winona näytteli elokuvassa Vuosi nuoruudestani. Elokuva on kuvaus nuoren naisen mielenterveysongelmista. Tuolloin Winona avautui myös omasta menneisyydestään, johon kuului paljon ahdistusta ja masennusta.

– Omat kokemukseni johdattivat minut näyttelemään elokuvassa, hän kertoo Timelle.

Sen jälkeen kun hän kertoi omasta masennuksestaan, Winona on omasta mielestään tullut leimatuksi hulluksi ja hermoheikoksi.

– Viime vuosina olen huomannut, että sen tarinan muuttaminen on kirjaimellisesti mahdotonta, Winona kertoo.

– Mutta en kadu avautumistani siitä, mitä kävin läpi. Vaikka se kuulostaa kliseeltä, moni nainen on kertonut minulle, että se auttoi heitä.

Winona viime vuonna ilmestyneen Experimenter-elokuvan kutsuvierasnäytöksessä. Kuva: Reuters
Winona viime vuonna ilmestyneen Experimenter-elokuvan kutsuvierasnäytöksessä. Kuva: Reuters

Omituinen some – omituiset fanit

Julkisuus on muuttunut paljon Winonan 30-vuotisen uran aikana. Erityisen isoja muutoksia siihen on tuonutt some. Instagramille, Facebookille ja Twitterille Winona sanoo jyrkästi ei.

– En ole sosiaalisessa mediassa. En osaa käyttää sitä. Ja olen kuullut että kamalat ihmiset voivat siellä… en edes halua sanoa mitä, koska se saisi minut kuulostamaan liian herkältä, Winona kertoi New York Magazinelle.

Erikoisia kohtaamisia ihmisten kanssa Winona on kuitenkin saanut urallaan kohdata ilman someakin. Ennen nettiaikaa epämääräiset haukkuja olivat reaalimaailmassa, eivät ruutujen takana. Winonallakin on ollut useampi vainoaja vuosien varrella.

Ja kyllä niitä haukkuja on päin naamaakin yllättävän helppo heittää.

– Kerran eräs fanikseni esittäytynyt kutsui minua suoraan kusipääksi. Olin vanhempieni kanssa illallisella. Se oli melko järkyttävää, koska sanat järkyttivät vanhempiani ja minä järkytyin siitä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.