Vuokko kävelee mielellään paikasta toiseen. ”Silloin voi miettiä hyvin. Käytän myös julkisia paljon. Pidän lentämistä epäekologisena, mutta olen sallinut lennot lomalle ajan säästämisen takia.”

Vuokko Hovatan kotitalossa kierrätetään saunavuoroja ja lainataan naapurista sitruunaa. Kauppalaskut ja yhteisen työn Vuokko jakaa muusikkoavomiehensä kanssa.

Vuokko Hovatta istahtaa toiseen olohuoneeseensa, Kallion Karhupuistossa sijaitsevaan Bear Park -kahvilaan, ja nappaa mustan kahvin. Näyttelijä-laulaja tuntuu elävän sillä, kun harjoituskausi Helsingin Kaupunginteatterin ensi kevään musikaaliin Vampyyrien tanssiin on kuumimmillaan. Täällä hän istuu lähes joka päivä, tänäänkin kahteen kertaan.

– Minulla ei ole kahvinkeitintä kotona, sillä tykkään käydä juuri kahviloissa, Vuokko nauraa.

Tämä syksy on tarkoittanut Vuokolle taloudellisia muutoksia. Hän palasi elokuussa Helsingin kaupunginteatteriin kahden virkavapaavuoden jälkeen. Kuukausipalkka tuleekin tilille taas säännöllisesti.

– Ennen virkavapaata jännitin, miten tulen toimeen, mutta töitä oli koko ajan riittävästi. Tunneissa tein paljon vähemmän kuin nyt, mutta tulot olivat suurin piirtein samat, Vuokko laskee.

– Palkat eivät teatterialalla päätä huimaa, eikä iltalisiä tunneta. Teatteria täytyy rakastaa.

Virkavapaansa aikana Vuokko keskittyi musiikkiin ja keikkaili ulkomaillakin. Hän teki myös runo- ja laululevyn yhteistyössä muusikkoavomiehensä Zarkus Poussan ja runoilija Aulikki Oksasen kanssa. Levy perustuu kolmikon yhteisiin konsertteihin, ja Aulikin runoja ovat säveltäneet muun muassa Tuure Kilpeläinen ja Kerkko Koskinen.

Vuokko sai levyn käsiinsä viime viikolla.

– Levymyyntihän on nykyään mitä on. Me halusimme silti tallentaa tekemisemme ja teimme levyn taiteellisten tavoitteidemme täyttämiseksi. Kuulijoissamme on onneksi ikäluokkaa, joka haluaa pitää levyä käsissään eikä kuuntele musiikkia netistä, Vuokko sanoo.

Laskeneen levymyynnin takia keikoista on tullut hänellekin yhä tärkeämpi tulonlähde.

– Latauksista ei saa samanlaisia tuloja kuin konkreettisesta levymyynnistä. Ja vaikka Spotify on muusikolle ristiriitainen laitos, käytän ja maksan siitä itsekin.

 

Vuokko Hovatta juo kahvinsa mieluiten viihtyisässä kuppilassa.

Maanantai

Lounaaksi banaani ja bulgarianjogurtti 1,29 €

Iso kahvi mukaan 2 €

Pikkulahjoja tyttären joulukalenteriin 18 €

Ruokaostoksia 36 €

Suklaata ja glögiä kavereille esitykseen 17 €

Lasi viiniä teatterissa 6 €

Omaisten lippu Kummitusjunaan 0 €

”Menen Vampyyri-treeneihin Linnanmäen Peacock-teatteriin ja nappaan lähikaupasta lounaseväät. En tykkää syödä treeneissä raskaasti, jotta en väsähdä. Syön päivän ainoan lämpimän aterian yleensä kolmen jälkeen kotona. Se on sopivasti päivän ja illan töiden välissä.

Harjoitusten jälkeen vien tyttäreni Hertan sirkustreeneihin mieheni autolla, sillä sää on karmiva. Harrastus maksaa vuodessa noin 300 euroa. Ajan samalla reissulla ruokaostoksille Kalasataman Lidliin. Olemme ristineet sen hipsteri-Lidliksi, koska se on ilmava ja valoisa. Hintataso on sellainen, että sinne menee satanen, jos muualle menisi 130 euroa.

Yritän suunnitella kauppakäynnit niin, että kävisin hakemassa viikon tarpeet kerralla. Otan Lidlistä peruskamat ja vihannekset, koska ne ovat siellä tuoreita. Nappaan mukaan aina munakoisoa, kesäkurpitsaa, porkkanoita, samoja kasviksia kerta toisensa jälkeen. Kalat haemme Hakaniemen hallista.

Ruoka on asia, josta en tingi. Tiedän, että se on etuoikeutettua, sillä einekset ovat halvempia. Kyllä minäkin joskus jotain eineksiä saatan ostaa, vaikkapa valmislihapullia Hertalle. Maksamme mieheni kanssa kauppalaskut suurin piirtein puoliksi. Meillä ei ole kotona yhteisiä tilejä tai talousrahastoja, vaan käymme kaupassa vuorotellen.

Illalla menemme ystäviemme kanssa teatteriin Studio Pasilaan katsomaan Kummitusjunaa. Palaamme sieltä Kallioon julkisilla, ja maksan kaikki neljä bussikortillani, koska muilla ei ole sellaista. On ihan älytöntä ajella Helsingissä ilman matkakorttia ja maksaa kertalipulla!”

Tiistai

Päivän kahvit 3 €

Mekko 38 €

”Kävelen työmatkat aina Lintsille. Kotimatkalla pysähdyn Kalliossa sijaitsevaan käytettyjen vaatteiden liikkeeseen Frida Marinaan. Löydän sieltä mustan kirjaillun mekon. Olen mekko- ja sukkahousuihminen.

Käytän vaatteet aika lailla loppuun. Minulla on rikkinäisiä sukkahousuja, joita häpeän harjoituksissa. Kun tutustuimme Vampyyrien ohjaajan Markku Nenosen kanssa, hän osti minulle ensi-iltalahjaksi sukkahousuja.

Suosin pikkuputiikkeja ja second hand -liikkeitä, kuten Ansaa, Hoochie Mama Janea ja Ocramia. Käytettyjen vaatteiden ostelu on siinä mielessä hankalampaa, että putiikeissa pitää kierrellä ahkerammin, jotta löytää jotain.

Ostan vaatteita myös ulkomailta ja teetätän joskus mekkoja vanhojen hyväksi havaittujen vaatteideni pohjalta. Monet laadukkaat vakiovillatakkini ja päällysvaatteeni olen löytänyt lomamatkoiltani.

Kävin joskus halpavaateketjuissakin, mutten ymmärrä, miksi kaappi pitäisi täyttää vaatteilla, jotka eivät kestä pesua.

Esiintymisten vuoksi joudun ostamaan vaatteita muita enemmän. Yhteen aikaan sain Marimekosta vaatteita lainaan. Käytin niitä keikoilla hetken, kunnes palautin ne. Se oli kätevää ja ekologista!

Illalla täytän äänitetukihakemusta Musiikin edistämissäätiölle. Zarkuksen ja Aulikin kanssa tekemä levymme on omakustanne, johon olemme käyttäneet omasta pussistamme tuhansia euroja. Rahaa on kulunut muun muassa levyn painamiseen, kansiin ja masterointiin. Anomme nyt jälkikäteen tukea työllemme.”

 

Vuokko tekee ostoksia mielellään pikkuputiikeista.


Keskiviikko

Aamiainen 7,50 €

Teatterialan alennuslippu Suureen ja Mahtavaan 10 €

Lasi viiniä teatterissa 6 €

”Lähden aamiaiselle Bear Park Caféhen. Syön paljon ulkona, sillä Kalliossa on loistavia ravintoloita. Ostamme myös kotiin usein noutoruokaa, esimerkiksi thaimaalaista.

Päivällä hoidan levymme markkinointia. Olen sekä triomme tiedottaja että keikkamyyjä. En saa siitä lisäpalkkiota, vaan jaamme keikkatulot tasaisesti keskenämme. Olen aika järjestelmällinen ja ajattelen, että siinä ajassa, kun selittäisin asian jollekin toiselle, voin tehdä sen itsekin. Nyt kirjoitan tiedotetta ja kasaan sähköpostilistaa. Se on ihan tuhottoman hidasta ja työlästä!

Yhteistyömme Zarkuksen kanssa on ollut studiossa luontevaa, vaikka olemme myös avopari. Meillä molemmilla on omat tonttimme: hän on tuotantovastuussa, minä esiinnyn. Tuottajuuden lisäksi Zarkus myös soittaa ja laulaa, minä kuuntelen ja kommentoin. Koska meillä on taiteellisesti rima yhtä korkealla, ei ole syytä kiistellä. Luotan Zarkukseen täysin.

Meillä on studio kerrostalomme kellarissa, ja on kätevää, kun voi vain mennä hissillä töihin. Joskus Hertta on nukahtanutkin studioon miksatessamme jotain.

Illalla pääsen jo toistamiseen tällä viikolla teatteriin. Käyn katsomassa Kapsäkin Suuren ja mahtavan. Yleensä saamme liput toisten näytöksiin kympillä. Menen teatteriin hurmaantumaan.”

Torstai

Aamiainen ulkona 10 €

”Ulkoistan taas aamiaisen ennen työpäivää. Ylitän harvoin Pitkääsiltaa, mutta nyt käyn saksalaisella aamiaisella DaJassa Kruununhaassa, koska olen menossa Vampyyrien vuoksi studioon Mariankadulle. Teemme kuorokohtauksia ja huhuiluja, jotka tulevat musikaalissa nauhalta.

Päivällä laitan salaattia ja kalapestopastaa Hertalle ja hänen ystävälleen. 11-vuotias Hertta haaveilee ilmaisutaidon lukiosta. En missään nimessä ole kannustanut häntä tälle alalle, vaan olen tyytyväinen, että hän on innostunut myös tieteestä. Häntä kiinnostaa erityisesti avaruus, ja hän on Ursan jäsen. Hertan juhlahetki on, kun postiluukusta tulee Tähdet ja avaruus -lehti.

Olen opettanut Hertalle arvoja, joita pidän itse tärkeinä. Olen ylpeä, ettei hän ole kiinnostunut kerskakulutuksesta. Kerran hän kysyi innostuneena, että äiti, oletko kuullut, että on olemassa liike nimeltä UFF. Hän oli käynyt siellä ja laskenut, että saisi sieltä pari vaatetta 12 eurolla.

lllalla saan Lillanin revyyssä ylimääräisen laulutehtävän, sillä kollega on äänetön. On haastavaa näytellä ruotsiksi. Se on minulle uusi aluevaltaus, sillä minulla ei ollut ennen kovinkaan laaja sanavarasto ruotsiksi. Näytteleminenkin on erilaista, sillä ruotsin kieli muodostuu suussa fyysisesti eri tavalla.

Olen ottanut ruotsin opettelun myönteisenä haasteena, vaikka välillä on ollut sellainen olo, että suuri huijaukseni paljastuu. Tässä iässä voi opetella uutta. Ruotsiksi näytteleminen on ollut minulle yksi vuoden parhaita asioita.”

Perjantai

Parit kahvit kahviloissa 4,50 €

”Käyn aamulla taas studiossa ja soitan päivällä Aulikille. Suunnittelemme levymme radiomainosta. Tutustuin Aulikkiin kymmenen vuotta sitten, kun soitin hänelle ja pyysin tekstiä musiikkiteatteriesitykseen.

Nykyään olemme niin hyviä ystäviä, että vietämme juhannuksetkin yhdessä. Aulikki on liikkuva juhla. Hänessä on sellainen taika, että hän saa tilanteen säkenöimään.

Illalla menen taas Lillaniin. Teatteriala on haastava lastenhoidon kannalta. Pitää etsiä hoitaja illaksi tai ottaa joskus lapset mukaan. Herttaa käy usein katsomassa alakerrassa asuvan ystäväni 17-vuotias poika. Hän hipsii meille sukkasillaan ja pääsee pois, kun tulen kotiin vähän ennen kymmentä.

Huomaan, että kun teen hektisesti töitä, rahaa ei kulu oikein mihinkään. Ei ole aikaa kierrellä kaupungilla.

En ota joululahjoista stressiä. Yleensä ostan kaikille musiikkia tai kirjoja. Hienoa on, että aineettomia lahjamahdollisuuksia on koko ajan lisää. Museokortti on sellaisesta loistava esimerkki.”

Lauantai

Ruokaostoksia 68 €

Pullo samppanjaa 29,90 €

”Teen ison kauppareissun Arabiaan huomisten itsenäisyyspäivän juhlien vuoksi. Ostan mätiä, sienisalaattia ja smetanaa, sillä meidät on kutsuttu ystäviemme luo Ullanlinnaan venäläiseen iltaan. Ostan myös pullon samppanjaa.

Päivällä kahvittelen ystäväni Anna Tuluston luona. Asumme samassa talossa. Kerrostalossa asuu muitakin tuttujamme. Se on hienoa, sillä meillä on sellaista nykyajan jakamistaloutta: aina joku kyselee, haluaisiko joku kierrättää saunavuoroa tai lainata sitruunoita tai mausteita.

Nyt suunnittelemme Annan kanssa yhteistä pikkujoulua. Lupaan tehdä uunilohta.”

Sunnuntai

Kahvi 2,40 €

Taksi kotiin 15,90 €

”Venäläinen iltamme onnistuu hyvin! Meitä on neljä pariskuntaa, joilla kaikilla on siirtolapuutarhamökki Pakilassa. Syömme blinejä ja borssia.

Sivusilmällä katsomme Linnan juhlia ja pohdimme jatkuvan talouskasvun aiheuttamaa moraalista päänvaivaa. Pidän tärkeänä, että maapallo säilyisi elinkelpoisena tulevillekin sukupolville. Tähän voi vaikuttaa kuluttamalla eettisesti.

Uusia energiantuotantotapoja voidaan löytää vain tukemalla tieteitä. Tämä koskettaa perhettänikin, sillä äiti ja siskoni ovat tutkijoita. Olen nähnyt heidän ponnistelunsa rahoituksen haalimiseksi.

Emme silti vaivu illan aikana synkkyyteen vaan olemme toiveikkaita. Arvostelemme myös Linnan pukuja.”

Vuokon viikon menot

275,49 €

Vuokko Hovatta
 • Syntyi 2.9.1972 Espoossa.
 • Asuu Helsingin Kalliossa avomiehensä, muusikko Zarkus Poussan kanssa. Tytär Hertta, 11, edellisestä liitosta.
 • Näyttelijä-laulaja, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta 1999. Tuttu Ultra Bra -yhtyeestä.
 • Kiinnitetty Helsingin Kaupunginteatteriin.
 • Voi kuinka myrsky rauhoittaa -levy Zarkuksen ja Aulikki Oksasen kanssa ilmestyi juuri.
tuohtunut

Vuokko Hovatta: ”Olen ylpeä, ettei kerskakulutus kiinnosta tytärtäni”

Voi että näitä maailman murheiden kantajia ja muka-vastuullisia eko-ihmisiä, jotka pyöräilemällä, ja uffilla asioimalla luulevat pelastavansa maailmaa. Joidenkin ihmisten on PAKKO ostaa muiden käytettyjä riepuja, joten näiden eko-juppien elvistely asialla on todella loukkaavaa. Ollaan niin sivistynyttä planeetan pelastajaa että.
Lue kommentti
Tytti Tättäläinen

Vuokko Hovatta: ”Olen ylpeä, ettei kerskakulutus kiinnosta tytärtäni”

tuohtunut kirjoitti: Voi että näitä maailman murheiden kantajia ja muka-vastuullisia eko-ihmisiä, jotka pyöräilemällä, ja uffilla asioimalla luulevat pelastavansa maailmaa. Joidenkin ihmisten on PAKKO ostaa muiden käytettyjä riepuja, joten näiden eko-juppien elvistely asialla on todella loukkaavaa. Ollaan niin sivistynyttä planeetan pelastajaa että. Elvistelyä ja ylvästelyä nuo puheet minunkin mielestäni ovat. Köyhäily on kiva harrastus, silloin kuin ei ole oikeasti köyhä. Kirpparivaatteet yllä...
Lue kommentti

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.