”Näihin kahteen tyyppiin pystyy luottamaan tiukan paikan tullen”, sanoo keskimmäisenä poseeraava Mikko.

Von Hertzenin veljekset Jonne, Mikko ja Kie tekevät töitä yhdessä tiiviimmin kuin koskaan. He eivät jaksa enää tapella eivätkä hengailla toistensa kanssa vapaa-ajalla.

Kun von Hertzenin veljessarjasta nuorimmainen Jonne von Hertzen kärrättiin synnytyslaitokselta kotiin, oli isoveljillä jo rokkijulisteet seinillä. Kuusivuotias Kie fanitti Hurriganesia ja nelivuotias Mikko Kissiä.

Melkein samanikäiset Kie ja Mikko kulkivat 1970-luvulla pitkin Helsingin Etelä-Haagaa ja kiipeilivät punatiilisten kerrostalojen parvekkeille räystäitä pitkin.

– Kie ei käyttänyt portaita, vaan liukui alas rappukäytävän metallikaiteita. Ihan apinana se siellä meni, Mikko muistelee.

Omapäinen Kie oli paitsi kahden muun isoveli myös Mikon paras kaveri. Jonne oli vielä aivan liian pieni rääpäle isoveljien touhuihin.

Nyt kolme veljestä on samalla viivalla.

Kie, 44, ja Mikko, 42, sekä Jonne, 37, ovat soittaneet 2000-luvun alusta Von Hertzen Brothers -yhtyeessä, johon kuuluvat myös ei-sukulaiset jäsenet Mikko Kaakkuriniemi ja Juha Kuoppala.

Esikoisalbumi Experience ilmestyi vuonna 2001. Keväällä 2006 julkaistu Approach voitti Emma-palkinnon ja myi kultaa. Se sisälsi hitit Kiss a Wish ja Disciple of the Sun. Kultaa myivät niin ikään vuonna 2008 julkaistu Love Remains the Same sekä 2011 ilmestynyt albumi Stars Aligned, jonka jälkeen yhtye kiersi Eurooppaa hevijätti Opethin kanssa.

Maaliskuussa tulee ulos uusi studioalbumi New Day Rising, jonka kiertue alkaa Amerikasta. Veljekset ovat yhdessä tiiviimmin kuin koskaan. Ympäri vuoden, lähes seitsemän päivää viikossa.

Ennen bändiä kolmikko saattoi lomailla yhdessä ja käydä vaeltamassa Lapissa. Nykyään he tekevät yhdessä enimmäkseen töitä.

– Vapaa-ajalla näemme lähinnä vanhempiemme aloitteesta. Juhlapäivinä käymme siellä syömässä, Kie kertoo.

Vaikka nuoremmat veljet ovat Kien 4- ja 6-vuotiaiden lasten kummeja, on myös tämän kunniatehtävän hoitaminen jäänyt työn jalkoihin.

Karismaattinen keulakuva

Itämaiset kankaat koristavat Helsingin keskustassa sijaitsevaa treenikämppää, jonka veljekset jakavat Michael Monroen kanssa. Täältä on turha etsiä pizzalaatikoita, oluttölkkejä tai tupakantumppeja. Suhde työhön on kurinalainen.

Mikko istuu rennosti vaaleanpunaisessa säkkituolissa. Juuri nyt hänen ei tarvitse poseerata.

Mikko von Hertzen

Bändin lehtikuvissa vilahtaa vatsalihas ja tuulikone hurisee taustalla. Keskimmäisenä hymyilee lähes poikkeuksetta Mikko. Hän on kolmikon keskipiste, eikä vain syntymäjärjestyksessä. Bändin keulakuvana hän antaa eniten haastatteluja. Mikko myös tekee suuren osan yhtyeen kappaleista, soittaa kitaraa ja laulaa.

Kun Mikko tarttuu keikoilla mikkiin, naiset menevät vähän sekaisin.

– Kaikki haltioituvat Mikon aurasta. Hän ottaa jengin haltuun vakuuttavasti ja vetelee oikeista naruista. Me olemme Jonnen kanssa varauksellisempia ja lämpenemme hitaammin, Kie kertoo.

– Tunnen helpotusta, että Mikko hoitaa tämän puolen. En pidä siitä puolesta tässä ammatissa, Jonne myöntää.

Kie nyökkäilee vieressä.

– Saatte koska tahansa ottaa sen paikan! Mikko huikkaa väliin.

Tällaista veljesten kanssa keskustelu on. Sinkoilua, suunnanvaihtoa.

Orastavat kiistat kuivuvat nykyään kokoon nopeasti. Veljet ovat katselleet toisiaan vuosikymmeniä eivätkä yksinkertaisesti jaksa enää tapella. Jokaisella on sananvaltaa, ja tarpeen tullen äänestetään demokraattisesti.

Eroottista pullistelua?

Kun Von Hertzen Brothers soi, kaiuttimista kuuluvat progressiivisen rockin vivahteet. Biisit ovat melodisia, joskus lähes kymmenminuuttisia, ja vievät 1970-luvulle. Musiikki on kolmikon kutsumus.

– Keskustelu ulkonäöstämme on ärsyttänyt eniten minua, Jonne myöntää.

Kysymykset Mikon seksisymbolin statuksesta veljet kuittaavat huumorilla.

– Joo, aamusta iltaan tarkastelen häntä juuri siitä näkökulmasta, Kie hirnuu, ja kaksi nuorempaa repeää perässä.

– Sellainen maine on pakko ottaa huumorilla, kun näkee peilistä oman psoriasis-ihottumansa ja kaljamahansa, Mikko vakavoituu.

Arki on jotain ihan muuta kuin eroottista pullistelua.

Aamuisin Mikko herää seitsemältä, ruokkii kissan ja lähtee töihin treenikämpälle. Illalla kahdeksan maissa hän palaa kotiin, syö kevyttä illallista: kalaa, juustoa, salaattia. Jos ihan villiksi heittäytyy, vähän sipsejä, sillä niitä hän rakastaa.

Ennen nukkumaanmenoa hän ottaa käteen kirjan. Nyt luvussa on Nobel-voittaja Kenzaburo Oen teos Silent Cry.

Ettekö tiedä, kuka olen?

Voiko menestyksen keskellä välttyä siltä, ettei se nouse päähän? Jotain kertonee se, että jossain vaiheessa äidin siivouskaappi mökillä täyttyi sinne piilotetuista Emma-patsaista.

– Tuollaisia palkintoja ei silloin halunnut edes katsoa. Oli pelko, että jäisi toistamaan jotain menestyskaavaa ja korostaisi itseään jotenkin väärällä tavalla, Kie kertoo.

Nuoruuden piikkiin voi panna senkin, kun Mikko yrtti pyrkiä sisään Helsingin maineikkaalle rokkiklubille Tavastialle sanomalla klassikkorepliikin: ”Ettekö tiedä, kuka minä olen?”

Kahden muun veljeksen yllätykseksi Mikon suurin pelko nykyään ei liity jämähtämiseen tai epämukaviin tilanteisiin, vaan hänen asemaansa keskellä.

– Kaikki on niin paljon minun käsissäni ja kiinni siitä, että minä jaksan. Pelkään, että masennun tai romahdan niin, etten suoriudu tästä enää. Että vuosia rakennettu korttitalo romahtaa, hän sanoo.

Kahdeksan Intiassa vietettyä vuotta opetti kuitenkin Mikolle luottamusta.

– Kaikki me olemme vain ihmisiä. Ketään tai mitään ei tarvitse pelätä, hän sanoo.

Intiassa Mikko vietti aikaa äiti Amman keskuksessa, ashramissa, joogasi ja teki vapaaehtoistyötä. Hän opetteli laulamaan satoja hindin- ja malayalaminkielisiä hengellisiä lauluja.

Ikimuistoisten kokemusten joukkoon yltää myös yksi tietty hetki Kien ja Mikon yhteiseltä vaellukselta.

Kie von Hertzen

– Olimme ajaneet Pohjois-Norjaan Jäämeren rantaan. Oli törkeä sumu ja aivan tyyntä. Kävelimme kivikkoisessa rannassa ja kiipesimme repaleiselle niemekkeelle, Kie kertoo.

Yhtäkkiä tuhannet merilinnut ilmestyivät sumusta ja lensivät valtavana massana heidän ohitseen vain muutaman metrin päästä – oikealta, vasemmalta, ylhäältä. Keskellä myräkkää seisoi kaksi veljestä.

Bändibisnes koettelee

Kello yhdeksältä aamulla päiväkodin edessä on parkissa auto ja sisällä pipopäinen mies, joka huokaa helpotuksesta. Kori vaimentaa ulkoa kantautuvat lasten äänet ihanasti.

Kie herää joka arkiaamu kello 7.40, syö aamupalan yhdessä perheensä kanssa ja vie lapset päiväkotiin. Hän myös hakee heidät neljältä. Siinä välissä ehtii tehdä töitä. Kun pienet nukahtavat yhdeksältä illalla, alkaa Kien toinen työpäivä.

– Elämä uhmaikäisten kanssa on tällä hetkellä aikamoista kaaosta, Kie kuvailee.

– Olen Kielle kateellinen hänen jaksamisestaan. Kun itsellä bensa hyytyy, Kiellä on vielä 20 litraa jäljellä, Jonne sanoo.

Veljessarjan vanhin soittaa yhtyeessä kitaraa ja vastaa visuaalisesta ilmeestä. Perheellistä bändibisnes koettelee erityisesti, ovathan sekä perhe että bändi tärkeitä. Yhtye oli juuri kuusi viikkoa Kanadassa levyttämässä.

– Bändin ja perheen välillä on velvollisuudentunnon ja huonon omantunnon yhtälö. Pitäisi pystyä antamaan enemmän kumpaankin suuntaan. Ärsyttää, ettei riitä joka paikkaan, Kie sanoo.

Kaksi muuta veljestä ei kadehdi sitä, että Kiellä on lapsia ja heillä ei.

– Toki joskus mietin, täyttäisikö perhe elämässä jotain, joka jää nyt kokematta. Mutta en ole vielä tuntenut, että se olisi tulevaisuuteni, Mikko sanoo.

Hän kehuu isoveljeään kärsivälliseksi isäksi.

– Mutta työasioissa hän on välillä aika kärsimätön, Mikko jatkaa.

Kie ja Jonne myöntävät joskus nuorina rockmuusikkopäissään rikkoneensa soittimia seinään, kun taas Mikko ei ole sortunut sellaiseen.

– Taipumus turhautua on piirre, josta emme tykkää, mutta onneksi olemme päässeet siitä paljon eteenpäin, Jonne sanoo.

Kiellä kärsimättömyys ilmenee toisinaan tinkimättömyytenä, mistä hän saa kahdelta muulta veljeltä kiitosta.

– Kie tarttuu kärkkäästi mitäänsanomattomuuksiin ja keskinkertaisuuteen, Mikko kertoo.

Hän äityy kehumaan veljeään huikeaksi visionääriksi, ja veljistä nuorin komppaa.

– Kie on ehtymätön ideapankki, mutta joskus hän menee itsekin sekaisin ideoiden määrässä, Jonne sanoo.

Kun Kie alkaa väittää vastaan, Jonne katsoo veljeään ilkikurisesti silmiin ja lausuu hyvin hitaasti ja selkeästi:

– Kien kanssa on haastavaa mutta palkitsevaa työskennellä.

Ei mikään tuuliviiri

Kun Jonne vasta aloitteli basson soittoa, muut veljet olivat jo ehtineet luoda muusikonuraa, Kie Don Huonoissa ja Mikko Egotrippi-yhtyeessä. Veljiensä esimerkistä Jonne paineli musiikkipainotteiseen Sibelius-lukioonkin.

Perheen kuopus hurmasi heti syntyessään.

– Ultrasöpö, niin söpö. Kaikki, jotka Jonnen näkivät, huusivat ’Oo, vad söte lite pojcken!’ Mikko kertoo.

Jonne von Hertzen

Äiti Annukka hoiti kolmea poikaa kotona. Isä Hasse oli iltaisin harrastelijamuusikko, päivisin vakuutustyöntekijä.

Vanhemmat tapasivat 15-vuotiaina, kun Hasse alkoi tarkoitushakuisesti hengailla Annukan pihalla Kulosaaressa. Lopulta hän jopa liittyi Annukan kanssa samaan kuoroon saadakseen viettää enemmän aikaa hänen kanssaan. Yhdessä on oltu siitä asti. Nyt vanhemmat ovat eläkkeellä ja asuvat Kauniaisissa.

Vuodenvaihteessa Jonne muutti avovaimonsa kanssa uuteen kotiin Helsingin keskustaan.

– Juuri nyt pohdimme, kuinka sen saisi sisustettua kivasti, Jonne kertoo.

Rooliaan bändissä Jonne itse luonnehtii vaatimattomasti.

– Jos mä lopettaisin, niin kuulija ei huomaisi sitä, hän toteaa.

Isoveljille Jonne on tietenkin tärkeä osa bändiä.

– Hän on meidän yhtälössä se järjen ääni. Erittäin lojaali, ei mikään tuuliviiri. Mikko kuvailee.

Lapsuudessa kolmikon yhteiset retket suuntautuivat usein luontoon. Keväällä heti koulujen loputtua perhe pakkautui autoon ja ajoi Tammisaareen mökille. Takaisin tultiin vasta, kun koulut alkoivat. Isoveli Mikko opetti Jonnen muun muassa kalastamaan pikkuhaavilla.

– Sait ensimmäisen sinttisi ikinä, ja laitoimme sen ämpäriin. Olit noin kolmevuotias ja ihan fiiliksissä, Mikko muistelee.

Aikuisena kiinnostus luontoon on jatkunut. Jonne on opiskellut biologiaa yliopistossa ja nuohonnut tutkimusapulaisena rantavesiä näytteiden perässä. Kiksejä hän saa lintujen kevätmuuton katselusta. Se on hänelle melkein pyhä asia.

Sisarusten kanssa kaikki ei ole aina harmonista, mutta tiukan paikan tullen heihin voi luottaa.

– Kosmisessa mittakaavassahan me kaikki olemme yksin, mutta veljeys tuo jonkinlaista perusturvallisuutta. Että on tyyppejä, jotka tulevat samoista lähtökohdista ja ymmärtävät, Kie kuvailee.

– Jos Jonne ei olisi veljeni, hän olisi juuri sellainen sydänystävä, jonka haluaisin, sanoo puolestaan Mikko ja katsoo suoraan silmiin.

– Jos Jonne ei olisi jo lapseni kummi, voisin kuvitella, että hän olisi lapseni kummi, Kie jatkaa analyysia muka-tosissaan.

Rebecca Viitala ja Jonne von Hertzen yhdessä taidenäyttelyssä: "Meille kuuluu hyvää".

Jonne von Hertzen on vuoden mutturamies: "En itsekään näe, miten kampaukseni väsään"

Kie von Hertzen

Syntyi 18.12.1970 Helsingissä ja asuu siellä yhä.

Avoliitossa, 4- ja 6-vuotiaat lapset.

Aloitti kitaran soiton 11-vuotiaana. Soittanut aiemmin muun muassa yhtyeissä Don Huonot ja The Mama King.

Harrastaa sukeltamista ja merimelontaa minkä lastenhoidolta, remontilta ja bändiltä ehtii. Kunnosti viime kesänä tandemkajakin.

Mikko von Hertzen

Syntyi 21.8.1972 Helsingissä. Asuu Espoossa.

Avoliitossa, ei lapsia.

Soittanut aiemmin muun muassa yhtyeissä Egotrippi ja Lemonator. Ollut Talent Suomi -tv-ohjelman tuomaristossa vuonna 2012.

Harrastaa lukemista, ulkoilua, joogaa, meditaatiota, sukeltamista ja haahuilua.

Jonne von Hertzen

Syntyi 21.4.1977 Helsingissä ja asuu siellä yhä.

Avoliitossa. Ei lapsia.

Opiskellut biologiaa Helsingin yliopistossa.

Harrastaa kokkaamista ja lintujen tarkkailua.

Soittanut Cosmos Tangossa ja Jonna Tervomaan bändissä.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.