Jonna Nygrén sai päihteidenhuuruisesta elämästä tarpeekseen tasan seitsemän vuotta sitten. ”Moni oli yrittänyt auttaa, mutta jokaisen on kuljettava oma kaarensa loppuun”, hän sanoo.

Päihdevuosista selvinnyt Jonna Nygrén kävi raitistuessaan läpi häpeää, syyllisyyttä ja katkeruuden tunteita. Siitä lähti liikkeelle iso elämänmuutos. – Fitnessistä tulee vahva olo, mutta se ei ole uusi riippuvuuteni, Jonna sanoo.

Mitäs nyt on käynyt?

Iltapäivälehtien kuvissa on tuttu nainen vuosien takaa, mutta ruskettuneena, erittäin timminä fitness-kilpailijana.

Sehän on Jonna Nygrén, entinen kuuluisa bilettäjä, malli, tv-juontaja ja tyttöystävä. ”Katsokaa, mikä muutos!” otsikko huomauttaa.

Kisakunto on vaatinut Jonnalta vuoden ajan tavoitteellista treeniä, mutta se varsinainen muutos kävi jo aikaisemmin. Fitness-harrastus on tässä kuviossa aika pieni juttu.

– Maanantaina tuli seitsemän vuotta täyteen siitä, kun elämäni suunta muuttui, Jonna, 35, kertoo.

Pitkä biletysputki

Seitsemän vuotta ja kolme päivää sitten ei tapahtunut näennäisesti mitään mullistavaa. Se oli aika tavallinen aamu Jonnan elämässä: vähän tuhnuinen ja krapulainen. Poikkeuksellista oli vain vahva tunne siitä, että biletys loppuu nyt.

Oli sitä jo ehtinyt jatkuakin. Jonna oli muuttanut kotoa Jyväskylästä Helsinkiin 17-vuotiaana ja juhlinut suunnilleen siitä asti.

– Aluksi se oli kivaa. Muutin asumaan kavereiden kanssa ja aloitin iltalukion, joka jäi pian kesken. Minulla oli nuorena tosi paljon hakemista sen kanssa, mitä haluan isona. Olen oppinut vastuunottoa vasta nyt.

Jonna työskenteli vaatekaupassa, ravintoloissa ja mallina. 2000-luvulla hän juonsi tv-ohjelmia Moon TV:llä ja MTV:llä. Otsikoissa tykättiin seurata kauniin juontajan ja tarjoilijan tempoiluja jo siksikin, että hän seurusteli HIMin Ville Valon kanssa, sopivan myrskyisästi. Päihteitä kului.

Vuonna 2006 Jonna juhli Suomen MTV:n 1-vuotissynttäreitä silloisen miesystävänsä Ville Valon kanssa.

Vuoden 2015 Jonnaa ei oikein huvita muistella niitä aikoja. Vuonna 2008, kun hän alkoi olla elämäänsä kypsä, Jonna oli jo kadonnut julkisuudesta.

– Olin jo pitkään miettinyt, että nyt tämän pitää loppua. Voin niin huonosti itseni kanssa, ja läheiseni voivat huonosti. Moni oli yrittänyt auttaa, olin käynyt katkolla – mutta lopputulos oli aina sama. Riippuvuuksissa toisten apu ei auta, jos ei itse ole valmis muuttumaan. Jokaisen on kuljettava oma kaarensa loppuun.

Pahat pari vuotta

Jonna tiesi ennestään, mistä apua saa. Äiti oli päihdetyötä tekevä psykiatri ja osasi ohjata ammattilaisten luokse. Vertaistukiryhmä oli Jonnan mielestä se juttu, joka ratkaisi hänen raitistumisensa. Ensimmäinen raitis vuosi oli silti aikamoista tunnemyllerrystä, toinenkin vielä hakemista. Hän kävi läpi häpeää, syyllisyyttä ja vanhoja katkeruuden tunteita.

– Oli alettava tehdä kaikki päinvastoin kuin mihin olin tottunut. Olin syönyt kerran päivässä, nyt aloin syödä viisi kertaa. Opettelin käyttäytymään ihmisiksi: olen aikuinen, en siis voi haistatella kenellekään.

Elämä alkoi tasaantua, ja päätös piti. Onnekseen Jonna ei ollut saanut päihteillä aikaan mitään pysyviä fyysisiä ongelmia. Mielen kanssa oli enemmän tekemistä, ja levottomana asiasta toiseen hötkyilevä nainen joutui ensimmäistä kertaa tekemään työtä oman päänsä kanssa.

– Addikti on kuin itsekeskeinen lapsi, joka haluaa aina saada oman tahtonsa läpi. Siitä asenteesta luovuttaminen on iso juttu. Läheisten on hyvä ymmärtää, miten itsekäs sairaus päihderiippuvuus on – että eivät ota henkilökohtaisesti.

Jonna toteaa, että häneltä on turha odottaa saarnaamista päihteiden vaaroista. Mutta jos joku haluaa tukea ja neuvoja raitistumiseen, niitä on tarjolla.

– Yksin kukaan ei siinä onnistu, ja vertaistukea minä toitotan. Sieltä saa apua ja ystäviä.

Nykyinen elämänkumppani, Lama-yhtyeestäkin tuttu Rane Raitsikka otti yhteyttä, kun tiesi Jonnan raitistuneen.

Rakkaus puun takaa

Kun Jonnan uusi elämä oli kestänyt pari vuotta, vanha tuttu otti yhteyttä. Harri Jäntti, paremmin Rane Raitsikkana tunnettu muusikko, pyysi treffeille. Jonna tunsi Ranen siskon, ja Ranen hän oli tavannut ensimmäisen kerran vuonna 2000 New Yorkissa.

– Tarkkaan ottaen pilvenpiirtäjän katolla, suomalaisissa saunabileissä. Rane oli juuri raitistunut. Hän mietti kuulemma silloin, että tuolla tytöllä on vielä pitkä matka edessään. Sillä hän soittikin – kuultuaan, että minäkin olin nykyään raitis.

Rakastuminen tuli puskista, mutta minkäs teet. Rane päätti muuttaa Los Angelesista Suomeen, ja Jonnalle oli selvää, että hän oli tavannut lastensa isän. Lähipiirin mielessä oli sitten sitäkin enemmän epäilyksiä, kun Jonna ilmoitti uudesta parisuhteestaan.

– Kaikki ajattelivat, että nyt se alkaa taas sekoilla. Mutta ei siinä ollut sellaista riskiä, vaikka onhan rakastuminenkin aika mielenvikainen tila. Se kortti oli vain pakko kääntää!

Kotona Jonnan on helppo olla oma itsensä, kun taustat ovat miehen kanssa samanlaiset.

– Enää ei ole kyse siitä, että alkaisin juoda. En osaa edes kuvitella, että tilaisin oluen. Mutta mieli voi muuten tehdä tepposia. Sitä haluaisi taivuttaa asioita oman tahtonsa mukaisiksi kuten ennen vanhaan. Niissä kohdissa auttaa, kun toinen ymmärtää.

Jonna kilpaili Bikini fitness SM 35 Masters -kipailussa Helsingissä huhtikuussa.

Ei uutta riippuvuutta

”Muistatteko Jonna Nygrénin, joka oli kovasti pinnalla 2000-luvun alussa. Tän päivän Ilta-Sanomissa on uudenlaista tietoa hänestä. Hienoa, että nainen on saanut asiansa kuntoon!”

”Ai asiat kuntoon, kun on vetänyt kropan äärimmilleen ja elämänsä pyörimään ruuan mittaamisen ympärillä? Riippuvuudesta toiseen.”

Vauva-lehden keskustelupalstallakin ruoditaan Jonnan uutta fitness-harrastusta. Jonna kertoo törmänneensä samanlaisiin epäilijöihin livenä.

– Tämä ei ole uusi riippuvuus. Lähden kyllä aina asioihin täysillä, eikä fitnessiä voi harrastaa puolivaloilla. Mutta ei tähän saa hurahtaa liikaa, Jonna sanoo ja syö vakuudeksi korvapuustin loput lautaseltaan.

Valmentaja neuvoi Jonnaa kuuntelemaan itseään ja ottamaan rennosti, ja yllätyksekseen Jonna on huomannut oppineensa juuri fitness-harrastuksen myötä rauhoittumaan.

– Treenaan viisi kertaa viikossa, en sen enempää. Jätän salitreenit suosiolla väliin, jos en ole saanut vaikka nukuttua kunnolla. Perhe menee aina edelle. Sekin pitää tässä touhussa järjen mukana, että on pakko ehtiä myös tehdä makaronilaatikko illaksi.

Jonnan ja Harrin perheeseen kuuluu nykyään kaksi lasta, 3,5-vuotias Leevi ja puolitoistavuotias Lila.

– Olen tiennyt aina, että haluan äidiksi. Lapsilla on tarkoituksella pieni ikäero. Mies täyttää jo viisikymmentä, ja ajattelimme, ettei ole ehkä kiva hakea lapsia tarhasta rollaattorilla.

Kun kuopus oli muutaman kuukauden ikäinen, Jonna alkoi googlettaa urheiluharrastuksia. Fitnessiä harrastavan ystävän fb-profiilissa näkyi miellyttävän näköinen vartalo, ja Jonnakin päätti aloittaa salitreenin fitness-tavoite mielessään. Salilla hän huomasi, että samaan aikaan, kun hän oli ollut vuorotellen raskaana ja imettänyt, koko muu Suomi oli hurahtanut fitnessiin. Jonnakin päätti hankkia valmentajan.

– Olen pohjimmiltani mukavuudenhaluinen, oikea himahiiri. Siksikin fitness sopii minulle: tarvitsen opastajan, joka patistaa tekemään vielä sen yhden toiston. Tästä lajista tulee vahva olo, kokonaisvaltaisesti. Tämä on minun juttuni, Jonna miettii.

Normaalin terveellistä

Onko fitnessin harrastaja sitten sinut kroppansa kanssa vai tekeekö jatkuva peiliin tuijottaminen tyytymättömäksi? Jonnan mielestä vartalo on kuin vaate – sille voi tehdä jotain, jos ei ole tyytyväinen. Itsetunto taas lähtee sisältä päin. Jonnasta kuitenkin tuntuu, että treenaaminen on myös lisännyt hyvää sisäistä oloa ja kasvattanut itsetuntoa.

– Olen aina ollut mielestäni liian laiha. Muistan, että nautin raskausajasta, kun olin kerrankin muodokas. Nyt tykkään taas itsestäni enemmän, kun lihakset ovat kasvaneet – mutta töitä on vielä paljon. Jalkoihin tarvitaan lisää voimaa...

Jonnan mukaan naiset pelkäävät turhaan muuttuvansa hurjiksi lihaskimpuiksi heti, kun vähän nostavat painoja. Sitä ei kuulemma tapahdu helposti, vaikka kuinka yrittäisi. Vaikeinta koko fitness-touhussa on Jonnalle silti ollut syöminen – tai lähinnä se, miten paljon täytyy määrällisesti syödä: riisiä, puuroa, kanaa, banaania, kalaa, lihaa ja muita puhtaita raaka-aineita. Ravintoneuvojaksi kouluttautuneelle naiselle terveellisen ruuan valmistus on luontevaa, ja koko perhe syö samaa ruokaa. Moni on kysynyt, alkaako Jonna syödä normaalisti, kun kisat ovat ohi.

– Mutta mikä on normaali? Minulle terveellinen ruoka on normaali elämäntapa. Kisojen jälkeen söimme yhden päivän pizzaa, mutta seuraavana päivänä mies pyysi tekemään salaattia.

Seuraava tavoite on ensi vuoden puolella, ja mukana on uusi valmentaja, alan huippunimi Aki Mähönen. Sitä ennen kasvatetaan ensin lihaksia ja pidetään lopuksi ruuan kanssa kurinalainen kausi. Juuri ennen kisoja imetään kehosta nesteet pois, jotta lihakset tulisivat esiin paremmin. Kroppa viimeistellään rusketuksella, ja sitten astutaan lavalle poseeraamaan. Lopputuloksesta ollaan monta mieltä: hullun hommaa, sanovat toiset. Kauniita vartaloita ja ihailtavaa kehon kontrollointia, tykkäävät toiset.

Perusarki onkin hyvä

Jonnalla on nyt kasassa koko se perussetti, jota hän yritti entisessä elämässään kiertää kaukaa: tasainen arki, rutiinit ja perhe-elämä. Omaa aikaa on lähinnä salitreenien ajan, mutta se tuntuukin sitten sitä paremmalta ja intensiivisemmältä.

– Jotenkin uskomaton tämä koko juttu on, Jonna naurahtaa.

– Jos joku olisi siellä pilvenpiirtäjän katolla vuonna 2000 sanonut, että vietät tuon miehen ja kahden lapsen kanssa vielä perhe-elämää, olisin nauranut. Kai minusta on sitten tullut tylsä: en kaipaa biletystä tai shoppailua ja näen ystäviäkin perheen kanssa.

Elämä muuttui Jonnan mukaan helpommaksi, kun kuopus täytti vuoden. Sitä edeltävät pari vuotta olivat raskaita, vaikka:

– Ei lapsiperhearki niin kauhean rankalta tuntunut siihen verrattuna, mitä olin kokenut aikaisemmin.

Jonna haluaisi kasvattaa lapsistaan suvaitsevaisia ja kohteliaita ihmisiä. Hän kuvailee olevansa perheessään se ikävä tyyppi, joka imuroi ja patistaa korjaamaan leluja. Mies tykkää enemmän leikkimisestä. Vastuunjaossa on ollut alusta asti selvä peli: Ranella on viikonloppuisin keikkoja, ja Jonna on silloin lasten kanssa. Rane puolestaan joustaa ja tukee, kun Jonna tarvitsee omaa aikaa. Sellainen kausi koittaakin syksyllä, kun Jonna aloittaa vuoden mittaiset liikunta- ja terveystieteen opinnot.

Tulevaisuuden haaveena Jonnalla on oma hyvinvointialan yritys. Hän haluaisi yhdistää ravintoneuvojan ja liikunta-alan osaamisensa samaan pakettiin. Mitä muita haaveita on vielä toteutumatta?

– Jaa-a, vaikea nähdä eteenpäin, elämä on yllättänyt ennenkin. Muutaman vuoden päästä vien lapsia harrastuksiin, ja siihen kai loppuukin oma harrastaminen jo rahan takia. Mutta kesämökki, se olisi aika ihana!

Lue lisää:

Ville Valon ex Jonna Nygrén on kuin eri ihminen – tunnistatko tuoreesta bikinikuvasta?

Suomalainen punklegenda huumevuosistaan Hollywoodissa: "Kaman vetäminen meni kaiken edelle"

Huumeet erottivat rocksisarukset vuosiksi

Jonna Nygrén

Syntyi 27. syyskuuta 1979 Jyväskylässä.

Tuli tunnetuksi 2000-luvun alussa juontajana (Moon TV:llä ja MTV:n Headbangers’ Ball -ohjelmassa) sekä HIM-yhtyeen Ville Valon tyttöystävänä, teki myös mallin ja tarjoilijan töitä.

Työskentelee nykyään ravintoneuvojana ja harrastaa bikini fitnessiä.

Asuu puoliso Harri Jäntin (kitaristi Rane Raitsikka) ja yhteisten lasten (3,5-vuotias Leevi ja 1,5-vuotias Lila) kanssa Helsingin Jätkäsaaressa.

Vierailija

Ville Valon ex-tyttöystävä Jonna Nygrén jätti päihteet rakastuttuaan raitistuneeseen rokkariin: “Auttaa, kun toinen ymmärtää”

Alkoholismista ja muustakin päihderiippuvuudesta voi TOIPUA. Omalla kohdallani se tapahtui tehtyäni 12-askelta, jotka löysin AA-palaverien kautta. Alkoholin mieliteko katosi noin 3 kuukauden raittiudella eikä ole koskaan palannut. Myöhemmin olen syventänyt tietoisuuttani NA:n (nimettömät narkomaanit) ja AAL:n (alkoholistien aikuiset lapset) ohjelmien avulla. Ohjeet askelten TEKEMISEEN löytyvät parhaiten AA:n perusteoksesta (Nimettömät alkoholistit). Toivon kaikille päihderiippuvuuden kanssa...
Lue kommentti

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.