Tammikuun lopulla Ville Pusa, 38, oli esiintymässä Rovaniemellä. Riikka Pietilä, 28, ei olisi koko keikasta piitannut, mutta hänen serkkunsa sai lopulta puhuttua hänet seurakseen Villeä kuuntelemaan.

Ennen keikkaa naiset kävivät syömässä ja joutuivat sattumalta samaan pöytään, jossa Villekin seurueineen istui.

Pöydässä Ville ja Riikka eivät aluksi vaihtaneet sanaakaan, mutta lähtiessään Ville kertoi menevänsä pian New Yorkiin kuuntelemaan konsertteja ja katsomaan jääkiekkoa. Kävi ilmi, että Riikkakin on innokas jääkiekon ja jalkapallon seuraaja. Se teki Villeen niin suuren vaikutuksen, että hänen toinen repliikkinsä hämmentyneelle Riikalle oli: me muuten mennään vielä naimisiin!

– Se vain spontaanisti tuli niin! Onhan se iso juttu, jos joku naispuolinen sanoo olevansa kiinnostunut jääkiekosta. Sellaisia naisia ei kasva puissa, Ville nauraa.   

Myöhemmin illalla esiintyessään Ville seurasi yleisön joukossa ollutta Riikkaa ja ajatteli: onpa kiva tyttö, iloinen, avoin ja rempseä. Keikan jälkeen he juttelivat lisää ja vaihtoivat puhelinnumeroita.

– Halusin ehdottomasti tutustua Riikkaan paremmin, mutta aamulla oli jo lähtö Helsinkiin ja välillemme jäisi 800 kilometrin etäisyys.

Ville yritti vielä aamulla tavata Riikkaa, joka oli niin kiireinen, etteivät treffit järjestyneet. Tekstiviestissään Ville toivoi, että Riikka ottaisi yhteyttä, jos tämä joskus tulisi Helsinkiin.

– Olin menossa Helsinkiin jo parin päivän päästä, mutta en soittanut. Minulla oli jotenkin stereotyyppinen käsitys muusikoista. En nyt pitänyt Villeä ihan helppoheikkinä, mutta kyllä hänen juttunsa herättivät aluksi epäilyksiä. Ajattelin, että kunhan puhut, Riikka sanoo. 

Periksi tunteille

Seuraavalla työmatkalla tapaaminen kuitenkin järjestyi. Ensimmäiset treffit sovittiin leikkipuistoon, jossa Riikka tapasi Villen lisäksi tämän tyttären. Kummallakin oli kova halu tutustua, mutta aluksi ei ollut helppoa päästää toista lähelle. 

– Puolustusmekanismit pistivät vastaan. Kumpikin mietti: uskallanko lähteä tähän juttuun, uskallanko antaa itseni toisen armoille, Ville ja Riikka sanovat. 

Villen tuntemukset kumpusivat puolison menetyksestä. Hän oli järjestänyt arkensa tyttärensä ja työnsä ehdoilla, ja siinä tärkeintä olivat rutiinit ja tuttu rytmi. Omasta mielestään Ville oli jo muuttunut kontrollifriikiksi. 

Riikkakin hangoitteli vastaan, sillä hän ei voinut ymmärtää tunteita, jotka sekoittivat hänen asiallisen elämänsä. Yhtäkkiä kurinalaiseen arkeen tottunut entinen SM-tason uimari ja koulunsa määrätietoisesti hoitanut tuore meteorologi oli elämänsä kanssa ihan ymmällään. 

– Olin aina tehnyt kaikki asiat järkevästi ja suunnitelmallisesti. Sitten kaikki kääntyikin ylösalaisin ja muuttui hallitsemattomaksi, Riikka sanoo.

Ville antoi periksi ensin.

– Sanoin Riikalle, että tässä on minun sydämeni. Voit tehdä sille, mitä haluat, heitä vaikka roskikseen. Sanoin myös, että olen valmis odottamaan häntä maailman tappiin, sillä hänellä olivat vielä kesken oman elämänsä kiemurat. Ville kertoo olleensa onnellinen jokaisesta sekunnista, jonka hän sai viettää Riikan kanssa. 

– Jos emme olisi saaneet jakaa yhteistä elämää, eläisin nyt yhteisten hetkiemme muistoilla, Ville sanoo.

Riikkakin luotti lopulta tunteeseensa, jota hän ihmetteli jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen.

– Oli outoa kohdata ihminen, josta jäi jälki, joka ei enää lähtenyt pois. Ajattelin sitten: Villessä on minulle kaikki. Ihastuin Villen positiivisuuteen, epätyypilliseen avoimuuteen, kykyyn puhua tunteistaan ja voimaan, jolla hän kannattelee ja työntää minuakin eteenpäin. 

Riikka sanoo joskus ajatelleensa, ettei Suomesta oikeanlaista miestä edes löydy. Myös Ville kertoo miettineensä aikanaan samalla tavalla naisista.

– Ja vaikka olemme matkustelleet ja tavanneet paljon ihmisiä elämämme varrella, vasta nyt kummallekin tuli täysi varmuus siitä, että on löytänyt toisen puolikkaansa. 

Muusikko ja tiedenainen

Äkkiseltään tuntuu, että Villen ja Riikan maailmat ovat kaukana toisistaan. Ja siltä se näytti aluksi heidän itsensäkin mielestä. 

– Riikka on tuollainen lappilainen hullu tiedenainen ja minä ruotsinsuomalainen muusikko, jota koulunkäynti ei juuri kiinnostanut. Mutta eromme liittyvät lähinnä ammatteihin, muuten olemme sielunkumppaneita.

Villestä on vain hauskaa, kun tiedenainen selittää hänelle luonnonilmiöitä. Sellainen tilaisuus koittaakin heti, kun he limsansa juotuaan astuvat ulos kahvilasta. Taivas meren yllä näyttää niin savuiselta, että Ville epäilee tulipaloa.

–  Sumua se vain on. Se syntyy, kun kosteus tiivistyy kylmässä ilmassa, Riikka valistaa.

Siinä missä Ville haltioituu Riikan kemian, fysiikan ja matematiikan taidoista, Riikka on otettu Villen musikaalisuudesta ja luovuudesta. Ville on säveltänyt jo kaksi Riikalle omistettua laulua, joissa ei tosin vielä ole sanoja.

– Kun kuulin ne ensimmäisen kerran, liikutuin kyyneliin, Riikka sanoo.

Dana tulee ensin

Jennin kuoleman jälkeen Ville pysyi järjissään keskittymällä hetkeen kerrallaan ja omistautumalla vain tyttärelleen ja työlleen. Hän ei hakenut rinnalleen uutta kumppania, vaikka joskus tapailikin jotakuta.

– En etsinyt elämääni ketään ja tein kaikille alusta asti selväksi, etten ole aikeissa ryhtyä seurustelemaan. Olisinhan voinut aiemminkin tavata jonkun ihan kivan ihmisen ja perustaa perheen, mutta en halunnut tehdä minkäänlaisia kompromisseja.

Ville ja Jenni ehtivät keskustella Danan kasvatukseen liittyvistä asioista ja elämästä, joka kaikesta huolimatta jatkuisi. Jennillä oli selvä mielipide ja tahto asiasta.

– Jennin toivomus oli, että minun pitäisi saada mahdollisimman nopeasti rinnalleni uusi nainen. Näin Dana saisi elämäänsä naisen mallin.

Ville korostaa, ettei heillä ollut mitään hätää kaksin Danan kanssa. Arki sujui, ja tarhan tädeiltä tuli kiitosta, että tyttö näytti voivan hyvin. Tarvittaessa Ville sai lastenhoitoapua vanhemmiltaan. 

– Meillä oli ihan hyvä elämä. Mutta meidän pieni perheemme ei ollut ihan tavallinen, ja joissakin tilanteissa näin, että Dana kärsi siitä, ettei hänellä ollut äitiä. Elämämme oli kuin Pisan torni – pikkuisen kallellaan. Sitten tuli Riikka, torni suoristui ja tuli entistä vahvemmaksi. Riikka toi valon elämääni, enkä epäröi sanoa, että hän pelasti minut ja Danan, Ville sanoo. 

Jenni ei ole kielletty puheenaihe. Hänen kuvansa ovat kotona esillä, ja Danalle Ville kertoo, että äiti on taivaassa. 

– Jenni on läsnä elämässämme kuitenkin lähinnä Danan kautta. Ville teki menetyksensä alussa niin voimallisesti surutyötään,  ettei hän enää tarvitse minun tukeani asian käsittelemiseksi, Riikka sanoo.

Riikka ihmettelee, miten luontevasti luottamus hänen ja Danan välille on syntynyt. Nyt tyttö kyselee jo Riikan perään ja juoksee kadulla spontaanisti syliin. Kotona jauhot pöllyävät, kun Riikka ja Dana leipovat.

 – On aika hurja juttu, että tähän meidän kuvioomme liittyy pieni tyttö. Kaikkein tärkeintä onkin, että Dana tuntee olonsa turvalliseksi. Että hän ymmärtää, etten ole lähdössä pois ja että nyt hänen arjessaan on nyt kaksi aikuista, jotka ajattelevat hänen parastaan, Riikka sanoo. 

Villen mielestä Dana nauttii tilanteesta. Ville puolestaan nauttii nähdessään Riikan ja Danan yhdessä.

– Se on kaunis näky.

Kohta yhteiseen kotiin

Riikan kotikaupunki on vielä Rovaniemi, mutta hän on saanut järjestettyä työnsä ja lomansa niin, että on käytännössä asunut viime ajat Helsingissä Villen luona. Tällä hetkellä Riikka on mukana kansainvälisessä projektissa, jonka tarkoitus on rakentaa ja kehittää lentosään laatujärjestelmiä muun muassa eteläisen Afrikan valtioihin.

– Seuraava tavoite onkin löytää Helsingistä koulutustani vastaavaa, motivoivaa työtä, kertoo Riikka, joka opiskeluaikoinaan työskenteli myös Nelosen säätiedotuksessa.

Ville jatkaa, että myös yhteinen, entistä suurempi asunto on etsinnässä. 

– Häät ovat suunnitteilla, ja ne ovat vain ajan kysymys, Riikka ja Ville sanovat.

Laulaja Mikko Kuustonen kertoo Isän tyttö, tytön isä -kirjassa vanhemmuuden hetkistä, jotka olisi voinut hoitaa paremminkin.

Muusikko Mikko Kuustonen, 56, tunnusti eilisillan Yhden illan juttu -ohjelmassa terapeutti Maaret Kalliolle raivostuneensa helposti tyttärilleen, kun nämä olivat teini-ikäisiä.

– Koin siitä suurta epäonnistumista. Jotenkin, että mun hermot meni aina ensimmäisenä, hän kertoi jaksossa.

– Kun lapsi menee siihen teiniangstiin, niin mä menin samaan, enkä säilyttänyt aikuisuutta.

Muusikko kertoo myös tänä vuonna ilmestyneessä Isän tyttö, tytön isä -kirjassa (Otava) siitä, millaista on ollut kasvattaa tyttöjä. Mikolla ja hänen ex-vaimollaan on kaksi tytärtä, Iina, 32, ja Minka, 31. Molemmat Kuustosen siskokset ovat näyttelijöitä.

Kirjan toinen kirjoittaja on juontaja Jenni Pääskysaari. Hän mainitsee tekstissään somessa vastaan tulevat meemit, joissa suojelevat isät vitsailevat kaivavansa aseen esiin pitääkseen tytärtään lähestyvät pojat loitolla. Vaikka kyse on huumorista, asetelma on väärä. Meemeillä isät ajattelemattomuuttaan tukevat ajatusmallia siitä, että joku muu kuin tytär itse päättäisi kehostaan.

Mikko Kuustonen myöntää sortuneensa aikoinaan samaan.

– Sain lahjaksi puolustusvoimien ”Miinoitettu”-suojanauhaa jolla reunustin pihapolun tytärten sulhasille. Omasta mielestäni tuolloin ensiluokkaista faijailua. Nyt jättäisin väliin, hän kertoo kirjassa.

”Omasta mielestäni tuolloin ensiluokkaista faijailua. Nyt jättäisin väliin.”

Nuorekas isä? Mission impossible

Muutenkaan Mikko ei ole aina onnistunut tekemään vaikutusta Iinan ja Minkan poikaystäviin.

– Olin aina ajatellut olevani jotenkin nuorekas isä kunnes tajusin että se on mission impossible.

– Huomasin erityisesti tytärten ensimmäisten poikaystävien kanssa muuttuvani jostain syystä isäni kaltaiseksi. Yritin liikaa ja halusin tehdä vaikutuksen.

”Yritin liikaa ja halusin tehdä vaikutuksen.”

Mikko antaa esimerkiksi kommelluksen, joka hänelle sattui Minkan ja tämän uuden poikaystävän kanssa. Isosisko Iina oli palaamassa purjehdukselta, ja isä halusi lähteä porukalla vastaan. Hänen ohjaamansa moottorivene kuitenkin karahti liian innokkuuden vuoksi kiville.

– Lopputulos oli legendaarinen: poliisi hinaa paattiani, takapenkillä istuu Minka hiljaisen poikaystävänsä kanssa ja viereisessä veneessä Iina seurueineen puistelee päätään. Isi tuli vastaan, Mikko kertaa kirjassa.

Isän suojelunhalusta huolimatta kaikki poikaystävät ovat kuitenkin olleet tervetulleita Kuustosten kotiin.

– Muutaman lähtöäkin olen tervehtinyt ilolla, Mikko Kuustonen heittää kirjassa.

Koomikko Sami Hedbergin, 35, unelma toteutui, kun hän sai pääosan The Office- eli Konttori-sarjan suomalaisversiossa.

Kaikkia valinta ei miellyttänyt. Vähiten toimittaja Kaarina Hazardia, joka kritisoi Hedbergin valintaa rooliin lokakuun Image-lehteen kirjoittamassaan kolmen sivun mittaisessa jutussa.

– Hedbergin huumori. Miten sitä oikein kuvailisi? Se on sille nauramista, että ruotsinlaivalla juodaan viinaa. Että viron kieli on vähän kuin suomi, mutta kuitenkin eri. Joltakulta näkyi pikkupöksyt.

Tämänhän jo tiedämme: Hedbergin huumori jakaa mielipiteet. Hazard kuitenkin jatkaa tylytystään.

– Hedberg on se vaaraton, pullea poika, ylikasvanut pikkuveli, joka häissä sahtipäissään lyö reisiinsä ja hokee Otetaans taas! ja jota ei kenenkään tarvitse pelätä eikä haluta.

Mutta että pullea poika, jota kenenkään ei tarvitse haluta?

Hazardin mukaan ongelma on, että Hedberg on jo suuri tv-persoona ja valmis hahmo omana itsenään, mikä vesittää alkuperäisen sarjan myötähäpeästä ja lohduttomuudesta ammentavan huumorin.

Mutta että pullea poika, jota kenenkään ei tarvitse haluta? Voisiko Sami Hedberg vitsailla keikkasetissään Kaarina Hazardista pulleana tyttönä, jota kenenkään ei tarvitse haluta?

Hazard pojittelee ja kutsuu lihavaksi ja seksittömäksi miehen koomikkopersoonaa, mutta onko se Sami Hedbergin tapauksessa mitenkään erotettavissa itse Samista?

andy k

Onpa hienoa, kun missimittainen ( XD ) ja jo aikaisemmin yhden JSN:n langettavan tuomion ( Ludvig Borga 2010 ) saanut kvasiälykkö Hazard katsoo asiakseen puuttua stand up -koomikko Sami Hedbergin substanssiin ja habitukseen. Menisi "Liian paksu perhoseksi" -Kaarina ihan vain peilin eteen, katsoisi itseään ja muistaisi kirjoittelu-uransa varjoisampia hetkiä. Vaan kun omahyväisyys on mitä on, niin voi näemmä kirjoittaa mitä tahansa. En seuraa Hedbergiä, mutta Hazard on luokattoman törkeä :(

Lääkkeet!

andy k kirjoitti:
Onpa hienoa, kun missimittainen ( XD ) ja jo aikaisemmin yhden JSN:n langettavan tuomion ( Ludvig Borga 2010 ) saanut kvasiälykkö Hazard katsoo asiakseen puuttua stand up -koomikko Sami Hedbergin substanssiin ja habitukseen.

Kivasti tuo Hazardin langettavan tuomion saanut kolumni on vielä Iltalehden nettisivuilla saatavissa. Tästä ( http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/2010011310917932_k9.shtml ) sopii itse kunkin lukaista ja pohtia mitä yhteistä on Pasila televisiosarjan Rauno Repomiehellä sekä Kaarina Hazardilla. Ehkä jonkun olisi taas aika huutaa se maaginen taikasana.

Kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin treenaa viisi kertaa viikossa kiivetäkseen ensi kesänä Euroopan korkeimmalle vuorelle.

Televisiosta tuttu kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin on hurahtanut kiipeilyyn. Entisen kilpapyöräilijän tavoite onkin korkealla.

– Kävin juuri kiipeilemässä Mont Blancilla ja nyt olen innostunut projektista ”valkoisen valloitus”. Lähden ensi kuussa harjoittelemaan Chamonix'iin ja uutena vuotena kohteena on Kilimanjaro. Ensi vuoden heinä-elokuussa on tarkoitus huiputtaa Mont Blanc, Mira kertoi keskiviikkona helsinkiläisen ravintola Salven avajaisissa.

Harrastuksessa turvallisuus tulee ennen kaikkea.

– Jos säät sallivat, ensin huiputetaan 4 000 metriä ja siitä sitten jatketaan eteenpäin.

Mont Blanc on Euroopan korkein vuorenhuippu, joka sijaitsee Alpeilla Italian ja Ranskan rajalla. Se ylettyy 4810 metrin korkeuteen.

”Kiipeily on hyvää treeniä henkiselle puolelle.”

Miran kiipeilykunnosta ja ruokavaliosta huolehtii personal trainer, jonka opastuksella hän treenaa viisi kertaa viikossa. Mira kirjoittaa treenistä myös nettisivuillaan

– Kiipeily on paitsi urheilua, myös hyvää treeniä henkiselle puolelle. Se on erittäin kasvattava laji, johon olen täysin hurahtanut.

Kaksi vuotta sitten avioitunut pariskunta ilmoitti tänään erostaan. Sinä aikana Lauri teki kansainvälisen läpimurron mutta jättäytyi sitten musiikkibisneksessä taka-alalle. Paulasta taas kasvoi yksi Suomen kysytyimmistä esiintyjistä.

Muusikkopariskunta Paula Vesala, 34, ja Lauri Ylönen, 37, ilmoitti tänään, että he ovat päättänet erota.

– Olemme yhdessä tehneet surullisen mutta vääjäämättömän päätöksen erota. Eroon ei liity mitään draamaa tai yllättäviä käänteitä, vaan pitkä parisuhde tuli päätökseensä, kaksikko kertoi Iltalehdelle lähettämässään viestissä.

Aivan kuten Angelina Jolie ja Brad Pitt, Paula ja Lauri olivat yhdessä 10 vuotta ennen kuin sinetöivät suhteensa vihkivalalla. Kaksikko meni naimisiin Las Vegasissa loppuvuodesta 2014.

Pitkän suhteen aikana parille syntyi Julius-poika vuonna 2008. Mutta myös molempien uralla on ehtinyt tapahtua paljon.

2003

Kuvat: handout
Kuvat: handout

Paula ja Lauri alkoivat seurustella 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin Laurin bändi The Rasmus oli ollut jo vuosia yksi Suomen menestyneimpiä yhtyeitä. Vuonna 2003 Laurilla meni lujaa, kun Rasmus teki kansainvälisen läpimurtonsa albumillaan Dead Letters. Samoihin aikoihin Paula karisti yltään Popstars-leiman perustamalla Mira Luodin kanssa PMMP-yhteen. Heidän kesähittinsä Rusketusraidat oli menestys, ja debyyttialbumi Kuulkaas enot myi hyvin. Kaksikko palkittiin Emma-gaalassa vuoden tulokas -palkinnolla.

2005

Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kuvat: Reuters ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2005 Rasmus lähti puolitoista vuotta kestänneelle kiertueelle ja keikkaili 38 maassa. Samoihin aikoihin PMMP teki todellisen läpimurtonsa Suomessa Kovemmat kädet -albumillaan. Paula ja Mira nappasivat lukuisia Emma-pystejä ja olivat vuosia yksi kysytyimmistä festariesiintyjistä.

2006

Lauri tienasi 2000-luvun puolivälissä enemmän kuin moni yritysjohtaja.

2008/2009

Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Paula ja Mira olivat vuosia erottamaton kaksikko, kuin kattila ja kansi. He tekivät ensimmäiset lapsensakin samaan aikaan.

Laurin elämään lapsi toi ryhtiä.

– Ennen saatoin valvoa aamuseitsemään, mutta nyt herään samaan aikaan leikkimään lapseni kanssa. Lopetin myös alkoholinkäytön. Tajusin, että on minun vastuullani hoitaa pojalleni yhtä hieno lapsuus kuin itsellänikin oli, Lauri kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2010.

2010

2010-luvulla Paulan monilahjakkuus alkoi tulla ilmi. Hän teki ensimmäinen leffaroolissa Prinsessa-elokuvassa vuonna 2010. Sittemmin hän oli myös pääroolissa elokuvassa 3 Simoa.

2011

Paula ja Lauri harvinaisessa yhteiskuvassa Jussi-gaalassa vuonna 2011. Paula aloitti samana vuonna dramaturgian opinnot Teatterikorkeakoulussa.

Vuonna 2011 Paula julkaisi myös levyn viulisti Pekka Kuusiston kanssa. Lauri puolestaan julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa New Worldin.

2012

Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu
Kuva: Sanoma-arkisto / Ismo Henttonen ja handout/ Kaapo Kamu

Rasmus ilmoitti jäävänsä pitkälle tauolle vuonna 2012. Samana vuonna Lauri ja Paula kampanjoivat ahkerasti, jotta Pekka Haavistosta olisi tullut presidentti. Vuonna 2012 ilmestyi myös PMMP:n toiseksi viimeinen albumi Rakkaudesta, mutta Paula keikkaili myös Kerkko Koskinen Kollektiivi -kokoonpanon kanssa.

2013

PMMP ilmoitti panevansa pillit pussiin ja järjesti laajan jäähyväiskiertueen.

Lauri nähtiin vuonna 2013 Idols-tuomarina. Hän julkaisi tuolloin myös toisen sooloalbuminsa.

2014

Paulan sooloalbumia alettiin odottaa kiihkesäti vuonna 2014, sen jälkeen kun hän oli hurmannut kaikki Vain elämää -ohjelmassa.

2014/2015

 

We had cool Finnish saturday at our house, Lauri & Paula and SMO ;) #korvapuusti#ilua#friends

A photo posted by JY (@yrcfinland) on

Paula ja Lauri muuttivat Los Angelesiin, kun Paula aloitti opiskelemaan näytelmäkirjoittamista UCLA:ssa.

Lue myös: Paula Vesala elämästään Los Angelesissa: "Puoli vuotta meni sumussa"

Kuva: Oikotie.fi
Kuva: Oikotie.fi

Elokuussa 2015 Lauri myi 6,5 miljoonalla perheen Helsingin Karhusaaressa sijaitsevan asunnon. Lauri suunnitteli ja rakennutti 500-neliöistä taloa vuosia.

Lue myös: Tältä näyttää Lauri Ylösen miljoonatalo

2016

Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg
Kuvat: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen ja Jonna Öhrnberg

Paulan odotettu soololevy Vesala ilmestyi viimein kesäkuussa 2016, ja albumia ylistivät niin kriitikot kuin yleisökin. Kuvassa kaksikko on Ruisrockissa, Paula esiintymässä, Lauri yleisössä.

Tällainen on Paula Vesalan sooloalbumi

Lauri on viime aikoina keskittynyt suunnittelemaan taloja. Hän saa MTV3:lle oman ohjelman. Kesäkuussa kanava tiedotti, että Lauri suunnittelee kakkoskodin perheelleen sekä talot kolmelle julkkikselle. Ruudussa ohjelma nähdään vuonna 2017. Lue lisää täältä.