Ville Niinistö haluaa pitää kiinni nöyryydestä ja poikamaisesta pilkkeestä. ”Se on voima, josta ammennan. Olen läheistenikin mukaan pohjattoman positiivinen ihminen.”

Ministeriaikoina Ville Niinistö oli burnoutin partaalla, kun avioliitto veti viimeisiään. Ero tuli niin kotona ja kuin töissä – mutta niin tuli myös onni. Siihen tarvittiin nöyrtymistä ja omien virheiden myöntämistä.

Tavallista pidemmät yöunet. Ne ovat aamu-unisen oppositiojohtajan luksusta, josta Ville Niinistö, 39, on nautiskellut tänään, kun lapset ovat äidillään.

Ville on avannut silmänsä vasta yhdeksän jälkeen, laittanut kahvit tulemaan ja taistellut yön aikana levottomasti pystyyn nousseet hiuksensa alas. Kahvikuppi kädessään hän tarkistaa kalenterin, lueskelee viestejä ja lähtee aamupäiväksi perustuslakivaliokuntaan. Täysistunto ja tunti pari sometusta. Normipäivä.

Iltapäivällä on pakko päästä ihmisten pariin. Kerran Ville pinkaisi vastaanottokeskukseen, joskus hän vetää kuulokkeet korvilleen ja kävelee teknoa kuunnellen yleisötilaisuuteen. Nyt suuntana on vakiokahvila.

”Olen hyvin tarkka, miten paljon nykyään teen töitä.”

– Vasta ministerivuosieni ja avioeroni jälkeen tajusin, että haluan tehdä politiikkaa uudella tavalla ja olla helposti lähestyttävissä. Ei politiikka ole vain eduskunnassa ja kabineteissa, Ville sanoo.

– Olen myös hyvin tarkka, miten paljon nykyään teen töitä. Tiedän rajani, koska jouduin oppimaan ne kantapään kautta.

Idylli piti, pahalta tuntui

Neljä vuotta sitten Villeä ahdisti. Hän oli edustustilaisuudessa vaimonsa Maria Wetterstrandin kanssa, kun joku kehui, miten upea perhe heillä on.

Tarina kuulostikin nykyajan sadulta. Ruotsalainen Maria ja turkulainen Ville törmäsivät Espoon kaupunginvaltuustosalissa, rakastuivat, menivät salamana kihloihin, odottivat ensimmäistä lastaan jo naimisiin mennessään ja saivat nopeasti toisenkin. Kuin ohimennen he molemmat kipusivat puoluejohtajiksi, toinen vielä ministeriksikin.

Ja sen pituinen se. Se mikä näytti ulospäin mahdottomalta, oli sitä oikeastikin.

Sen kevään Ville oli avioeron ja burnoutin partaalla. Olo oli yksinäisempi kuin koskaan, koska hän ei voinut puhua kurjista tunteistaan. Päälle vyöryivät myös työt, kun Ville kuvitteli, että ministerinä hänen täytyy tehdä kaikki itse – eikä tilannetta helpottanut, että puoluejohtajan olisi pitänyt nostaa kriisissä olleet vihreätkin.

– Se oli tosi tiukka paikka. Lapset olivat pieniä, oli ruuhkavuodet, avioeron pohtiminen, töissä hirveä kiire. Halusin suorittaa kaiken, sillä minulla on vähän sellainen luonne.

– Olin palamassa loppuun, koska en osannut olla armollinen itselleni. En nukkunut ja olin kaikille kovempi ja kiukkuisempi ihminen kuin oikeasti olen.

Kun pari ilmoitti erostaan samana kesänä, päällimmäinen tunne oli helpotus. Ville oli tuskaillut päässään jo kaksi vuotta, voiko pienten lasten isä lähteä. Ei. Onko hän valmis eron julkiseen pyöritykseen? Ei. Voiko tähän jäädäkään? Ei.

Viimeinen ei oli painavin.

”Tunsin syvää syyllisyyttä, että edes ajattelin eroa.”

– Minulla on sellainen velvollisuudentunto, että ero on väärin. Tunsin syvää riittämättömyyttä ja syyllisyyttä, että edes ajattelin sitä. Mutta kun ahdistusta kesti niin kauan, olen tyytyväinen, että pystyimme tekemään vaikean päätöksen.

Eronnut = epäonnistunut?

”En olisi ikinä uskonut teistä”. Sitä Ville kuuli useimmiten ulkopuolisilta.

Ei sitä olisi tarvinnut kertoa Villelle. Samaa mietti hänkin, sillä helpotuksesta huolimatta ero oli elämän pahin pettymys. Eihän kukaan naimisiin mennessään kuvittele, että niin käy vielä meillekin.

– Totta kai se tuntui suurelta epäonnistumiselta, kun en pystynyt korjaamaan yhtä elämäni tärkeimmistä asioista. Se oli rankkaa, ja toipuminen kesti kauan.

Samalla Villestä tuli leimattu. Kun otsassa lukee ”eronnut”, se luetaan helposti yhteiskunnassa epäonnistuneeksi. Ville inhoaa sanaa ja kutsuu itseään yhteishuoltajaksi.

Ero on monen silmissä edelleen myös normiydinperheen rikkomista ja itsekkyyttäkin, kun oma onni ajaa muiden edun ohi. Esimerkiksi psykologi Kari Kiianmaa arvosteli äskettäin Helsingin Sanomissa, että lapsiperheistä lähdetään liian heppoisin perustein.

– Tuossa ajatusmallissa kaikilla pitää olla ydinperhe, kaksi lasta ja tuulipuku, ja niissä pysytään, meni syteen tai saveen. Jos eroat, olet huono ihminen, Ville puuskahtaa.

– Eikö olisi onnellisempaa, kun hyväksyisimme, että ihmiset järjestävät perhe-elämänsä eri tavoin ja tukisimme heitä?

Villen oma järjestely oli mahdollisimman mutkaton: hän osti oman asunnon samasta korttelista, ja nyt Linnean, 8, ja Eliaksen, 11, kahta kotia erottaa vain sisäpiha. Väliä juostaan vuoroviikoin, ja jos tulee pipi, itkemään voi mennä kumman tahansa vanhemman syliin.

– Lapset sopeutuivat muutokseen hyvin, koska heillä oli vahva perusturvallisuus. Olimme molemmat olleet aina paljon läsnä. Kun Linnea syntyi, olin ensimmäinen mieskansanedustaja, joka oli pitkällä vanhempainvapaalla.

Hyvästit unelmatyölle

Eron myötä muuttui kaksi asiaa: Villestä tuli taas oma vitsaileva itsensä – ja hän alkoi olla aamuisin myöhässä. Joko Linnean jalat olivat spagettia tai sitten isän valitsema mekko oli ihan väärä. Kokouksissakin totuttiin, että ministeri Niinistöä saa odottaa.

Lasten ja hyvän tuulensa suojelemiseksi Ville vähensi työtaakkaansa ja opetteli delegoimaan. Hän tajusi, että piti valita asioista tärkeimmät.

– Sekaisin ollut elämäni oli totta kai heijastunut myös töihin. Olen yksi harvoista miesjohtajista, jotka ovat sanoneet ääneen, että jos kotona on vaikeaa, pitää pyrkiä laittamaan oma elämä järjestykseen ja rajoittamaan töitä. Sen jälkeen työtäkin jaksaa paremmin.

Pian Ville oivalsi toisenkin asian. Kun hän ei ollut töissä äkäpussi ja antoi muiden hoitaa tonttinsa, tulokset paranivat.

– Olin ajanut asioita, joiden ajattelin olevan ihmisille hyväksi, mutta vasta silloin aloin ajatella, miten kohtelen ihmisiä ympärilläni. Ihmiset oppivat vastoinkäymisten kautta, ja minä nöyrryin, kun tajusin, että olen johtanut väärin.

– Kun ihmiset voivat hyvin ja heidän omaa intoaan tukee, he tekevät työnsä paremmin. Olen edelleen kova neuvottelija ja tuloksen tekijä, mutta olen parempi aistimaan, miten ihmiset voivat.

Töissä alkoi olla superkivaa. Ympäristöministeriössä Villen ympäröi innostunut joukko, joka oli kumisaappaat valmiina lähdössä pelastamaan soita. Myös hallituksen sisällä työ alkoi toimia, kun suhteet hitaasti lämpenivät.

”Olin luvannut lapsilleni harkita akvaariota, kun en ole enää kiireinen ministeri.”

Yhtenä sunnuntai-iltana silloinen pääministeri Alexander Stubb soitti. Fennovoima oli tulossa hallituksen asialistalle alkavalla viikolla. Ville tiesi, mitä se tarkoitti. Kolme vuotta aiemmin hän oli neuvotellut vihreät hallitukseen sillä ehdolla, ettei ydinvoimalupa-asiaa tuoda hallitukseen.

Unelmaduuni päättyi siihen.

Viimeisenä iltana ministeriössä itkettiin ja halailtiin. Seuraavana aamuna kansanedustaja Niinistö asteli paikalleen oppositioon.

– Yhtäkkiä en enää vastannut mistään. Olin hämilläni seuraavat viikot siitä, että minulla oli aikaa olla tunti lounaalla eikä kukaan soittanut minulle sadasta asiasta.

Kotona Ville nukkui paremmin kuin kolmeen vuoteen ja toipui ylikuormituksesta. Sydän oli kevyt, sillä vaihtoehtoa lähdölle ei ollut. Lapset innostuivat, josko vihdoin he saisivat sen lemmikkikalan.

– Olin luvannut harkita akvaariota, kun en ole enää kiireinen ministeri. Se on edelleen hankkimatta, mutta muuten lapset pitävät siitä, että minulla on enemmän aikaa heille, Ville naurahtaa.

24/7 uudella tavalla

Oppositiojohtajana Villen työnkuva on muuttunut nopeasti. Nyt se tarkoittaa muun ohella aktiivista läsnäoloa sosiaalisessa mediassa.

Työ vaatii henkistä hereillä pysymistä 24/7, mutta Ville voi päättää, milloin hän avaa Facebookin, mitä siellä sanoo ja keille vastaa. Työtä voi myös tehdä kotisohvalla, raitiovaunussa, kesken kokouksen tai lasten leikkejä sivusta seuraten.

– Oppositiojohtajana velvollisuuteni on olla valveilla koko ajan, mutta nautin siitä. Tunnen työni merkityksellisemmäksi kuin pitkiin aikoihin, koska tänä aikana moni tuntuu kaipaavan inhimillisyyttä ja toivoa. Ministeriaika oli enemmän oravanpyörässä juoksemista.

”Mitä enemmän olen käynyt läpi kriisejä, sitä paremmin olen tajunnut, että pitää olla oma itsensä.”

Ville on myös tajunnut, että paras keskustelu syntyy, kun karsii turhat roolit ja koukerot. Vaikeista asioista yksinkertaisesti puhuminen on vaikeinta. Se tarkoittaa, että osaa asiansa niin hyvin, että osaa selittää sen ymmärrettävästi muillekin.

– Uskallan heittää jo asioistakin rennosti, koska osaan ne. En enää jännitä laittaa itseäni peliin, vaikka siinä voi saada turpaan. Mitä enemmän olen käynyt läpi kriisejä, sitä paremmin olen tajunnut, että pitää olla oma itsensä.

Työ on kantanut tulosta: yli 40 000 seuraa Villeä Facebookissa. Hän on siellä poliitikoista seuratuin, suositumpi kuin entinen somekuningas Stubb.

Villelle määrä ei ole itseisarvo vaan mahdollisuus kuulla yhä useampia.

– Minulla on tuhansia ihmisiä, joiden kanssa keskustelen ja joilta opin. Some on nykyajan tori.

Toiselle kierrokselle?

”Hyvä Tinder-kuva.”

”Komea!”

”<3”

Facebook kerää myös toisenlaisia kommentteja. Suorimmat naiset pyytävät treffeillekin. Se on Villestä vähän kiusallista.

– Vastaan sellaisiin treffipyyntöihin aina kiitos ei. On kiusallista, että joku haluaa tutustua minuun vain julkisuuteni vuoksi.

Ville tuli varovaiseksi jo eron jälkeen. Miehen jokaista liikettä kytättiin ja Ville toivoi salaa, että jos hän jutteli lapsensa koulukaverin äidin kanssa ulkona, seurassa olisi myös mies. Niin kenellekään ei tulisi vääriä käsityksiä. Ei, hän ei ole liittomme kolmas pyörä eikä uusi rakkaani.

”Minulla ei ole enää mitään suorituspaineita tehdä perhettä tai hankkia lapsia.”

Edelleen Ville inhoaa tilanteita, joissa hänet saatettaisiin kuvata naispuolisen kaverin seurassa. Siksi esimerkiksi moni elokuvaensi-ilta, johon voisi lähteä suoraan töistä, on jäänyt väliin.

– En jaksa selitellä, että hänkin on vain kaveri. Kaikki tulkitaan niin helposti väärin. Sitä, miten pitäisi elää, pakotetaan edelleen konservatiivisiin muotteihin.

Myöntää Ville treffeillä jonkin kerran eron jälkeen käyneensä. Vakavaan suhteeseen hän ei kuitenkaan sano kaipaavansa. Hänellä on jo perhe, vähän erimuotoinen kuin ennen, ja elämä on onnellista juuri tällaisena.

Perheeseen voisi olla ulkopuolisena myös vaikea sujahtaa: Ville ja nykyään politiikan konsulttina työskentelevä Maria ovat niin hyvissä väleissä, että viettävät joulut yhdessä ja kävivät vastikään lasten kanssa Tansaniassa safarilla. Molemmat ovat edelleen tervetulleita myös toistensa sukujuhliin.

– En olisi kyllä nuorena miehenä uskonut, että olen joskus todella onnellinen maailman parhaasta ex-vaimosta. Minulla ei ole enää mitään suorituspaineita tehdä perhettä tai hankkia vielä lapsia. Minulla on jo perhe.

Perheen klovni

Ville täyttää kesällä 40 vuotta. Luku kuulostaa kamalan keski-ikäiseltä eikä lainkaan omalta itseltä.

Yhtäkkiä Ville kurtistaa otsaansa ja kurkkaa silmälasiensa yli. Siitä kulmasta yhdennäköisyys presidentti Sauli Niinistöön, Villen setään, on valtava.

– Kato tää on meidän Niinistöjen huolestunut ilme, hän vitsailee.

”Olen opettanut lapseni tanssimaan, sillä olen rave-sukupolven veteraani.”

Hän hassuttelee lastensakin kanssa ja kantaa perheen klovnin titteliä. Kun lapset ovat hänellä, he pelaavat Singstaria, katsovat Melodifestivalenia tai tanssivat.

– Minähän heidät olen tanssimaan opettanut, sillä olen rave-sukupolven veteraani. Jos biittiä on vähintään 120, syke on hyvä.

Kun lapset ovat äidillään, työpäivä venyy. Sen päälle Ville saattaa kipaista olutravintolassa. Viikonloppuisin hän rentoutuu konemusiikkiklubeilla Kalliossa tai kotikaupungissaan Turussa.

Biitin vastapainoksi Ville haluaa totaalihiljaisuutta. Tärkeitä henkireikiä ovat muutaman päivän reissut saaristoon tai kansallispuistoon. Niille reissuille ei kännykälläkään ole asiaa. Silloin Ville vain on.

Ville Niinistö
  • Syntyi 30.7.1976 Turussa.
  • Asuu Helsingin Töölössä ja Turun keskustassa.
  • 11-ja 8-vuotiaat lapset avioliitosta Ruotsin vihreiden entisen puheenjohtajan Maria Wetterstrandin kanssa. Pari erosi vuonna 2012.
  • Vihreiden puheenjohtaja kesästä 2011.
  • Ympäristöministeri 2011–2014.
  • Siviiliammatiltaan ulkopolitiikan tutkija.
  • Harrastaa jalkapalloa, luonnossa vaeltamista, kalastusta ja laitesukellusta.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.