Kesäkuussa 2008 Veikka Gustafsson lähti Pakistaniin. Tarkoituksena oli kiivetä vielä niille kolmelle yli 8000-metriselle vuorelle, jotka olivat valloittamatta. Kuva: Touko Hujanen
Kesäkuussa 2008 Veikka Gustafsson lähti Pakistaniin. Tarkoituksena oli kiivetä vielä niille kolmelle yli 8000-metriselle vuorelle, jotka olivat valloittamatta. Kuva: Touko Hujanen

Ensi-iltaan tuleva Everest-elokuva kertoo tapahtumista, jotka veivät 8 kiipeilijän hengen. Oli lähellä, ettei vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonkin lähtenyt samalle retkelle.

Oli vain pienestä kiinni, ettei ensi-iltaelokuvassa Everest ole myös suomalaisen vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin roolia. Elokuva toukokuussa 1996 tapahtuneesta lumivyörystä, jossa kuoli kahdeksan kiipeilijää. Yksi kuolonuhreista oli Veikka Gustafssonin hyvä ystävä ja kollega, kiipeilyopas Rob Hallia (elokuvassa näyttelijä Jason Clarke).

Gustafsson aikoi osallistua samalle retkelle ystävänsä rinnalla.

– Oli huippupäivä, ja olin päättänyt kiivetä joka tapauksessa. Risteyskohdassa aioin liittyä Robin ja toisen ryhmänjohtaja Scott Fischerin (elokuvassa Jake Gyllenhaal) porukkaan.

Retki olisi ollut Veikalle toinen 8848 metriä korkealle Everestille. Kova tuuli sai Gustafssonin kuitenkin kääntymään takaisin kesken yrityksen.

– Sitten vasta harmittikin. Juttelin Robin kanssa puhelimessa ja sain hyvältä kuulostavia väliaikatietoja. Kun myrsky iski, unohdin harmini. Pelastustoimet alkoivat, ja makasin radion vieressä ja välitin eteenpäin tietoja kadonneista. Kiipesin myös kolmosleiriin auttamaan köysilaskeutumisissa ja ensiavun jaossa. Se oli epätodellista.

– Kymmenisen päivää myöhemmin kiipesin Mount Everestille. Halusin ehkä näyttää itselleni, todistaa jonkinlaista lojaalisuuttani. Kun retkikuntamme löysi reitiltä Scottin ruumiin, tuli olo, että en sittenkään halua juuri nyt ylemmäs.

Testosteroni roiskuu

Vuorikiipeily maailman korkeimmille huipuille on riski ja uhraus. Everest-retkelle osallistui myös tuolloin paljon noviiseja, jotka maksoivat kiipeämisestään suuria rahoja. Onko vaarojen huipulle päästävä hinnalla millä hyvänsä?

– Vuoristo-oppaan rooli on erittäin vastuullinen. Ennen onnettomuutta olin harkinnut oppaan uraa, mutta tapahtumat muuttivat mieleni. Jos joskus on hankala pitää itsestään huolta, kuinka vielä huolehtisi muista? Oppaalla on paine siitä, että maksaneiden ihmisten unelmia olisi toteutettava.

"Ennen onnettomuutta olin harkinnut oppaan uraa, mutta tapahtumat muuttivat mieleni."

Kiipeilijän vastuu tovereistaan on ristiriitainen. Gustafsson myöntää joutuneensa tilanteisiin, joissa on pitänyt tehdä vaikeita päätöksiä. Jos joku ei kuuntele ja syyttä suotta tahtoo sysätä itsensä riskitilanteisiin, on tehtävä päätös oman turvallisuuden puolesta. Gustafssonilla on leima varovaisena kiipeilijänä.

– Sitä saa, mitä tilaa. Totta kai vastuu pitkäaikaisista kollegoista on aikamoinen. Jos syy vaaratilanteeseen ei johdu suuresta typeryydestä, on ilman muuta autettava niin paljon kuin pystyy. Itselläni ei ole ollut halua ottaa hölmöjä riskejä jäädäkseni suurena valloittajana historian kirjoihin. Tiedän kavereita, jotka ovat niin tehneet ja saaneet nimensä esille – hautausmaalla.

Eikö kiipeily ylipäänsä ole suurta typeryyttä?

– On vaikea sanoa, mitä se on. Nuorempana mukana on näyttämisen halua ja biologista pakotusta. Testosteronia on niin, että se valuu nenästä ulos. On vain tehtävä hurjia juttuja. Sama voi yhtä hyvin koskea naisia. Metsokukot ja metsokanat esittävät metsäpientareella soidinleikkejään. Vanhempana sitä mieluummin keskittyy syömään metsän marjoja...

"Se, jos olen kaukana lasteni luota, on pois minulta itseltäni."

– Kun aloitin 16-17-vuotiaana kiipeämisen, en kiellä, etteikö huomio olisi tuntunut hyvältä. Touhu oli myös yksinkertaisesti hauskaa. Iän mukana saapuu arvomaailman muutos. Kun maileja on tullut mittariin ja on perhe ja pienet lapset, ymmärrän, millaisia uhrauksia kiipeilyreissut voivat olla. Ne eivät ole vain perheen uhrauksia vaan omiani. Se, jos olen kaukana lasteni luota, on pois minulta itseltäni.

Veikan mukaan vuorikiipeilijöiden puolisoiksi ryhtyvät tietävät tavallisesti alan riskit.

Raskas ja hieno kokemus

Elokuvassa Rob Hallin raskaana olevaa vaimoa Jan Arnoldia esittää Keira Knightley. Myös Jan kuuluu Veikka Gustafssonin ystäväpiiriin.

– Kiipesin ensimmäistä kertaa Mount Everestille toukokuussa 1993 kolmistaan Robin ja Janin kanssa. Jan tuli hieman perässä, ja odotin häntä. Käsi kädessä astuimme huipulle. Helen Wiltonin kanssa pidän myös yhteyttä, ja hän käy toisinaan Suomessa.

Baltasar Kormákurin elokuvaa Everestin katastrofista Gustafsson pitää realistisena.

– Elokuva on hienosti tehty ja vaikuttava. Siinä yritetään kertoa tapahtumat mahdollisimman oikein ja sopivalla arvokkuudella. Loppu, jossa oikeiden kiipeilijöiden kuvat näytettiin, herätti toki raskaita muistoja.

Katastrofin syy oli paitsi sääolosuhteet myös usean virheen onneton yhteensattuma.

– Logistiikka petti, happipulloja oli liian vähän. Köysiä ei ollut jostain syystä viritetty. Vuorella rikottiin kello kahden sääntöä, koska aikaa kului liikaa järjestelyihin. Molemmat vuoristo-oppaat Rob ja Scott olivat kuitenkin päteviä kavereita ja loistotyyppejä.

Tapahtumat Everestillä eivät saaneet Veikka Gustafssonia lopettamaan kiipeilyä. Hän jatkoi kohti muita 8000 metrin huippuja ja valloitti 20 vuoden aikana kaikki 14 huippuvuorta. Enää kiipeily ei houkuttele.

– Pidän silti siitä asenteesta, että on tekemisen meininkiä. Hyvä olo tulee, kun saavuttaa päämääränsä, olipa se sitten pestyt ikkunat tai uusi start up. Jos omat lapseni haluavat kiipeilijöiksi, koen, että vanhempien tehtävä on tukea unelmissa.
 

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu