Vapulle hyvä olo koostuu perusasioista: "Kohtuullisesti kaikkea ruokaa, lisäksi vähän liikuntaa, ja mielellään unta vähän nykyistä enemmän. Sitten toimisi aineenvaihduntakin paremmin.""Meillä on aina halailtu paljon. Pussailen omatkin lapseni hengiltä", Vappu sanoo.

Juontaja-ruokakirjailija Vappu Pimiä ja hänen isänsä Markku Pimiä uskovat, että jos ihmiset söisivät enemmän yhdessä, avioeroja olisi vähemmän.

Takana huonosti nukuttu yö, kainalossa vauva ja edessä päivän kestävät ruokaohjelman tv-kuvaukset. Onneksi on isä.

– Papan kulta! Markku Pimiä kaappaa syliinsä tyttärensä Vappu Pimiän kuopuksen, yhdeksänkuisen Selman, ja rutistaa.

Vappukaan ei jää vaille huomiota. Jos aikaa on enemmän, vanhempien ruokapöydässä Helsingin Pirkkolassa odottaa valmiiksi katettu aamiainen. Jos Vapun pitää juosta, mukaan lähtee isän lounasevääksi valmistama lohikeitto.

– Kirkkaaseen liemeen tehty, Markku selventää.

– Vappu ei tykkää kermaisesta, kuten en minäkään.

Keittolohi on tietysti itse pyydetty. Selman ruokalistalla on tänään hirviliemessä keitettyjä ja soseutettuja kasviksia.

– Minä en Selmalle pilttejä anna. Paljon parempaa, kun itse tekee, Markku sanoo.

– Niin, annat vaikka makkarakastiketta! Vappu huomauttaa.

Joskus on lipsahtanut sitäkin. Samoin kuin isosisko Violalle, 3, suklaakeksejä ennen lounasta ja papan omenahilloa lusikalla suoraan purkista.

– Isä sanoo, että on kohdellut ihan samalla tavalla meitä kuin nyt minun lapsiani, mutta paskan marjat! Nyt annetaan kyllä kaikki periksi, Vappu puuskahtaa.

Mutta hemmotteluksi voi ehkä laskea senkin, että kun Vappu palaa illansuussa töistä, mukaan isän luota lähtevät paitsi lapset myös lämmin, satavuotiseen juureen tehty ruisleipä.

Makkaroita merillä

Markku Pimiä ei muista oman isänsä koskaan laittaneen ruokaa. Markun ruokainnostus heräsi 15-vuotiaana, kun hän pääsi töihin rahtilaivalle.

– Mitä ihania, ihmeellisiä ruokia siellä sai! Ensimmäinen muisto meriltä on, että sai syödä lihaa, jota kotona oli harvoin.

”Kotona oli aika erikoisia ruokia. Söimme esimerkiksi kesäkurpitsaa, josta kaverini eivät olleet kuulleetkaan.”

Makuelämykset vain paranivat satamissa ympäri maailmaa.

– Ihania pihvejä Brasiliassa, hemmetin isoja taskurapuja Vancouverissa Kanadassa, chiliruokia Meksikossa, makkaroita ja chimichurria Etelä-Amerikassa...

Kolme vuoden merielämän jälkeen Markku Pimiä pääsi ensin harjoitteluun ravintolaan ja sitten ravintolakoulu Perhoon opiskelemaan kokiksi. Siellä päntättiin perinteistä, ranskalaista keittotaitoa, mutta mieltymys eksoottisiin herkkuihin jäi – ja siirtyi lapsille.

– Kotona oli aika erikoisia ruokia. Söimme esimerkiksi kesäkurpitsaa, josta kaverini eivät olleet kuulleetkaan. Isä innostui milloin mistäkin, ja jossain vaiheessa hän alkoi tuoda Suomeen oliiviöljyä, vaikkei sitä silloin käyttänyt täällä kukaan. Sitä oli kotona joka paikassa. Käytimme sitä tukkaöljynäkin, Vappu muistaa.

Isän töiden vuoksi perhe kävi vuosittain Portugalissa, josta he toivat tuliaisina kassikaupalla ruokaa. Kun 14-vuotias Vappu palasi kielikurssilta Englannista, hän täytti reppunsa Lontoossa eksoottisilla kastikkeilla ja lemon curdilla. Hän oli jo varhain alkanut viihtyä kodin keittiössä isän seurana ja teki omia kokeilujaan.

Kellarin aarreaitta

Pimiöillä ruoka on aina valmistettu alusta asti itse – yhtä ajanjaksoa lukuun ottamatta. Kun Vappu ja pikkusisarukset olivat pieniä, Markku työskenteli Saarioisella valmisruokien edustajana, rakensi perheelle taloa ja vanhemmat maksoivat isoa pankkilainaa.

”Oltais varmaan kuoltu ilman niitä työsuhde-etuna saatuja valmislaatikoita”, Vappu muistelee äitinsä sanoneen.

Mutta kun eineskaudesta selvittiin, ruoka tulikin suoraan luonnosta: metsästämällä, kalastamalla, sienestämällä, marjastamalla… Ne taidot Markku Pimiä haluaa opettaa lapsenlapsilleenkin.

– Ei ole sitten vierasta, mistä ruoka tulee. Vanhin lapsenlapsistani, kuusivuotias, putsaakin jo kalat itse. Sitäkään eivät ihmiset enää osaa, Markku huokaa.

– Isällä on tälläkin hetkellä oikea paja keittiössä: vanhasta pyykkikorista viritelty teline hirvenlihan kuivaamiseen.

– 196 kiloa, Markku tarkentaa.

– Siitä tulee kuivalihaa, jauhelihaa, fileetä, soppalihaa, luista espagnole-kastiketta... ja Pirkkolan kaikille koirille luita!

Varastoiminen ei ole ongelma, sillä Markun kellarissa on neljä pakastinta. Sitä paitsi aina joku kolmesta lapsesta käy sunnuntaisin vanhempiensa luona syömässä.

Pöydän ääressä puhutaan

Yhdessä syöminen onkin yksi tärkeimpiä asioita, joita Vappu on isältään oppinut.

– Ruokapöydässä kaikilla on tekemistä, joten on helppo jutella isoista tai vaikeistakin asioista. Esimerkiksi oma avioeroni on puitu ruokapöydän ääressä.

– Ja tulevista lapsenlapsista on kerrottu, Markku lisää.

Joskus on myös riidelty. Vappu ja isä tunnustavat ottavansa helposti yhteen, ja silloin huudetaan ihan kunnolla.

– Olemme hyvin samanlaisia. Isässä ärsyttävät samat piirteet, joita on itsessänikin, Vappu sanoo.

”Isä on aina ollut kova murehtimaan. Pelkään, tuleeko minusta samanlainen.”

Vihanpitoa kestää muutaman tunnin tai puoli päivää, muttei koskaan yön yli. Isoissa asioissa isä on aina Vapun puolella.

– Isä on aina ollut siinä. Jos elämässä on ollut vaikeaa, olen kertonut sen isälleni avoimesti.

Viimeisen vuoden aikana murheena on ollut lähinnä se, kuinka hoitaa korkeintaan kahden tunnin pätkissä nukkuva kuopus ja omat työt. Yrittäjänä Vapun on ollut vaikea jättäytyä äitiyslomalle kokonaan.

– Välillä olen kiikuttanut Selman itku silmässä vanhemmilleni, kun olen ollut niin väsynyt.

– Kyllä minä huolehdin paljon, miten Vappu pärjää ja jaksaa, Markku miettii.

– Isä on aina ollut kova murehtimaan. Pelkään, tuleeko minusta samanlainen, Vappu sanoo.

Juuri nyt murehdittavaa on aika vähän. Anopin avulla toteutettu vauvan unikoulu tuntuu purreen, ja Vappu jaksaa paremmin kuin aikoihin. Hän myös odottaa toiveikkaana ensi kesää, jolloin aikoo vetäytyä tyttäriensä kanssa mökille ja pitää ensimmäisen kunnon kesäloman vuosiin.

Terapiaa metsässä

Vaikka Markku huolehtii yhä paljon jälkikasvustaan, osat ovat myös vähän vaihtuneet. Tyttärestä on tullut ruokakirjailija ja ruuan ammattilainen, jolta isä kysyy vinkkejä. Viime aikoina Markun keittiössä on syntynyt erityisesti meksikolaisia ruokia Vapun ohjein.

Vappu on hankkinut puolisonsa Teemun kanssa kesäpaikan Salosta ja kestittää vanhempiaan siellä usein. Siellä Vappu kuvasi myös toisen ruokakirjansa.

– Salossa majaillessani olen ulottanut lonkeroitani joka suuntaan. Kananmunat ostan vanhalta rouvalta, joka pitää kanoja lemmikkinään, karitsat lammastilalta, ja nyt olen löytänyt hyvän ankkatilan.

”Allergiat ymmärrän, mutta nämä ton-ton-dieetit ovat menneet aivan överiksi.”

Vappua harmittaa, että suomalaiset eivät löydä hyvien pientilojen tuotteita ja ostavat siksi esimerkiksi lampaan vakuumipakattuna ja Uudesta-Seelannista tuotuna.

– Tietoisuus eläinten oloista ja teurastusongelmista on hyvä asia, mutta sen varjoon on jäänyt tiloja, joissa omistaudutaan eläimille ja pidetään niistä huolta.

Vappu on suhtautunut lapsuudestaan asti ruuanlaittoon intohimoisesti, ja häntä korpeavat puskista nousseet, itseoppineet ruokagurut.

– Allergiat ymmärrän, mutta nämä ton-ton-dieetit ovat menneet aivan överiksi. Hieman huvittavaa, että ihmiset, jotka eivät vähän aikaa sitten välittäneet yhtään elintavoistaan, ovat yhtäkkiä ruokaprofeettoja. Viljat, sokeri ja maitotuotteet ovat muka pahinta ikinä.

Vappu luottaa itse siihen, että parhaiten pärjää, kun syö mahdollisimman puhdasta ja prosessoimatonta, lähellä tuotettua ja kauden mukaista ruokaa. Hän myös uskoo, että suomalainen keho on tottunut erilaiseen ruokaan kuin vaikkapa eteläeurooppalainen tai intialainen.

– Syön itsekin joskus chia-siemeniä, mutta onhan se hullua, että syödään jotain perulaisia gojimarjoja, vaikka olisi suomalaista mustikkaa metsät täynnä.

– Itse kyllä pyllistelin mustikkametsässä viime kesänäkin. Se on sitä paitsi äärimmäisen terapeuttista.

Arjen nautintoja

Terapeuttista on myös hyvä ruoka.

– Suhtautuminen ruokaan polttoaineena on ihan kamalaa. Yritän hakea arkeen pieniä iloja. Ruokaa pitää kuitenkin laittaa joka päivä. Miksei tehdä siitä nautintoa?

Markku on samaa mieltä. Kun omat lapset muuttivat pois kotoa, hän ryhtyi kokkaamaan entistä aikaavievämpiä ruokia.

– Ruuanlaitto on niin mukavaa. Yhdessä syöminen tuottaa mielihyvää, ja tietysti se, kun muut kehuvat sitä ruokaa, entinen keittiömestari fiilistelee.

Markulla on vinkki heille, joiden mielestä ruuan valmistaminen vie liikaa aikaa.

– Käytän kaiken ajan hyväksi. Kun tsiigaan telkkaria, kuorin vaikka perunoita valmiiksi kellariin odottamaan. Sitten on aina jotain valmista.

Kuten isänsä, Vappu on kotonaan vastuussa kaikesta ruuanlaitosta, mutta pöytään istutaan koko perhe yhdessä. Se saattaa olla ainoa hetki, kun puolison kanssa puhutaan muustakin kuin lasten asioista.

– Jos ihmiset söisivät enemmän yhdessä, avioeroja olisi vähemmän, Vappu sanoo.

Hauska ruokamuisto?

Vappu: Varhaislapsuuden kesinä mökillämme Turun saaristossa tuli aivan valtavasti kampelaa. Muistan, kuinka söimme sitä suoraan savustuspöntöstä. Myöhemmin Portugalin-reissuilla istuimme illat pitkät ihanissa ravintoloissa, ja kun alkoi nukuttaa, vanhemmat laittoivat meille kaksi tuoli vastakkain ja kantoivat myöhemmin nukkuvina autoon.

Markku: Työskentelin 70-luvun alussa keittiömestarina Hotelli Vaakunassa, ja koomikko-näyttelijä Spede Pasanen toi mukanaan kokonaisen peuran, jonka pyysi valmistamaan illalliseksi. Siitä tuli niin hyvää, että minut kokkina palkittiin konjakilla.

Yhdistävä ruokajuttu?

Vappu: Laitamme ruokaa maistelemalla ja kokeilemalla. Keittokirjat ovat inspiroitumista varten. Meidän pitää myös isän kanssa aina syödä ruoka kuumana. Ja salaatti viimeisenä.

Markku: Niin ja HP-kastike on yhteinen paheemme. Vappu kyseli sitä jo pienenä aina pöydässä.

Eri mieltä keittiössä?

Vappu: Isä käyttää liikaa suolaa, ihan sydäntään ajatellen.

Markku: Rasvan käytöstä. Paistan kalatkin aina voissa ja runsaassa öljyssä, Vapulle riittää vähempikin.

Vappu ja Markku Pimiä

Vappu Pimiä

37-vuotias juontaja, radiotoimittaja ja keittokirjailija.

Asuu Helsingissä miehensä Teemun sekä tyttäriensä, kolmivuotiaan Violan ja yhdeksänkuisen Selman kanssa.

Tv:ssä parhaillaan Mitä tänään syötäisiin -ohjelmassa. Vapun reseptikirja II ilmestyi syksyllä.

Markku Pimiä

65-vuotias keittiömestari ja yrittäjä. Eläkkeellä, mutta työskentelee yhä kotona omassa maahantuontifirmassaan.

Asuu Helsingissä vaimonsa Railin kanssa.

Harrastaa metsästystä ja kalastusta.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.