Kesha vuoden 2013 American Music Awardseissa, eli ennen hänen oikeudenkäyntinsä alkua. Kuva: Shutterstock
Kesha vuoden 2013 American Music Awardseissa, eli ennen hänen oikeudenkäyntinsä alkua. Kuva: Shutterstock

Laulaja-lauluntekijä Kesha haastoi kaksi vuotta sitten tuottajansa oikeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Viime viikolla tuomioistuin antoi päätöksensä.

Räväkästä tyylistään tunnetun Keshan eli Kesha Rose Sebertin, laulajanura alkoi 2000-luvun puolessa välissä vakaalla nousukiidolla. Hän kohosi julkisuuteen laulaessaan kertosäettä Flo Ridan jättihitillä ”Right Round”. Sen jälkeen hän esimerkiksi levytti Pitbullin ja Taio Cruzin kanssa, kirjoitti Miley Cyrusille kappaleen ja lauloi taustoja Britney Spearsin kappaleella.

Huippusuosioon Kesha singahti vuoden 2009 esikoissinkullaan ”Tik Tok”, joka nousi listojen kärkeen ympäri maailmaa. Vuonna 2012 ilmestyi hänen toinen studioalbuminsa.

Sitten radioissa hiljeni. Syynä on vuonna 2014 alkanut oikeustaistelu.

Kesha on syyttänyt tuottajaansa Dr. Lukea eli Lukasz Gottwaldia vuosia jatkuneesta väkivallasta ja henkisestä kärsimyksestä. Keshan mukaan hänen tuottajansa on lisäksi huumannut hänet ja käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen.

Epäonnistunut oikeustaisto

Kesha aloitti yhteistyön Dr. Luken kanssa jo 18-vuotiaana, jolloin hän allekirjoitti levytyssopimuksen miehen omistaman Kemosabe Records -tuotantoyhtiön kanssa. Kemosabe Records on osa suuryritys Sony Musicia.

Jo vuonna 2013 Kesha kommentoi julkisuuteen, että hän oli joutunut toisen levynsä tekemisen aikana luopumaan kaikista taiteellisista oikeuksistaan. Oikeudessa hän on yrittänyt purkaa sopimuksensa, joka velvoittaa häntä jatkamaan yhteistyötä levytysyhtiön kanssa kuuden levyn verran. Kesha on vedonnut siihen, että hänen on mahdotonta jatkaa yhteistyötä Dr. Luken kanssa, koska pelkää tätä.

Viime viikolla New Yorkin tuomioistuin kuitenkin tuli tulokseen, että Keshan levytyssopimusta ei ole syytä purkaa. Sony on luvannut, että Keshalla on mahdollisuus vaihtaa yhtiön sisällä tuottajaa. Artistin asianajajat suhtautuivat päätökseen skeptisesti.

Päätöksen kuultuaan Kesha purskahti itkuun istuntosalissa. Viimeviikkoisen oikeudenkäynnin aikaan hänen faninsa osoittivat mieltään tuomioistuimen ulkopuolella.

Huippuartistit tukena

Keshan tapaus on kohauttanut Yhdysvaltojen musiikkipiirejä. Moni maailmanluokan artisti on rientänyt julistamaan tukensa Keshalle twitterissä hastagilla #FreeKesha (vapaasti suomennettuna: vapauttakaa Kesha).

Laulaja Demi Lovato tsemppasi kollegaansa sanoilla: ”Tämä vain tekee sinusta vahvemman, sinä rohkea ja kaunis tyttö.”

Lady Gaga puolestaan osoitti tukensa kommentilla: ”Ympärimaailmaa on ihmisiä, jotka rakastavat sinua.” Lorde puolestaan pyysi Twitter-seuraajiaan lähettämään ”hyviä viboja” Keshan suuntaan.

Muusikko Taylor Swiftin kerrotaan tukeneen Keshaa oikeudenkäyntikuluissa 250 000 dollarin avustuksella.

Tuottaja kommentoi

Dr. Luke on alusta asti kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet. Kun Kesha aloitti syytösprosessin vuonna 2014, tuottaja haastoi Keshan itse oikeuteen. Syytteessä hän väitti Keshan keksineen kaiken päästäkseen eroon levytyssopimuksestaan.

Eilen myös Dr. Luke kommentoi oikeudenkäyntiä ja häntä vastaan esitettyjä syytöksiä Twitterissä. ”En raiskannut Keshaa enkä ole koskaan harrastanut hänen kanssaan seksiä. Kesha ja minä olimme ystäviä monta vuotta, ja hän oli minulle kuin pikkusisko”, Dr Luke kirjoitti.

Hän muistutti Twitterissä myös, että aiemmin Kesha on kieltänyt kaikki nyt häntä kohtaan esitetyt syytökset. Vuonna 2011 Kesha antoi todistajan lausunnon, jossa kertoi, ettei ollut koskaan harrastanut seksiä miehen kanssa. Lausunnossa hän myös kiisti tuottajansa huumanneen hänet. Tosin myöhemmin, ollessaan vieroituksessa, hän kertoi lääkärilleen päinvastaista tietoa.

Lähteet: Jezebel, Daily Mail, Mirror

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.