Moni miettii, tohtiiko muuttaa puolison pitkäaikaiseen kotiin. Kirjailijapari Hannu Raittila ja Leena Lander ottivat riskin.

Kuvat Andreas Janett

Vuonna 2007 Radioteatteri tilasi Leena Landerilta, Hannu Raittilalta sekä kirjailija Juha Seppälältä 21-osaisen kuunnelman Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiasta.

– Olin nähnyt Hannua kirjailijatapahtumissa varmaan viidentoista vuoden ajan, mutta hän on luonteeltaan niin hiljainen, ettei tullut koskaan kunnolla juteltua. Vasta kun rupesimme tekemään töitä yhdessä, niin tuon oli pakko aukaista suunsa, Leena kertoo.

Sanahanojen auetessa keskusteluille ei sitten tahtonutkaan tulla loppua. Kaksikko jaksoi väitellä loputtomasti Suomen sotahistoriaan liittyvistä yksityiskohdista tai siteerata kirjallisuuden klassikoita. Pohjantähteä Leena ja Hannu työstivät välillä tekstiviestein, toisinaan Helsingin patikkapoluilla retkeillen.

– Leenan yleissivistys löi ällikältä. Hän hämää vetäytymällä hupakon roolin taakse mutta pystyy keskustelemaan aiheesta kuin aiheesta. Ja pakko myöntää, että ihastuin minä siihen hupakkoonkin. Leenassa on lämpöä ja iloisuutta, joka tarttuu, Hannu kehaisee.

Leenakin kiinnostui Hannusta, jolla oli kyky saada hänet nauramaan terävillä ja humoristisilla analyyseillään.

Silti tunteiden sulattelu vei hiljattain eronneelta naiselta aikaa.

– Olin jo varautunut liukumaan hiljaa kohti auvoista vanhuutta, mutta elämäni muuttuikin pyörremyrskyksi. Pelkästään lasten kotoamuutto tuntui oudolta. Minä kun ryhdyin aikoinaan kirjailijaksikin sen takia, että saisin olla mahdollisimman paljon poikien kanssa.

Hannukin muistaa ruuhkavuodet. Hän erosi kolmen lapsensa äidistä vuonna 1994 ja sukkuloi kahden kodin välillä voidakseen viettää mahdollisimman paljon aikaa lastensa luona.

– Nuorena ajatellaan perheen perustamista ja lasten kasvattamista. Keski-iässä tätä painetta ei enää ole, mikä tuntuu vapauttavalta. Olemme Leenan kanssa melkein koko ajan yhdessä, mutta minulle ei ole tullut oman tilan tarvetta.

Leena on samaa mieltä.

– En yhtään ihmettele, että pienten lasten vanhemmat kadottavat keskinäisen intohimon. Ruuhkavuosien tohinassa vanhemmat elävät helposti vain lasten tarpeita varten. Meidän iässämme lähtökohta suhteelle on erilainen.

Leena ja Hannu eivät jääneet odottelemaan, miten käy rakkauden roihun. Taiteilijapari meni naimisiin maistraatissa vuonna 2008.

– Emme halunneet tehdä häistä mitään numeroa, vaan kutsuimme mukaan lähimmät perheenjäsenet. Tilaisuus oli lyhyt ja koruton mutta silti meille koskettava ja tärkeä, pariskunta muistelee.

Jatkojohdoista palaveri

Hannulle elämä Leenan rinnalla on tarkoittanut myös taloudellista investointia. Vuosi sitten hän lunasti Leenan ex-miehen osuuden talosta, Piikkiössä sijaitsevasta 90-vuotiaasta huvilasta.

– Ei se minua häiritse, että täällä on osa Leenan entistä elämää. Enemmän mietin talon ikää ja kuntoa. Se on vähän sama juttu kuin vanhan purjelaivan ostaisi: ikinä ei tule valmista, Hannu miettii ja silmäilee ruokailuhuonetta.

Keittiön puoli on jo remontoitu, mutta seinät kaipaisivat ehostusta – samoin talon 250 pientä ikkunaruutua, joiden maalipinta halkeilee jo sisäpuolellakin.

– Ja sitten on tietenkin tekninen puoli. Tuosta jatkojohtohelvetistä pitäisi päästä eroon, Hannu suunnittelee.

– Ai, minun mielestäni johdot ovat ihan kivoja, Leena naurahtaa mutta vakavoituu puolison paloturvallisuusluennon jälkeen.

– Välillä käy kyllä sääliksi Hannua. Voin vain kuvitella, minkälaista hänen insinööriluonteellaan on muuttaa tällaiseen työleiriin, Leena sanoo.

Leena on viime aikoina itsekin pohtinut suhdettaan taloon, joka on elänyt mukana monissa käännekohdissa. Täällä on vietetty perhejuhlia, surtu lähimmäisten menetyksiä, eletty lasten uhmaiät ja murrosiän kuohut sekä toivotettu tervetulleeksi miniät ja lapsenlapset. Silti Leena katsoo taloa nyt eri silmin.

– Minulla ei ole minkäänlaista tarvetta roikkua jääräpäisesti vanhassa. Tiedän, että täällä on tehtävä iso remontti, jotta koti voi jatkaa kunniallisesti elämäänsä. Olemme hankkineet uusia huonekaluja ja yrittäneet tehdä talosta kaikin tavoin meidän näköistämme.

Uudenlaista suhtautumista tilanne on vaatinut myös Leenan lapsilta.

– Olen muistuttanut poikia, että tämä on nyt Hannun ja minun koti, ei mikään lapsuusajan museo. Pojat ja heidän puolisonsa anoppeja ja appiukkoja myöten ovatkin auttaneet meitä tosi paljon paikkojen kunnostamisessa.

Yksi sisustuselementti sentään on ja pysyy: eteisestä lähtevät, olohuoneen seiniä kiertävät ja yläkertaan asti jatkuvat kirjahyllyt. Lisääkin tilaa tarvittaisiin, sillä tuhannet opukset odottavat pahvilaatikoissa yhä loppusijoitusta.

– Ei näitä mihinkään saa. Antikvariaatteja ei enää ole, eivätkä kirpparitkaan kirjoja loputtomasti huoli. Hyvä jos kaatopaikalle saa viedä. Ja ajattele, minkälaisia klassikoita noissa laatikoissa pölyttyy, Leena huokaa.

– Saati että tuolta löytäisi jotain. Helpompaa on melkein käydä kirjastosta lainaamassa kirja kuin lähteä etsimään sitä tästä kaaoksesta, lisää Hannu.

Häät jäivät surun jalkoihin

Viime kuukausina taustamateriaalille on ollut tarvetta, sillä Leena kirjoittaa 1960-luvulle sijoittuvaa romaania ja työstää siitä elokuvakäsikirjoitusta yhdessä Hannun ja elokuvatuottajaksi valmistuneen poikansa Jirkan kanssa.

– Kun romaaneihini Tummien perhosten koti ja Käsky ostettiin elokuvaoikeudet, mietin, että olisi itse kiva joskus tehdä leffakäsikirjoitus ja vaikuttaa näin enemmän lopputulokseen. Nyt käsiksen toinen versio on loppusuoralla ja etsimme produktiolle ohjaajaa ja tuottajaa.

Tarinaan Leena on ammentanut aineksia lapsuudestaan, jota väritti hänen isänsä kutsumus helluntaisaarnaajana.

– Haluan näyttää hymynä kyynelten läpi, miltä voimakas uskonnollisuus tuntuu lapsen näkökulmasta ja miten se vaikuttaa koko elämän ajan. Minuun uskonto on jättänyt ikuisen syyllisyydentunteen, josta olen aikuisiällä yrittänyt ravistella itseäni irti, Leena tunnustaa.

Erityisesti hänen mieleensä ovat jääneet helluntailaisten telttakokoukset. Mahtipontisissa saarnoissa puhuttiin kyllä armosta, mutta yhtä usein helvetin tulesta ja ikuisesta kadotuksesta.

– Huomaan vieläkin ajattelevani, että jos teen syntiä, salama iskee lapsiini, tai perheenjäseniäni kuljettava lentokone putoaa. Puhumattakaan niistä lentokoneen muista matkustajista, jotka hekin kärsisivät tietysti minun takiani.

Hannua harmittaa, ettei hän koskaan ehtinyt tavata Leenan isää.

– Isän suhtautuminen kaikkeen oli hyvin jyrkkää mutta toisaalta huvittavaa. Muistan, kun kerroin isälle, että olen kihlautunut Hannun kanssa ja toivotin hänet tervetulleeksi häihimme. Isä vastasi, että hän ei niihin juhliin tule. Lähes samaan hengenvetoon hän kuitenkin kysyi mielipidettäni siitä, olisiko hänen sininen pukunsa sopiva asu tilaisuutta varten.

Toivottua vierasta ei häihin koskaan saatu, sillä Leenan isä kuoli 80-vuotiaana vain muutamaa kuukautta ennen Leenan ja Hannun vihkimistä.

– Juhlat jäivät muutenkin suruajan jalkoihin, sillä isän kuolema oli minulle hirveä järkytys, Leena sanoo.

Lapsuuden kokemukset ovat hänen mielestään olleet myös voimavara.

– Ainakin ne ovat antaneet kestävän rokotuksen kaikkia joukkoaatteita vastaan, Leena nauraa.

Hannu näki Leenan muistoissa heti elokuvan ainekset. Hänellä itselläänkin on kokemuksia lestadiolaisuudesta.

– Äiti ja isä irrottautuivat siitä tosin jo 60-luvulla, eikä minua koskaan lestadiolaisuuteen painostettu. Luterilainen armo ja anteeksianto on tuntunut luontevammalta valinnalta, Hannu sanoo.

– Minusta on ollut helpottavaa ja usein jopa hauskaa puhua Hannun kanssa omista ja sisarusteni tragikoomisista kokemuksista. Hän on ollut aina aidosti kiinnostunut niistä ja eri uskonnoista ylipäätään, Leena tuumaa.

Raamattu komeileekin keskeisellä paikalla piikkiöläiskodin olohuoneessa.

– Juu, me luemme sitä Hannun kanssa aina iltaisin sängyssä nelikätisesti, Leena vitsailee.

– No älä nyt, onhan se keskeisin länsimaisen historian myyttikokoelma, joka näkyy kaikessa. Jopa Matrix-elokuvassa, vaikkei nuorempi sukupolvi sitä tajuakaan, Hannu kommentoi.

Lorvija nauttii 

50-luvulla syntyneitä Hannua ja Leenaa yhdistää samantyylinen lapsuudenmaisema. Leena varttui Turussa, Kakolan vankilan ja sataman kupeessa. Hannu viiletti kavereidensa kanssa Helsingin Katajanokalla, jossa oli telakan lisäksi vankila ja varuskunta.

– Muistamme molemmat, minkälainen ääni lähti laivanvalmistuksessa käytetystä niittivasarasta. Tai miltä satamassa tuoksui, kun hedelmälaiva parkkeerasi laituriin, Hannu sanoo.

Murrosikäisinä molemmat perehtyivät poliittisiin aatteisiin.  Kun 15-vuotias Hannu luennoi taistolaisuudesta Valmetin työntekijöille, 16-vuotias Leena osallistui sosiaalidemokraattisen nuorisojärjestön, Nuorten Kotkien tapahtumiin. Isänsä velvoittamana tosin.

– Kaiken lisäksi olemme opiskelleet hyvin samanlaisia aineita, kuten historiaa. On aika jännä ajatella, että olemme eläneet puoli vuosisataa erillämme mutta kulkeneet aika yhteneväisiä polkuja, Leena pohtii.

Nykyään arki kahden kirjailijan kodissa soljuu verkkaisesti narisevien lattialankkujen tahtiin – välillä vanhaa maalia ulkoseinistä rapsuttaen, useimmiten sängyssä maaten ja lueskellen. Aurinkoiset kesäpäivät pariskunta hyödyntää puutarhatöissä tai pihan patiolla grillaten.

Työpäivinä mansardikaton alta kuuluu tasainen tietokoneen naputus.

– Minä tosin olen Hannuun verrattuna toivottoman hidas kirjoittaja. Hän luo täydellisiä lauseita rennosti ja nopeasti. Minä hinkkaan muutamaa sivua edestakaisin ja deletoin niistäkin osan pois seuraavana päivänä, Leena nauraa ja kutsuu itseään laiskaksi lorvijaksi.

– En varmaan tekisi töitä ollenkaan, ellei olisi rahan takia pakko. Osaan nauttia joutenolosta ja katsoa kodin sotkuja sormien läpi. En ole ikinä ollut mikään niuhottaja.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.