Laulaja Petra Gargano on välillä joutunut pohtimaan uravalintaansa. ”Tunnen tekeväni parempaa musaa kuin ikinä, mutta en ole päässyt näyttämään, mitä osaan”, hän sanoo. Kuva: Petri Aho
Laulaja Petra Gargano on välillä joutunut pohtimaan uravalintaansa. ”Tunnen tekeväni parempaa musaa kuin ikinä, mutta en ole päässyt näyttämään, mitä osaan”, hän sanoo. Kuva: Petri Aho

Laulaja Petraa jännitti matkustaa Vain elämää -tv-sarjan kuvauksiin Espanjaan:  – Mietin etukäteen saankohan nukuttua, kun adrenaliini virtaa ja koko ajan tulee uusia tilanteita ja pitää elää hetkessä.

Espanjan illat eivät tammikuussa olleet mitenkään erityisen lämpimät, mutta se ei tunnelmaa latistanut, kun Vain elämää -tv-sarjan uutta kautta kuvattiin ensimmäistä kertaa tutun Satulinnan ulkopuolella.

– Oli superihanaa olla mukana ohjelmassa ja päästä Suomen pimeydestä valoon ja vihreyden keskelle, laulaja Petra Gargano, 31, muistelee viikkoa.

Tällä viikolla käynnistyvällä kaudella nähdään Petran lisäksi Olli Lindholm, Laura Voutilainen, Irina, Nikke Ankara, Samu Haber ja Robin.

Petra kertoo porukan naisten henganneen viikon aikana paljon yhdessä, sillä elämäntilanne yhdisti heitä.

– Kun on kolme naislaulajaa, joilla kaikilla on lapsia, niin arvaahan se, mistä silloin puhutaan.

Entuudestaan Petra tunsi Irinan parhaiten, ja Laura Voutilaisesta paljastui hänelle kuvausten aikana ihan uusia puolia.  

– Laura oli ihana, huolehtiva ja äidillinen hahmo. Hän oli aiemmin jäänyt minulle etäiseksi, vaikka laulajana olen katsonut häntä aina ylöspäin.

Viikon hienoimpia hetkiä oli, kun Petra kuuli omaa musaansa esitettävän.

– Tiktak teki neljä levyä, minä olen tehnyt kolme. Tuntui vaan niin hienolta, kun joku oli valinnut laulun soolouraltani. Kannan sitä mukanani pitkään.

Töyssyinen ura

Petran soolouran varrelle on mahtunut monta pettymystä. Vaikka hän on  julkaissut kolme levyä omalla nimellään, moni muistaa hänet edelleen parhaiten laulajana tyttöbändi Tiktakista, joka hajosi jo kymmenen vuotta sitten.

– Tunnen tekeväni parempaa musaa kuin ikinä ja olen rakentanut soolouraani pala palalta, mutta mitään ei tapahdu. Se turhauttaa; tuntuu, että huudan, mutta kukaan ei kuule, Petra sanoo.

"Se turhauttaa; tuntuu, että huudan, mutta kukaan ei kuule."

Tiktakin valtava menestys vuosituhannen alussa onkin varmasti ollut jonkinlainen taakka hänen soolouralleen.

– Tiktakin jälkeen odotukset olivat valtavat, ja kun ne eivät heti 100-prosenttisesti täyttyneet, tunnen, etten ole saanut edes tilaisuutta näyttää, mitä osaan, hän sanoo.

Suurimpina pettymyksen hetkinäkin Petra on kuitenkin ollut varma, ettei hänen ammatinvalintansa ole väärä.

– Olen joutunut punnitsemaan omia motiivejani, miettimään teenkö musaa esimerkiksi vain, koska tarvitsen selkääntaputusta. Mutta ei. Teen musiikkia musiikin takia ja sydämestäni ja kunnianhimolla. Mutta taito ja osaaminen pelkästään eivät alalla riitä, tarvitaan myös pieni määrä tuuria, hän sanoo.

Kotoa on onneksi löytynyt aina tukea. Rumpalimies Mauro Gargano ymmärtää vaimonsa palon musiikkiin.

– Jos mieheni olisi toisella alalla, hän olisi jo ajat sitten ehdottanut, että hakisin oikeita töitä, Petra nauraa. 

Äiti valvoo

Petralle musiikin tekeminen on ykkösjuttu, mutta on hän ehtinyt paljon muutakin. Kemianopinnot yliopistolla ovat loppusuoralla, gradun Petra aikoo jättää tarkistettavaksi vielä tänä keväänä.

Ja sitten on tietenkin Noel-poika, jonka syntymä kolme vuotta sitten mullisti Petran elämän.

– En ole koskaan pitänyt itseäni mitenkään äidillisenä tyyppinä, mutta sitten sain jotain niin ihanaa, jota en ollut osannut kaivatakaan, Petra kertoo.

Noel oli helppo vauva, mutta Petralle elämänmuutos oli suuri.

– En ehkä osannut olla itseni kanssa, kun olin 13-vuotiaasta asti tehnyt töitä ja yhtäkkiä jäin kotiin vauvan kanssa, hän sanoo.

"Kävin ylikierroksilla ja havahduin vauvan jokaiseen pieneen äännähdykseen."

Kun lapsi tuhisi tyytyväisenä, nuori äiti valvoi.

– Kävin ylikierroksilla ja havahduin vauvan jokaiseen pieneen äännähdykseen. Se meni ihan överiksi. Kun ei ollut puoleentoista viikkoon nukkunut, näin ja kuulin kummallisia asioita, Petra kertoo.

Unettomuudesta kärsinyt Petra joutui kierteeseen, jossa stressasi jo illalla seuraavaa yötä: Mitä jos uni ei nytkään tule? Miten selviän näillä silmillä yksin vauva kanssa seuraavasta päivästä?

Lopulta Petra sai unettomuuteen apua lääkäriltä.

– Koska inhoan lähtökohtaisesti lääkkeitä, minun oli vaikea pyytää apua ja ottaa sitä vastaan.

– Lääkkeitä ei kuitenkaan kannata vastustaa ryppyotsaisesti. Uskon, että minunkin kohdalla oli tärkeintä saada unettomuuden kierre katkaistua. Elämä näytti ihan erilaiselta muutaman nukutun yön jälkeen, hän sanoo. 

"Tärkeintä saada unettomuuden kierre katkaistua."

Nykyään Petra ei enää valvo öitään, mutta myöntää, että Vain elämää -sarjan kuvauksiin lähteminen vähän jännitti: 

– Mietin etukäteen, että saankohan nukuttua, kun adrenaliini virtaa ja koko ajan tulee uusi tilanteita ja pitää elää hetkessä, mutta nukuin kivitalossamme kuin tukki, Petra kertoo.

Petran kokoelmalevy Päiväkirjat 2007–2017 ilmestyi pe 21.4. Vain elämää -tv-sarjan uusi kausi käynnistyi Nelosella samana päivänä.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Sami Minkkinen kertoo uudessa blogikirjoituksessaan, miten hänen uusi suhteensa sai alkunsa.

Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen kertoo kahdessa uusimmassa tekstissään tuoreesta parisuhteestaan ja siitä, miten kaikki sai alkunsa.

Viime toukokuussa avioerostaan kirjoittanut Minkkinen sai myrskyn aikaan kerrottuaan jättäneensä vaimonsa rakastuttuaan toiseen. Ex-parin toinen yhteinen lapsi oli tuolloin alle kaksi kuukautta vanha, mikä synnytti paljon keskustelua ja kritiikkiäkin blogin lukijoiden keskuudessa.

Minkkinen kertookin muutama päivä sitten julkaistussa tekstissään, että moni on yhä ihmetellyt nopeaa muutosta.

– Muutama lukijani on ääneen pohtinut, että miten voi olla mahdollista, että olen jättänyt kaiken vanhan taakseni vain sen vuoksi, että olen jäänyt jumiin häneen silmiinsä. Pienenä vihjeenä voisin mainita, että ne silmät nähtyänne tekin jättäisitte. Ne on nimittäin silmät, joihin aivan varmasti jää kiinni niin miehet kuin naisetkin.

Minkkinen listaa myös muita syitä kipinän syttymiselle.

”Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään.”

– Eihän ne silmät tietenkään ihan ainoa syy ollut. Ensimmäisen kerran tavatessamme toki uppouduin niihin täysin, koska ne olivat kauneimmat silmät, mitkä olin koskaan elämässäni nähnyt. Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään, joka oli piilotettu pitkän paidan alle. Se on ollut se toinen syy. 

– Lopullinen niitti tähän kaikkeen oli, kun sain lahjan, joka oli paketoitu jalkapalloseura Liverpoolin lahjapaperiin. Sen jälkeen oli hyvin vaikea kieltäytyä yhtään mistään.

Uudemmassa blogikirjoituksessaan Minkkinen tavanneensa seurustelukumppaninsa ensimmäistä kertaa bussimatkalla. Minkkinen istuutui vastakkain vielä tuntemattoman naisen kanssa ja oli nopeasti myyty.

– Elämä on täynnä kohtaamisia. Toiset ovat merkityksellisempiä kuin toiset. Haluan kertoa yhdestä kohtaamisesta. En tiennyt sellaista voivan edes olla olemassa. Olen kuullut puhuttavan, että ihmisen katseesta voi nähdä hänen menneisyytensä. Edessäni olivat silmät, joista näki kauemmas kuin heti uskalsin edes katsoa. Tiedättehän sellaisen katseen, jonka nähtyään haluaa vain pitää lähellä.

 

Minä rakastan sinua. Suoraan kameraan. Sanokaa se hänelle, jota rakastatte. #havaintojaparisuhteesta #kesä #rakkauspuhe

Henkilön Sami Minkkinen (@havaintojaparisuhteesta) jakama julkaisu

– Se hetki oli merkitsevä. Hetki, joka johti rakastumiseen. Kahden särkyneen ihmisen katseet, jotka kohtasivat jossakin siellä, missä suuret rakkaustarinat alkavat. Istuimme pöydän eri puolilla, mutta silti katseittemme takana pidimme toisistamme jo tiukasti kiinni, Minkkinen kirjoittaa.

Minkkinen on kertonut blogissaan myös esimerkiksi siitä, kuinka vaikeaa etäsuhteessa eläminen on ollut uuden kumppanin kanssa.

Blogin kirjoittamisen lisäksi Minkkinen tullaan näkemään uuden Kielletty rakkaus -sarjan tuotantokauden juontajana. Uudet jaksot alkavat ensi syyskuussa.

Tyttäreni 5v

Sami Minkkinen rakastui bussissa tuntemattoman naisen silmiin: ”Silloin en ollut vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään”

Minkkinen on kaikessa kuvottavuudessaan kuvottavin miehenkuvatus mitä maa päällään kantaa. Jos itse olisin 2kk vanhan vauvan isä niin pääprioriteettini olisi nyt ja vuosia eteenpäin lapseni, ei toisen naisen perse tai silmät. Oksettava pelle kertakaikkiaan.
Lue kommentti