– Kaikki mitä meille on tapahtunut, on johtanut tähän missä nyt olemme, Varpu Nummela ja Sami Hintsanen sanovat. Kuva: Panu Pälviä
– Kaikki mitä meille on tapahtunut, on johtanut tähän missä nyt olemme, Varpu Nummela ja Sami Hintsanen sanovat. Kuva: Panu Pälviä

Kun oma lapsi sairastui vakavasti, Varpu Nummela tunsi puolisonsa Sami Hintsasen takia syyllisyyttäkin. ”Sanoin, että voit lähteä menemään.”

Tartu mikkiin -ohjelman juontajana tunnettu muusikko-näyttelijä Sami Hintsanen muutti kesäkuussa Tampereelta uuden rakkaansa Varpu Nummelan taloon Akaaseen. Jo elokuussa uusperhe-elämä meni rytinällä uusiksi, kun Varpun lapsella todettiin vakava sairaus.

Varpu huomasi, että sokkiin sekoittui syyllisyyttäkin.

– Huomasin olevani pahoillani Samin puolesta, että juuri minun lapseni sairastui. Sanoin, että tilanne on minun syytäni ja voit lähteä menemään. Olin tottunut ajattelemaan, että kyllä minä selviän.

Samin vastaus oli selkeä: minä olen valintani tehnyt, enkä aio tästä lähteä.

Monta pelottavaa käännettä kokeneena Varpu sanoo, että nyt tuntuisi mahdottomalta ajatella, jos olisikin tilanteessa yksin.

– Onneksi Sami on tässä. Jos olisin yksin, en tiedä miten selviäisin. Hän on ensimmäinen ihminen, johon luotan ja jota kuuntelen. Olen voimakastahtoinen mutta hänen kanssaan minusta on tullut pehmeämpi ja kuuntelevampi.

Sami sanoo, että kokemukset ovat vain vahvistaneet tunteita Varpuun. Elämän piti mennä juuri näin, jotta sitä voi nyt arvostaa, huolienkin keskellä.

– Kaikki mitä meille on tapahtunut, on johtanut tähän missä nyt olemme. Senjan sairautta lukuun ottamatta elämä on onnellista, Varpu ja Sami sanovat.

Syöpälapsen elämää seurannut

Vakava sairaus järisyttää Sami Hintsasen ja Varpu Nummelan uusperheen elämää: ”Jos olisin yksin, en tiedä miten selviäisin”

Jos joku pysäyttää ihmisen niin syöpälapsen elämä. Olen läheltä seurannut vakavaa syöpälapsen elämää ja aikuisen syöpäsairaus,,, se on olevinaan lastenleikkiä vaikka sekin on tosi vakavaa...Tampereella on aikas alkeelliset olot lasten vanhemmille, vaikka he viettävät osasolla pitkiä aikoja, puolivuotta,vuosi...Sikisi on hienoa että uutta sairaalaa rakennetaan ja sinnehän nyt myös nuo Senjan vanhemmat ovat keräämässä varoja. Tähän toivoisin ihmisten heräävän koska tämä on tärkeintä mitä...
Lue kommentti

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.