Aki Linnanahde oli vasta parikymppinen, kun hänestä tuli kolmen lapsen uusperheisä omakotitaloalueella. "Länkytin naapurin nelikymppisten kanssa, ja he ovat varmasti nauraneet minulle selkäni takana."

Juontaja Aki Linnanahde, 34, palasi yhteen vaimonsa kanssa yhdeksän kuukauden eron jälkeen. – Vaikka ero oli vastoinkäyminen, siitä seurasi hyviäkin asioita.

Juontaja-tuottaja Aki Linnanahde, 34, palasi viime toukokuussa yhteen vaimonsa kanssa yhdeksän kuukautta kestäneen eron jälkeen. Kymmenen vuotta yhtä pitäneen parin perheeseen kuuluu neljä lasta.

 – Olihan ero epäonnistuminen. Olen koko ikäni harrastanut joukkuelajeja ja tehnyt töitä tiimissä. Eron myötä jouduin olemaan ensimmäistä kertaa yksin. Toisaalta teki ihan hyvää huomata, ettei elämässä kaikki mene niin kuin elokuvissa, Aki kertoo.

Aki sai kuitenkin keskusteltua asiat läpi vaimonsa kanssa ja oli onnellinen saatuaan toisen mahdollisuuden. Nyt hän pystyi korjaamaan asioita, joiden korjaaminen olisi ollut mahdotonta parin vuoden päästä.

– On pysäyttävää ja vapauttavaa joutua tajuamaan, että tein melkein elämäni suurimman virheen. Vaikka ero oli iso vastoinkäyminen, siitä voi poimia hyviäkin asioita tulevaisuutta ajatellen. Tapahtumat pakottivat minut ajattelemaan esimerkiksi elämänarvojani uudelleen. Olen nyt parempi kalenterinhallinnan kanssa ja osaan sanoa ei työkeikoille. Minulla on vihdoin hyvä balanssi töiden, perheen ja ystävien välillä. On mahtavaa elää taas perheen arkirytmissä ja olla osa tätä joukkuetta.

Aki kertoi elämänsä uudesta käänteestä myös Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa, ja uutista seurasi valtava palautevyöry. Tuntemattomat tsemppasivat, kommentoivat olleensa itsekin joskus samassa tilanteessa ja kiittelivät Akia siitä, että hän avautui asiasta.

– Olen ylpeä, että pystyin nostamaan käteni ylös virheen merkiksi ja puhumaan tunteistani. Se ei ollut helppoa. Mutta ei miehekästä ole vain juoda tuppisuuna viinaa, käyttää mustaa t-paitaa ja kuunnella rokkia. Yhtä lailla miehekästä on pystyä myöntämään omat virheensä. En ole koskaan hävennyt sitä, että olen todella herkkä ja itken helposti.

Nuorena isän rooliin

Aki oli vasta 24-vuotias, kun hän yhtäkkiä huomasi olevansa kolmen pienen lapsen isä. Nykyisin 17-vuotias poika sekä 16- ja 12-vuotiaat tyttäret ovat vaimon edellisestä liitosta, ja yhdessä heillä on kahdeksanvuotias tytär. Perhe on aina ollut tiivis, eikä Aki ole koskaan erotellut sitä uusperheeksi.

– On paljon asioita, joissa olen huono, mutta isyys on ollut minulle aina todella luontevaa. Monet ihmettelivät, miten pystyin siihen, mutta lapset ovat aina olleet minulle samanarvoisia. 16-vuotias tyttäreni kutsuu minua isäkseen, ja se tuntuu todella hyvältä, Aki hymyilee.

Hienoimpia hetkiä ovat nyt ne, kun koko perhe ennättää saman päivällispöydän ympärille tai katsomaan televisiota yhdessä. Isänä Aki ei ole mikään vapaan kasvatuksen puolestapuhuja. Hän uskoo kotiintuloaikoihin ja siihen että katsotaan silmiin ja sanotaan päivää.

– Olen muuttunut isänä hirveän paljon ja tekisin monta asiaa eri lailla. Syyllistyn edelleenkin ”vain minä tiedän kaikesta kaiken” -ajatteluun, mutta voin kertoa, että se ajatusmalli oli tässä miehessä paljon vahvemmin vielä kymmenen vuotta sitten, Aki virnistää.

Vielä vuosi sitten Aki oli ”täysin kädetön” ruuanlaiton kanssa, mutta nykyään häneltä onnistuvat niin makaronilaatikot kuin siskonmakkarakeitotkin.

– Yksin asuminen pakotti minut opettelemaan ruuanlaittoa, sillä muuten lapset olisivat kuolleet nälkään. Osasin aluksi pistää vain nakit ja ranskalaiset uuniin, mutta nyt ruoka on jo usein pöydässä, kun muut tulevat kotiin. Ja minä olen alkanut jopa pitää kokkaamisesta! Ruuanlaitto kuvastaa hyvin myös sitä, miten uudella tavalla suhtaudun perhearkeemme. On niin helppoa heittäytyä muiden passattavaksi.

Mikä auttoi Akia selviytymään erosta?  Entä minkä pitkäaikaisen haaveen hän toteutti juuri yhdessä puolisonsa kanssa? Lue haastattelu kokonaisuudessaan Me Naisten numerosta 37/2013.

Aki Linnanahde

■ Juontaja-tuottaja syntyi 26.12.1978 Tampereella. Asuu Helsingissä puolisonsa, neljän lapsensa ja koiransa kanssa.

■ Juontaa Radio Novalla arkiaamuisin Enbuske & Linnanahde Crew'ta ja vetää Tuomas Enbusken kanssa samannimistä talk show'ta MTV3-kanavalla.

■ Juontaa Totuuden torvet -viihdeohjelmaa MTV3-kanavalla 20.9. alkaen.

■ Osatuottaja Selänne-elokuvassa, jonka ensi-ilta on 27.9.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.