Jari Sillanpään arki ei pyörisi ilman kahta fania. Kuva: Sanoma-arkisto / Henna Aaltonen
Jari Sillanpään arki ei pyörisi ilman kahta fania. Kuva: Sanoma-arkisto / Henna Aaltonen

Jari Sillanpään elämäkerta kertoo myös sairaanhoitajasta ja sikatilan emännästä, joita ilman Jarin arki ei pyörisi.

Laulaja Jari Sillanpää omistaa tänään ilmestyvässä elämäkertakirjassaan Paljaana (Tammi) kokonaisen luvun kahdelle fanilleen, sairaanhoitaja Anne Niemiselle ja sikatilan emännälle Peppe Puttaalle.

Kolmikon yhteinen taival alkoi fanituksesta, kun Anne ja Peppe pyörittivät Jari Sillanpää -faniklubia. Molemmilla naisilla oli jo tuolloin takanaan satoja Jarin konsertteja.

Nykyään he ovat Jarin assistentteja: kaksi tehonaista, jotka käytännössä pyörittävät laulajatähden arkea.

Keikka-auton ratista Jarin kotia siivoamaan

Kirjassa kolmikon ystävyys- ja yhteistyökuviota kuvaillaan näin: Jari hoitaa taiteellisen puolen, Anne ja Peppe juoksevat asiat.

He maksavat Jarin laskut, huolehtivat miehen aikatauluista, ajavat keikka-autoa, asioivat keikkavälittäjien kanssa, järjestävät konserttikiertueita ja sopivat toimittajien kanssa haastatteluista, joita Jari antaa.

Jari meni aamulla laivan saunaan, mutta joutui soittamaan Annen apuun: olivat vaatineet rahaa.

Toinen työ syöpälasten osastolla

Anne on oikealta ammatiltaan sairaanhoitaja, joka huolehtii syöpäsairaista lapsista Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hän on nykyään Jarin arjen pääorganisaattori, sillä kahden aikuisen lapsen äiti Peppe kertoo viime aikoina siirtyneensä pikku hiljaa taka-alalle nauttimaan eläkkeestä.

Jarin talousasiat Peppe hoitaa silti edelleen: hän laskuttaa ja kerää kuitit tilitoimistoa varten sekä pitää Jarille yllä ”talouskuria”. Annella puolestaan on tapana kulkea Jarin lompakon kanssa, jos Jarilla ei ole mukana omaa käteistä.

”Esimerkiksi keväällä 2016 keikalla Tallinnan-laivassa Jari meni aamulla laivan saunaan, mutta joutui soittamaan Annen apuun: olivat vaatineet rahaa. Ei Jarilla sellaista ollut”, Mari Koppisen kirjoittamassa kirjassa kerrotaan.

– Minä tiedän koko ajan, missä mennään. Annella täytyy olla joku, jolle soittaa, Peppe sanoo.

Helsingissä ollessaan Anne on myös ottanut asiakseen siivota Jarin kotona sekä huolehtia pyykinpesusta ja ruuanlaitosta.

– Annehan ihan pilaa minut, Jari toteaa kirjassa.

Varsinkin keikka-aikoina Anne ja Jari ovat tekemisissä niin tiiviisti, että toisinaan he kertovat näkevänsä vaivaa ollakseen toisistaan erossa. Jarin loma-aikoina Anne hoitaa toista työtään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Muut fanit kadehtivat

Anne ja Peppe ylenivät aikoinaan assistenteiksi, kun Jarin entinen assistentti Lilja Kainulainen ilmoitti lopettavansa. Kun Jari soitti ja kertoi asiasta naisille, tiesivät he heti, mitä se tarkoitti.

– Olimme varmaan minuutin hiljaa puhelimessa. Mutta sitten vain totesimme: me selviämme kolmistaan, naiset kertovat kirjassa.

Kirjassa paljastetaan, että Annen ja Peppen nousu erityisasemaan muiden fanien yläpuolelle aiheutti kateutta.

– Kateus johtui siitä, että me olimme päässeet niin lähelle Jaria, vaikka olimme tavallisia faneja. Kaikkihan olisivat halunneet olla Jarin ystäviä. Emme halunneet, että ihmiset kokivat meidän saaneen jotain enemmän, siksi asiaa ensin salailtiin, naiset muistelevat.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä vaimo Lili Zoe Ermezei ovat perhekeskeisiä työnarkomaaneja.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, ja Lili Zoe Ermezei, 29, tapasivat kuusi vuotta sitten Budapestissa mainoskuvauksissa. Ensimmäiseksi Lili ihastui suomalaisnäyttelijän nahkalaukkuun, sitten mieheen.

– Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös sympaattinen, komea, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, Lili kertoo.

Jo seuraavana kesänä Lili jätti uransa ja rakastamansa työn ja muutti Suomeen Antin luo.

– Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, Lili sanoo.

Antin ammatti tosin herätti hänessä epäilyksiä.

– Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole tippaakaan egoismia tai narsismia.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

Kumpikin heistä on sitä mieltä, että mustasukkaisuus vie ihan turhaa energiaa.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu missään, kun Antti suutelee muita näyttelijän työssään. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi, Lili sanoo.

Perhekeskeiset työnarkomaanit

Perheen ja uran välillä tasapainottelu onkin Lilin ja Antin elämässä jokapäiväinen haaste. Molemmat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta arvostavat myös perheen yhteistä aikaa.

– Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään, Antti sanoo.

"Voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa."

– Olen aina ollut työnarkomaani ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen ainoa arvo. Hän muistuttaa minua siitä, että lopussa meillä ei ole kuin perhe, mainostoimistossa strategisena johtajana työskentelevä Lili jatkaa.

Jännittikö Liliä äitipuolen rooli?  Miten Antti ja Lili jakavat  kotityöt? Mikä on ollut  heidän suhteessa vaikeinta aikaa?  Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Antin ideoima Red Carpet –leffafestivaali Hyvinkäällä 31.8. – 3.9.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes erosi puolueesta jäätyään pois eduskunnasta. Kuva: Heli Blåfield

Suvi-Anne Siimes on ollut 9 vuotta vanhemman puolisonsa kanssa yhdessä 30 vuotta. – Olisi surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes miettii omia eläkevuosiaan vain harvoin.

– Enemmän pohdinta liittyy siihen, että puolisoni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Elämänsuunnitelmaamme kuuluu, että hän jatkaisi töissä mahdollisimman pitkään, jotta elämänpiirimme eivät erkanisi liikaa, Siimes sanoo Me Naisten Tämän olen oppinut haastattelussa.

Siimes on ollut puolisonsa kanssa yhdessä kolmisenkymmentä vuotta.

– Olisihan sen surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Politiikka on sotaa

Ministerinä ja kansanedustajan toiminut Suvi-Anne Siimes sanoo, että hänellä oli politiikassa toimiessaan väärä kuva pelin säännöistä.

– Ymmärsin vasta politiikasta poistuttuani, että osa epäonnistumisistani ja vaikeuksistani johtui siitä, että minulla oli täysin väärä kuva politiikasta kun menin sinne, Siimes pohtii.

–Olin lukenut filosofiaa ja kuvittelin, että politiikka toimii keskustelun ja avoimuuden periaatteilla. Sitten ihmettelin ja paheksuin sitä pelaamista, johon törmäsin. Kärsin siitä.

Siimes kuvaa politiikkaa sodaksi, jossa on vain välirauhoja.

– Siellä ei ole mitään onnellista loppua. Tämä oli tärkeää ymmärtää edes jälkikäteen.

Politiikka opetti Siimeskelle, mitä valta on, ja miten sitä käytetään. Ja mitä sen saavuttamiseksi ollaan valmiita tekemään.

Siimes erosi vasemmistoliitosta 2007.

– Olin nuorena puoluetta vailla ollut vasemmistolainen, ja sellainen minusta on tullut vanhempanakin. Minulle on luonnollinen tila olla tällainen hang-around. On kauhean tärkeää, että ihminen voi identifioitua johonkin poliittiseen suuntaan olematta puolueen jäsen. Puolustan oikeutta tällaiseen maailmankuvaan.

Suvi-Anne Siimes kertoo Me Naisten haastattelussa myös, miten oppi jo lapsena, että hänen perheessään on salaisuus, mitä hän ajattelee työstä ja johtajuudesta ja mitä tajusi aikuisen poikansa häissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.