”Kun tutustuimme Yoshikin kanssa, edellinen suhteeni oli vaikeassa paikassa. Yoshiki toimi minuun kuin piristysruiske”, Ninja sanoo.

Ninja Sarasalon vahva luonne on koetellut hänen parisuhdettaan Yoshiki Tamuran kanssa. Vielä enemmän sitä koetteli kova työtahti. Se johti uupumukseen, josta Ninja toipuu yhä.

Kesällä 2014 Ninja Sarasalolla ja hänen puolisollaan Yoshiki Tamuralla näytti menevän mainiosti.

Pari oli viettänyt häitään vuotta aiemmin. Yoshiki työskenteli kokkina isänsä ravintolassa, ja Ninja pyöritti catering-yritystään. Kotona kasvoi pieni Taito-poika.

Menestyneenä huippumallina tunnettu Ninja halusi palavasti saada bisneksensä kukoistamaan. Tulosta tuli, ja myös Yoshiki tunsi ylpeyttä vaimonsa firmasta.

Vaikka kaiken olisi pitänyt olla mallillaan, pinnan alla kyti.

– Olin pojan kanssa paljon kahdestaan, koska Ninja oli jatkuvasti töissä, Yoshiki kertoo.

– En ollut fyysisesti enkä henkisesti läsnä kotona. Yritys oli minulle henki ja elämä – kaikki kaikessa, Ninja sanoo.

Yoshiki kaipasi kipeästi kumppaniaan: arkeen ja lomaseuraksi kesänviettoon. Ninja kuitenkin halusi saada yrityksen menestymään, joten töitä oli painettava.

Sinä kesänä Ninjalla ja Yoshikilla oli vain kolme päivää yhteistä aikaa. He kävivät kerran mökillä ja Tallinnassa.

– Minusta tuntui todella pahalta. Koin jääväni jostain paitsi, koska Ninja oli koko ajan töissä, Yoshiki kertoo.

Ninjan vuosia kestänyt kova työtahti oli ottamassa veronsa; hän oli sairastunut uupumukseen.

Kaikki peliin

Ennen kesää 2014 Ninjalla ja Yoshikilla oli takanaan monta hyvää vuotta. He menivät kimppaan vuonna 2009, parin vuoden kaveruuden jälkeen. Nopeasti elämä otti uuden suunnan, kun Ninja tuli raskaaksi. Mikään sokki se ei ollut.

"Meidän suhde tuntui hyvältä ja oikealta."

– Kaikki tuntui heti oikealta. Minusta tuntui, että löysin sielunkumppanini, Yoshiki kertoo.

– Tiesin, että Yoshiki on oikea minulle, ja että hänestä tulee hyvä isä, Ninja kertoo.

– Meidän suhde tuntui hyvältä ja oikealta. Lapsi tuntui kohtaloltamme, Yoshiki jatkaa.

Ninjan edellinen suhde oli ollut vaikea, eikä toiseen ollut siksi aina helppo luottaa. Myös Yoshikin kanssa Ninja pelkäsi aluksi, että tämä häipyisi. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että nyt niin ei tapahdu. Kumpikin sitoutui suhteeseen täysillä.

Taiton syntymän jälkeen Ninja jäi pitkälle äitiyslomalle. Myös Yoshiki vietti tiiviisti aikaa perheen kanssa. Kolmen kotiäitivuoden jälkeen Ninja päätti vuonna 2012 palata työelämään. Silloin hän perusti kasvisruokaan erikoistuneen catering-yrityksen nimeltä Soul mama’s kitchen yhdessä Imane Bellaminen kanssa.

– Se oli hyppy tuntemattomaan. En tiennyt ruoka-alasta tai yrittämisestä mitään, Ninja kertoo.

Yhtiökumppanista tuli Ninjan elämän tärkeimpiä ihmisiä.

– Imane oli minulle kuin sisko. Jaoimme hänen kanssaan kaiken. Välillä jopa sängyn, koska olimme niin paljon yhdessä, etten ehtinyt käymään edes himassa.

Ninja perusti yrityksensä samalla tavalla kuin hän aikoinaan aloitti poikkeuksellisen mallinuransa 14-vuotiaana: riskillä. Ninja ja Imane saivat starttirahan ja vain päättivät puskea eteenpäin.

Riski kannatti – yritys menestyi. Sen hintana oli Ninjan loputon väsymys.

– Koko perheemme joutui koetukselle, Ninja kuvailee.

– Meidän kaikkien hermot olivat kireällä. Lapsen kestävyys joutui rajoille, koska olin paljon poissa. Kotona minun ajatukseni olivat aina töissä, Ninja kuvailee.

"Ninja ei jaksanut viettää aikaa minun ja Taiton kanssa."

Yoshiki kaipasi aikaa vaimonsa kanssa.

– Jos yhteistä aikaa oli, Ninja oli tosi väsynyt. Hän ei jaksanut viettää aikaa minun ja Taiton kanssa.

Lopulta viime keväänä Ninja päätti lähteä yrityksestään. Päätös ei ollut helppo, mutta takaraivossa jyskytti vakaa tunne siitä, että se oli oikea.

– Yoshiki sanoi minulle, että häntä ärsyttää, ja että voisin harkita ajankäyttöäni. Tilanne ei olisi voinut jatkua sellaisena, Ninja sanoo.

– Perhe on minulle ykkönen – vasta sen jälkeen tulee kaikki muu.

Yoshikissa lopettamispäätös aiheutti sekavia tuntemuksia.

– Tiesin, kuinka paljon hän oli panostanut siihen, joten minua harmitti hänen puolestaan. Samalla olin onnellinen, että vaimo tuli takaisin kotiin, Yoshiki kertoo.

Edellinen parisuhde kouli Ninjasta itsevarman. ”Luotan enemmän itseeni ja toisiin. Jos Yoshiki lähtee ulos, ei minulle tule tarvetta soitella perään.”

Vahvan naisen kääntöpuoli

Oman uupumisen huomaaminen ei ole helppoa Ninjan kaltaiselle ihmiselle.

Hän kertoo haluavansa olla vahva nainen, joka ryhtyy kaikkeen täydestä sydämestään. Yoshiki on pariskunnasta rauhallisempi ja harkitsevampi.

– Otan mieluusti ohjat käsiini, mutta myös Yoshiki osaa olla päättäväinen, Ninja kertoo.

– Taito sanoo meistä hyvin: Isi on boss, äiti on kuningatar, Yoshiki heittää.

Dramaattinen Ninja osaakin olla. Riidan keskellä hän voi äityä jopa pahansuovaksi.

– Aiemmin olin vielä temperamenttisempi. Nykyään mietin, ennen kuin sanon, Ninja toteaa.

– Tavarat meillä eivät voi lennellä, sillä suhteemme on Taiton koti. Pyrimme siihen, että hän näkee iloa ja onnea.

Yhteiset vuodet Yoshikin kanssa ovat hioneet Ninjan särmiä, mutta yhä kinastellessa suusta saattavat lipsahtaa rumat sanat.

– Meillä on välillä räiskettä, mutta se on elämää. Tietynlaista dynamiikkaa ja haastetta pitää olla. Rakastan Ninjan vahvaa luonnetta.

Tällä vahvuudella on kääntöpuolensa. Yrittäjänä Ninja puski pitkään pelkän päättäväisyyden voimalla eteenpäin. Niiden vuosien aikana hän ei kertaakaan pysähtynyt miettimään, mihin suuntaan elämä vei. Yrityksestä lähtemisen jälkeen sille olisi löytynyt sauma, mutta siihen Ninja ei tarttunut.

– Ajattelin, että tästä vaan lenkkipolulle ja kohti uutta, Ninja kertoo.

Lopulta hänen kehonsa pakotti väkisin rauhoittumaan. Diagnoosi: burnout. Työuupumus aiheutti syvää väsymystä, ahdistusta ja tasapaino-ongelmia.

– Ninja on aina ollut tosi vahva. Vaikka hän teki duunia ja oli poissa kotoa, hän kuitenkin piti huolta kodista. Oli kamalaa nähdä niin aikaansaava nainen siinä jamassa, Yoshiki kertoo.

Yoshiki näkee, että Ninjan ”läpi harmaan kiven”-asenne oli osasyy loppuun palamiselle.

– Hänellä on kyky puskea todella kovaa, ja niin hän teki nytkin. Jos voimakastahtoinen nainen vetää kaksi vuotta aivan täysiä, onko ihme, että palaa loppuun?

Burnout aiheutti Ninjalle pahan tasapainohäiriön. Pahimmillaan hän ei päässyt pois kotoa, koska jalat pettivät ja päässä heitti. Koululääketiede ei tuonut vaivaan apua. Ninja ja Yoshiki ehtivät pelätä jotakin vakavaa, kuten aivokasvainta.

– Huolissani tiskasin ja väänsin safkaa. Yritin parhaimpani mukaan tukea ja auttaa häntä sekä pyörittää perusarkea, Yoshiki kertoo.

Lopulta Ninja löysi avun kiinalaisesta lääketieteestä. Siihen erikoistunut nainen määräsi hoidoksi akupunktiota ja kuivakuppausta. Kuukauden kestäneet tasapaino-ongelmat helpottivat.

– Jotkut voivat olla burnoutissa pitkään ja jopa masentua. Meillä kävi kuitenkin hyvin. Ninjalla pahin vaihe meni pian ohi, hän oli nopeasti jaloillaan.

Tarpeellinen stoppi

Nyt Ninja seisoo vahvasti tolpillaan. Huimaus on tiessään, ja breikki työelämästä on antanut uutta energiaa.

Välit entiseen liikekumppaniin Imaneen olivat aluksi huonot.

– Kaksi pomoa yhdessä yrityksessä ei toimi. Jommankumman olisi pitänyt alistua, jotta se olisi onnistunut. Olemme kumpikin vahvoja alfanaisia – kumpikaan ei osannut, Ninja kertoo.

Hän kuvailee yrityksestä lähtemistä rumaksi avioeroksi, kuin yksi raajoista olisi irronnut. Nyt välit on kuitenkin taas kunnossa.

Myös Yoshikilla menee hyvin. Hän on sapattivapaalla ja tuottaa freelancerina musiikkia. Yhteistä parisuhdeaikaa on enemmän kuin aikaisemmin. Pariskunta istuutuu joka ilta yhdessä päivällispöytään.

– Arkemme on tavallista, tylsää lapsiperheen arkea – tai niin tavallista, kuin Ninjan kanssa voi olla, Yoshiki vitsailee.

Vaikka uupumus oli Ninjalle ja Yoshikille vaikea paikka, Ninja näkee siinä myös hyvää.

– Tavallaan olen kiitollinen siitä. Ilman sitä en olisi osannut pysähtyä. Uskon kohtaloon ja siihen, että sairaus oli parhaakseni tehty juttu, Ninja kertoo.

Burnout auttoi Ninjaa ymmärtämään, että itseä kannattaa kohdella hyvin: elämässä ei tarvitse tehdä niitä asioita, jotka ovat sydämen ääntä vastaan.

– Kolmen vuoden aikana en kuunnellut itseäni. Menin vain eteenpäin. Nyt olen päättänyt tehdä vain asioita, jotka tuntuvat oikeasti hyviltä, Ninja sanoo.

Sängynpohjalla maatessaan Ninjalla oli myös aikaa pohdiskella suhdettaan Yoshikiin ja Taitoon.

– Yritysaikaan minulla oli usein huono omatunto, koska en pystynyt olemaan läsnä heille, Ninja kertoo.

– Olen aina ollut perhekeskeinen, eikä perheen merkitys missään vaiheessa unohtunut kokonaan yrityksen alle. Sairastumisen ansiosta kuitenkin ymmärsin perheen merkityksen entistä kirkkaammin.


Apua ennen ongelmia

Perheeseen Ninja ja Yoshiki ovatkin nyt satsanneet. He haluavat nähdä vaivaa parisuhteensa eteen. Siitä esimerkkinä Ninja ja Yoshiki lähtivät viime kesänä mukaan Ylen Elämä pelissä -ohjelmaan, jossa osallistuivat viikon mittaiselle parisuhdeleirille. Siellä apuna oli parisuhdeterapeutti.

– Se oli enemmän tutkimusmatka kuin mikään ongelmien läpikäyntireissu, Yoshiki kertoo.

– Ajattelemme, että kannattaa hakea apua, ennen kuin ongelmat alkavat, Ninja jatkaa.

– Ihmiset eroavat liian helposti, koska etsivät huumaa. Moni pelkää arkea. Olen oppinut vanhemmiltani sen, että parisuhteen eteen tulee nähdä vaivaa.

"Jos on liikaa yhdessä, toisen naama alkaa kyrsiä."

Tällä hetkellä Ninja ja Yoshiki viettävät molemmat paljon aikaa kotona. Aiemmin vaikeudet kumpusivat liian vähästä yhteisestä ajasta. Nykyään homma on päinvastoin.

– On ihanaa, että pystymme olemaan enemmän yhdessä. Mutta jos on liikaa yhdessä, toisen naama alkaa kyrsiä, Ninja toteaa.

Myös tylsyys saattaa ottaa vallan. Kun toinen tuijottaa ruudusta Kardashianeita ja toinen töllöttää vieressä lätkää, on tehtävä korjausliike. Se onnistuu parhaiten lähtemällä treffeille.

Onneksi kaksikolla on läheiset välit sukulaisiin. Heistä saa lastenvahdin vaikka viikon Barcelonan-matkalle, jos tarvis. Parilla on tapana ottaa pieniä irtiottoja arjesta: hotellihuone Helsingistä ja poika hoitoon. Kumpikin rakastaa hyvää ruokaa. He järjestävät illanistujaisia ja käyvät ravintoloissa.

– Myös yksinolo on meille tärkeää. Minun onneni ei ole kiinni hänestä, eikä hänen minusta, Ninja sanoo.

– Emme rajoita toistemme menemisiä. Se on toimivan parisuhteen kulmakiviä, Yoshiki jatkaa.

Vaikka suhteessa on ollut töyssyjä, Yoshiki ja Ninja merkitsevät toisilleen ennen kaikkea iloa ja onnea.

– Jos huonoja päiviä olisi enemmän kuin hyviä, voisi ero olla lähellä. Mutta onneksi tilanne ei ole sellainen, Yoshiki toteaa.

Lapsiarjen keskellä pari pyrkii pitämään huolen siitä, että toinen ei ole pelkästään äiti tai isä. Ninja kaipaisi joskus lisää läheisyyttä.

– Joskus hellyys unohtuu, enkä osaa enää pyytää sitä. Sen takia saatan tulla kärttyisäksi, vaikka oikeasti haluan vaan halia ja pusua.

Kilot pois ja siivet alle

Ninjan parantuminen on vielä kesken, mutta hän haluaa jo unohtaa murehtimisen. Ninja on päättänyt lähteä New Yorkiin luomaan mallinuraa uudelleen.

– Burnoutin jälkeen en ole pelännyt mitään, hän sanoo.

– Aiemmin olin kieltänyt sen ajatuksen itseltäni. Ajattelin olevani vääränikäinen ja -kokoinen. Minussa on kuitenkin kapinaluonnetta. Haluan todistaa maailmalle pystyväni lähtemään edelleen malliksi, koosta ja iästä viis. Olen vahva, itsenäinen nainen. Pystyn mihin vain.

"Haluan todistaa maailmalle pystyväni edelleen malliksi, koosta ja iästä viis."

Lähtö Yhdysvaltoihin odottaa jo keväällä. Jotta töitä ilmaantuisi, Ninjan pyrkii parantamaan yleiskuntoaan – edessä on kymmenen kilon laihdutusurakka. Helmi–maaliskuussa Ninja lähettää portfolionsa mallitoimistoihin. Kansainvälinen mallitoimisto IMG on Ninjan ykkösvaihtoehto, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

– Riskillä lähdetään. Uskon kuitenkin, että minulla on hyvät mahikset saada töitä, Ninja kertoo.

Lähtö ei tule ilmaiseksi. Esimerkiksi työlupa maksaa pitkän pennin, eikä toimeentulosta mallimarkkinoilla ole mitään takeita. Ninja ei kuitenkaan pelkää.

– Olen aina ottanut myös isoja taloudellisia riskejä. Rahaa se vain on, hän sanoo.

– Aiemmin olin huithapeli rahan kanssa ja laitoin kaiken palamaan. Nykyään olen viisaampi.

Ninja luottaa lujasti, että kookkaammilla malleilla on markkinoita Yhdysvalloissa. Siksi hän lähtee matkaan dollarinkuvat silmissään.

– Suomessa minun kokoiselleni ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi duunia. Toki olen tehnyt hienoja juttuja täälläkin, mutta niillä ei laskuja makseta. Jenkeissä pyörivät isot rahat.

Aluksi Ninja lähtee meren taa yksin. Yoshiki, Taito ja seitsenkuinen Taika-koira tulevat perästä. Sopeutuminen erossaoloon kammottaa Ninjaa jo nyt.

Ninja ja Yoshiki ovat alustavasti puhuneet, että ensi syksynä koulun aloittava Taito saisi Yhdysvalloissa kotiopetusta. Yoshiki luottaa puolisonsa menestykseen ja odottaa muuttoa innoissaan.

– Jos vaimolle löytyy paljon töitä, voin nähdä itseni koti-isänä, hän kertoo.

Tulevaisuudelta pari toivoo perheelle kokoa: lisää lapsia, toista koiraa ja Taitolle kymmentä kania.

Mutta niiden aika on myöhemmin. Nykissä ansaitut rahat Ninja ja Yoshiki aikovat sijoittaa haaveidensa omakotitaloon Suomessa. Kaksikko odottaa päivää, jolloin he voivat seisoa talonsa pihassa käsikkäin.

– Ninja on paras ystäväni, jolle voin puhua kaikesta, Yoshiki hymyilee.

– Yoshiki on minulle turvasatama. Haluan, että hän on ja pysyy. Hän on lämmin kainalo, johon painaudun, kun muu maailma potkii.

Ninja Sarasalo-Tamura
 • Malli, yrittäjä ja laulaja syntyi 8.5.1982 Helsingissä.
 • Työskennellyt mallina Pariisissa, New Yorkissa ja Tokiossa. Kuvia Ellessä, GQ:ssa ja Voguessa, esiintynyt Jean Paul Gaultierin kasvona.
 • Julkaisi 2006 singlensä Fashion ja esikoisalbuminsa I Don't Play Guitar 2007. Keväällä 2008 osallistui euroviisukarsintaan.
 • Viime aikoina työskennellyt mallina Suomessa.
 • Nähdään miehensä Yoshiki Tamuran kanssa Ylen Elämä pelissä -ohjelmassa, joka alkaa TV1:ssa 31. tammikuuta.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.