Tähän kuvateksti.

Ylimielisenä aatelisena pidetty David Lagercrantz sai harteilleen valtavat paineet, kun hänet valittiin jatkamaan Stieg Larssonin Millennium-
kirjasarjaa.

Jos haluaa löytää tämän hetken hypetetyimmän kirjailijan, ei tarvitse matkustaa kuin Suomenlahden yli Tukholmaan. Siellä, Södermalmin hienostokaupunginosassa, kohukirjailija David Lagercrantz asuu ja kirjoittaa.

Kotikulmilla sijaitsee myös hänen kirjojensa kustantajan konttori. 52-vuotiaan kirjailijan ääni kumisee 1880-luvulla rakennetuissa seinissä jo ennen kuin häntä itseään näkyy missään.

Ulkona on helle ja toimistotiloissa ilma paksua. David nostaa puhuessaan kätensä päänsä taakse ja antaa kainaloiden hikiläikkien näkyä.

Suupielessä orastaa hymynkare. Jännitystä ei näy lähimaillakaan. Se ei ole ihme: David on kolunnut viime aikoina niin paljon puhetilaisuuksia, että hän harkitsee uransa laajentamista luennoitsijaksi.

– Voisin verrata elämääni Julia Robertsin hahmon elämään Nothing Hill -elokuvassa. Vaikka ei tämä tietenkään ihan sitä luokkaa ole, hän nauraa.

Vertaus jatkuvan tarkkailun alla olevaan tähtinäyttelijään ei kuitenkaan tunnu liioittelulta. Vuonna 2011 David julkaisi jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićin elämäkerran, joka nousi nopeasti Ruotsin myydyimmäksi kirjaksi kautta aikojen.

Jättihuomiota David sai todenteolla vuonna 2013, kun hänen ilmoitettiin jatkavan Stieg Larssonin postuumisti julkaistua Millennium-kirjasarjaa. Larsson itse kuoli yllättäen sydänkohtaukseen viisikymppisenä. Se mikä ei tapa julkaistaan 26 maassa yhtä aikaa tänään.

Aatelinen rikostoimittaja

Bestsellerin kirjoittamisesta David ei ole koskaan haaveillut. Omat vaatimuksensa hän peri isältään Olof Lagercrantzilta, joka tunnettiin aikoinaan yhtenä Ruotsin merkittävimmistä kirjallisuuskriitikoista, Dagens Nyheterin päätoimittajana ja arvostettuna vasemmistolaisintellektuellina.

– Häntä ei kiinnostanut, mikä kirja myy ja mikä ei. Jos kirja ei ole hyvä, se ei yksinkertaisesti ole.

Nuorta Davidia kiinnosti eniten urheilu, vaikka perheessä vallitsikin lähes elitistinen taiteilijakulttuuri. Lagercrantzit ovat aatelissuku, ja se näkyi myös Davidin lapsuudenkodissa. Hienoihin illallisjuhliin kutsuttiin koko Tukholman kerma.

– Isäni oli aina varjo elämässäni. Tunsin nuorena suurta painetta työskennellä kovempaa, jotta eläisin sukuni tason mukaan, David kertoo.

– Meidän suvussamme on karrikoiden kahdenlaisia ihmisiä: menestyjiä ja mielenterveysongelmaisia.

Davidin sisko, näyttelijä Marika Lagercrantz, toisteli veljelleen jo lapsena, että heillä olisi vain nämä kaksi vaihtoehtoa elämässään.

– Siinä välillä ei olisi mitään. Perheessäni keskinkertaisuus ei kelpaa.

Isä kannusti poikaansa kirjoittamaan ja tähtäämään akateemiselle uralle.

– Kirjoittaminen oli isälleni hienoin asia, mitä ihminen voi tehdä. Pakenin sitä pitkään.

Teini-ikäisenä Davidia kutsuttiin ruipeloksi. Hän aloitti aatelispojalle epätavallisen harrastuksen: kehonrakennuksen. Samaan aikaan David halusi kuitenkin olla kuin kirjailija, vaikka sanojen suoltaminen paperille olikin vaikeaa.

– Olen aina ollut tavallaan skitsofreeninen. Samaan aikaan kun haluan olla yhdenlainen, toivon myös jotakin muuta.

Lopulta kirjoittamisesta tuli Davidille helpompaa, kun hän päätti opiskella toimittajaksi. Kulttuurikriitikon poika pakotti itsensä pois isänsä tieltä ja ryhtyi iltapäivälehden rikostoimittajaksi.

– Tulen hienostuneesta perheestä ja olin melkoinen snobi. Toimittajana en pystynyt olemaan oma itseni, koska töissä moni vihasi taustaani valtavasti.

– Minun piti lähes väkivalloin yrittää saada itseni sopeutumaan joukkoon. Tietenkin onnistuin siinä. Halusin olla hyvä poika ja tehdä niin kuin minulta toivottiin.

Kun David sai 90-luvulla ensimmäisen tyttärensä, hän päätti lopettaa toimittajan työt kokonaan.

– Aloin miettiä, minkälainen ihminen haluan olla häntä varten. Ymmärsin, että haluan olla kirjailija. En halunnut sensuroida kirjoittamistani ja itseäni.

 

 

Rahanahne haudanryöstäjä

Stieg Larssonin manttelinperijää Davidista ei helposti tullut. Uusi Millennium-kirja on vuosien taistelun tulos, joka kuohuttaa yhä. Alun perin Stiegin sarjan jatkajaksi uumoiltiin hänen elämänkumppaniaan Eva Gabrielssonia, jolla on hallussa miehensä muistiinpanoja uutta teosta varten. Erimielisyyksien takia suunnitelma kaatui.

Kun Millenium-sarjan kustantaja ilmoitti, että David kirjoittaa teoksille jatkoa, moni ajatteli sen olevan valtava virhe.

Uudella teoksella on Stieg Larssonin perikunnan, eli isän ja veljen, siunaus. Stiegin avopuoliso ja elämänkumppani Eva Gabrielsson on kuitenkin tuominnut uuden romaanin. Hän on lukuisissa haastatteluissa herjannut Davidia ja kirjan kustantavaa Norstedtiä. Moni muukin on julkisesti parjannut uuden teoksen tekijöitä haudanryöstäjiksi.

– Eva Gabrielssonin suhtautuminen ja viha saavat minut surulliseksi. Mielestäni on kuitenkin populistista väittää tätä haudanryöstöksi. Minä en yritä ryöstää mitään vaan päinvastoin tuoda uutta valoa hänen hahmoilleen ja kirjoilleen, David sanoo.

– Moni on sanonut, että Stiegin tarinan pitäisi antaa levätä rauhassa. En ole koskaan kohdannut kirjailijaa, joka toivoisi tarinoidensa lepäävän rauhassa. Kirjailija haluaa, että hänen kirjojaan luetaan!

Kustantamoa ja Davidia on syytetty myös ahneudesta. Sille väitteelle David tuhahtaa, vaikka muuten kirjasta aiheutunut keskustelu on hänen mielestään vain tervetullutta pöhinää.

– Lähdin tähän mukaan intohimosta, en rahasta.

Kirjassa on Davidin mielestä ennen kaikkea kyse sen päähenkilöstä Lisbeth Salanderista. Hän on Davidille nero, jota yhteiskunta kohtelee kaltoin. David vertaa hahmoa omien kirjojensa tosihenkilöihin matemaatikko Alan Turingiin ja jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićiin.

– Olen kiinnostunut lahjakkaista ihmisistä, jotka rikkovat rajoja. En halua itsekään noudatella konventioita vaan tehdä asiat omalla tavallani.

Itsevarmuus on saanut monet tekemään johtopäätöksiä Davidin persoonasta. Häntä on kuvailtu yläluokkaiseksi hahmoksi, joka tietää paikkansa yhteiskunnassa. Häntä on kritisoitu aatelisesta taustasta ja hänen osuvuutensa Stieg Larssonin työn jatkajaksi on kyseenalaistettu siksi, että he ovat peräisin eri yhteiskuntaluokista.

– Ruotsissa aatelisuus ei tarkoita paskaakaan. Olen kuin kuka tahansa muukin, David sanoo.

– Ihmiset ovat kuvailleet minua koppavaksi kundiksi, joka leijuu maan yläpuolella. Joskus makaan sängyssä kuolemanpeloissani ja ajattelen, etten ole tarpeeksi hyvä. Silloin ne puheet saavat minut raivostumaan.

 

 

Huippusalainen projekti

Kritiikistä huolimatta David on ollut alusta saakka innoissaan uudesta teoksesta. Ensimmäinen tapaaminen kustantajan kanssa oli erittäin salainen, koska siihen aikaan David teki töitä toiselle kustantamolle.

– Tapaamisen jälkeen kävelin lähes kuumeisena kotiin. Tiesin, että tästä tilaisuudesta kieltäytymistä katuisin koko loppuelämäni.

Toki pelko ja ahdistus ovat kietoneet itsensä mukaan kirjoittamiseen.

– Kaikki on ollut ihan hullua. Olen kauhuissani miettinyt, miten suoriudun Stiegin kirjojen tasolle. Välillä olen ollut masentunut ja pitänyt itseäni surkeimpana kirjailijana koskaan. Luulen kuitenkin, että se pelko on saanut minut kirjoittamaan paremmin. Sen jälkeen tulee aina tunne, että pystyn tähän, David kertoo.

Sarjan neljännen osan julkaisua on verrattu Da Vinci -koodi -kirjan jälkeen julkaistuihin Dan Brownin teoksiin, jotka ovat nousseet maailmanlaajuisiksi spektaakkeleiksi.

David kirjoitti oman teoksensa tietokoneella, jossa ei ollut internetyhteyttä, jottei sisältö paljastuisi kellekään. Kaikki teokseen liittyvät tapaamiset sovittiin koodisanojen avulla. Kääntäjille Davidin lopputuote lähetettiin paperisina kirjeinä, jotka kuljetti perille henkilökohtainen kuriiri.

– Homma oli vainoharhaista, kuin suoraan salapoliisiromaanista. Oli mystistä kirjoittaa kirjaa niissä olosuhteissa, koska kirja on tavallaan myös salapoliisiromaani, jossa paetaan NSA:ta ja tarkkailevaa silmää. Elin todellisuudessa, josta kirjoitin, David kertoo.

Lepopaikka saaristossa

Millenium-kirjan julkaisuun liittyy valtavasti paineita. Davidin vaimo ja kolme lasta ovat toisinaan huolissaan hänen jaksamisestaan.

– Tietenkin tämä vaikuttaa minuun. Vaimoni huomaa sen parhaiten. Päivittäin tapahtuu niin paljon, että illalla aivoni saattavat olla ihan tulessa.

– Joskus noustessani aamulla sängystä saan toivoa, että olen nukkunut edes pari tuntia.

Parhaiten David rentoutuu viettäessään aikaa perheensä kanssa. Tänä kesänä hän tyhjensi mielensä kuten jokaisena kesänä aiemminkin: lomalla Suomen saaristossa. Perheellä on lomamökki Inkoon lähellä.

David on äitinsä puolelta suomenruotsalainen. Hänen isoisänsä on suomalainen filosofi Olof Ruin.

– Suomessa olen vapaa kaikesta, myös kirjailijana olemisesta. Mökillä luen, juon viiniä ja leikkaan nurmikkoa. Käyn myös soutamassa lasten kanssa.

Vuosittain perhe järjestää mökillään juhlat, joihin kutsuu kaikki lähisaarten lapset. Perinteeseen kuuluvat pienet teatteriesitykset, aarteenmetsästys karamelleineen ja Davidin lausumat tarinat.

– Koko perheemme rakastaa Suomea. Lähdemme sinne hengittämään.

Perheen kanssa vietetty aika oli nyt erityisen merkityksellistä. Uusi kirja vie Davidin Euroopan- ja Yhdysvaltojen-kiertueille, jotka kestävät melkein jouluun asti. Kirjan julkaisua David odottaa malttamattomana.

– Haluan, että kirja luetaan! Toivon pääseväni jo eteenpäin, sillä tiedän tehneeni parhaani.

Se mikä ei tapa julkistetaan kovien odotusten alla, mutta David ei usko, että se johtaa katastrofiin. Sen sijaan Eva Gabrielsson on uumoillut, että edesmennyt Stieg lähettää salamaniskun kirjan julkaisutilaisuuteen.

– Kaikella kunnioituksella häntä kohtaan, mielestäni kenellekään ei pitäisi toivoa salamaniskua, David sanoo.

– Jos tämä päättyy huonosti, olen varmasti äärimmäisen masentunut ja oikea sotku perheelleni. Tapahtui mitä hyvänsä, taistelen ja kirjoitan seuraavan kirjan.

Mikä Suomessa on vialla, David?

Lue vastaus menaiset.fi/davidlagercrantz

 

David Lagercrantz

Kirjailija-toimittaja syntyi 4.9.1962 Solnassa.

Naimisissa toimittaja Anne Lagercrantzin kanssa. Asuu vaimonsa ja kahden nuorimman lapsensa kanssa Tukholmassa. Vanhin tytär asuu Lontoossa.

Aloitti uransa toimittajana Expressen-lehdessä. Lopetti toimittajantyöt 1993.

Kirjoittanut elämäkerrat ruotsalaisesta vuorikiipeilijästä Göran Kroppista, keksijä Håkan Lansista ja jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicista sekä romaanin matemaatikko Alan Turingista.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.