"Aiemmin minua ovat kiehtoneet vaikeat ja haastavat tyypit", Anu Harkki kertoo. Kuvat: Jouni Harala

Viime syksynä Anu Harkki kävi lähellä romahdusta. Sitten elämään tuli Jani.

On aivan tavallinen lokakuinen arkipäivä, mutta Anu Harkki, 40, makaa sohvalla peiton alla yhdessä espanjalaisen löytökoiransa Elsan kanssa eikä jaksa nousta.

Edellisenä päivänä Anun kouluikäiset lapset ovat lähteneet isänsä luo. Heti yksin jäätyään Anu on romahtanut mytyksi sohvan nurkkaan. Lapsista eroaminen ei ole koskaan ollut helppoa, mutta tänä syksynä se on tuntunut erityisen raastavalta.

Sohvasta oli tullut Anun tukikohta. Sinne hän raahautui öisin odottamaan aamun valkenemista.

– En saanut nukuttua tai jos sain, unet muuttuivat kauhukohtauksiksi. Heräsin aamuyöllä, ja mielessä alkoivat pyöriä hoitamattomat asiat ja maksamattomat laskut. Tunsin olevani pieni, mitätön ja aivan yksin, Anu kuvailee syksyisiä tuntemuksiaan.

Silloin Anu ei vielä ymmärtänyt olevansa lopussa, uupunut ja avun tarpeessa. Avun pyytäminen ei kuulunut hänen luonteeseensa. Hän oli aina ollut se, joka huolehti muista.

Yllätys rutiinileikkauksessa

Vain vuotta aiemmin Anu oli sairastunut syöpään. Häneltä oli poistettu kutiseva luomi rutiinitoimenpiteessä, mutta tarkemmassa tutkimuksessa luomesta löydettiin melanooma. Sen jälkeen Anulta jouduttiin poistamaan myös imusolmukkeita kainalosta.

Silti hän kokee päässeensä hoidoissa helpolla.

– Selvisin leikkauksella, sillä syöpä ei ollut ehtinyt levitä. Seuraavat viisi vuotta käyn kuitenkin kontrolleissa, Anu kertoo.

Sairastuminen oli kuitenkin henkisesti iso ja ahdistava asia ja käynnisti Anussa suuren myllerryksen, joka jatkuu yhä.

– Sairastuminen sai minut pysähtymään. Vaikka se ei tuntunut reilulta, se sai minut tajuamaan ainakin sen, etten halua kuolla, Anu kertoo.

Samalla Anu joutui tunnustamaan asian, joka olisi luultavasti ollut edessä ennemmin tai myöhemmin.

– Päätin, että jos selviän hengissä, en jää parisuhteeseen, jossa kärsin.

Viisi vuotta kestänyt ihmissuhde oli yrityksistä huolimatta tullut tiensä päähän. Ero ei käynyt kepeästi. Anu poti syyllisyyttä, koska tiesi erosta seuraavan pahaa mieltä monelle.

– Tunsin itseni itsekkääksi, koska olin se, joka halusi lähteä. Mutta joskus on pakko uskaltaa tehdä myös vaikeita päätöksiä, Anu sanoo.

Eron vuoksi Anun oli pakko luopua pariskunnan yhteisestä talosta Kurulasta, jota oli kunnostettu aikaa, rahaa ja vaivoja säästämättä.

– Ongelmani on, että kiinnyn taloihin ja paikkoihin. Olen pesänrakentaja, ja minulle tulee siitä turvallinen olo. Mutta taloudellisesti minulla ei ollut mahdollisuutta jäädä vanhaan kotiimme. Enkä olisi pystynyt yksin pyörittämään 250 neliön taloa, joka lämpiää puulla.

Seuraavat puoli vuotta Anu asui miehensä kämppiksenä yhteisen kodin eri kerroksissa, kun he odottivat, että talo saataisiin myytyä. Päivät Anu kävi töissä ja illat remontoi Sipoosta löytämäänsä uutta kotia. Yöksi hän palasi vanhaan kotiin hoitamaan eläimet ja nukkumaan.

– Se oli henkisesti ahdistavaa aikaa. Uuden talon korjauksetkin tein yksin sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta.

Kun Anu kuusi vuotta aiemmin oli eronnut ensimmäisestä miehestään ja lastensa isästä Arttu Harkista, hänen oli ollut vaikea hyväksyä suhteen päättymistä. Nyt hän joutui käymään läpi myös edellistä eroaan.

– Edellisellä kerralla olin ollut se, joka jätettiin. Nyt minä olin jättäjä. Jälkimmäinen on oikeastaan hirveämpää. Jättäjä joutuu ottamaan vastuun kaikesta ja seisomaan päätöksensä takana, Anu kuvailee.

Ei pennin pyörylää

Nykyisessä kodissa Rönnissä asuu Anun lisäksi lapset Iines, 14, ja Nooa, 12, sekä liuta karvaisia ja höyhenpeitteisiä eläimiä: kaksi hevosta, neljä lammasta, neljä kanaa, Rauha-kukko, kolme koiraa, muutama kissa ja minipossu Bruno.

Lampsiessaan pihalla vihreässä maiharissa ilman meikkiä ja painaessaan päänsä Jatsi-hevosen kaulaa vasten, hän näyttää nuorelta, onnea hehkuvalta tytöltä. Silti hänen silmistään voi lukea kokemusten mukanaan tuomaa elämänviisautta ja rauhaa.

Eläimet ovat kulkeneet Anun mukana aina. Mutta kun muuttokuorma melkein tasan vuosi sitten keväällä pääsi perille Rönniin, Anu ei ehtinyt kauan huokaista helpotuksesta.

– Muistan ajatelleeni, että tässä minä nyt olen. Minulla on kaikki mistä olen haaveillut, talo ja eläimet ja ihanat lapset, muttei pennin pyörylää. Ihmettelin, että mitäs nyt teen, Anu kertoo.

Kaiken rytäkän keskellä Anu ei ollut ehtinyt ajatella yritystään. Sisustukseen ja kädentaitoihin keskittyvä Kotoliving-lehti kärsi samasta huonosta taloustilanteesta kuin kaikki muutkin lehdet. Yrityksen todellisuus iski kasvoille kovaa.

– Vedin ihan ylikierroksilla, kun yritin pitää lehden kannattavana. Viime kesänä viimein luovutin ja panin lehden nippuun, Anu kertoo.

Päätös ei ollut helppo, sillä lehti ja työtoverit olivat Anulle tärkeitä.

– Minulla oli täydellisesti toimiva työyhteisö, mutta tiimistä puuttui bisnesaivo. En varmaan osaa tai halua ajatella rahaa tarpeeksi, Anu sanoo.

Konkurssi ei tullut kysymykseen. Yksin lasten kanssa elävälle henkilökohtaisten luottotietojen menettäminen ei ollut mahdollinen ratkaisu.

– Kaikki säästöni olivat lopussa ja firma lähes nurin. Olin itsekin ihan loppu, mutta minun oli pakko purra hammasta, niellä kyyneleitä ja ruveta sovittelemaan kaikille, joille olin velkaa. Lopulta sain velat sovittua ja nyt sitten makselen niitä. Itselleni en pysty maksamaan palkkaa juurikaan. Se on paradoksi.

Epäonnistuminen tuntui erityisen pahalta, koska Anu koki, että firma ja hän olivat yhtä.

– Vaikka kuinka toitotetaan, että epäonnistuminen on voimavara, ei se kyllä sillä hetkellä siltä tuntunut. Paskalta ja epäoikeudenmukaiseltahan se tuntui.

– Julkisuuden taakka oli kova. Mietin koko ajan, että ei helvetti, nyt kaikki saavat tietää, että eroan ja joudun myymään taloni ja sekoan. Pelkäsin, että menetän kaikki työni ja asiakkaani.

Jopa kaupassa käynti pelotti

Syksyllä Anu oli niin lopussa, että jaksoi juuri ja juuri tsempata ne viikot, jotka lapset viettivät hänen luonaan. Hän teki ruokaa, kuskasi lapset kouluun ja harrastuksiin ja ruokki eläimet, ja valvoi yöt.

Kun ei kahteen vuoteen nuku yhtään kokonaista yötä, se alkaa näkyä kaikessa.

– Minulle alkoi tulla harhoja ja ahdistuneisuuskohtauksia. Pelkäsin, että nukahdan rattiin, koska olin niin väsynyt.

Elimistö oli jäänyt pysyvään hälytystilaan.

– Aloin hyperventiloida, sain rytmihäiriöitä ja paniikkikohtauksia. Kaikkia lihaksiani särki.

Lopulta Anu ei pystynyt enää poistumaan kotoaan, sillä pelkkä ajatus ihmisten tapaamisesta tuntui kammottavalta.

– Uuvahdin ihan täysin. Pelkäsin puhelimen pirinää, käyntiä postilaatikolla ja kaupassa. Pelkäsin, että minut tunnistetaan. En halunnut, että kukaan katsoo minua. Pääni levisi totaalisesti.

Anu lakkasi pitämästä yhteyttä ystäviinsä ja läheisiinsä, eikä vastannut soittopyyntöihin.

– Minusta tuntui, ettei minulla ole kenellekään mitään sanottavaa tai annettavaa. Että älkää soittako tänne, kun minusta ei irtoa mitään, enkä osaa mitään enkä pysty mihinkään.

Rakkaista eläimistäänkin hän oli jo valmis luopumaan, koska ei kokenut olevansa niille tarpeeksi hyvä emäntä.

– Ajattelin että ne kärsivät, kun en pysty muuta kuin antamaan perushoidon ja ruokkimaan ne. Unohdin, että lähtökohtaisesti eläimilläni on aika hyvät oltavat, Anu kertoo.

Padot murtuivat

Sitten tapahtui kaksi asiaa, jotka käynnistävät paranemisen.

Kun terveyskeskuslääkäri kysyi vuosittaisessa syöpäkontrollissa, onko kaikki hyvin, Anu puhkesi itkuun. Hän tajusi millaista huolta ja syyllisyyttä oli kantanut kaikesta.

– Olin ajatellut, että minun pitää jaksaa. Olinhan itse valinnut elämäntapani ja halunnut erota, Anu sanoo.

Empaattinen lääkäri kuunteli ja lähetti Anun kiireesti psykologin vastaanotolle.

– Tajusin, missä tilassa olin vasta, kun psykologi alkoi summata minulle tapahtuneita asioita ja sanoi, että yksikin näistä riittäisi uuvuttamaan ihmisen.

– Oli hirveän helpottavaa, kun psykologi sanoi, että ”ei sinulla selvästikään mitään mielensairautta ole, sinä olet vain todella uupunut”. Pääsin terapiaan, ja kun sain lääkitykset kohdalleen, aloin taas nukkua.

Aiemmin Anu oli pitänyt uupumista heikkoutena.

– Nyt ymmärrän, että on rohkeaa sanoa ääneen, ettei pysty eikä jaksa enää.

Isoin asia Anulle oli, että hän väsyi olemaan Anu Harkki.

– Minulle oli lyöty otsaan leima, että tuo on se aina iloinen askartelutäti, joka osaa kaiken täydellisesti. Paskat oon.

Pois poterosta

Toinen tärkeä seikka parantumisen tiellä oli mies, joka ei suostunut kuuntelemaan Anun vastusteluja. Hän ajoi Anun luo, kun tämä oli heikoimmillaan. ”Tulen sinne huomenna hoitamaan sua ja eläimiä, halusit tai et”, luki syksyisenä iltana saapuneessa viestissä.

Sama mies, Jani, on Anun luona edelleen ja muuttaa Rönniin pian ihan virallisesti.

– Kukaan ei ole ikinä huolehtinut minusta. Yhtäkkiä vierelläni on vahva ihminen, joka on nähnyt minut huonoimmillani ja sanonut, ettei jätä mua yksin, Anu kertoo.

Pari oli tapaillut jo ennen Anu uupumista, mutta hänetkin Anu oli työntänyt luotaan.

Toisen eronsa jälkeen Anu oli hylännyt ajatuksen, että eläisi vielä joskus parisuhteessa.

– Ajattelin, että olen niin hankala ihminen, ettei minulle ole olemassa kumppania. Olin jo hyväksynyt sen, että tulen elämään yksin, eikä ajatus tuntunut pelottavalta vaan ihan hyvältä.

Aiemmat kariutuneet parisuhteet ja erot olivat saaneet Anun tuntemaan itsensä epäonnistuneeksi.

– Edelliset suhteeni olivat olleet jatkuvaa voimien mittelöä. Minua oli syyllistetty paljon, ja minä olin myös syyllistynyt. Minulle oli kehittynyt voimakas puolustusrefleksi. Olin heti kynnet pystyssä, kun joku uhkasi, Anu kertoo.

Uudessa suhteessaan Anu on huomannut, että elämä on paljon helpompaa, kun ei tarvitse linnoittautua henkiseen poteroonsa. Mutta ilman sitä on myös haavoittuvampi.

– Olen joutunut opettelemaan vastaanottamaan apua ja rakkautta ja ymmärtämään, että olen sen arvoinen. Eikä se minulle vieläkään itsestäänselvää ole.

Anusta tuntuu käsittämättömältä, että nelikymppisenä voi tavata ihmisen, joka ymmärtää puolesta sanasta ja jonka kanssa pystyy puhumaan aivan kaikesta.

Pari jakaa hyvin samanlaisen elämänfilosofian. Jani on puuseppä, joka loihtii huonekaluja kierrätyspuusta.

– Tajusin heti, että tuossa ihmisessä on jotakin erityistä. Jokin rauha, hyvyys ja vilpittömyys. On tosi rauhoittavaa elää sellaisen ihmisen kanssa, Anu kuvailee.

Nuorempana Anua ei olisi kiinnostanut Janin kaltainen mies.

– Aiemmin minua ovat kiehtoneet vaikeat ja haastavat tyypit. Tuntui ihan vitsiltä, että yhtäkkiä elämääni ilmestyy kiltti ja vilpitön ihminen. Ajattelin, että apua, en voi olla tuollaisen kanssa, hänhän hajoaa kanssani. Kiltteys ei kuitenkaan tarkoita, että on jotenkin nössö. Päin vastoin se kielii vahvuudesta.

Yhtä en vaihda

Anu kokee aloittaneensa uuden elämän. Aiemmin nopea nainen on pakottanut itsensä painamaan jarrua kaikessa.

– En paahda enää moottoritietä täysillä, vaan valitsen maisemareitin, Anu kuvailee elämänmuutostaan.

Joka toinen viikko lapset asuvat Anun luona. Silloin hän kuskaa heidät aamulla kouluun Helsinkiin ja paiskii päivän töitä työhuoneellaan koulujen lähellä. Tällä hetkellä Anu tekee sisältöjä muun muassa Puustellille ja Huili-lehteen. Iltapäivällä Anun maasturi kurvaa lasten harrastusten kautta kotiin, missä koko perhe kokoontuu syömään yhdessä.

Iltaisin Anu ei enää surffaile netissä, ja iltayhdeksän ja aamukuuden välillä vain tietyt ihmiset voivat soittaa hänelle.

– Minun on edelleen vaikea antaa itseni levätä. Olen opetellut tekemään vain yhtä asiaa kerrallaan. Yritän myös ajatella vähemmän, Anu huokaa.

– Koen helposti meneväni aidan matalimmasta kohdasta, jos en tee kaikkea viimeisen päälle. Minulla on aina ollut kova onnistumisen ja näyttämisen tarve.

Kaikki eivät ole pitäneet muutoksesta, siitä, että kiltti ja joustava ihminen on oppinut sanomaan ei. Paitsi itsestään Anu onkin oppinut paljon myös muista.

– Kaikki ihmissuhteet eivät ole olleet minulle hyväksi. On pitänyt uskaltaa jättää joitakin ihmisiä taakseen.

Anu on palannut nuoruutensa intohimon, taiteen pariin ja valmistuu kolmen vuoden päästä kuvataiteilijaksi.

– Eihän siinä ole mitään järkeä, enkä ehkä ikinä pysty elättämään itseäni taiteella, mutta pystyn varmasti hyödyntämään sitä kaikessa.

Yksi asia Anun elämässä kuitenkin on ja pysyy. Maalta tätä naista ei saa pois. Kunhan kevät vielä etenee, Anu ja Jani rakentavat Rönnin pihalle vanhoista eurolavoista hyötypuutarhan, josta saavat omiksi tarpeiksi vihanneksia, yrttejä ja värjäyskasveja. Vanhasta navetasta syntyy Anulle ateljee.

Anun päivät alkavat ja päättyvät tallista. Hänelle eläimet ovat ilmaista terapiaa.

– Minulle on elinehto, että ympärilläni on tilaa ja rauhaa. Mikään ei ole ihanampaa kuin katsella ikkunoista avautuvaa pelto- ja metsämaisemaa, kettuja, kauriita ja kurkia. Ja joutsenia, jotka palaavat kotiin ihan pian.

Katso video:

Anu, voiko miehen kouluttaa sellaiseksi kuin haluaa?

Lue lisää:

Kahdesti eronnut Anu Harkki Hjallikselle: "Mistä mun kaltainen ihminen voi edes löytää miehen?"

Anu Harkki sairastui syöpään: "Pelkäsin kuolevani"

Isänsä hylkäämä Anu Harkki: "Vaitonaisuus välillämme oli järjetöntä ja järkyttävää"

Anu Harkki

Toimittaja ja juontaja syntyi 30.7.1974 Helsingissä.

Asuu Sipoossa kahden lapsensa, Iineksen ja Nooan kanssa. Perheeseen kuuluu myös liuta eläimiä. Seurustelee puuseppä Janin kanssa.

On työskennellyt päätoimittajana Suuri Käsityö- ja Kotoliving -lehdessä sekä tehnyt useita neulomista ja tuunausta käsitteleviä kirjoja.

Muistetaan muun muassa televisio-ohjelmista Ratula ja Koto.

Edesmenneen kirjailija Matti Yrjänä Joensuun tytär.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.