Transsukupuolinen Julia Suikki varttui syvästi uskonnollisessa perheessä. Ahdistavassa murrosiässä tilanne kärjistyi niin, että hän yritti riistää itseltään hengen. – Lopulta olen tullut ehjäksi, Julia sanoo.

Julia Suikilla, 40, on laitetut kiharat, huoliteltu meikki ja voimaa uhkuva katse.

Luovan alan monitoiminainen on pyrkinyt Suomen euroviisuedustajaksi, näytellyt kotimaisessa elokuvassa ja tehnyt valokuvataidetta.

Onnellisesta naisesta ei heti näe, miten rankan matkan hän on käynyt läpi.

Julia syntyi pojaksi helluntalaiseen perheeseen, jossa hänet, pikkusisko ja isoveli kasvatettiin kovalla Jumalan kurilla. He kävivät viikoittain helluntalaisten kokouksissa, osallistuivat pyhäkouluun ja uskonnollisille kesäleireille. Kasvatusohjeet olivat Raamatusta: jos pientä poikaa kiusattiin, häntä kehotettiin kääntämään toinenkin poski. Niin Jeesuskin olisi tehnyt.

Lapsena Julia näki, miten rocklevyt lensivät leivinuuniin palamaan. Ne olivat syntistä saatanan tuotosta.

Uskonnon lisäksi lapsuutta varjosti tieto siitä, että Julia eli sukupuolessa, jota ei kokenut omakseen.

Vaiettu salaisuus

Kolmivuotias poika makasi illalla sängyssään ja rutisti peittoaan. Kyyneleet valuivat valtoimenaan pitkin poskia. ”Toivon eniten maailmassa, että voisin aamulla herätä tyttönä”, hän sanoi äidilleen.

Äiti oli puheista järkyttynyt.

1980-luvulla transsukupuolisuus oli tabu, josta mieluiten vaiettiin. Nykyään transsukupuolisten elämä on jo helpompaa: Orange is the New Black -sarjasta tuttu Laverna Cox sekä entinen olympiavoittaja, Kardashian-klaanin isänä tunnettu Caitlyn Jenner ovat megajulkkiksia ja esikuvia. Vaikka asenteet ovat vapaammat, transsukupuolisten ihmisoikeudet ovat edelleen esillä: Suomessa he eivät esimerkiksi saa saada lapsia.

Julia erottui joukosta jo pienenä.

– Äiti sanoi joskus, että tuossa lapsessa on jotain todella outoa. En sopinut pojan malliin, johon minut haluttiin perinteiden ja uskonnon mukaan kasvattaa.

Pikkusiskonsa kanssa Julia leikki tyttöjen leikkejä. Heidän välinsä ovat olleet aina erityisen läheiset. Myös Julian lähin kaveripiiri koostui aina tytöistä.

Kun Julia oli 7-vuotias, hänen perheensä lähti vuoden ajaksi tekemään lähetystyötä lähetyslaivalle Etelä-Amerikkaan.

– Siellä tutustuin venezuelalaisiin tyttöihin ja meistä tuli parhaita ystäviä. Minulla on reissuilta hyviä muistoja, Julia kertoo.

Suomeen palattuaan perhe asui pienellä paikkakunnalla, jossa Julia kävi 50 oppilaan kyläkoulua. Siellä hintelää poikaa nimiteltiin neidiksi. Ystäviä ei juuri ollut.

– Olin murrosiän kynnyksellä, joten kiusaaminen lannisti minut täysin, Julia kertoo.

Seitsemännellä luokalla ahdistunut Julia kieltäytyi menemästä kouluun. Neuvottomat vanhemmat tarjosivat hänelle ammattiapua. Jonkin aikaa Julia kävi sairaalakoulua, keskusteli lastenpsykologien kanssa sukupuoleen liittyvistä tunteistaan ja opiskeli, ettei jäisi ikätovereistaan jälkeen.

Ilmapiiri ahdisti Juliaa entisestään, sillä sairaanhoitajat kehottivat häntä jopa olemaan käyttämättä liian naisellisia sanoja, kuten ihana tai kaunis.

– Pahinta oli, että minua hyssyteltiin. Koko ajan annettiin ymmärtää, että minun on vaiettava tunteistani ja kiellettävä ne, Julia sanoo.

Kahdeksannella luokalla Julia kokeili palata tavalliseen kouluun. Hän oli päättänyt yrittää sopeutua joukkoon, mutta murrosikä oli kuin edessä häämöttävä, pelottava tuomio. Julian psykologi ehdotti lääkitystä, jolla murrosikää olisi voitu siirtää. Siihen Julian vanhemmat eivät suostuneet.

Julia soitti seksuaalijärjestöille ja pyysi apua. Kotiin lähetetystä infopaketista hän sai vahvistuksen omille tuntemuksilleen: hän on transsukupuolinen. Sen postin Julia antoi vanhemmilleen luettavaksi.

– He kuittasivat asian hömpötyksenä, vaikka tein kaikkeni, jotta he ymmärtäisivät tilanteeni, Julia sanoo.

Psykologi muutti pois paikkakunnalta, ja tilalle tuli toinen, joka ei hyväksynyt ajatusta sukupuolen korjaamisesta. Neuvoton Julia tarttui jälleen itse toimeen ja varasi ajan psykologille, jonka hän tiesi hoitaneen transsukupuolisia. Sellaista ei löytynyt silloisesta kotikaupungista, vaan lähin oli Turussa. Lopulta Julialla ei kuitenkaan ollut varaa koko reissuun.

– Reissun peruuntuminen ja vanhempieni suhtautuminen olivat minulle liikaa, Julia kertoo

 

Julia kieltäisi uskonnon alle 16-vuotiailta kokonaan. ”Olen käynyt läpi oman kauhutarinani, joten tiedän, mistä puhun”, hän sanoo.

 

Hätähuuto

Marraskuisena iltana 14-vuotias Julia tuijotti itseään masentuneena peilistä ja tajusi, että hänestä oli tulossa mies.

Se oli väistämätöntä ja samalla kauheinta, mitä Julia saattoi kuvitella.

– Ajatus äijänkörilääksi kehittymisestä oli kamalinta, mitä pystyin kuvittelemaan. Vihasin itseäni niin paljon, etten halunnut elää.

Julia otti kourallisen isänsä migreeni- ja unilääkkeitä ja toivoi kuolevansa.

Aamu oli ehtinyt jo pitkälle, kun Julian äiti tuli herättelemään lastaan. Äiti näki, ettei tämä herää. Julia kiidätettiin välittömästi sairaalaan vatsahuuhteluun. Perhe selvisi säikähdyksellä, vaikka Julia oli muutaman päivän lähes tajuttomana. Itsemurhayritys oli Julian viimeinen hätähuuto tilanteessa, josta hän ei enää osannut ulos.

Julia kysyi epätoivoisena äidiltään, että mitä väliä sillä olisi, vaikka hän olisikin nainen.

– Vastaus oli, että mitä sukulaiset ja muut ihmiset meistä sitten ajattelisivat, Julia muistelee.

– Kaikkeen liittyi uskonnosta kumpuava pelko häpeästä. Siitä yli pääseminen on kestänyt minulta näihin päiviin asti.

Itsemurhayrityksen jälkeen Julian psykologikäyntejä lisättiin pariin kertaan viikossa ja hänelle määrättiin lääkitys. 16-vuotiaaksi asti hän otti aamuisin piristäviä ja iltaisin rauhoittavia lääkkeitä. Äiti vahti vieressä, että lääkkeet menivät alas.

– Pillereillä yritettiin pitää minut normaalina ja tietyssä muotissa. Niillä hoidettiin psyykettäni täysin väärällä tavalla, Julia sanoo.

Sukupuolten välissä

Kauhutarinat mielisairaalaan pakotetuista transsukupuolisista kummittelivat Julian mielessä. Psykologit olivat saaneet hänen vanhempansa vakuuttuneiksi, että vaihtoehtoja olisi kaksi: hän lähtisi joko mielisairaalaan tai opiskelemaan. Vanhemmat arvelivat, että opinnot uskonnollisessa oppilaitoksessa rauhoittaisivat Juliaa.

Julia valitsi samalla paikkakunnalla sijaitsevan sisälähetysseuran koulun. Siellä hän innostui taiteista toden teolla ja jatkoi seuraavana vuonna opintoja taidekoulussa Imatralla. Julia opiskeli valokuvaamista, kuvankäsittelyä ja piirtämistä. Hän sai uusia ystäviä, mutta useimmille hän ei rohjennut kertoa kamppailustaan sukupuolensa kanssa. Oman elämän aloittaminen oli vapauttavaa ja pelottavaa.

– Kun on käynyt monta vuotta psykologilla kuuntelemassa, miten on hullu ja tarvitsisi mielisairaalaa, niin ihmisiin on hankala luottaa, Julia sanoo.

Julia täytti 18 ja olisi ollut lain mukaan valmis hakeutumaan sukupuolenkorjaukseen. Siihen hänellä ei kuitenkaan ollut voimia.

– Minulle oli koko elämäni ajan sanottu, että se olisi pahinta, mitä voisin tehdä. Päätin kärsiä kahden sukupuolen välissä, Julia sanoo.

Imatralta Julia muutti Helsinkiin Kauneus & Terveys -lehteen harjoittelijaksi. Hän kävi kuvausmatkoilla ulkomailla, osallistui lehden taiteellisen ilmeen luomiseen ja opiskeli samalla kirjoittavaksi toimittajaksi. Pian hän saikin vakituisen työpaikan.

Aivan kuten 14-vuotiaana, reilu parikymppinen Julia yritti sulautua jälleen joukkoon. Pitkä ja anorektisen laiha Julia peitti itsensä mustilla vaatteilla ja raskaalla meikillä. Hän yritti treenata itselleen miehekkäitä muotoja.

– Jos ihminen on väärässä sukupuolessa, hän ajattelee sitä koko ajan. Se on jatkuva ongelma, Julia kuvailee.

Kohti valoa

Jos en tee vieläkään mitään, kuolen. Sen Julia tajusi ollessaan hieman alle 30-vuotias. Koko elämän jatkunut kieltäminen ja tunteiden vähättely musersi Julian. Hän ei jaksanut enää esittää muuta kuin oli. Työpaikan lääkäri näki, miten vakava tilanne oli.

– Minulta kesti kauan hakeutua avun luo, sillä olin ollut niin lytätty koko elämäni ajan, Julia kertoo.

Lääkäri ohjasi hänet viipymättä sukupuolenkorjaushoitoihin. Juliasta oli nöyryyttävää, että hän joutui tekemään älykkyystestejä saadakseen kahden psykologin puoltavan lausunnon leikkaukselleen. Samalla hän tunsi helpotusta. Kaikki oli kääntymässä parempaan.

Jono korjausleikkaukseen kesti yli vuoden. Sinä aikana tunteet vaihtelivat onnesta häpeään. Estrogeenihormonit aiheuttivat Julialle rajuja oireita.

– Minua hävetti se aika, jolloin en voinut olla oma itseni, hän kertoo.

Suomessa sukupuolenkorjausleikkaukseen kuuluvat vain välttämättömimmät kosmeettiset toimenpiteet, kuten laserilla tehty karvanpoisto kasvoihin. Julia maksoi itse lisää plastiikkakirurgisia leikkauksia, jotta hän näyttäisi siltä, miltä haluaa.

– Transsukupuolisten hoito Suomessa on alapääpainotteista, ja kasvo- ja vartalokirurgia on lapsenkengissä. Nenänikin kävin korjauttamassa ulkomailla, Julia sanoo.

– En halua kiristää itseäni barbinukeksi, mutta kyllä minä olen laittanut kauneusleikkauksiin kymmeniä tuhansia euroja.

Muutosprosessin jälkeen Julia totutteli uuteen vartaloonsa ja tajusi pian, miten ihanalta olo tuntui. Arjessa muutos näkyi siinä, ettei sukupuoli ollut enää ongelma.

– Hienointa oli, miten aloin tykätä itsestäni entistä enemmän. Tulin sinuiksi itseni kanssa. Sitä en ollut ennen kokenut.

Elämä alkoi tuntua taas elämisen arvoiselta, ja Julia jatkoi töitään lehden toimituksessa. Lähimmät ystävät tukivat Juliaa, mutta joillekin tuttaville muutos tuli isona yllätyksenä. Juliaa turhautti, että hänen selkänsä takana supistiin ja hänen taustastaan juoruiltiin.

– Tämä koko matka on opettanut minulle, että tärkeintä on se, millainen ihminen on sisimmiltään, Julia sanoo.

 

 

Anteeksianto

Hukattu nuoruus on Julialle edelleen kova paikka. Hän katuu, ettei ollut rohkeampi.

– Minulla ei ollut voimia taistella niin paljon kuin olisin halunnut. Jos olisin elänyt nuoruuteni 2000-luvulla, olisi elämäni ollut täysin erilaista, hän sanoo.

Julia on monta kertaa raivoissaan kysynyt äidiltään, miten tämä saattoi vähätellä lapsensa tunteita ja kieltäytyä vastaanottamasta tietoa.

– Ymmärrän, että äiti toimi sen tiedon varassa, jonka hän koki oikeaksi. En silti ikinä voisi tehdä niin omalle lapselleni.

Menneisyyttään Julia on pystynyt käsittelemään vasta viime aikoina. Siksi hän on vasta nyt oivaltanut, miten vaikea lapsuus hänellä on ollut. Tärkeä osa parantumista on ollut äidin anteeksipyyntö.

– Tajusin, että minun täytyy hyväksyä kaikki hyvä ja paha menneisyydessäni voidakseni selvitä. Äiti katuu uskon tuputtamista. Hän on myöntänyt, että se on ollut henkistä väkivaltaa.

Julian vanhemmat ovat sittemmin eronneet helluntaiseurakunnasta. Isäänsä Julia ei pidä yhteyttä. Äiti on myöhemmin liittynyt luterilaiseen kirkkoon. Hän ei juurikaan kommentoinut Julian leikkausta, mutta soitti sairaalaan joka päivä kysyäkseen Julian vointia.

Myös taide on auttanut käsittelemään kipeitä asioita. Näytteleminen on ollut viime aikoina Julian rakkain harrastus. Taidekouluaikaisen valokuvataiteilijaystävänsä Tero Puhan ja tanssija Jyrki Haapalan kanssa he tekevät Linda#faceinthemirror-teoksen Collisions-taidetapahtumaan, joka nähdään Helsingin Gloria-teatterissa 2–4. syyskuuta. Valokuvia, performanssia ja elokuvaa yhdistelevässä projektissa Julia esittää elokuvallisen osuuden pääroolia, pinnallista ja neuroottista Lindaa.

Taiteen tekeminen on ollut Julialle terapeuttista ja vapauttavaa. Roolihahmojen avulla Julia on saanut nauraa itselleen. Revittelevä huumorintaju kantoi häntä myös vaikeina vuosina.

– Enää en häpeä itseäni. Nykyään minä loistan, Julia sanoo.

– Koko elämäni on ollut vähän sellaista tragikoomista draamaa. Tykkään edelleenkin esittää jotain muuta kuin olen.

Julia on aloittanut sairaanhoitajan opinnot ja haaveilee omasta kauneusalan yrityksestä. Kymmenen vuoden kuluttua hän aikoo olla vielä paremmassa kunnossa kuin nyt.

Omana itsenään ja onnellisimmillaan Julia on niinä sunnuntaiaamuina, kun takana on romanttinen ilta ja hän herää kotoaan miesystävänsä vierestä.

– Nyt olen tasapainossa itseni ja muiden kanssa. Siitä nautin kaikkein eniten.

Pariskunta on tapaillut muutaman vuoden ajan. Mies sai tietää Julian taustasta heti, kun he tapasivat. Hän hyväksyi asian, mutta myönsi myöhemmin olleensa enemmän järkyttynyt kuin antoi ymmärtää. Ennen tätä suhdetta Julia ehti tavata mukavia ja ihania miehiä, joista moni muuttui huoritteleviksi raivopäiksi heti, kun kuulivat Julian menneisyydestä.

– Tiedot pitäisi saada muualta kuin pornosta tai elokuvista, joissa transsukupuoliset ovat aina huoria tai uhreja, Julia sanoo.

– Ihmiset pelkäävät itseään. Uskon, että tieto lisää onnellisuutta.

 

Julia Suikki

Syntynyt 1974 Kymissä, asuu Helsingissä.Opiskellut kuvataiteita Imatran taidekoulussa ja työskennellyt Kauneus & Terveys -lehdessä.Pyrki Euroviisuihin vuonna 2011 Drama Kaput -nimisen duon toisena jäsenenä nimellä Juliet Hornet.Näytellyt Kerron sinulle kaiken -elokuvassa vuonna 2013.Gloria-teatterin monitaiteellisen esityksen pääosassa 2–4.9.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.