Riina ja Kalle Palanderin suhdetta eivät ole hetkauttaneet edes loppuunpalaminen, kaksosten keskenmeno tai uskottomuus. Suurperhe pysyy kasassa Riinan opeilla: lapsilla ei ole asiaa makuuhuoneeseen ja naisen saalistus on miehen hommaa. –Kalle palvoo maata jalkojeni alla, Riina sanoo.

Riina-Maija Palanderin, 38, seksielämästä on viime viikkoina raportoitu televisiossa niin tiuhaan, että moni hermostuisi. Varsinkin, kun tietolähteenä on oma aviomies, entinen alppihiihtäjä Kalle Palander, 38.

Riinaa Kallen lausunnot vähäisestä aamuseksistä tai väsymyksestä naisten tekosyynä eivät kuitenkaan hetkauta. Hän pyörittää kuuden hengen, muutaman koiran ja 12 hevosen huushollia Espanjan Aurinkorannikolla, eikä hänellä ole aikaa seurata, mitä kaikkea puoliso tekee.

"Monet naiset haluavat pitää miehensä näpeissään. Minä olen ihan toisenlainen."

– Monet naiset haluavat pitää miehensä voimakkaasti näpeissään, mutta minä olen ihan toisenlainen. Kalle saa kalastella minua eikä hänen tarvitse aina tietää, missä minä menen, Riina kertoo.

– Touhuan omia juttujani ja yritän olla takertumatta pieniin asioihin. Tiedämme suurin kaartein, missä olemme tänä vuonna. Ensi vuodesta ei ole vielä mitään tietoa. Pääasia, että lapset saavat käydä koulua ja kaikki ovat terveitä.

Edellispäivän aamuna Riina on kuskannut pariskunnan kolmivuotiaat kaksoset päiväkotiin, vienyt kaksi vanhinta lasta kouluun ja kaahannut sen jälkeen Málagan lentokentälle. Riina ja Kalle ovat asuneet Fuengirolassa pian puolitoista vuotta ja suhaavat Suomen ja nykyisen kotimaansa väliä monta kertaa kuukaudessa.

– Olen aina myöhässä ja etuilen turvatarkastuksessa, Riina kuvailee elämäänsä.

Tällä Suomen-keikallaan hän on aikonut käydä ihastelemassa Helsinki International Horse Show’ta.

Helsinki–Vantaalla Riinaa vastassa oli ollut Kalle, joka oli lentänyt Suomeen työasioissa kaksi päivää aiemmin. Pariskunta ehti piipahtaa yhdessä cocktail-tilaisuudessa, ennen kuin Kalle palasi Espanjaan lasten luo.

Riina käy Suomessa mielellään, mutta hän ei voisi enää kuvitella asuvansa täällä vakituisesti. Hän on asunut melkein puolet elämästään ulkomailla ja tottunut vaihtamaan maisemaa vauhdissa.

Kallella ja Riinalla on neljä kotia: Yksi nousi Tornionjoen rannalle kaupungin lahjoittamalle tontille hitaasti ”kuin Iisakin kirkko”, toinen on kartano Virossa, joka toimii kesäisin majatalona. Lisäksi Palanderit omistavat huvilan Nizzan lähellä Ranskassa ja vuokraavat nykyistä asuntoaan Espanjassa.

– Olen kotona siellä, missä kulloinkin olemme enkä paljon mieti tulevaa. Luultavasti saan taas jonkun päähänpiston ja muutamme Bahamalle, Riina kertoo.

Lapsuuden loppu

Liikkuvaiseen elämään Riina tottui jo lapsena.

Kun nelilapsisen perheen lääkäri-isä erikoistui ortopediksi, perhe kuskasi muuttokuormansa sinne, mistä harjoittelupaikka milloinkin löytyi.

– Menimme kuin mustalaiset perässä: äiti, neljä lasta ja kolme koiraa. Olen syntynyt Muoniossa, mutta asunut muun muassa Oulussa, Turussa ja Kuusamossa, josta koen olevani kotoisin, Riina kertoo.

Lapsuus loppui kuitenkin yllättäen, kun Riinan vanhemmat erosivat. Riina oli 14-vuotias, perheensä vanhin tytär, ja joutui tasapainoilemaan riitelevien vanhempiensa välissä.

"Minulla ei ollut aikaa olla murrosikäinen, koska jouduin kannattelemaan äitiä."

– Ero oli hirveän vaikea, ja se kävi minulle raskaaksi. Minulla ei ollut aikaa olla murrosikäinen, koska jouduin kannattelemaan äitiä. Kun ero on päällä, vanhemmat eivät näe, miten lapsi sekoaa siinä välissä, koska hän rakastaa molempia, Riina kertoo.

– Oli pelastus, että tuttavamme näkivät, että alan brakata. Minut lähettiin lukion tokalla Sveitsiin, eikä minulla ollut hetkeen mitään tarttumapintaa vanhempiini.

Isän lähtö merkitsi perheelle myös taloudellista ahdinkoa. Äiti ja lapset muuttivat kuusamolaisesta omakotitalosta Oulun sairaalan työsuhdekaksioon.

– Olimme tosi köyhiä. Muistan ikuisesti sen päivän, kun jouduin koulussa sanomaan, ettei meillä ole puhelinta. Meillä oli vain äidin laborantin palkka ja meitä oli kuitenkin aika monta, Riina muistelee.

Riina tottui paiskimaan töitä jo lukiolaisena. Hän teki mallintöitä ja blokkarin hommia Pizza Raxissa.

– Pesin oksennuksia vessasta, kun ihmiset olivat syöneet liikaa ja antoivat ylen. Illan päätteeksi sain kerätä ylijääneet pizzat ja lasagnet tiskistä. Pyöräilin kotiin ne mukanani, ja kaikki odottivat, että nyt se tuo ruokaa.

– Pidin vihaa isää kohtaan tosi pitkään. Edelleen olen sitä mieltä, että eihän se mennyt niin kuin Strömsössä.

Se ainoa oikea

Parikymppisenä Riina tuli äidiksi vahingossa ja päätti, ettei äitiys estä häntä tekemästä mitään. Riina pakkasi pienen perheensä matkaan ja lähti opiskelemaan ensin Norjaan, Australiaan ja Ranskaan.

– Opiskelin kaupallista alaa ja hain vaihtoon Norjaan, koska siellä yksinhuoltaja saa paljon enemmän tukea kuin Suomessa. Kun täällä nuoret tytöt joutuvat synnyttämään jollekin urpolle lapsen ja se urpo häipyy, he eivät saa mitään ekstraa, jos haluaisivat opiskella, Riina arvostelee.

"Kyllä minua v***tti saada skidi silloin nuorena."

Riina uskookin, että kaikki on lopulta itsestä kiinni. Jos haluaa opiskella ja luoda uraa, lapsi ei sitä estä.

– Kyllä minua vitutti saada skidi silloin nuorena. Olin party girl enkä ollut ikinä nähnytkään yhtään vauvaa. Mutta en missään vaiheessa ajatellut, että minun pitäisi jäädä roikkumaan skidin isässä kiinni. Päätin, että teen itselleni ja tälle lapselle elämän.

Kun Riina tapasi Kallen, hän oli 27-vuotias yksinhuoltaja, joka teki Rukalla loppuharjoitteluaan. Rakkaus iski kovaa ja eri lailla kuin koskaan aiemmin.

– En helposti tunne suuria tunteita. Nyt kaikki oli toisin. Kerroin rakkaalle tädilleni tavanneeni ihmisen, joka ei ole vapaa, mutta jonka kanssa voisin ajatella meneväni naimisiin, vaikken ollut koskaan ajatellutkaan avioliittoa.

Riina luuli, ettei tapaisi Kallea enää koskaan, mutta tunsi kiitollisuutta pelkästään heidän kohtaamisestaan.

– Sain hypetyksen siitä, että on oikeasti mahdollista tavata joku ihminen, joka vain on se oikea. Ja vaikkei häntä saisi omakseen, riittää, että hän on olemassa.

Ensi tapaamisesta Rukalla oli kulunut vuosi, kun Kalle otti yhteyttä Riinaan. Hän oli nyt vapaa, ja he sopivat treffit Helsinkiin, jossa sattuivat olemaan samaan aikaan. Riina tiesi jo etukäteen, ettei paluuta entiseen elämään enää olisi.

– Oli hyytävä syyssää, mutta Kalle paukkasi irkkubaariin sisään bahamasortseissa ja flipflopeissa. Hän ihmetteli, kun vedin miehekkäästi iso tuoppia, mutta olin aika hermostunut ja tykkään bissestä, Riina muistelee.

– Siitä illasta lähtien emme olleet yhtään yötä erossa. Irtisanouduin töistäni Norjassa ja muutimme saman tien yhteen Helsingissä.

 

 

Mies saalistaa

Nuori Riina sai mummiltaan yhden elämänohjeen: miehen pitää haluta naista enemmän kuin naisen miestä. Sitä neuvoa Riina on yrittänyt noudattaa.

Kahdeksan avioliittovuoden ja kolmen yhteisen lapsen jälkeen Riinan ja Kallen kipinä on edelleen tallella. Riinan mukaan pitkä suhde toimii, jos molemmat ovat vahvoja ja itsenäisiä. Pitää myös osata nauraa yhdessä ja välillä itselleenkin.

"Miksi ihmeessä olisin lähtenyt pyörimään Kallen töihin kuin joku idiootti?"

Riina kertoo, ettei ole ikinä seisoskellut kisamontussa jännittämässä. Urheilu on ollut Kallen oma maailma.

– Miksi ihmeessä minä olisin lähtenyt pyörimään Kallen töihin kuin joku idiootti jalkoihin? Että mitäs teille täällä kuuluu ja mahtava meininki ja tsemppiä teidän työpäivään. Kuinka moni oikeasti menee mukaan miehensä työpaikalle? Kai mulla muutakin tekemistä on.

– En ole yhtään sellainen jalkavaimo, joka lähtee palvomaan äijäänsä, että ”voi, kun sä laskit ihanasti kulta”. Se ei voisi vähempää kiinnostaa.

Riinan mukaan monet naiset haluavat pitää miehen näpeissään, vaikka suhde pitäisi yrittää pitää yhtä salaperäisenä kuin se oli seurusteluaikana.

– Mies on eläin, joka saalistaa. Leijona, joka köllii tasangolla, miettii välillä, että nyt tekee mieli ja lähtee metsästämään. Jos naista ei tarvitse metsästää, mies menettää mielenkiintonsa. Ei leijona halua kuollutta saalista. Sen pitää saada juosta ja tehdä töitä saaliin eteen.

Riina on miehensä tavoittamattomissa päivittäin, sillä tallilla hänellä kuluu aikaa 10–12 tuntia. Silloin häntä ei saa kiinni edes Kalle, jonka kontolle onkin jäänyt yhteydenpito yhteisiin ystäviin.

– Kalle soittaa aina minulle, minä en soittele, ja niin sen pitää ollakin. Kallea ärsyttää välillä, etten ole hän hallinnassaan. Molemmilla on omat tonttinsa, ja hän joutuu koko ajan vetämään minua ongella mukaansa.

– Jos olen hevosen selässä, ei minulla ole puhelinta mukana. Usein Kallelta on sillä aikaa tullut viesti, jossa hän ehdottaa dinneriä illalla. Kuittaan sen lyhyesti: ok, hän nauraa.

– Olen myös luontaisesti sellainen, etten kyttää, hoida, ryhdy hänen äidikseen tai silitä hänen paitojaan. Silittäköön itse! Jos ei onnistu, niin ei ole minun ongelmani. Minulle tulee ahdistus, jos kaikki pitää tehdä yhdessä.

Burn outin partaalla

Mutta ei Riinan elämä aikuisenakaan ole ollut pelkkää dinneriä ilta-auringossa.

Kun Riina asui pienen poikansa kanssa yksin Australian Melbournessa, häneltä löydettiin sattumalta kohdunkaulansyöpä. Syöpä leikattiin onnistuneesti, mutta Riinalle kerrottiin, ettei hän välttämättä enää saa lapsia.

– Leikkauksen jälkeen kohtuni oli kuulemma kuin pullo ilman kaulaa. En ehtinyt säikähtää koko asiaa ja ihmettelin, miksi minua varten paikalla oli tukihenkilöitä kyselemässä tunteistani, Riina muistelee.

Lääkäreiden arvio kävi surullisesti toteen vuosia myöhemmin: ennen nykyään kolmivuotiaita kaksosia Riina koki kaksosraskauden, joka meni kesken.

"Kaavinnan jälkeen halusin vain mennä syömään sushia ja jatkaa elämää."

Silloinkaan Riina ei romahtanut tai kokenut suurta menetyksen tunnetta.

– Ihmettelen itsekin joskus tunteettomuuttani. Kaavinnan jälkeen halusin vain mennä syömään Kallen kanssa sushia ja jatkaa elämää, hän kertoo.

Toissa kesänä koettu burn out sentään vähän hillitsi Riinan tahtia.

Riinan ja Kallen yksi unelma oli toteutunut, kun heidän Itä-Virossa sijaitsevan Ontikan kartanonsa ovet avattiin. Riina oli päättänyt pyörittää hotellia yksin. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – tiluksilla pyöri 45 hengen leffaryhmä. Lisäksi Riina hoiti 12 hevosta ja omat lapsensa, joista nuorimmaiset olivat vasta taaperoita.

– Nukuin samat vaatteet päällä kolme neljä päivää. Tipahdin sänkyyn yöllä kengät jalassa ja rupesin hommiin parin tunnin päästä. Poltin kynttilän molemmista päistä täysin loppuun, Riina muistelee.

Riina myöntääkin suoraan olevansa työnarkomaani, joka ei osaa sanoa millekään ei. Tilannetta ei helpottanut, että perhe asui työpaikallaan.

– Ihmiset tulivat kotiimme kysymään vessapaperia, kun keitin alushoususillani kahvia. Kun saunoimme perheen kanssa, ikkunaan koputeltiin ja kysyttiin vapaita huoneita.

– Sanoin silloin Kallelle, että tapan itseni näillä hommilla, ellemme tee jotain radikaalia. Eikä siinä ollut puolta sanaa kenelläkään: ilmoitin, että lähden takaisin Espanjaan, jossa olimme asuneet yhden kesän. He, jotka haluavat, lähtevät mukaan.

Lapsilta kielletty

Aurinkorannikolle Palanderit päätyivät kahdesta syystä. Fuengirolassa lapset voivat käydä suomalaista koulua, mutta valoisassa ja lämpimässä ilmanalassa, joka oli Riinan ehto.

– Minua ei todellakaan kiinnostanut muuttaa talveksi Suomeen. Tiesin, että Kalle on talvella paljon poissa ja istuisin siellä yksin pimeässä.

Elämä Espanjassa solahti nopeasti uomiinsa. Kaupungin suomalaisyhteisö on tiivis: rouvat pelaavat yhdessä paddlea, tennistä muistuttavaa hittilajia, ja päivän päättyessä illallistetaan yhdessä joko ravintolassa tai kotona ystävien kanssa.

Kalle matkustaa paljon, joten kodin- ja lastenhoito on jäänyt Riinalle. Neljän lapsen äidille jää kuitenkin omaa ja parisuhdeaikaa. Riina ei ole ikinä ajatellut, että lapset olisivat hänen elämänsä keskipiste.

– Lapsia on siunaantunut, ja se on ihana asia. Lapset eivät kuitenkaan ole muuttaneet minua, vaan tulleet lisäksi meidän elämäämme.

– Jotkut opettavat koirilleen, että ne eivät saa astua keittiöön. Meidän lapsemme on koulutettu niin, että he eivät saa tulla meidän makkariin. Minulla on siellä divaani, jossa luen lehteä ja lapset koputtavat, jos heillä on asiaa.

– Meidän makuuhuone, kylppäri ja vaatehuone ovat pyhiä. Eihän siitä tulisi saamari mitään, jos he pyörisivät koko ajan meidän sängyssä. Heitä on niin monta ja he saavat kämpän sekaisin hetkessä. Me ollaan siellä Kallen kanssa kahdestaan ja leikitään keskenämme, Riina kertoo.

Riina on varma, että hyvässäkin suhteessa tulee isoja kriisejä. Silloin auttaa yhteinen tahto: pitää hyväksyä, että meillä on ongelma, joka pitää selvittää ja jatkaa sen jälkeen eteenpäin.

Palandereilla pohdinnan paikka tuli vastaan nelisen vuotta sitten, kun Kalle jäi kiinni pettämisestä. Asia ei häiritse Riinaa enää, mutta aikoinaan se kyllä loukkasi.

– Minun vähän naiivi kuvani Kallesta meni rikki, muttei se loppupeleissä ollut niin merkittävää. Humalapäissä tilaisuus tekee helposti varkaan. Kun tietää miehet, niin luuletko, että Kalle on siinä hirveästi ajatellut? Riina kysyy.

"Jos Kalle hyppää vieraissa, minkäs minä sille voin?"

– Täytyy nähdä kokonaiskuva. Kun tällainen droppi tulee mereen, värjääkö se koko meren vai ei? Meillä on kokonainen elämä yhdessä ja tykkäämme toisistamme paljon. Täytyy ehkä itsekin muuttua ja pystyä näkemään pidemmälle.

Luottoa vaaditaan suhteessa muutenkin silloin, kun toinen ehtii olla kotona korkeintaan viikon kerrallaan. Onneksi Riinalla on itsetunto kohdillaan.

– Jos menen baariin, saan sieltä halutessani pari miestä mukaani tuosta vain. En voi koko ajan miettiä, hyppääkö Kalle vieraissa. Ja jos hyppää, minkäs minä sille voin? Enhän minä häntä omista. Eikä se ole multa pois, vai onko?

Eikä Riina oikeasti sellaisella päätään vaivaa, sillä hän tietää, mikä on tärkeintä:

– Kalle on ihana mies, ja meillä on aina kivaa yhdessä. Kalle myös palvoo maata jalkojeni alla.

Riina-Maija Palander
  • Syntynyt 16.2.1977 Kuusamossa.
  • Opiskellut kauppatieteitä Norjassa, Australiassa, Virossa, Ranskassa ja Suomessa.
  • Naimisissa entisen alppihiihtäjän Kalle Palanderin kanssa vuodesta 2007.
  • Perheeseen kuuluu kolme yhteistä lasta ja Riinan poika aiemmasta suhteesta. Kallella on myös tytär Norjassa.
  • Perhe asuu tällä hetkellä Espanjassa.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.