Kalle ja Riina-Maija remontoivat 800-neliöistä kartanoa Virossa. 12 hehtaarin tila on tarkoitus avata turistien käyttöön lähivuosina. Bed & breakfast -majoitusta Palanderit tarjoavatkin jo. Kuva: Jouni Harala

Isot elämänmuutokset olivat polttaa Riina-Maija ja Kalle Palanderin parisuhteen loppuun. Nyt kaksosvauvojen vanhemmat rakentavat Virossa luottamusta ja unelmiensa kartanoa.

Perkele, kun on kylmä! pääsee Kalle Palanderin, 36, suusta heti, kun maasturin ovi avautuu itävirolaisen Ontikan kartanon pihassa.

Ontikan isäntäparin työprojektia ei hyytävä tuuli hidasta. Maasturista purkautuu tölkkikaupalla maalia ja metreittäin listoja. Kalle ja vaimo Riina-Maija Palander, 36, ovat investoineet rakennustarvikkeisiin valtaosan rahoistaan viimeiset kaksi vuotta.

– Jos olisimme tienneet, kuinka työlästä ja kallista kartanon kunnostaminen on, emme varmaan olisi ryhtyneet tähän, Riina-Maija sanoo suoraan.

Kartanon hankinta ei ole ollut Palanderien ainoa elämänmuutos. Viime syksynä pariskunta sai kaksoset, Mona-Lisan ja Romeon. Ennestään perheessä on kuusivuotias esikoistytär Oda-Sofia sekä 13-vuotias Pyry-poika Riina-Maijan edellisestä suhteesta. Kallella on myös 13-vuotias tytär Mathilde, joka asuu äitinsä kanssa Norjassa.

Vauvojen syntymän myötä Kalle teki uransa vaikeimman päätöksen ja kantoi sukset varastoon. Siihen päättyi 16 vuotta kestänyt ura alppihiihdon huipulla.

– Urheilusta luopuminen on ottanut todella koville. Mietin sitä yhä päivittäin. Katson kisoja telkkarista ja toivon salaa, että saisin itsekin olla vielä mukana, Kalle myöntää.

Mäkeen mies ei ole ennättänyt, mutta vaipanvaihto ja yövalvomiset ovat tulleet tutuksi.

– Urheiluvuosina saatoin narista jostain hotellien tylsistä aamupaloista. Miten idiootti ihminen voi olla! Kun olin hoitanut kaksosia kaksi kuukautta, olisin ollut valmis maksamaan mitä tahansa, että pääsisin takaisin treenaamaan.

Kallen eläköityminen on vaatinut totuttelua myös Riina-Maijalta. Seitsemän vuotta kestäneessä suhteessa on menty aina alppinistin ehdoilla.

– Välillä olen toivonut, että Kalle tekisi comebackin. Sitten olen tullut järkiini: en jaksaisi pyörittää vauva- ja remppasirkusta yksin.

Ero olisi liian kova hinta

 Puolitoista vuotta sitten Palanderien perheonni joutui koville. Kalle jäi kiinni uskottomuudesta.

– Jossain lehtijutussa luki, että Riina-Maija on antanut anteeksi. En ole. Eniten olen vihainen siitä, etten enää koskaan tule näkemään Kallea samoin kuin ennen. Luotin rakastamaani mieheen täysin, ja sitten hän veti maton jalkojeni alta.

Kalle tietää, että syyllisyys seuraa häntä loppuelämän.

– Tehtyä ei saa tekemättömäksi. On vain myönnettävä, että minä mokasin. Tilanne voi helpottaa ajan myötä, mutta ei tämä asia meidän suhteesta koskaan poistu.

Pitkällisen harkinnan jälkeen pariskunta päätti lopulta jatkaa elämäänsä yhdessä. Yhteisten kokemusten ja perheen tuhoaminen tuntui liian kovalta hinnalta.

– Aloimme miettiä, että mitä järkeä tässä riehumisessa on. Miksi erota, kun emme kuitenkaan löydä parempia puolisoja rinnallemme, Kalle perustelee.

Riina-Maija on pohtinut uskottomuusilmiötä paljon viime aikoina. Tilastojen mukaan joka kolmas suomalainen pettää kumppaniaan.

– Koko parisuhteen käsite on vääristynyt. Ei suhde ole telakka, josta voi hyppiä vieraisiin ja palata seikkailun jälkeen takaisin kotisatamaan. Meidän kaikkien pitäisi pysähtyä ajoissa: oppia tuntemaan oma kumppani yhä uudelleen ja arvostaa häntä.

Luottamuksen takaisin rakentaminen on kartanoremonttiakin isompi projekti, mutta Palanderit ovat päättäneet onnistua.

– Pohjimmiltaan kyse on siitä, että minun on tultava tämän asian kanssa sinuiksi. Ymmärrän nyt, että minussakin on ollut syyni. Uppouduin liikaa remonttiprojektiin ja unohdin mieheni.

Kallelle parisuhdekriisi on ollut matka oman pään sisään.

– Muistan, kun viisitoista vuotta sitten sanoin, että tulen kuolemaan nuorena ja vihattuna. Nyt en ole asiasta enää varma. Olisi kiva elää pitkä ja hyvä elämä. Pitää vain saada taas palaset kohdalleen.

Lue lisää! Koko haastattelu Me Naisten numerossa 19/2013.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.