Mökkeily, festarit ja urheilu ilman treeniohjelmaa. Siinä muutama kesäuutuus, johon alppiuran jättänyt Tanja Poutiainen vasta tutustuu. Kuva: Satu Kemppainen
Mökkeily, festarit ja urheilu ilman treeniohjelmaa. Siinä muutama kesäuutuus, johon alppiuran jättänyt Tanja Poutiainen vasta tutustuu. Kuva: Satu Kemppainen

Alppihiihdon keväällä lopettanut Tanja Poutiainen viettää nyt erilaista kesää. Suuren elämänmuutoksen järjestelyt ovat taanneet sen, että aika ei ole käynyt pitkäksi.

Kevään vaihtuminen kesäksi olisi totutusti tarkoittanut Tanja Poutiaiselle, 34, sitä, että lyhyt hengähdystauko urheilusta on ohi ja valmistautuminen kilpailukauteen alkaa. Tänä kesänä ­hänen ei kuitenkaan ole tarvinnut ­pukeutua treenivaatteisiin kahdesti päivässä. On kulunut muutama kuukausi siitä, kun Tanja ilmoitti lopettavansa alppi­hiihtouransa.

– Kertaakaan en ole katunut päätöstäni enkä haikaillut takaisin. Se tarkoittaa, että olen tehnyt oikean päätöksen oikeaan aikaan, Tanja hymyilee keskellä tuusulalaista maalaismaisemaa.

Tänä kesänä hän on viettänyt tavallista enemmän aikaa Tuusulassa, missä hänen kihlattunsa, autoalalla työskentelevä Vesa Rinne asuu. Tanja on laittanut kotia ja tuonut oman kädenjälkensä ­yhteisen katon alle.

Tanjalla on yhä koti syntymäseudullaan Rovaniemellä. Pian pitäisi keksiä, minne kahden kodin väliä suhaava pariskunta asettuu.

– Jompaankumpaan päähän, Tuusulaan tai Rovaniemelle, laitamme ykköskodin ja toisessa säilytämme tukikohdan. Ratkaisu on vielä to do -listalla.

Haaveissa perhe

Koskaan aiemmin Tanja ei ollut edes harkinnut lopettamista. Motivaatiota oli riittänyt, ja suunnitelmat olivat selvät Sotshin talviolympialaisiin saakka. Viimeisellä kaudella fiilikset kuitenkin heittelivät.

Tammi- ja helmikuun vaihteessa, juuri ennen talviolympialaisia, Tanja sanoi perheelleen ja miehelleen ääneen, että tämä kausi jää viimeiseksi.

– Tiedän, millaisen sitoutumisen jatkaminen olisi vaatinut. Jotenkin tiesin sisälläni, että tämä on nyt tässä.

Perhe on tukenut Tanjaa pikkutytöstä, ja myös Vesa oli valmis seisomaan Tanjan päätöksen takana, oli se mikä tahansa. Nyt parisuhteelle jää enemmän aikaa.

– Yhteinen aika on tuntunut tosi hyvältä meistä molemmista. On pidemmän päälle rankkaa olla 200 päivää vuodessa reissussa. Toisaalta, olisin kyllä saanut täyden tuen, vaikka olisin vielä jatkanut. Parisuhde ei ollut syy lopettaa.

Nyt Tanjan tulevaisuudenhaave, perheen perustaminen, tulee ajankohtaiseksi.

– Toivon, että meillä olisi lapsia ja ­ehtisimme naimisiin tässä lähivuosina.Sisarukset ovat rikkaus. Olisihan se mahtavaa, jos lapsia olisi muutama.

Tanja ja Vesa tapasivat pari vuotta sitten ja kihlautuivat viime kesänä. Tarkempia hääsuunnitelmia ei ole vielä tehty.

– En minä prinsessahäistä tiedä, mutta voisin kuvitella, että järjestäisimme juhlavat kirkkohäät, mutta siitä pitää päättää yhdessä.

Välillä myös sohvalle

Suuren elämänmuutoksen järjestelyt ovat taanneet sen, että Tanjan aika ei ole käynyt pitkäksi. Päinvastoin.

– Minun pitää opetella, että välillä voi vain mennä sohvalle lepäämään. En vielä oikein osaa ottaa rennosti. En nyt ihan käy kierroksilla, mutta touhuan koko ajan jotain, vaikka sitten siivoan. Ehkä kesä auttaa ottamaan rennommin.

Tanjalla on opiskelupaikka Lapin yliopistossa, ja syksyllä hän aikoo jatkaa opintojaan johtamisen koulutusohjelmassa.

Täysipäiväiseksi opiskelijaksi Tanja ei kuitenkaan ala, vaan hän aikoo lähivuosina tehdä töitä lajiliitto Ski Sportin sekä urheilu-uran aikaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. Myöhemmin nähdään, mikä hänestä tulee "isona".

Muutenkin kilpaurheilun jääminen on tuonut elämään lisää valinnanmahdollisuuksia. Perinteistä suomalaista kesänviettoa mökkeineen ja musafestareineen Tanja ei ole aiemmin harrastanut.

Vesan mukana Tanja on saanut jo maistiaisia mökkeilystäkin. Poutiaisilla ei mökkeilty, mutta Vesan suvun mökki on mukavan ajomatkan päässä Tuusulasta.

– Kun tapasin Vesan, perehdyin ­ensimmäisen kerran suomalaiseen kesämökkikulttuuriin. Paljon emme ole ­mökillä ehtineet olla, sen verran että ranta­saunassa on käyty. Haaveilen, että sille jäisi nyt aikaa. Minulle on vasta valjennut, miten rentouttavaa se on.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Me Naisten numerossa 28/2014.


Lue myös:

Tanja Poutiainen lopettaa uransa

Kesällä kihlautunut Tanja Poutiainen: ”Takana on yksi rankimmista kesistä ja syksyistä” (maksullinen sisältö)

Tanja Poutiainen: "Unelmani on oma perhe"

Tanja Poutiainen: "Kroppani muistuttaa jo, etten ole kone"

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.