Jutan ja Juhan ystävyys kypsyi rakkaudeksi. Kuvat: Jouni Harala
Jutan ja Juhan ystävyys kypsyi rakkaudeksi. Kuvat: Jouni Harala

Vastarakastuneiden Jutta Gustafsbergin ja Juha Rouvisen suhdetta määrittävät vapaus ja itsenäisyys. – Tämä suhde on alkanut ystävyydestä, ei intohimosta.

Ensi tapaamisella juteltiin vain digimarkkinoinnista.

Mutta jo toisella tapaamisella Jutta Gustafsberg pyysi Juha Rouvista tekemään kanssaan meditaatioharjoituksen: katsomaan häntä silmiin kymmenen minuutin ajan. Jutan yllätykseksi Juha suostui heti.

– Aika moni muu mies olisi pitänyt ehdotustani ihan hörhönä, mutta Juha sanoi vau, totta kai tehdään! Kymmenen minuuttia silmiin katsomista vastaa kahtakymmentä treffiä. Se on tehokas harjoitus, kun haluaa saada yhteyden toiseen ja luoda luottamuksen, Jutta sanoo.

– Toisen lisäksi siinä saa yhteyden myös itseensä, Juha komppaa.

Viime aikoina Jutta ja Juha ovat tuijotelleet toisiaan tämän tästä, vähän sillä tavalla hömelösti hymyillen. Samalla on tehnyt mieli tarttua toista kädestä, hipaista poskea, suukottaa. Parasta on ollut se, että nyt voi jo niin tehdä: tv-persoonat julkistivat suhteensa pääsiäisenä yhteisellä Lapin-reissullaan.

Vaikka eihän se nyt varsinaisesti mikään uutinen ollut. Parin romanssista on supistu viime syksystä lähtien, kun he paljastivat rakentavansa yhteistä hiljentymis- ja meditaatiokeskusta Ylöjärven Kuruun.

– Oikeasti olimme vain hyviä ystäviä pitkään, mutta ehkä muut näkivät jo jotain sellaista, mitä me itse emme olleet vielä valmiita näkemään, Jutta miettii ja tarttuu Juhaa taas hellästi kädestä.

Työhaastattelutunnelma kuumeni

Niinhän siinä käy aina romanttisissa elokuvissakin: katsoja tajuaa aina ennen pääparia, ketkä kuuluvat oikeasti toisilleen. Kun Jutta ja Juha julkaisivat vastarakastuneiden onnea tihkuvan Instagram-päivityksensä Lapista, kuva keräsi nopeasti hirvittävän määrän tykkäyksiä.

– Ihmiset ovat olleet vilpittömän iloisia puolestamme.

Juhan ja Jutan tuttavuus sai alkunsa viime syksynä, kun Jutta halusi kuulla markkinoinnin ammattilaisen mielipiteitä projektista, jota oli käynnistämässä.

– Näin jälkikäteen voin sanoa, että intuitioni ohjasi minut Juhan luo, sillä olisinhan minä voinut soittaa kenelle tahansa mainostoimistoihmiselle. Jostain syystä halusin ottaa yhteyttä juuri Juhaan, vaikka en tiennyt hänestä oikeastaan muuta kuin nimen – en ole katsonut edes yhtä jaksoa Bacheloria, Jutta kertoo.

Juha muistaa, että ensimmäinen tapaaminen sujui työhaastattelun tunnelmissa.

– Mutta kyllähän me silloinkin juteltiin tosi pitkään. Kahvila, jossa Kaivarissa tapasimme, ehti mennä jo kiinni ja meidät tultiin häätämään pois. Meillä on alusta asti ollut hirveän luontevaa olla yhdessä.

Henkiset arvot yhdistivät treenaajat

Ensimmäisen meditaatiosession jälkeen Jutta ja Juha huomasivat jakavansa samankaltaisen elämänkatsomuksen ja arvomaailman.

– Työasioiden lomassa aloimme puhua elämästä syvällisemminkin. Yllätyin, kuinka äärettömän syvä henkinen puoli Juhassa on. Ennen Juhan tapaamista olin ajatellut, että henkiset miehet ovat poikkeuksetta turbaani päässä istuskelevia hippejä.

Päivittäin meditoivalle Jutalle henkinen kasvu ja oman mielen trimmaaminen ovat olleet jo pitkään vähintään yhtä tärkeitä asioita kuin kropan muokkaaminen. Myös Juhalle jooga ja meditaatio olivat tuttuja juttuja jo vuosien takaa.

– Niin valtavan kaunis nainen kuin Jutta onkin, se ei tällä kertaa tehnyt minuun vaikutusta. Rakastuin Jutan persoonaan, hänen sydänlämpöönsä. Hänestä huokuu mieletön voima ja positiivinen energia, Juha sanoo.

Jutta kuuntelee vieressä.

– Se onkin hyvä, sillä rapistun koko ajan vauhdilla, hän nauraa.

– Vakavasti puhuen: en ole esimerkiksi hetkeäkään joutunut ajattelemaan, että Juha olisi kiinnostunut minusta julkisuuskuvani vuoksi. Juhakaan ei ole katsonut minun ohjelmiani. Olemme koko ajan olleet toisillemme ihan vain Juha ja Jutta, emme mikään unelmien poikamies tai dieetti-Jutta.

Pian Jutta ja Juha alkoivat myös kehitellä yhteistä projektia: metsän keskelle Kuruun nousevaa meditaatio- ja hiljentymiskeskusta. Sillä jos meditaatio on ollut Jutan pelastus, onnen ja kiitollisuuden lähde, Juhan jumalat lymyilevät metsissä.

– Yhteisellä unelmalla on ollut iso merkitys suhteemme syvenemiselle. Olemme saaneet suunnitella ja myös reissata paljon yhdessä, kun olemme käyneet tutustumassa meditaatiopaikkoihin maailmalla.

Jutan ja Juhan parisuhdevinkki kuuluu: joka päivä on muistettava katsoa toista silmiin ja olla läsnä.
Jutan ja Juhan parisuhdevinkki kuuluu: joka päivä on muistettava katsoa toista silmiin ja olla läsnä.

Rakkauden kevät 2017

Romanttisissa elokuvissa, joissa ystävyys kypsyy rakkaudeksi, täytyy aina tapahtua jotakin dramaattista, ennen kuin sankariparin silmät aukeavat. Ja ratkaiseva askel suhteessa vaatii vähintään intohimoisen suudelman ilotulitusrakettien räiskeessä.

Jutalla ja Juhalla ei tällaista elokuvahetkeä ollut, joten kaksikko on päättänyt vain puhua Rakkauden keväästä 2017.

– En kyllä edes muista, kumpi pussasi ensiksi, Jutta kihertää.

– No eikö siihen tarvita muutenkin aina kaksi, Juha huomauttaa.

Jossain vaiheessa kahden yhdessä viihtyvän sinkun oli kuitenkin käytävä keskustelu, että mistä tässä nyt oikein onkaan kysymys.

– Ensimmäisen keskustelun jälkeen vielä päätimme, että viihdymme ystävinä. Jos meillä on hyvä näin, miksi lähteä sitä muuttamaan, Juha sanoo.

Mutta sitten pari alkoi miettiä, voisivatko asiat olla heidän välillään vielä paremmin. Hyppy rakastavaisiksi myös pelotti: ystävyydestä oli ehtinyt tulla molemmille niin arvokas asia, ettei sitä halunnut ihan kevyesti vaarantaa.

– Totta kai se pelotti ja mietimme, mitä ystävyydellemme tapahtuu, jos parisuhde ei toimikaan. Elämässä on kaksi isoa asiaa, jotka ajavat ihmisiä: pelko ja rakkaus. Tässä suurempi voitti nyt, Juha muotoilee.

Jutan on vaikea uskoa, että suhde voisi edes mennä niin pahasti pieleen, että toinen katoaisi kokonaan elämästä.

– Tämä suhde on alkanut eri tavalla kuin mikään aiempi suhteeni: ystävyydestä, ei intohimosta tai järjettömästä hullaantumisesta. Kumpikin on saanut alusta asti olla oma itsensä, kun ei ole ollut tarvetta esittää itsestään vain hyviä puolia.

– Olemme saaneet olla juuri sellaisia vaillinaisia ihmisiä kuin oikeasti olemme, Juha lisää.

Unelma vastatuulessa

Mitään kovin huonoja puolia toisesta ei kyllä vielä ole paljastunut. Yhtään riitaakaan Jutta ja Juha eivät ole saaneet aikaiseksi.

– Vessapaperirullankin laitamme aina samoin päin, Juha nauraa.

Vasta pitkän miettimisen jälkeen Juha keksii, että Jutta tekee ”aika karmeaa” ruokaa. Jutta on myös Juhaa kiinnostuneempi elämän kauniista ja pinnallisista puolista. Juha ei aina ymmärrä, mihin nainen tarvitsee niin monet korkokengät. Juhan vaikutuksesta Jutan komeroon onkin alkanut ilmestyä louisvuittoneiden viereen vaelluskenkiä ja tuulipukuja.

– En silti ajatellut muokata Jutasta mitään erä­irmaa. Rakastan häntä juuri tuollaisena kuin hän on, Juha kiirehtii sanomaan.

Hiljattain Jutan ja Juhan yhteinen unelma Kurussa joutui vastatuuleen, kun ELY-keskus valitti kaksikon saamasta poikkeusluvasta rakentaa metsään kokonainen mökkikylä. Nyt työt Kurussa seisovat, ja jos huonosti käy, unelma ei ehkä toteudukaan.

– Jos hanke nyt kariutuu, kanavoimme energiamme johonkin muuhun, Jutta sanoo.

– Olemme hyvin sopeutuvaisia ihmisiä. Hyväksymme sen, mitä elämä tuo meille vastaan ja olemme siitä kiitollisia, Juha sanoo.

– Niin kuka tietää, ehkä tämän projektin tarkoitus oli hitsata meidät yhteen, Jutta miettii.

Voimaannuttava sinkkuaika

Jutan ei kyllä pitänyt heittäytyä uuteen suhteeseen. Vielä jouluna hän lomaili yksin Thaimaassa ja mietti, kuinka onnellinen ja tyytyväinen sinkkuelämäänsä oli. Jutan edellinen suhde päättyi puolitoista vuotta sitten, kun hän purki kihlauksensa Ari Kokkosen kanssa kuuden vuoden yhdessäolon jälkeen. Aiemmin Jutta on vaihtanut miestä lähes lennosta.

– Sinkkuaika tuli tosi tarpeeseen. Minulle on ollut hyvin voimaannuttava kokemus nähdä, että pärjään myös itsekseni ja nautin omasta seurastani.

Jutasta tuntuu, että hän on nyt suhteessa itsenäisempänä kuin koskaan aiemmin.

– Suhdettamme määrittelevät ennen kaikkea vapaus ja itsenäisyys. Olemme kaksi aikuista ihmistä, joiden ei tarvitse enää harjoitella parisuhteessa olemista. Kummallakaan ei ole tarvetta ripustautua toiseen. Minusta on ihanaa, että voin sanoa Juhalle, että en tarvitse sinua, mutta haluan olla sinun kanssasi.

Myös Juhalle on tärkeää, ettei suhde ala tuntua velvollisuudelta.

– Haluan vilpittömästi pystyä sanomaan toiselle joka päivä, että minä valitsen sinut tänäänkin.

Läsnäolon taito

Eikä ripustautuminen olisi edes oikein mahdollista; Jutalla on oma elämänsä Pirkkalassa, Juhalla Espoossa. Kummankin arki on kiireistä: on töitä, perhe-elämää, kuntoilua, aina uusia projekteja. Esimerkiksi yhteenmuutosta kaksikko ei ole edes keskustellut.

– En ajattele, että meillä on etäsuhde, sillä olemme enemmän yhdessä kuin erillämme. Meillä on kaksi ihanaa kotia ja silloinkin kun olemme erossa, meillä on vain kaksi tuntia välimatkaa, Juha sanoo.

Kiireen keskellä Jutta ja Juha arvostavat eniten arkisia hellyydenosoituksia, mieluummin tekoja kuin sanoja. Sitä, että toinen keittää aamulla kahvit valmiiksi tai muistaa lisätä viestin perään vaikka sydänemojin. Juha on opetellut Jutan mieliksi käyttämään hymynaamoja, peukkuja ja sydämiä viesteissään.

– Juttahan on auttanut minua löytämään kokonaisen uuden kielen, hän nauraa.

– Emme tarvitse suhteessa mitään ihmeellistä, vaan hyvää arkea. Minusta meillä on ihaninta, kun istumme keittiönpöydän ääressä syömässä noutosushia ja juttelemme, Jutta kuvailee.

Yhdestä asiasta he haluavat pitää suhteessaan kiinni myös jatkossa. Joka päivä pitää olla aikaa asettua toista vastapäätä, tarttua käsistä ja katsoa silmiin. Oltava läsnä. Vähintään se kymmenen minuuttia.

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.

 

Madonna juhli viikolla syntymäpäiviään ja julkaisi sen kunniaksi kuvan koko perheestään.

Popin kuningatar Madonna, 59, jakoi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan yhteiskuvan kaikkien lastensa kanssa. Kuvassa Madonnan kanssa poseeraavat pojat Rocco, 17, ja David, 11, sekä tyttäret Lourdes, 20, Mercy James, 11, ja 4-vuotiaat kaksoset Estere ja Stella.

Kuva on julkaistu Madonnan syntymäpäivän kunniaksi. Hän täytti 59 vuotta 16. elokuuta. Syntymäpäiviään hän juhli Italiassa.

 

Birthday 🎉🎂🎈🇮🇹♥️

A post shared by Madonna (@madonna) on

Lourdes ja Rocco ovat Madonnan biologisia lapsia. Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Roccon isä on elokuvaohjaaja Guy Ritchie, jonka kanssa Madonna erosi vuonna 2008. David, Mercy James, Estere ja Stella ovat adoptoitu Malawista.

Madonna adoptoi Esteren ja Stellan Malawista viime helmikuussa. Alkuvuodesta prosessi tuotti ongelmia. Tyttöjen isä väitti, ettei adoptio mennyt hänelle kerrottujen suunnitelmien mukaan.

– Minulle kerrottiin alussa, että Esther ja Stella menevät asumaan rikkaan naisen luo ulkomaille, ja että hän antaa heille kunnon koulutuksen ja palauttaa heidät sitten minulle, asumaan kanssani ja auttamaan perhettäni, tyttöjen biologinen isä Adam Mwalen kertoi.

Lue lisää täältä: Madonna julkaisi iloisen videon adoptiokaksosistaan – tyttöjen isä väittää, että häntä on huijattu

Myös Madonnan aiemmat adoptiot kuohuttivat. Vuonna 2006 laulaja adoptoi Malawista Davidin ja vuonna 2009 Mercy Jamesin. Erityisesti Mercyn adoptio synnytti kritiikkiä.

Tytön äiti kuoli synnytyksessä, ja sukulaiset sijoittivat lapsen orpokotiin. Jälkikäteen isovanhemmat kuitenkin kertoivat suunnitelleensa, että olisivat ottaneet lapsen hoitaakseen, kun tämä on 6-vuotias. He syyttivät Madonnaa lapsen varastamisesta ja repimisestä juuriltaan. Alun perin he olivat hyväksyneet adoption.

Juttua muokattu 20.8. 12.35: Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Ei Guy Ritchie, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.

Kauppias Sampo Kaulasen isä teki itsemurhan vuosi sitten. Vierellä Minttu-vaimo seurasi, miten lupsakka Sampo muuttui synkäksi. – Jos surua alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä.

Sampo Kaulasen, 38, ja Michele Murphy-Kaulasen, 37, Tampereen-kodin lattialla makaa levällään puolitäysi matkalaukku. Se kertoo tarinaa nopeista lähdöistä, ahkerasta reissaamisesta ja siitä, että jotakuta saa aina ikävöidä.

Alkukesästä Sampo vietti kuusi viikkoa Filippiinien viidakossa Selviytyjät Suomi -ohjelman kuvauksissa. Siitä muistuttavat pukeva rusketus ja kymmenen kiloa kaventunut olemus.

Juuri nyt Sampo, Mintuksi kutsuttu Michele ja perheen nuorimmainen Rianna, 3, ovat kaikki samassa maassa ja samassa kodissa.

Tampereen lisäksi Sampolla ja Mintulla on toinen koti Äkäslompolossa Ylläksellä. Siellä sijaitsee myös perheyritys, kuulu Jounin kauppa, jota ennen Sampoa isännöivät hänen vanhempansa Anne ja Esa Kaulanen.

– Kulunut vuosi on ollut meille hirveän raskas, Sampo Kaulanen aloittaa.

”Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön.”

Keväällä 2016 koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti. Mielenterveysongelmista pitkään kärsinyt Esa Kaulanen teki itsemurhan psykiatrisessa sairaalassa. Hän oli kuollessaan 62-vuotias. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä. Puoliso Anne jäi leskeksi 36 yhteisen vuoden jälkeen.

– Isän kuolema jätti elämäämme tyhjiön. Valtavan surun, jossa on mukana myös kiukkua ja katkeruutta, Sampo Kaulanen sanoo.

Hän on vanhempiensa ainoa lapsi.

Koko perheen suru

Uutinen tuli yllättäen, tavallisena toukokuisena tiistaina, kuten sellaiset uutiset niin usein tulevat. Minttu oli saanut tiedon ensin ja soitti Tampereelta Sampolle, joka oli auton ratissa matkalla Ylläkseltä Ouluun.

Suru-uutinen muutti kaiken hetkessä. Piti hankkiutua pohjoiseen niin pian kuin mahdollista. Minttu lensi Riannan kanssa Rovaniemelle, ja Sampo poimi heidät kyytiinsä lentoasemalta.

– Kun kohtasimme, Sampo oli täysin ilmeetön, surun jähmettämä. Vei viikkoja, ennen kuin hän pystyi millään lailla käsittelemään menetystään, Minttu muistaa.

”Alussa olin eniten huolissani äidistäni.”

Lapsille he kertoivat tapahtuneesta heti, kaunistelematta tapaa, jolla vaari oli menehtynyt. Suoruus ja rehellisyys ovat tällaisissa asioissa parasta, Sampo ja Minttu uskovat. On tärkeää, että lapsi kuulee ikävänkin totuuden vanhemmaltaan, ei ilkeänä juoruna muualta.

– Alussa olin eniten huolissani äidistäni. Mietin, miten ihmeessä hän jaksaa yksinäisyyden pitkän avioliiton jälkeen. Äiti on ihana ihminen, jolle olisin suonut onnelliset eläkepäivät yrittäjän ankaran arjen jälkeen, Sampo sanoo.

Isän kuolemasta käynnistyi perheessä uusi ajanlasku.

–  Kaikki jakautuu tästedes aikaan sitä ennen ja sen jälkeen.

Avoimuus voi auttaa

Esa Kaulanen oli sairastanut vuosikymmeniä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Sairaudessa vuorottelivat mania ja masennus. Maniavaiheessa kauppias tilaili ylenpalttisesti tarpeetonta tavaraa ja painoi töitä lähes yötä päivää.

Syvissä, mustissa masennusjaksoissa hän tuskin pääsi ylös sängystä ja puhui jatkuvasti itsemurhasta. Jutut muuttuivat iän karttuessa yhä levottomammiksi. Esa myös häpesi sairauttaan, mielensä särkymistä, vaikka perheenjäsenet yrittivät selittää hänelle, ettei mitään hävettävää ole. Viimeisinä vuosina kalastus ja mökillä puuhailu – asiat, jotka ennen olivat tuottaneet Esalle iloa – muuttuivat merkityksettömiksi. Ilo katosi.

– Esa puuskahti kerran, että aikoo päättää päivänsä, Minttu muistaa.

– Muille perheenjäsenille se oli jo siinä vaiheessa arkista puhetta, mutta minulle uutta. Sanoin Esalle, että älä mieti tuollaisia, olet tärkeä meille ja lapsenlapsille. Pian lapset unohtavat minut, hän totesi. En saanut häntä uskomaan muuta.

– Isän kohtalo vahvisti uskoani siihen, että vaikeistakin asioista täytyy puhua. Mielen sairauksiin ja itsemurhiin liittyvä häpeä pitäisi jo jättää menneisyyteen, Sampo painottaa.

Kaikki ihmiset hänen ympärillään eivät ole katsoneet avoimuutta hyvällä silmällä. Olisi syytä pitää suu soukemmalla, Sampo on saanut kuulla. Olla jakamatta asioita, jotka tekevät kipeää ja joihin liittyy häpeän stigma.

– Jos pystyn puhumalla auttamaan edes yhtä ihmistä, olen toiminut oikein, Sampo uskoo.

Vaikeat kysymykset

Perheenjäsenen kuolemasta käynnistyi loputon vyöry käytännön asioita. Hautajaisten suunnittelu, perunkirjoitus, perheyrityksen lopullinen sukupolvenvaihdos pikakelauksella. Eikä puhettakaan, että Sampolla ja Mintulla olisi viime keväänä ollut mahdollisuus keskittyä vain niihin.

Lapset piti hoitaa, etukäteen lukkoon lyöty kesäkiertue ympäri Suomen Jounin kaupan myymäläautolla täytyi toteuttaa. Sopimukset kesätapahtumiin olivat sitovia. Elämän piti jatkua, oli mikä oli. Tien päälle Sampo lähti vain kolme päivää suru-uutisen jälkeen.

Lähes jokaisella kauppa-auton asiakkaalla läpi Suomen oli Sampolle sanottavanaan myötätunnon sana. Sosiaalisen median tempauksista ja televisiosta tuttu, leppoisa pohjoisen mies on helposti lähestyttävä hahmo. Julkkis, joka kerää ihmisiä ympärilleen missä tahansa liikkuukin ja jolle on helppo puhua myös vaikeista asioista. Moni halusi jakaa hänelle oman tarinansa läheisen menettämisestä.

Yleensä ihmisten kohtaaminen on Sampon mielestä ihan mukavaa. Surun keskellä oli toisin. Asiasta puhuminen uudelleen ja uudelleen vieraiden ihmisten kanssa oli raskasta.

– Kaikki tarkoittivat hyvää, mutta ikävä kyllä siinä tilanteessa ylenpalttinen myötätunto ei juuri auttanut. Suru on niin yksityinen asia. Parhaaksi myötäelämisen tavaksi koin kädenpuristuksen ja yksinkertaisen lauseen: otan osaa, Sampo muistaa.

Ensisokin jälkeen suruun alkoi sekoittua myös toisenlaisia tunteita. Esimerkiksi katkeruutta viranomaisia kohtaan. Kuinka itsemurha on ylipäätään mahdollinen sairaalaoloissa? Laitoksessa, jossa omainen luulee tuskaisen läheisensä olevan turvassa. Miksi mielenterveysongelmista kärsivää on niin vaikea saada hoitoon?

Kysymyksistä raskain ja suurin riippui ilmassa aina, kun perheenjäsenet kohtasivat. Miksi Esa – aviomies, isä, appiukko ja vaari – oli päätynyt ratkaisuun, joka tuotti muille niin mittaamatonta surua.

”Missä vaari on?” Rianna kyseli isoisänsä perään yhä uudelleen.

Sampo puri hammasta. Kiukku ja viha kuplivat pinnan alla.

Miten isä oli saattanut tehdä niin?

Kun kumppani suree

Minttu seurasi aviomiehensä vointia huolestuneena. Sampo sulkeutui suruunsa ja painoi töitä. Joskus hän ­alkoi yllättäen puhua isästään, mutta hiljeni nopeasti, vaikka Minttu yritti jatkaa aiheesta.

Mintulla oli jonkinlainen käsitys siitä, mitä toinen kävi läpi. Hän menetti isänsä jo vuonna 2005 ollessaan vain 25-vuotias.

– Suruja ei voi verrata, tietenkään. Minun isäni asui Yhdysvalloissa, ja vaikka rakastin häntä, hän jäi tavallaan etäiseksi. Elimme yhteistä arkea niin vähän. Sampon isä taas oli hänelle erittäin läheinen, he asuivat vuosia Ylläksellä samassa pihapiirissä ja tekivät kaupalla yhdessä töitä. Menetys oli Sampolle valtava.

Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt alkoholia nautittuaan synkäksi ja äreäksi.

– En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Menköön, jos saa siitä iloa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

”Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan kanssa.”

Katkeruus ja kiukku, vastausta vaille jääneet kysymykset, hiipivät pintaan humalassa.

– Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

– Sampolla alkoi selvästi mennä liian lujaa viinan ja paikanvaihdosten kanssa. Hän saattoi alkaa yhtäkkiä ­haluta reissuun, vaikka oli vasta samana päivänä ajanut Lappiin. Vitsit alkoivat olla minulta vähissä.

Ensimmäinen muutos parempaan pilkahti perheen ­aurinkolomalla Turkissa vuoden 2016 heinäkuussa. ­Uima-altaan vesi kimalteli, lapset nauroivat, aurinko paistoi. Esasta ei puhuttu kahteen viikkoon sanaakaan.

Myöhemmin syyskuussa, Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla Espanjassa, Sampo pystyi vihdoin rentoutumaan.

– Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Siitä, mitä hänen päässään liikkuu silloin, kun paha olo valtaa. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

– Matkan jälkeen tuli jotenkin parempi olo. On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Hassut ja mukavat muistot

On vaikea määritellä, missä vaiheessa se tapahtuu. Kiukku ja katkeruus pehmenevät ja muuttavat muotoaan. ­Tilalle tulevat vähitellen lämpimät muistot ja huumori. Rakas omainen on rakas omainen, vaikka hänen tekemäänsä ratkaisua olisikin vaikea hyväksyä.

Vasta Esan kuoleman jälkeen Sampo ja Minttu ovat huomanneet, miten paljon työtä tämä teki kaupalla. ­Kätevä mies huomasi kaiken ja eleettömästi korjasi repsottavat listat ja muut pikkuviat.

Riannalle vaari jaksoi lukea loputtomasti, esimerkiksi pitkiä otteita kansalliseepos Kalevalasta.

Lasten ohella erityisen lähellä Esan sydäntä olivat Jounin kaupan yhteydessä olevan Konijänkän kotieläinpihan eläimet. Niitä hän hoiti väsymättä saksanpaimenkoiransa Urpo vierellään. Sampoa ja Minttua naurattaa vieläkin muisto kolmesataakiloisesta urossiasta, valtavasta karjusta, jonka lämpöiseen kylkeen Esa pötkähti mielellään päiväunille.

– Isän silmässä oli kyynel aina, kun joku eläimistä jouduttiin lopettamaan, Sampo muistaa.

– Esalla oli uskomaton muisti ja mahtava, sysimusta huumorintaju. Hän oli herkkä ja empaattinen ihminen, Minttu ­sanoo.

– Surullista on se, ettei Esa koskaan todella ymmärtänyt, miten paljon merkitsi lapsille. Hän elää heidän puheissaan vahvasti edelleen.

Sampokin osaa jo ajatella isänsä ratkaisua armollisemmin.

– Hän teki päätöksensä, sen mukaan meidän muiden on elettävä. Luulen, että isä näki edessään lääkkeiden ja laitosten täyttämän, toivottoman loppuelämän ja halusi muuta. Ymmärrän ja en ymmärrä sitä ajatusta.

– Tiedän, että isä rakasti meitä kaikkia. Tiedän myös, että hän oli minusta ylpeä, Sampo sanoo.

Sampo ja Minttu ovat oppineet, että kaikesta, jopa musertavasta surusta, voi mennä eteenpäin.

– Olemme yhdessä selviytyneet jo monesta liemestä. Perheenä selviydymme tästäkin.

 

Sampo Kaulanen

- 38-vuotias Jounin kaupan omistaja.

- Ensimmäisestä liitosta tytär Jenriina, 12.

- Nähdään syksyllä Nelosella yhtenä Selviytyjät Suomi -ohjelman kilpailijoista.