Musiikki yhdistää äitiä ja poikaa. Mikael opetteli aikoinaan soittamaan äidin kitaralla. Myös toinen poika Markus on musikaalinen.

Laulaja Mikael Saaren äiti Päivä Kallas-Saari sai dementiadiagnoosin viisikymppisenä. Molempien arki helpottuu, kun Päivi muuttaa pian Mikaelin naapuriin. Mutta omaishoitajaa Päivi ei koskaan pojastaan halua.

Joulukuussa geriatri suositteli Päivi Kallas-Saarelle autosta luopumista. Ilman autoa hänen olisi vaikea jäädä asumaan yksin Hyvinkäälle, joten muutamaa päivää myöhemmin poika Mikael oli jo löytänyt Lahdesta äidilleen kivan asunnon.

Muutto siintää enää parin viikon päässä. Äidin auttamisesta tulee helppoa, kun Päivi muuttaa puolen kilometrin päähän Mikaelista. Myös toinen poika, Markus, asuu Lahdessa.

– Äiti ei ole saanut aikaiseksi käydä kaupassa, vaikka se on ollut ihan vieressä, Mikael naurahtaa.

Mikael ei ole voinut ajaa 45 minuutin matkaa Lahdesta Hyvinkäälle vain varmistaakseen, että äidillä on ruokaa kaapissaan. Viimeksi Päivi poistui asunnostaan kaksi viikkoa sitten Mikaelin pojan kastejuhlaan.

"Roskapussinkin olen työntänyt vain ovesta parvekkeelle."

– Sen jälkeen en ole edes pihalla käynyt, roskapussinkin olen työntänyt vain ovesta parvekkeelle, Päivi myöntää.

Kun Päivi kolmisen vuotta sitten sairastui, juuri aloitekyvyttömyys oli ensimmäisiä oireita. Nyt Päivin kerrostaloyksiö on täyttynyt pahvilaatikoista ja muista nyssyköistä. Mikael on jo alkanut auttaa äitiään pakkaamisessa.

Mikael on muusikko ja näyttelijä, joka on tullut tunnetuksi Uuden musiikin kilpailuista. Ensimmäisen kerran Mikael osallistui kilpailuun vuonna 2013 itse säveltämällään ja sanoittamallaan kappaleella We Should Be Through. Krista Siegfrids vei silloin euroviisupaikan, mutta Mikael sijoittui toiseksi ja sai euroviisufanien yhteisön, Viisukuppilan, palkinnon. Nyt Mikael yrittää viisuihin toistamiseen kappaleellaan On It Goes.

Kuluneen kolmen vuoden aikana Mikael on opiskellut Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalla, näytellyt muun muassa pääosaa Oulun kaupunginteatterin Poika Mancini -näytelmässä ja hänestä on tullut isä. Poikavauva on nyt kymmenviikkoinen. Ja sitten äiti on sairastunut vakavasti.

Synkkyyttä ja unohtelua

Se oli kesäloma, kun uskonnon ja psykologian lehtorina työskennellyt Päivi huomasi, ettei kaikki ollut kunnossa. Hän ei saanut asioita aikaiseksi, vaikka olisi halunnut. Päivä ehti monesti loppua, ennen kuin hän oli saanut vaatteet ylleen. Kun Päivi palasi syksyllä kouluun, opettaminen tuntui hankalalta, vaikka hän oli aina rakastanut työtään. Mieli oli koko ajan musta. Päivi näki ympärillään jatkuvasti epäkohtia ja soimasi itseään, jos ei voinut tehdä niille mitään.

– Se oli sellaista kohtuutonta itsensä ruoskimista.

Lääkäri kirjoitti Päiville ensiksi sairauslomaa työuupumukseen, sitten vakavaan masennukseen. Päivi alkoi myös unohdella asioita. Aina hän oli ollut hajamielinen, mutta nyt se muuttui häiritseväksi.

Tutkimuksissa selvisi, että Päivi oli muistisairas. Diagnoosi kuului: frontotemporaalinen degenaraatio eli aivojen otsa- ja ohimolohkojen rappeuma. Päivi oli 54-vuotias.

Päivin sairastama dementian muoto alkaa usein masennuksella. Myös lähimuisti kärsii. Arkiset asiat muuttuvat hankaliksi: tiskit kasaantuvat pöydälle, lakanat jäävät vaihtamatta. Myöhemmässä vaiheessa sairaus vaikuttaa niin käytökseen kuin sosiaalisiin taitoihin. Läheisistä voi tuntua, että sairastuneen persoonallisuus muuttuu.

– Diagnoosi oli kuitenkin helpotus, koska sen jälkeen moni asia sai selityksen, Mikael sanoo.

"Kyllä minä edelleen menen poikieni puolesta vaikka kaivoon."

Ihan ensimmäiset oireet menivät kuitenkin Mikaelilta ohi, koska hänellä itselläänkin oli vaikeaa. Hän oli telonut armeijassa polvensa ja joutunut pitkälle sairauslomalle. Tervehdyttyään Mikael oli palannut innoissaan teatteriopintojen pariin, mutta loukannut melkein saman tien toisen jalkansa ja joutunut uudestaan sairauslomalle. Musikaalirooleja meni sivu suun, aika tuli kotona pitkäksi, masensi.

– Tuolloin äidissä oli kuitenkin vielä puhtia passittaa minut hankkimaan itselleni apua, Mikael kertoo.

– Kyllä minä edelleen menen poikieni puolesta vaikka kaivoon, Päivi sanoo.

Jossain vaiheessa Mikael pani merkille, että iloisesta ja elämänmyönteisestä äidistä oli tullut jatkuvasti surullinen. Hän myös pahoitti mielensä helposti, saattoi jopa suuttua kohtuuttomasti pikkujutuista. Siitäkin äiti alkoi motkottaa, kun Uuden musiikin kilpailun finaalin jälkeen Mikaelin puhelin piippasi jatkuvasti onnitteluita, eikä hän ehtinyt muuta kuin vastailla niihin.

– Silloin muistan ajatelleeni ensimmäisen kerran, että äiti ei ole oma itsensä, Mikael muistelee vuotta 2013.

– Ei suuttuminen kyllä sairaudestani johtunut, vaan siitä, etten ole vieläkään tottunut siihen, että ihmiset seurustelevat kännyköidensä yli, Päivi napauttaa.

Enemmänkin ystävät

– Kas kuusen latvassa oksien alla... Pieni poika laulaa ja keikkuu puisen keinuhevosensa selässä. Päivi painaa kasettinauhurin äänitysnappulaa ja on taas kerran ihmeissään: Mikael on vasta kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta, mutta laulaa niin kirkkaasti ja puhtaasti! Poika paukuttaa läpi kaikki osaamansa lastenlaulut, niitä kertyy koko kasetillinen. Mutta ei kai se ole ihmekään, sillä Saarten perheessä musisoidaan paljon.

– Kun tutustuin Mikaelin isään, minä olin tyttö ja kitara, hän poika ja kitara. Meidän tarvitsi vain kuulla toistemme laulavan, ja se oli siinä, Päivi kertoo.

Sittemmin Päivi on eronnut poikiensa isästä. Mutta Mikaelin ensimmäinen äänitys, se on yhä tallessa, jossakin täällä Päivin yksiössä. Vuoteella lojuu Päivin kitara. Sillä Mikael opetteli aikoinaan soittamaan. Päivi soittelee toisinaan yhä, joskin viime aikoina aikoina kielet ovat alkaneet tuntua hänestä raskailta.

– Mun täytyy vaihtaa sulle kevyemmät nylonkielet, Mikael tuumii.

Äidillä ja pojalla on läheiset ja mutkattomat välit. He ovat tekemisissä päivittäin. Jos eivät soittele, vähintäänkin kirjoittelevat Facebookissa.

– Olen aina voinut kertoa asioistani äidille suoraan ja rehellisesti. Ehkä me olemme nykyään pikemminkin jo ystäviä kuin äiti ja poika, Mikael miettii.

Toistaiseksi Päivin sairautta ei välttämättä huomaa, etenkin jos häntä ei tunne. Sairaus vaikuttaa kuitenkin puheen tuottamiseen. Se näkyy niin, että vaikka Päivi on aina ollut puhelias, nykyään juttua tulee entistäkin enemmän ja rönsyilevämmin.

"Olemme sopineet, että pikkutörmäyksiä ei pyydellä anteeksi."

– Äidin assosiaatioketjut menevät välillä niin vauhdikkaasti, että kuulija ei meinaa aina pysyä perässä, Mikael kuvailee.

Se johtaa väistämättä joskus väärinkäsityksiin ja yhteentörmäyksiin, mutta tiiviit välit kestävät kyllä ne.

– Olemme sopineet, että pikkutörmäyksiä ei enää edes pyydellä anteeksi. Se on aivan turhaa, Mikael sanoo.

Inhorealistisen rehellinen

Saatuaan diagnoosin Päivi halusi tietää sairaudestaan kaiken. Sairaus on parantumaton, eikä sen etenemistä voi estää, oireita voi ainoastaan helpottaa lääkkeillä. Kukaan ei voi ennustaa, kuinka se etenee. Jossain vaiheessa sairastunut ei todennäköisesti enää ymmärrä omaa tilaansa.

– On hyvin mahdollista, etten elä enää kymmentä vuotta tai näe lastenlasteni kasvamista. On mahdollista, että muutun tosi ikäväksi ihmiseksi. Olen vannottanut poikiani kertomaan heti, jos alan loukata ihmisiä itse sitä tajuamatta. Mutta sekin on mahdollista, että minusta tulee kaikkien helpotukseksi vihdoin täysin särmätön ja kiltti!

Päivi on halunnut olla pojilleen rehellinen sairautensa suhteen aina sen kaikkein inhorealistisimpia puolia myöten.

"Äidin sairaudesta saa myös laskea leikkiä."

– Äidin sairauden suhteen meillä ei ole tabuja. Siitä saa myös laskea leikkiä. Jos meillä aiemmin oli rankkaa huumoria, nyt se on muuttunut entistäkin mustemmaksi, Mikael sanoo.

Kaikesta huolimatta diagnoosi oli Päiville itselleenkin helpotus. Hänestä oli huojentavaa ymmärtää, että masennus ja paha olo eivät jatkukaan ikuisesti. Kuukausi diagnoosista Päivi sai eläkepäätöksen.

– Sekin helpotti. Enää ei tarvinnut jännittää, täytyykö palata töihin, vaikka tuntuu, ettei pysty. Sairaus opettaa luopumaan rakkaastakin työstä, Päivi sanoo.

Kirjoittamisesta on tullut Päiville sairastumisen jälkeen erittäin tärkeää, sillä kirjoittaessaan hän tuntee pystyvänsä yhä ilmaisemaan itseään täsmällisesti. Kirjoittamisesta saa myös sisältöä päiviin. Päivi viettää paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, jossa hän osallistuu yhä ahkerasti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Viime aikoina Päivi on kommentoinut ahkerasti muun muassa maahanmuuttoasioita: häntä huolestuttaa erityisesti rasismi ja vihapuhe. Mikael jakaa huolen. Siksi hän käy kerran viikossa pitämässä musiikkileikkikoulua vastaanottokeskuksessa Lahdessa.

– Meillä on äidin kanssa samanlaiset arvot. Yhteiskunnallisissa kysymyksissä ei ole ikinä tarvinnut kysyä toiselta, mitä mieltä hän on jostakin, vaan on voinut olettaa, että samalla asialla ollaan.

 

 

Hoitotahto valmiina

Tärkeintä on kuitenkin kirjoittaa pojille, Päivi sanoo. Koska hän tietää, että tulee ehkä sekin päivä, ettei hän pysty enää kirjoittamaan. Sitä mahdollisuutta hän suree jo nyt. Päivi kirjoittaa pojilleen elämästään, ajatuksistaan, toiveistaan.

– Sellaista laajennettua hoitotahtoa.

Päivin hoitotahtoon on kirjattu sekin, että lapset eivät saa ryhtyä hänen omaishoitajikseen, kun hän ei enää itsekseen pärjää. Ei, vaikka jompikumpi heistä itse haluaisi.

"Tämä on minun sairauteni, en halua siitä heidänkin sairauttaan."

– Lapset eivät ole vanhempiaan varten, vaan vanhempien tulee olla lapsiaan varten. Minä haluan olla heille äiti niin kauan kuin vain pystyn, jos he vain antavat siihen luvan. Poikani voivat olla tukenani, mutta tämä on minun sairauteni, en halua siitä heidänkin sairauttaan. Onneksi yhteiskuntakin järjestää vielä koti- ja laitoshoitoa, mutta katsotaan, miten kauan, Päivi sanoo.

Mikaelia äidin tahto hämmentää, eikä hän ole vielä päättänyt, mitä hänen pitäisi siitä ajatella.

– En halua vielä ajatella niin pitkälle. Yritän olla murehtimatta etukäteen, koska siitä ei ole mitään hyötyä.

Sairauden hyväksymisessä Päiviä on auttanut uskonnollinen vakaumus. Luottamus siihen, että asiat tapahtuvat niin kuin on tarkoitettu ja että kuoleman jälkeen helpottaa. Myös Mikael on omaksunut kotoa saman luottamuksen korkeampaan voimaan, vaikkei hänellä ole ollut tapana huudella uskostaan. Asiat menevät niin kuin menevät.

Missään vaiheessa Päivi ei ole kysynyt, miksi juuri hänelle kävi näin.

– Uskon, että sairaus oli kirjoitettu minuun jo syntymässäni. Perinnöllisenä en olisi sille itse voinut mitään.

Silti Päiviä sapettaa, että saatuaan aivosairausdiagnoosin hän lakkasi olemasta masennuspotilas, eikä siksi ole enää oikeutettu yhteiskunnan tukemaan psyykkiseen hoitoon.

"Pelkään, etten pysty välittämään lapsilleni sitä rakkautta, joka varmasti on sisälläni."

– En, vaikka masennuksen lisäksi minun täytyy nyt käsitellä se, että olen kuolemansairas. Vakavaan sairauteen totuttelevan pitäisi päästä myös puhumaan ammattilaisen kanssa.

Pahin masennus on kuitenkin hellittänyt. Lisäksi hän iloitsee lähestyvästä muutostaan ja siitä, että saa pian olla lähellä ”nuorisoaan” ja ”mamma” pienelle pojanpojalleen. Päivi pystyy yhä asumaan yksin, muistaa ottaa itse lääkkeensä.

– Eniten pelkään sitä, että jään itseni vangiksi. Että olen yhä oma itseni, mutta en vain osaa enää ilmaista itseäni. Tai etten pysty välittämään lapsilleni ja heidän perheilleen sitä rakkautta, joka varmasti tulee olemaan aina sisälläni, kävi miten kävi.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.