Sanna Wikströmin ja Pekka Niemisen vastoinkäymisistä käynnistyi suuri elämänmuutos.

Kuva Kimmo Räisänen

Vuoden 2010 syksyllä esimies ilmoitti Sanna Wikströmille, 32, ilouutisen. Äitiyslomaltaan töihin palanneelle päätoimittajalle tarjottiin ylennystä. Luvassa oli palkankorotus ja houkutteleva haaste lehtikustantamon liiketoimintajohtajana.

Sannaa tarjous ahdisti. Hänellä oli takanaan kahden vuoden univelka Aana-tyttären kanssa, koska tämä oli kärsinyt syntymästään saakka vatsavaivoja aiheuttavasta refluksitaudista.

– Minua kohdeltiin töissä samana ihmisenä kuin ennen vauvan syntymää. Se on ajatuksena hieno, mutta ei aina toimi käytännössä, sillä aikaa on riitettävä perheellekin, Sanna pohtii nyt.

Oikeastaan hän huomasi muutoksen itsessään jo raskausaikana. Kahdeksantoista lehden johtaminen tarkoitti loputtoman pitkiä päiviä, palaverista toiseen juoksemista ja lounastauoista luopumista. Iltaisin päässä pyöri sellainen karuselli, että nukahtamisestakin tuli oma stressinaiheensa.

– Tunteet olivat hirveän ristiriitaisia, sillä minä nautin työstäni ja siitä, että pärjäsin esimiestehtävissä. Olen aina ollut helposti innostuvaa sorttia ja paahtanut duunia kädet savessa. Minulle käyntikortin hieno titteli ei ole koskaan tuonut onnea.

Aviopuoliso Pekka "Pequ" Nieminen, 43, seurasi Sannan oireilua huolestuneena. Vuodesta 1997 saakka levy-yhtiöissä työskennellyt Pekka muistaa itsekin, minkälaista oli nuorempana tasapainotella aikataulujen, budjettien ja yöhön asti venyvien levynjulkaisujuhlien välillä. Musiikkibisneksen ohessa mies pyöritti vuonna 1996 perustamaansa, Suomen ensimmäistä deittisivustoa Sinkut.nettiä.

– Toisaalta kaikki oli silloin yksinkertaisempaa, koska minulla ei vielä ollut perhettä, enkä edes seurustellut. Pystyin omistautumaan vain työlle, hän vertaa.

Vauva itki tauotta

Pekalle ensimmäinen konkreettinen pysähdys tuli jo vuonna 1998, paljon ennen kuin hän edes tunsi nykyistä vaimoaan. Tuolloin kolmekymppinen mies sairastui kivessyöpään.

– Se oli järkytys, mutta hoidot onnistuivat hyvin ja toivuin nopeasti. Palasin pian takaisin töihin, mutta kuulostelin kehoani eri tavalla ja etsin kropan ja mielen tasapainoa joogaamalla.

Kun Pekka oli selvinnyt viiden vuoden syöpäkontrolleista puhtain paperein, hän hyvästeli syövän lopullisesti. Vuoden 2008 Emma-gaalassa elämään tuli uusi ilonaihe, kun hän tapasi energiaa pursuavan Sannan. Kaksikko löysi heti monia yhdistäviä tekijöitä: molemmilla oli kaksi kissaa, vauhdikas sosiaalinen elämä sekä samanlaiset elämänarvot.

– Aloimme tavata toisiamme myös työn puolesta, sillä Sanna toimitti tuolloin Iskelmä-lehteä ja minä puolestaan vastasin samasta musiikkilajista levy-yhtiön edustajana, Pekka kertoo.

– Koko suhteemme eteni mielettömässä flowssa. Emme ruvenneet järkeilemään tai arkailemaan, annoimme vain tunteiden viedä. Minusta tuntui heti siltä, että kuulumme yhteen, Sanna muistaa.

Puolen vuoden päästä tapaamisesta pariskunta meni maistraatissa naimisiin ja muutti Helsingin puutaloidylliin Käpylään. Samoihin aikoihin raskaustestiin piirtyi kaksi viivaa.

– Meille se oli elämän onnellisin uutinen, sillä lapsen saaminen kivessyövän jälkeen ei ole mitenkään itsestään selvää.

Kun Aana syntyi kesäkuussa 2009, onneen sekoittui myös huolta, sillä vauvan kaulasta löytyi imusuonen epämuodostumaksi osoittautunut patti. Kahden viikon ikäisenä tyttö sairastui refluksitautiin, joka käynnisti rajut vatsakivut ja unettomat yöt.

– Seurasin kateellisena Facebookista, kun muut kaveriäidit seikkailivat vauvojensa kanssa kaupungilla. Minä en voinut lähteä Aanan kanssa mihinkään, sillä hän itki tauotta. Yöt valvoimme Pekan kanssa vuorotellen, Sanna kertoo.

Laatua elämään

Kahden vuoden uuvuttavan taistelun jälkeen Sannan oli lopulta helppo vastata esimiehen työtarjoukseen. Vuonna 2010 hän kieltäytyi ylennyksestä.

– Yhden yön miettimisen jälkeen minulle selvisi, että haluan ryhtyä yrittäjäksi. Halusin keskittyä siihen, mitä todella rakastan eli kirjoittamiseen.

Samalla Sanna ja Pekka kiinnostuivat yhä enemmän henkisen hyvinvoinnin kirjallisuudesta, vuorovaikutustaidoista ja slow life -ajattelusta.

– Minua elämäntahdin hidastaminen oli kiehtonut jo pitkään. Olin perustanut jo vuonna 2007 Facebookiin testimielessä Hidasta elämää -ryhmän, jolla halusin herätellä ihmisiä keskustelemaan aiheesta, Pekka kertoo.

Työn uuvuttamiin puurtajiin ryhmä upposi kuin veitsi voihin. Syntyi Hidasta elämää -nettisivusto, ja nyt sen blogeja ja käytännön vinkkejä seuraa viikoittain yli 70 000 suomalaista.

– Monet ovat jo tajunneet, ettei ole mitään järkeä puskea hulluna töitä eläkeikään asti ja kuukahtaa sitten kalkkiviivoille, Sanna sanoo ja peräänkuuluttaa joustamista myös työnantajilta.

– Jos työpaikoilla keskusteltaisiin avoimesti esimerkiksi nelipäiväisen työviikon ja etätyön mahdollisuudesta, ihmiset pysyisivät varmasti terveempinä, motivoituneempina ja tehokkaampina.

Pekka ja Sanna tietävät, että hidastamisesta puhuminen saa monen johtajan sapen kiehumaan. Julkisesti aiheesta on meuhkannut muun muassa valmennusyrittäjä Jari Sarasvuo, jonka mielestä suomalaiset ovat jo nyt liian laiskoja.

– Jos elämänarvot perustuvat vain työnteon määrään ja nopeisiin tuottoihin, hidastaminen voi tuntua pelottavalta. Minä kannatan mieluummin työn laatua sekä tuloksellista ja ihmiselämän kestävää kehitystä, Sanna huomauttaa.

Pekka uskoo silti, että slow life -ideologiasta voisi olla Suomelle jopa kansantaloudellista hyötyä.

– Terveydenhuollon kustannukset pienenisivät varmasti ja ihmiset jaksaisivat jatkaa työelämässä vielä eläkeiän jälkeenkin. Ei hidastaminen tarkoita työnteon lopettamista. Pienikin ajankäytön fiksaus voi jo auttaa.

Flunssa olikin syöpä

Sanna huomasi, että elämä muuttui heti, kun hän jättäytyi yrittäjäksi. Päivään tuli yhtäkkiä monta tuntia lisää, kun hänen ei tarvinnut taittaa työmatkoja ruuhkissa tai istua jatkuvasti palavereissa.

Nuoren perheen elämää helpotti myös Aanan voinnin paraneminen: pullistunut imusuoni katosi tulehduksen myötä, ja refluksivaivakin helpottui ruokavaliolla ja antibioottikiellolla.

Ainoan särön leppoisaan kotoiluun toivat Pekan jatkuvat flunssakierteet ja omituiset huimaukset.

– Lääkärit lohduttelivat, että vastustuskyvyn heikkeneminen on tyypillisiä pienten lasten vanhemmille, hän muistaa.

Kyse ei kuitenkaan ollut tavallisesta flunssasta. Helmikuussa vuonna 2011 Pekalla todettiin ärhäkkä nielurisasyöpä.

– Ensin ajattelin, että tämä ei voi olla totta. Toki yhden syövän jo sairastaneena tiesin, että tauti voi aina uusiutua, mutta nielurisasyövällä ei pitäisi olla yhteyttä kivessyöpään.

Myös Sannalle Pekan sairastuminen oli pommi.

– Syöpä oli meille ensin järkytys – kuin jatkumo kahden vuoden univelan ja Aanan sairastelun jälkeen.

Jostain itkun, surun ja alkujärkytyksen keskeltä nousi yhteinen sisuuntuminen: tästähän selvittäisiin. Pekka ja Sanna kiinnittivät keittiön seinään suuren kirkkaankeltaisen selviytymiskalenterin, johon oli merkitty 35 sädehoitokerran ja sytostaattipäivän ohjelma. Aina kun yksi hoitoviikko oli takana, se leikattiin pois myös kalenterista ja heitettiin roskikseen.

– Olin ihan tutkalla koko kevään. Makasin sängyssä, voin pahoin ja nukuin. Ruokaa en pystynyt syömään ollenkaan, joten ravintoa johdettiin letkulla suoraan mahaani. Voimia ei ollut paljon, mutta päätin heti, että ne vähäisetkin suuntaan positiivisiin ajatuksiin, Pekka kertoo.

Sanna keskittyi täysipäiväisesti Aanan ja miehensä hoitamiseen sukulaisten ja ystävien tuella.

– Välillä tuntui siltä, että jos astun ulos kotiovesta, menetän lopullisesti tilanteen hallinnan. Siksi kutistimme elinpiirin tiukasti kodin seinien sisäpuolelle ja yritimme selviytyä päivä kerrallaan.

Muutto ja pienempi laina

Useimmille potilaille syöpädiagnoosi merkitsee pahimpaan varautumista. Sanna ja Pekka eivät halunneet jäädä odottelemaan, miten taudille käy. He panivat hetken mielijohteesta Käpylän-kotinsa myyntiin ja päätyivät ostamaan vanhan hirsitalon Riihimäeltä.

– Kirjoitimme kauppakirjat uudesta kodista päivää ennen syöpähoitojeni alkamista. Myyjille tilanne oli selvästi hämmentävä. He miettivät todennäköisesti, että onkohan tuo äijä enää edes elossa muuttopäivänä, Pekka naurahtaa.

Riihimäelle päätyminen oli pariskunnalle lopulta täysin sattumankauppaa. Kummallakaan ei ole siteitä Kanta-Hämeen suuntaan.

– Meillä oli alkuhetkestä saakka sellainen olo, että tämän talon on tarkoitus tulla osaksi perhettämme, Sanna kehuu Rosalaksi nimettyä tilaa.

Uuteen elämäntilanteeseen talo sopi myös hintansa puolesta: Sannan ja Pekan asuntolaina pieneni huomattavasti, kun he luopuivat Helsingin kalliista neliöistä.

– Uuden kodin mittavin investointi on ollut maalämpöjärjestelmän hankkiminen, mutta sekin maksaa itsensä takaisin seitsemässä vuodessa.

Myös sisustuksessa perhe on suosinut ekologisuutta. Sannan suurin intohimo on bongata netistä vanhoja huonekaluja ja kunnostaa niitä talon tyyliin sopiviksi.

Tänä kesänä pieni perhe on ollut hukkua luomusyötävään, sillä vanha piha on täynnä marjapensaita, hedelmäpuita ja kasvimaan herkkuja.

– On hauskaa seurata, miten Aana apinoi meitä. Kun minä syön pihalta apiloita ja lehtiä, niin Aana kulkee perässä ja tekee ihan samaa, Pekka kertoo.

Syöpä on muuttanut radikaalisti koko perheen tapaa olla ja elää. Muuton yhteydessä Sanna ja Pekka luopuivat turhasta tavarasta, kaupungissa olleista sosiaalisista ympyröistä ja tulevaisuuden liiallisesta suunnittelusta.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Pekan syöpä on nitistetty. Hän on palannut Warner Music -levy-yhtiön tuotantopäälliköksi mutta tekee nykyään osan työviikosta etätöinä.

– Työkaverit suhtautuivat todella hyvin, kun kerroin, että aion keskittyä jatkossa vain ydinalueeseeni: suunnittelemaan nykyisten artistiemme uraa ja etsimään helmiä uuden musiikin joukosta. Minulla on yhä konttoripäiviä Helsingissäkin, mutta enemmän saan aikaiseksi kotona työskennellessäni.

Onnellisempi rytmi

Parhaillaan Pekka työstää kirjaa, jossa hän avaa omat kokemuksensa syövästä ja hoidoista selviytymisestä.

– Jokainen syöpäpotilas tietää, että hoidoissa käytettävien vahvojen myrkkyjen mukana menee myös elämänvoima. Sitä on henkisesti ihan riekaleina. Haluan kertoa käytännön vinkein, miten sain parhaan mahdollisen tuen ja avun sairaalasta, minkälaiset asiat kantoivat minua hoitojen yli ja minkälaiseksi olen muuttanut ruokavalioni, Pequ paljastaa.

Hänen suhtautumisensa syöpään on selvästi muuttunut.

– En ajattele, että syöpä on jokin vihollinen, jota vastaan minun on taisteltava. Se on osa minua. Viesti, joka liittyy minulla johonkin suurempaan elämäntehtävään.

Sanna työskentelee yhä toimittajana, mutta hän käy myös luennoimassa yrityksille työhyvinvoinnista, hidastamisesta ja tiedostavasta kirjoittamisesta.

Vaikka aviopari rohkaisee mielellään muitakin luopumaan turhasta kiireestä ja materiasta, kumpikaan ei halua saarnaajaan leimaa.

– Jokaisella on oikeus valita oma polkunsa. Meille tämä rytmi on tuonut onnen.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.