Hillary Clintonin valinta presidenttiehdokkaaksi ei ehkä monesta tunnu erityisen historialliselta käänteeltä. Sitä se kuitenkin on.

”Vaikka emme saaneet rikottua sitä kaikkein korkeinta ja kovinta lasikattoa, saimme tehtyä siihen ainakin 18 miljoonaa säröä,” kuului Hillary Clintonin puhe vuonna 2008, kun hän myönsi häviönsä demokraattien presidenttiehdokkuudesta Barack Obamalle.

Viime viikolla hän sai pitää toisenlaisen puheen.

”Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo voivat voittaa. Tämä kampanja pitää huolen siitä, ettei meillä kenelläkään ole enää vastassa kattoja tai rajoja. Olemme tehneet historiaa, sillä ensimmäistä kertaa nainen on noussut presidenttiehdokkaaksi.”

Miksi Hillaryn ehdokkuus on tärkeä asia?

Hillary Clinton on ollut näkyvä hahmo Yhdysvaltojen politiikassa lähes neljän vuosikymmenen ajan. Ensin senaattorin ja presidentin vaimona, sitten itse senaattorina ja Obaman hallituksen ulkoministerinä.

Demokraattipuolueen ehdokkaaksi ei siis ole nyt noussut mikään tuore kasvo, vaan kokenut, politiikan valtaeliittiin kuuluva nainen. Siinä missä Obaman valinta oli monelle merkki siitä, että mustien ja valkoisten välisessä tasa-arvossa otettiin valtava harppaus eteenpäin, ei Hillaryn valinta ole tuntunut niin historialliselta käänteeltä naisten tasa-arvon suhteen.

Rouva Rodham olisi tuskin voinut kuvitella, että hänen tyttärestään voisi tulla Yhdysvaltojen presidentti.

Sitä se kuitenkin on. Hillaryn edesmennyt äiti Dorothy Rodham syntyi lähes sata vuotta sitten maahan, jossa naisella ei ollut edes äänioikeutta. Rouva Rodham olisi tuskin voinut kuvitella, että hänen tyttärestään voisi tulla Yhdysvaltojen presidentti.

Ei Hillary suinkaan ole ensimmäinen nainen, joka yrittää. Mutta hän on yksi niistä harvoista, jotka ovat saavuttaneet todellisen valtionaisen aseman Yhdysvalloissa. Näitä naisia, kuten ulkoministerit Madeleine Albright ja Condoleezza Rice tai senaattori Elizabeth Warren, ei edelleenkään ole monta.

Lue myös: 8 syytä fanittaa Hillary Clintonia

Viime vaalikampanjassaan Hillary ei halunnut korostaa sukupuoltaan, mutta tällä kerralla hän on puhunut paljon ehdokkuutensa historiallisuudesta. Myös hänen suurimmat tukijansa, kuten Madeleine Albright ja feministikirjailija Gloria Steinem, ovat korostaneet usein ehdokkaansa sukupuolen merkitystä. Albright ja Steinem paheksuvat nuorten naisten innottomuutta äänestää Hillarya. Heidän mielestään nämä eivät ymmärrä, että Hillaryn valinta pelaisi kaikkien naisten pussiin.

Miksi Hillarya vihataan?

Monen demokraatinkin on vaikea äänestää Hillary Clintonia. Hän on Yhdysvalloissa lähes yhtä epäsuosittu kuin kilpakumppaninsa, republikaanien Donald Trump. Ulkoministerinä Hillary oli hyvin suosittu, jopa 66 prosenttia piti häntä hyvänä työssään. Sen sijaan viimeaikaisten gallupien mukaan jopa 60 prosenttia ei innostu naisesta. Hillarya ovat rasittaneet monet poliittiset skandaalit sekä ulkoministeriaikana tehdyt virheet – viimeisimpänä häntä syytetään salaisten dokumenttien lähettämisestä yksityismeilistään. Moni karsastaa myös hänen läheisiä välejään Wall Streetin talousvaikuttajiin.

Hillary ei tarjoa tarpeeksi isoa muutosta nuorille, jotka innostuivat demokraattien ehdokkuudesta kisanneesta Bernie Sandersista, eikä maahansa pettyneille republikaaniduunareille.

Mutta pätevyys ei suinkaan ole ainoa mittari naisen pyrkiessä poliittiseen virkaan.

Hillary on yrittänyt vastata kritiikkiin korostamalla sukupuoltaan: hän ei ole osa valtaeliitin äijäkerhoa vaan on sukupuolestaan huolimatta raivannut tiensä huipulle.

Monien mielestä ehdokkaalle on vain etua, että hän tuntee poliittisen maailman kodikseen. Esimerkiksi Girls-sarjan luojan Lena Dunhamin mielestä Hillary tuntee systeemin ja osaa siksi myös toimia siinä. Tätä korosti myös presidentti Barack Obama viimeviikkoisessa tukivideossaan: ”Presidentin virkaan on tuskin koskaan ollut näin pätevää ehdokasta”, presidentti julisti.

Mutta pätevyys ei suinkaan ole ainoa mittari naisen pyrkiessä poliittiseen virkaan. Pitää olla juuri oikeanlainen nainen. Milloin Hillaryn ääni on liian kylmä, milloin hänen käytöksensä liian hyökkäävää. Milloin hän ei korosta tarpeeksi sukupuoltaan, milloin tuo sitä esiin liikaa. Toisille Bill Clintonin seksiskandaali kertoo myös vaimon kyseenalaisesta moraalista, toisille petturimiehen tukeminen taas oli epäfeministinen teko. New York Timesin kolumnisti jopa arveli Hillary-inhon syyksi sen, ettei tällä ole harrastuksia. Siinä missä Obama pelaa vapaa-ajallaan korista ja juo bisseä, Hillary vain omistautuu työnteolle. Tylsää!

Miten kilpakumppanit eroavat toisistaan?

Viimeviikkoisessa voittopuheessaan Hillary Clinton mainitsi moneen otteeseen äitinsä Dorothyn. Äiti oli opettanut tyttärelleen, ettei koskaan saa luovuttaa kiusaajien tai öykkäreiden edessä. Se neuvo tulee nyt tarpeeseen: presidenttikisassa hän saa vastaansa bisneskeisari Donald Trumpin. Ehdokkaiden näkemykset politiikasta ovat vastakkaiset lähes kaikessa.

Donald Trump vastustaa kovasanaisesti homoliittoja ja aborttia. Hän ajaa kovempia rangaistuksia rikoksista ja uskoo yksilön rajattomaan vapauteen omistaa ase. Hillary Clinton kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja naisen vapautta valita. Hän ei usko, että kovemmat rangaistukset ennaltaehkäisisivät rikoksia, ja hän haluaisi rajoittaa aseen omistusoikeutta. Hillary haluaisi laajentaa Obaman aikana luotua sairausvakuutusjärjestelmää ja satsata uusiutuvaan energiaan. Hänen kilpakumppaninsa vastustaa molempia. Yksi yhteinen nimittäjä löytyy: kumpikin vastustaa vapaakauppaa – Hillary kenties puhutellakseen työnsä menettäneitä amerikkalaisia.

Mikä Hillaryssä innostaa?

Dorothy-äiti oli kuulemma opettanut tyttärelleen myös, että tärkeintä on muiden palveleminen. Hillaryn kanssa työskennelleet sanovat, että hänellä on aito intohimo ajaa eteenpäin tärkeitä asioita. Sellaisia ovat esimerkiksi lasten ja naisten oikeudet.

Vaikka Hillary nykyisin haluaakin tuoda olemukseensa lämpöä puhumalla isoäidistään, mikään pikkuleipiä paistava mummo hän ei edelleenkään ole. Kunnianhimo on vienyt hänet pitkälle. Hillary on sanonut pelänneensä aikoinaan, että hukkaa oman identiteettinsä Billin ylitsevuotavan persoonan rinnalla, mutta on silti onnistunut luomaan tämän rinnalla oman uran.

Dorothy-äiti oli kuulemma opettanut tyttärelleen myös, että tärkeintä on muiden palveleminen.

Brittikirjailija Caitlin Moranin mielestä Hillary osoittaa, ettei naisen elämä olekaan pelkkää alamäkeä vaihdevuosien jälkeen. Se että Hillarystä voi seitsemänkympin korvilla tulla yksi maailman suurimmista johtajista, antaa naisen elämään aivan uuden näytöksen – noin 30 vuotta lisää merkityksellistä peliaikaa!

Vaimo, äiti, isoäiti, naisten ja lasten asialla, First Lady, ulkoministeri, hiusikoni, housupukuintoilija ja presidenttiehdokas. Näin kuuluu Hillary Clintonin esittelyteksti Twitterissä. Marraskuussa selviää, voiko hän lisätä listaan Yhdysvaltojen presidentin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti
Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

Vierailija kirjoitti: En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen.. Miksi pitää...
Lue kommentti
Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti