Agentti Cooper silloin ja nyt, uudella kaudella. Kuvat: HBO ja Showtime
Agentti Cooper silloin ja nyt, uudella kaudella. Kuvat: HBO ja Showtime

Näyttelijä Kyle MacLachlan palaa uransa merkittävimpään rooliin agentti Dale Cooperiksi kulttisarjassa Twin Peaks. Mies toteaa, että molemmat ovat vuosien saatossa muuttuneet – hän ja Cooper.

Neljännesvuosisata, 25 vuotta on pitkä aika odottaa loistavan tv-sarjan seuraavaa tuotantokautta, mutta nyt Twin Peaks -fanien odotus palkitaan. Uusien jaksojen kuvaaminen on aloitettu kaksi vuotta sitten, ja maanantaina 22. toukokuuta työn tulos nähdään vihdoin televisiossa.

Samalla selviää, miltä sarjan vanhat roolihahmot näyttävät nykyään. Tähän mennessä faneille on paljastettu tulevasta kaudesta vain pieni pilkahdus, jossa vilahtaa nopeasti FBI:n erikoisagentti Dale Cooper vanhempana mutta selvästi tunnistettavana.

Cooperia näyttelevä Kyle MacLachlan,58, on innoissaan sarjan paluusta. Hän kertoo, että kuvaukset tuntuivat kuin sukukokoukselta, vaikka päivät venyivätkin 18-tuntisiksi.

–Kaikkia oli upeaa tavata pitkän tauon jälkeen, ja vaihdoimme kuulumisia. Meillä oli todella mukavaa yhdessä. En koskaan uskonut, että sarja palaisi takaisin.

MacLachlan kertoo Twin Peaksin uudesta kaudesta Fairmont-hotellissa San Franciscossa. Hän on hillitty, charmikas ja tuo mieleen roolihahmonsa tummassa 1950-lukua henkivässä puvussa.

Sarjassa mystinen ja viileä hurmuri Dale Cooper saapuu synkkien metsien keskellä olevaan kylään selvittämään Laura Palmerin (Sheryl Lee) raakaa murhaa. Sarja oli ilmestyessään poikkeuksellinen, sillä siihen aikaan televisiosta ei tullut yhtä surrealistisia tv-sarjoja. Kaikilla sarjan henkilöillä oli salaisuuksia, ja yksi muun muassa puhui halolle.

– Paluu tähän maailmaan on ollut huikeaa. Se on samaan aikaan sekä tuttu että vieras ympäristö.


Kyle MacLachlan nähtiin Cooperin roolissa jo 1990-luvun alussa.


Ohjaaja ja ystävä

Twin Peaksia tehtiin aiemmin kaksi tuotantokautta vuosina 1990–1991. Tarina päättyi mysteeriin, kun MacLachlanin roolihahmo kidnapattiin, mutta hänen sielunsa jäi elämään Twin Peaksiin Black Lodgen metsämökkiin. Uudella kaudella seurataan erikoisagentti Dale Cooperin paluuta.

– Tunsin oloni kotoisaksi Cooperin saappaissa, mutta myös hieman oudoksi. Olemme molemmat muuttuneet vuosien varrella.


Mädchen Amick ja Peggy Lipton palaavat myös Twin Peaksiin 25 vuoden tauon jälkeen.

Uudella kaudella on MacLachlanin mukaan odotettavissa monia yllättäviä juonenkäänteitä, mutta enempää näyttelijä ei voi sarjasta kertoa.

– Jos paljastaisin tämän enempää, David (Lynch) olisi hyvin vihainen, MacLachlan naurahtaa.

Agentti Dale Cooperin rooli kuuluu Kyle MacLachlanin uran huippuhetkiin. MacLachlanin ja ohjaaja David Lynchin yhteistyö alkoi vuonna 1983, kun MacLachlan oli juuri valmistunut yliopistosta.

– Minulla ei ole tämänkaltaista suhdetta kenenkään muun ohjaajan kanssa. Olen todella nauttinut yhteistyön jatkumisesta ystäväni kanssa.

Jos Twin Peaks on jäänyt katsomatta lukuisista uusinnoista huolimatta, MacLachlanin kasvot voi tunnistaa myös roolista Sinkkuelämää-sarjan Charlotten (Kristin Davis) impotenttina miehenä tai Täydellisten naisten Breen (Marcia Cross) aviomiehenä Orsonina.

MacLachlanin tuorein elokuva on huippumenestynyt animaatio Inside Out - mielen sopukoissa (2015). Siinä hän ääninäytteli pikkutytön isää.

Kärsivällinen isä

Viimeisimpään elokuvarooliinsa MacLachlanin on ollut helppo samastua 8-vuotiaan poikansa ansiosta. Callum-pojan äiti on tuottaja Desiree Gruber, ja pari on ollut naimisissa 15 vuotta.

Eniten ongelmia lapsiperhearjessa tuottavat yhteiset ateriat Callumin kanssa. Poika on hidas syömään, ja illallinen voi sen vuoksi kestää helposti yli tunnin.

– Yritän kannustaa häntä keskittymään syömiseen, unohtaa piirretyt ja muut häiritsevät tekijät ruokailun ajaksi. Onneksi olen kärsivällinen.


Tuottaja Desiree Gruber sanoi Kyle MacLachanille tahdon 15 vuotta sitten.

MacLachlan uskoo pitkän pinnansa johtuvan siitä, että hän tuli isäksi vanhemmalla iällä.

Päivisin MacLachlan viettää paljon aikaa myös vastaamalla kysymyksiin. Callumilla on kyselyikä ja hän haluaa tietää kaiken kaikesta.

– Arvostan tätä viattomuuden aikaa ja olen mukana hänen mielikuvitusleikeissään sen sijaan, että yrittäisin saada häntä aikuistumaan. Hän saa kasvaa omaa vauhtiaan ja pitää pehmolelut sängyssään niin pitkään kuin haluaa.

Näyttelemisen ja isän roolin lisäksi MacLachlan on viinitilan omistaja. Hän on kasvattanut rypäleitä Washingtonin osavaltion Columbia Valleyssa 12 vuoden ajan liikekumppaninsa kanssa.

Viininystävä innostuu selvästi puhuessaan mieliaiheestaan.

– Olen hyvin tiiviisti mukana viinintekemisessä. Se on todella hauskaa. Valitsen rypäleet ja suunnittelen juuri uusia etikettejä.

Tilan viljelemiin rypälelajikkeisiin kuuluvat cabernet sauvignon ja syrah. MacLachlan valmistaa myös roséviiniä, joka on uusin tuote. Viinien tuotantomäärät ovat vain muutamia satoja laatikollisia vuodessa.

– Haluan pitää langat käsissäni, joten sen takia määrät ovat pieniä.

Twin Peaks

Sarjan esittäminen alkoi Suomessa keväällä 1991. Siitä on esitetty monia uusintoja, viimeksi 2013.

Uudella kaudella on 18 tunnin mittaista jaksoa.

David Lynch ja Mark Frost kirjoittivat vain yhden käsikirjoituksen. Siinä on yli 400 sivua. Lynch ohjasi sen kuin elokuvan.

Säveltäjä Angelo Badalamentin haikean hyytävät melodiat palaavat tehostamaan tarinaa.

Ensimmäinen jakso HBO Nordicilla 22.5.2017.

Paluun tekevät myös muun muassa Sherilyn Fenn, Mädchen Amick ja Sheryl Lee.

Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Jutun otsikkoa muutettu 22.8. klo 11.53. Lauri Tilkasen sukunimi on Tilkanen. Ei Tola, kuten otsikossa aiemmin kirjoitettiin.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti