Koko aikuisikänsä kurdien puolesta kamppaillut Ayten Kordu-Yasi on iloinen Istanbulin uudesta yhteishengestä. ”Jos me kurdit olisimme kokoontuneet keskustassa ilman muiden tukea, poliisin otteet olivat olleet paljon kovemmat.”

Koko kesän Turkki kuohui. Mielenosoitukset alkoivat yhden istanbulilaisen puiston kohtalosta, muuttuivat protesteiksi maan hallitusta vastaan ja levisivät pian koko maahan. Nyt kun mielenosoitukset ovat ohi, Turkin naiset janoavat edelleen muutosta. Yksi heistä on Ayten Kordu-Yasi.

Illansuussa istanbulilaisella Istiklal Caddes -ostoskadulla on pienimuotoinen Naton vastainen mielenosoitus. Ayten Kordu-Yasi, 42, on matkalla kahvilaan ja joutuu koukkaamaan rynnäkkövarusteissa mielenosoittajia valvovien poliisien ohi.

– Joka kerta poliisin nähdessäni sisuksissani muljahtaa, vaikka en sitä ulospäin näytäkään.

Ayten on aina kokenut olevansa turkkilaisen yhteiskunnan pahnanpohjimmainen.

– Syitä on kolme: olen nainen, kurdi, ja kuulun vielä kurdien alaviitti-vähemmistöön.

Jo parikymmentä vuotta Ayten on vaatinut kurdeille ja etenkin kurdinaisille parempia oikeuksia. Aktivismi on monta kertaa vienyt hänet vaikeuksiin.

– Turkissa ei koskaan tule julkisuuteen, miten poliisi meitä kurdeja nöyryyttää. Viranomaisilla on tapana laittaa poliisiasemalle kerätyt vanhat kurdinaiset kontilleen ja istua heidän selkäänsä leikkien, että he ovat aaseja. Meitä nuorempia naisia he kourivat ja uhkailevat raiskauksilla, Ayten kertoo ja tilaa tarjoilijalta teen.

Aytenin vanhemmat tulivat ennen hänen syntymäänsä Istanbuliin Itä-Turkin kurdialueilta. Perhe oli köyhä, mutta Ayten ei muistele lapsuudestaan sähkökatkoksia tai ruokapulaa. Pahinta oli tukahdutettu asema, sekä kotona että sen ulkopuolella. Turkin valtio ei tunnustanut kurdeja, kurdien musiikki ja oma lehdistö olivat pannassa. Isäkin kielsi lapsia puhumasta omaa kieltä kodin ulkopuolella.

– Ymmärrän, että maaseudulta Istanbuliin muuttaneet vanhempani olivat arkoja, mutta he kontrolloivat meitä lapsia ihan liikaa väkivallalla.

Ayten ei saanut käydä edes kaupassa ilman pikkuveljen valvontaa. Huivilla ei ollut väliä, mutta hameenhelman piti ylettyä nilkkoihin. Parikymppisenä Ayten halusi itsenäistyä, mutta perheen mielestä yksin asuva nainen oli mahdottomuus. Niinpä Ayten avioitui tutun kurdimiehen kanssa, ja kävi pyjamatehtaassa töissä. Liitto oli onneton, Ayten keskitti energiansa kurdipolitiikkaan, vaikka joutuikin pelkäämään poliisia. Osa Aytenin ystävistä valitsi radikaalimman tien ja lähti sisseiksi vuoristoon sotimaan asein Turkin joukkoja vastaan.

– He taistelivat itsenäisen kurdialueen puolesta. Se on vaarallista ja tiedän ainakin viiden naispuolisen ystäväni kuolleen. Silti joskus epätoivon hetkinä mietin, pitäisikö minunkin ryhtyä sissiksi.

Avioliitto päättyi viidessä vuodessa. Sen jälkeen Ayten on asunut yksin. Hän tekee vapaaehtoistöitä kurdinaisia auttavassa järjestössä ja tienaa leipänsä kustantamon kirjakaupassa.

Turkki on nyt aloittanut rauhanprosessin kurdien kanssa. Enää kurdimusiikin soittamisesta ei joudu ongelmiin, mutta Ayten muistuttaa, ettei vähemmistöä vieläkään täysin hyväksytä.

– Se on arkista syrjintää, kuten vaikeuksia päästä työhaastatteluun.

Machoja vastaan

Keväällä Turkki kuohui, ja se oli tilaisuus myös Aytenille. Maan mielenosoitukset alkoivat Istanbulin Gezi-puistosta, jonka hallitus aikoi kaataa ja rakentaa tilalle kauppakeskuksen sekä asuintaloja. Aluksi Taksim-aukiolle majoittui telttoihin pieni ympäristöaktivistiryhmä. Kun poliisi käytti mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua ja vesitykkejä, vastarinta alkoi levitä sosiaalisessa mediassa. Mielenosoitukset laajenivat Istanbulissa ja levisivät myös laajalti muualle maahan.

Kun Gezi-puistoa kokoontumiset alkoivat keväällä, mielenosoituskonkari Ayten oli kurdiystävineen mukana vaatimassa hallintoa kunnioittamaan niin naisten, kurdien, muiden vähemmistöjen asemaa.

– Turkki on miesten johtama machoyhteiskunta, jossa muilla ei ole vaikutusvaltaa.

Ayten ei sano suoraan, mutta antaa ymmärtää pitävänsä enemmän naisista.

– Turkissa yksikään kurdilesbo ei uskalla tulla kaapista. Se olisi asenteiden takia mahdotonta, hän lisää.

Verrattuna Aytenin aiemmin kokemiin mielenosoituksiin Gezin tunnelma oli vapaamielinen, jopa iloisen riehakas. Vaikka poliisin väkivalta oli monelle sokki ja kyynelkaasupilvet salpasivat hengen, puistossa oli Aytenin mielestä ennen kokematonta toivoa. Tuntemattomat ihmiset jakoivat ruokiaan, kaupunkiviljelijät istuttivat puistoon vihanneksia ja puiden alle syntyi jopa spontaani kirjasto.

– Vitsailimme, että jos olisimme olleet asialla pelkällä kurdiporukalla, poliisi olisi jo ampunut kovilla.

Ayten on silti ilahtunut istanbulilaisesta yhteishengestä, joka palvelee kaikkien muutosta haluavien asiaa.

– Vuoristoon sissiksi lähteminen ei enää entiseen tapaan houkuta, Ayten lisää.

Dj Arzu on vapaamielinen citysinkku ja arkkitehti Yasemin uskonnollinen kotiäiti. Nämä istanbulilaisnaiset ovat täysin eri mieltä siitä, millaisessa maassa haluavat elää. Lue juttu Me Naisten numerosta 44/2013.

Voit ostaa lehden myös iPadillesi täältä. Joka päivä -tilaajana voit lukea jutun täältä.

Ayten Kordu-Yasi

Ikä 42.

Eronnut.

Kirjakaupan myyjä.

Ajatus perheestä: ”Koko elämäni on mennyt kurdiaktivistina ja feministinä taistelemiseen. Aiemmin en halunnut lasta estämään työtäni, nyt saattaa olla liian myöhäistä – enkä voisi kuvitellakaan enää eläväni miehen kanssa.”

Odotukset Turkilta: ”Nyt kun ihmiset ovat alkaneet hakeutua yhteen, hallituksen ei ole enää helppo painaa kansalaisia matalaksi. Tarvitsemme uusia lakeja, jotta naisten, kurdien ja vähemmistöjen mahdollisuudet paranevat. Taistelu jatkuu, koska mikään muu ei auta!”

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.