Parasta äitiydessä on Nanna Karalahden mukaan rakkaus. ”Meistä neljästä on muodostunut yhtenäinen paketti, meidän perhe”, Nanna sanoo viitaten Jeren 16-vuotiaaseen Ronja-tyttäreen. Kuva: Jouni Harala
Parasta äitiydessä on Nanna Karalahden mukaan rakkaus. ”Meistä neljästä on muodostunut yhtenäinen paketti, meidän perhe”, Nanna sanoo viitaten Jeren 16-vuotiaaseen Ronja-tyttäreen. Kuva: Jouni Harala

Nanna ja Jere Karalahden silmäterä Jax Sebastian sai toisen nimensä Nannan traagisesti kuolleelta veljeltä. – On ihanaa nähdä Jeren rakkaus Jaxia kohtaan, Nanna sanoo. Nannalle itselleen äitiyden alkumetrit olivat rankkoja.

Puolivuotiaan Jax Karalahden kulmat painuvat kurttuun ja suusta alkaa kuulua marinaa. Poika on istunut pitkään iloisena isänsä Jere Karalahden, 41, sylissä, mutta kaipaa nyt vaihtelua. Äiti Nanna Karalahti, 28, puuttuu peliin ja alkaa viihdyttää lastaan ilveilemällä.

– Mikä mun pienelle tuli, oletko vähän väsynyt? Nanna juttelee Jaxille samalla, kun Jere hyssyttelee lasta sylissään. Äidin ja isän yhteispeli toimii, ja pian poika on taas yhtä hymyä.

Jax syntyi viime toukokuussa ja laittoi vanhempiensa elämän uusiksi. Nannalle lapsi on ensimmäinen, Jerelle kolmas. Jerellä on aiemmasta liitostaan 16-vuotias Ronja-tytär sekä Valko-Venäjällä tytär, jonka isyyden hän on tunnustanut.

– Äitiys on ihanaa, mutta vähän pelottavaa. Olimme molemmat ummikkoja Jaxin syntyessä. Vaikka Jerellä on kokemusta vanhemmuudesta, Ronjan syntymästä on jo sen verran aikaa, että neuvot ja ohjeet ovat muuttuneet monta kertaa. Minunkin sisaruksillani on lapsia, mutta olen hoitanut heitä vasta, kun he ovat olleet hieman vanhempia, Nanna kertoo.

Pojan syntymää seuranneet kuukaudet eivät olleet helppoja, sillä Jax kärsi koliikista ja huusi iltaisin tuntikausia. Nanna oli ymmällään ja tunsi lapsensa kurjasta olosta huonoa omaatuntoa.

– Tein kaikkeni: hypin jumppapallon päällä Jax sylissäni, imetin ja yritin antaa läheisyyttä, mutta mikään ei auttanut. Samaan aikaan piti toipua synnytys­show’sta. Muistan haaveilleeni, että voisinpa palata päiväksi takaisin raskausaikaan.

Helpotus Jaxin koliikkiin löytyi Nannan ruokavaliomuutoksesta. Nanna täys­imetti ja karsi syömisistään viljat ja maitotuotteet. Se auttoi.

”On väsyttävää olla valmiustilassa joka sekunti, myös öisin.”

– Äitiyden alku tuli silti minulle yllätyksenä, niin kuin se tulee kaikille. On väsyttävää olla valmiustilassa joka sekunti, myös öisin. Mutta minkäs teet, etukäteenkään ei voi levätä, Nanna pohtii.

– Usein sanotaan, että vauva-ajasta pitää nauttia, se kun menee ohi niin nopeasti. Minä aloin kuitenkin nauttia vasta, kun Jax täytti neljä kuukautta. Silloin olin oppinut tuntemaan hänet, ja hänkin alkoi kommunikoida enemmän.

Neljän hengen perhe

2016 on ollut Karalahdille muutosten vuosi paitsi lapsen syntymän, myös uuden kodin ja Jeren uramuutosten takia. Nanna ja Jere asuivat aiemmin Ruotsissa Jeren jääkiekkouran vuoksi, mutta muuttivat keväällä Suomeen. Nyt heillä on kaksikerroksinen koti uudessa kerrostalossa Helsingin Kalasatamassa. Asunnon yläkertaan on rakennettu kuntosali.

– Oli ihanaa ja helpottavaa muuttaa tänne takaisin, Nanna kertoo.

– Helsingissä ovat kaikki läheiseni, ystäväni ja työni. Ruotsissa tunsin oloni välillä yksinäiseksi ja masentuneeksi. Mielialaani tosin vaikuttivat myös heittelevät raskaushormonit.

Nykyisessä kodissa on huone myös Ronjalle, joka on keväästä asti asunut vuoroviikoin isänsä ja äitinsä luona. Uusperhearki sujuu luontevasti.

– Meistä neljästä on muodostunut yhtenäinen paketti, meidän perhe. Olisi hullua, jos emme näkisi Ronjaa jatkuvasti. Olen onnekas, että minulla on hänet.

Nanna kuvailee olevansa Ronjalle enemmän kaveri kuin äitipuoli. Jere ei tyttöjen jutuista paljon ymmärrä, mutta pyrkii osallistumaan tyttärensä elämään viemällä hänet vaikkapa poptähti Justin Bieberin keikalle.

Pikkuveljestään Ronja on alusta asti ollut innoissaan.

– Erityisesti hän taitaa odottaa aikaa, kun Jax on vähän isompi ja he voivat viettää aikaa kaksistaan. On ihanaa, että Jaxilla on ympärillään paljon rakastavia ihmisiä, jotka jo nyt huolehtivat hänestä.

Jeren lapsiin liittyviä elatusmaksuja on käsitelty viime aikoina oikeudessa. Välit Valko-Venäjän suuntaan ovat tulehtuneet. Perhearkea huoltajuuskiistat eivät Nannan mukaan kuitenkaan sekoita.

– En tiedä, pääsemmekö ikinä tilanteeseen, jossa kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä. Tärkeintä Jerelle ovat kuitenkin Ronja, Jax ja minä. Kaikki on kunnossa meidän neljän välillä.

”Vaikka minä olen se, joka vaihtaa vaipat, Jere on silti Jaxille ihan yhtä tärkeä ja hoivaava.”

Isyystaidoistaan Jere saa Nannalta kehuja.

– On ihanaa nähdä Jeren rakkaus lastaan kohtaan. Vaikka minä olen se, joka vaihtaa vaipat, Jere on silti Jaxille ihan yhtä tärkeä ja hoivaava.

– Nanna on erittäin rakastava ja huolehtiva. Jaxilla ei voisi olla parempaa äitiä, Jere jatkaa.

Äitiys tuntuu Nannasta nykyään luonnolliselta, eikä hän osaa enää kuvitella elämää ilman sitä.

– Olen mielestäni aika rento äiti. Otan Jaxin mukaan kaikkialle, enkä jumitu kotiin. Jos pitää hakea peili Ikeasta, haemme sen yhdessä. En pelästy, vaikka Jax saisi itkukohtauksen väkijoukon keskellä.

Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein.
Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein.

Äidin puheet pääsevät heti testiin, sillä Jax esittää äänekkään vastalauseensa juuri silloin, kun Nanna poseeraa kuvissa ja Jeren pitäisi lähteä treeneihin. Vanhemmat yrittävät saada häntä nukahtamaan, turhaan. Lopulta Nanna luovuttaa ja antaa pojan ihmetellä maailmaa, vaikka päiväuniaika meni jo kauan sitten.

Nimi Nannan veljeltä

Nimi Jax valittiin Jeren ehdotuksesta. Se on Sons of Anarchy -tv-sarjan hahmon nimi, jolla Jereä on kutsuttu vuosikaudet, koska rellestävä mutta pohjimmiltaan hyväsydäminen hahmo muistuttaa häntä.

– Alkuun ajattelin nimestä, että ei todellakaan. Jere käytti sitä niin itsepäisesti, että minäkin totuin, Nanna nauraa.

Jaxin toinen nimi Sebastian on Nannan valinta ja hänen edesmenneen veljensä nimi. Veli kuoli mönkijäonnettomuudessa 16-vuotiaana, kun äiti odotti Nannaa.

– Onhan se hullua, että minulla on veli, jota en ole koskaan tavannut. Äidilleni se on ollut järkyttävä menetys. Ihailen häntä, sillä hän on kaikesta huolimatta pysynyt positiivisena.

Nanna ehti miettiä pitkään, että haluaisi muistaa nimivalinnalla veljeään. Tunne vain vahvistui, kun hän kuuli odottavansa poikaa. Nannan äidistä nimi tuntui ensin liiankin läheiseltä.

– Minulle nimen antaminen oli kunnianosoitus ja merkki siitä, että Seba on mielissämme. Kyllä äitikin sen ymmärsi.

Nannalla on veljensä lisäksi kolme isosisarusta: 13 vuotta vanhempi isosisko sekä vuotta vanhempi isosisko ja kaksi vuotta vanhempi veli. Vanhemmilla sisaruksilla ja nuoremmalla katraalla on eri isät. Sebastianin haudalle perhe vie kynttilän jouluisin sekä syntymäpäivinä.

– Sebastian oli kuulemma tosi villi mutta superkiltti, ehkä vähän Jeren tyylinen. Hän ei ollut hyvä koulussa, mutta välitti hirveästi läheisistään. Perheessämme on aina puhuttu hänestä lämpimästi.

”Kun eteeni tulee vastoinkäyminen, en tee siitä suurempaa kuin se on.”

Nanna uskoo veljensä kuoleman vaikuttaneen elämänkatsomukseensa. Hän on joutunut tottumaan ajatukseen, että pahin mahdollinen voi tapahtua.

– Kun eteeni tulee vastoinkäyminen, en tee siitä suurempaa kuin se on. Ymmärrän, millä on oikeasti merkitystä: että Jax hymyilee, olemme kaikki terveitä ja ympärillämme on läheisiä.

Nannalla itsellään on ollut aina läheiset välit vanhempaan siskoonsa. Jaxilla puolestaan on isosiskonaan reilusti vanhempi Ronja.

– Isosiskoni oli minulle vähän kuin idoli. On hauska ajatus, että samanlainen suhde voi kehittyä myös Jaxin ja Ronjan välille.

Jeren rankka menneisyys

Nanna kertoo oppineensa paljon myös Jeren aiemmista vaikeuksista. Jere on tuomittu huumausainerikoksesta, ja vuonna 2008 hän vaipui koomaan kahdeksaksi päiväksi liiasta alkoholinkäytöstä seuranneen haimatulehduksen takia. Enää hän ei juo tippaakaan.

– Jerellä on raju menneisyys, jonka monet näkevät negatiivisena. Itse ajattelen, että nuo kokemukset ovat opettaneet hänelle paljon hienoja arvoja. Jere on käynyt monta kertaa pohjalla, mutta aina kammennut itsensä ylös. Hänen rankka taustansa on opettanut ja inspiroinut minua.

Nannalla itsellään on todettu reumageeni, mutta se ei estä häntä urheilemasta. Nanna pyrkii pitämään sairauden kurissa syömällä terveellisesti.

– Jereltä olen oppinut esimerkiksi sen, että asiat ovat harvoin niin huonosti kuin vaikealla hetkellä tuntuu. Olemme kaikki epätäydellisiä.

Kyllä pariskunta ottaa yhteenkin. Viimeksi näin tapahtui tänä aamuna, kun Nanna tokaisi Jerelle, että haluaisi päästä ottamaan tämän kanssa matsin thainyrkkeilyssä, jota Jere treenaa nyt tosissaan.

”Olemme molemmat tulisia ja itsepäisiä.”

– Olemme molemmat tulisia ja itsepäisiä. Kumpikaan ei anna periksi. Mutta osaamme myös ottaa riidat huumorilla, nauraa itsellemme ja katsoa tarvittaessa peiliin.

Jerelle päätös jääkiekkouran lopettamisesta ei ole ollut helppo. Jos tarpeeksi kiinnostava tarjous Suomesta tai ulkomailta tulisi, hän olisi valmis sitä harkitsemaan. Siinä tapauksessa Nanna ja Jax seuraisivat perässä.

Yhteistä aikaa on myös työrintamalla. Joulukuussa Nanna ja Jere ovat lanseeraamassa yhteistä nettivalmennuskonseptia, jonka tarkoitus on innostaa sohvaperunoita löytämään pysyvä liikunnanilo. Nanna valmentaa naisia, Jere miehiä.

– Olen haaveillut jo kauan siitä, että saisin valmentaa ja kannustaa kerralla isoa joukkoa. Nyt oma konsepti on toteutumassa, ja se on mahtavaa.

Hyvä olo etusijalle

Vauva-arjessakin Nanna haluaa pitää kiinni omasta ajastaan. Hän on huomannut, että äidit tinkivät tästä helpommin kuin isät.

– Äidit kysyvät voivatko mennä salille. Isät taas jättävät kyselyt väliin ja vain ilmoittavat, että lähden nyt.  Voisimme ottaa heistä mallia, sillä omasta itsestä huolehtiminen ei tarkoita, ettenkö silti laittaisi lastani etusijalle.

Nanna lähti synnytyksen jälkeen liikkeelle saman tien. Aluksi hän käveli vain lyhyitä vaunulenkkejä, mutta kasvatti tahtia pikku hiljaa. Parhaillaan hän kehittää 30 minuutin tehotreeniä, joka onnistuu vaikka kotona.

– Ennen lasta mietin, että voi harmi, treenasin tällä viikolla vain neljä kertaa. Nyt suhtaudun asiaan eri tavalla. Ajattelen, että ihan jees, että onnistuin kuntoilemaan edes kerran.

Tulevaisuudelta Jaxin kanssa Nanna odottaa hauskanpitoa, kuten pulkkamäkeä. Lisää sisaruksiakin Jax saattaa saada.

– Suunnitelmissa ei ole juuri nyt lisää lapsia, mutten ole myöskään päättänyt, etteikö niitä tulisi. Ajatuksena iso perhe olisi ihana.

Vielä pulkkamäki saa odottaa. Ulkona pikkupakkasessa Jax viimein simahtaa vaunuihinsa. Ottelu oli tiukka, mutta äiti voitti tämän erän.

Parasta äitiydessä on Nanna Karalahden mukaan rakkaus. ”Kun Jax katsoo minua silmiin, katson itsekin ympärilleni onnellisempana.”

Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein. ”Se ei haittaa, sillä uneni on laadukasta, koska liikun ja syön hyvin”, Nanna sanoo.

Nanna Karalahti

  • Ryhmäliikunnan­ohjaaja ja fitness­malli syntyi 8.12.1987 Keravalla.
  • Avioitui Jere Karalahden kanssa elokuussa 2015. Jax-poika syntyi toukokuussa 2016.
  • Esiintynyt tv-ohjelmassa Fitnesspäiväkirjat. Pitää blogia Kauneus ja Terveys -lehden sivuilla.
  • Nannan ja Jeren yhteinen nettivalmennuskurssi lanseerataan joulukuussa.

Kiusaamisen vastaiseen mainokseen osallistunut Paula Vesala on huolissaan nettikiusaamisesta.

Muusikko Paula Vesala, 35, kertoo Veikkauksen kiusaamisen vastaisessa mainoksessa olleensa yläasteella koulukiusattu.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Paula puhuu kokemuksistaan näin suoraan. Helmikuussa Paula kertoi Ylen haastattelussa, että hän oli koulussa epäsuosittu, muttei ”koskaan koulukiusattu”. 

”Opettajat eivät osanneet nähdä oppilaiden pahaa oloa ja sen syitä.”

Nyt Paula kuitenkin kertoo, että yläasteella hän tunsi koulussa väkivallan uhkaa jatkuvasti. Opettajat eivät hänen mukaansa puuttuneet asiaan.

– Puolustauduin usein provosoimalla huutelijoita. Oikeasti minun oli paha olla, ja yritin paeta musiikin maailmaan. Opettajat eivät osanneet nähdä oppilaiden pahaa oloa ja sen syitä. Eräs opettaja saattoi heittää minut käytävään ennen kuin aloitti opetuksen. Pahimmalta tuntui, kun toiset teeskentelivät, että sinua ei edes ole olemassa tai toivoivat sinulle pahaa, Paula kertoo mainoksessa.

Kokemukset kasvattivat muusikolle suojakuoren. Nimittely, päälle sylkeminen ja porukasta eristäminen kasvattivat kuoresta kovan.

– Kiusaamiskokemukseni liittyvät siihen, millaiseksi taiteilijaksi olen kasvanut. Suojamuurin rakentaminen oli ensin läsnä yläasteella ja myöhemmin artistin urallani, hän kertoo.

Äitiys on saanut miettimään aihetta uudelleen

Paula on joutunut pohtimaan kiusaamista myös myöhemmin elämässään. Hänen 9-vuotias poikansa Julius on saanut miettimään sosiaalista mediaa.

”On ihan kamala ajatus, miten somessa kiusaamista ei pääse pakoon.”

– On ihan kamala ajatus, miten somessa kiusaamista ei pääse pakoon. Nettiyhteisöt voivat kuitenkin olla myös pelastus. Sieltä voi löytyä ihminen, joka ajattelee asioista samalla tavalla, Paula sanoo.

Vuosi sitten Paula kertoi Me Naisille, millaista oli kasvaa ilman isää. Lue täältä Paulan ja ohjaaja Selma Vilhusen yhteishaastattelu

Emppuli

Paula Vesala koulukiusaamisesta Veikkauksen mainoksessa: ”Pahimmalta tuntui, kun toiset teeskentelivät, että sinua ei ole olemassa”

Kamun kommentin pohjalta pohdiskelen: Kyllä kiusaajakin voi joutua kiusatuksi. Eivät ne ole toisiaan pois sulkevia asioita. Toisaalta jossain puhuttiin siitäkin, että osa kiusaajista (ei kuitenkaan suinkaan kaikki) purkaa omaa pahaa oloaan kiusaamalla. Tässä voi olla kyse siitäkin. Huomionhakuisuuskin on yksi mahdollisuus, tosin Vesala ei ole kovin julkisuustyrkky ollut aiemmin. Neljäs mahdollisuus on, että aikuisena hävettää ja yrittää kiillottaa kilpeään osallistumalla tällaiseen mainokseen...
Lue kommentti
Tuomas Enbuske asuu Helsingissä ja tykkää sisustamisesta. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Tuomaksella on jo suunnitelmia juhlapäivän varalle. 

Juontaja-toimittaja Tuomas Enbuske täyttää tänään 40 vuotta.

Merkkipäivän kunniaksi Tuomas julkaisi heti aamusta Instagram-tilillään vanhan kuvan itsestään.

Kuvatekstissä Tuomas kertoo juhlivansa pyöreitä vuosia ”kupittamalla kaksin käsin”. Lisäksi hän kertoo juhlivansa ystävien kanssa.

– En juhli perhepiirissä. Sillä ystävät ovat jumalan anteeksipyyntö sukulaisista, hän heittää.

Tuomas on ollut julkisuudessa jo 90-luvun lopulta saakka. Hän on viime vuosina varrella vetänyt esimerkiksi Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmaa yhdessä Maria Veitolan ja Roope Salmisen kanssa. Tuomaksella on kaksi lasta ex-kumppaninsa kanssa.