Parasta äitiydessä on Nanna Karalahden mukaan rakkaus. ”Meistä neljästä on muodostunut yhtenäinen paketti, meidän perhe”, Nanna sanoo viitaten Jeren 16-vuotiaaseen Ronja-tyttäreen. Kuva: Jouni Harala

Nanna ja Jere Karalahden silmäterä Jax Sebastian sai toisen nimensä Nannan traagisesti kuolleelta veljeltä. – On ihanaa nähdä Jeren rakkaus Jaxia kohtaan, Nanna sanoo. Nannalle itselleen äitiyden alkumetrit olivat rankkoja.

Puolivuotiaan Jax Karalahden kulmat painuvat kurttuun ja suusta alkaa kuulua marinaa. Poika on istunut pitkään iloisena isänsä Jere Karalahden, 41, sylissä, mutta kaipaa nyt vaihtelua. Äiti Nanna Karalahti, 28, puuttuu peliin ja alkaa viihdyttää lastaan ilveilemällä.

– Mikä mun pienelle tuli, oletko vähän väsynyt? Nanna juttelee Jaxille samalla, kun Jere hyssyttelee lasta sylissään. Äidin ja isän yhteispeli toimii, ja pian poika on taas yhtä hymyä.

Jax syntyi viime toukokuussa ja laittoi vanhempiensa elämän uusiksi. Nannalle lapsi on ensimmäinen, Jerelle kolmas. Jerellä on aiemmasta liitostaan 16-vuotias Ronja-tytär sekä Valko-Venäjällä tytär, jonka isyyden hän on tunnustanut.

– Äitiys on ihanaa, mutta vähän pelottavaa. Olimme molemmat ummikkoja Jaxin syntyessä. Vaikka Jerellä on kokemusta vanhemmuudesta, Ronjan syntymästä on jo sen verran aikaa, että neuvot ja ohjeet ovat muuttuneet monta kertaa. Minunkin sisaruksillani on lapsia, mutta olen hoitanut heitä vasta, kun he ovat olleet hieman vanhempia, Nanna kertoo.

Pojan syntymää seuranneet kuukaudet eivät olleet helppoja, sillä Jax kärsi koliikista ja huusi iltaisin tuntikausia. Nanna oli ymmällään ja tunsi lapsensa kurjasta olosta huonoa omaatuntoa.

– Tein kaikkeni: hypin jumppapallon päällä Jax sylissäni, imetin ja yritin antaa läheisyyttä, mutta mikään ei auttanut. Samaan aikaan piti toipua synnytys­show’sta. Muistan haaveilleeni, että voisinpa palata päiväksi takaisin raskausaikaan.

Helpotus Jaxin koliikkiin löytyi Nannan ruokavaliomuutoksesta. Nanna täys­imetti ja karsi syömisistään viljat ja maitotuotteet. Se auttoi.

”On väsyttävää olla valmiustilassa joka sekunti, myös öisin.”

– Äitiyden alku tuli silti minulle yllätyksenä, niin kuin se tulee kaikille. On väsyttävää olla valmiustilassa joka sekunti, myös öisin. Mutta minkäs teet, etukäteenkään ei voi levätä, Nanna pohtii.

– Usein sanotaan, että vauva-ajasta pitää nauttia, se kun menee ohi niin nopeasti. Minä aloin kuitenkin nauttia vasta, kun Jax täytti neljä kuukautta. Silloin olin oppinut tuntemaan hänet, ja hänkin alkoi kommunikoida enemmän.

Neljän hengen perhe

2016 on ollut Karalahdille muutosten vuosi paitsi lapsen syntymän, myös uuden kodin ja Jeren uramuutosten takia. Nanna ja Jere asuivat aiemmin Ruotsissa Jeren jääkiekkouran vuoksi, mutta muuttivat keväällä Suomeen. Nyt heillä on kaksikerroksinen koti uudessa kerrostalossa Helsingin Kalasatamassa. Asunnon yläkertaan on rakennettu kuntosali.

– Oli ihanaa ja helpottavaa muuttaa tänne takaisin, Nanna kertoo.

– Helsingissä ovat kaikki läheiseni, ystäväni ja työni. Ruotsissa tunsin oloni välillä yksinäiseksi ja masentuneeksi. Mielialaani tosin vaikuttivat myös heittelevät raskaushormonit.

Nykyisessä kodissa on huone myös Ronjalle, joka on keväästä asti asunut vuoroviikoin isänsä ja äitinsä luona. Uusperhearki sujuu luontevasti.

– Meistä neljästä on muodostunut yhtenäinen paketti, meidän perhe. Olisi hullua, jos emme näkisi Ronjaa jatkuvasti. Olen onnekas, että minulla on hänet.

Nanna kuvailee olevansa Ronjalle enemmän kaveri kuin äitipuoli. Jere ei tyttöjen jutuista paljon ymmärrä, mutta pyrkii osallistumaan tyttärensä elämään viemällä hänet vaikkapa poptähti Justin Bieberin keikalle.

Pikkuveljestään Ronja on alusta asti ollut innoissaan.

– Erityisesti hän taitaa odottaa aikaa, kun Jax on vähän isompi ja he voivat viettää aikaa kaksistaan. On ihanaa, että Jaxilla on ympärillään paljon rakastavia ihmisiä, jotka jo nyt huolehtivat hänestä.

Jeren lapsiin liittyviä elatusmaksuja on käsitelty viime aikoina oikeudessa. Välit Valko-Venäjän suuntaan ovat tulehtuneet. Perhearkea huoltajuuskiistat eivät Nannan mukaan kuitenkaan sekoita.

– En tiedä, pääsemmekö ikinä tilanteeseen, jossa kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä. Tärkeintä Jerelle ovat kuitenkin Ronja, Jax ja minä. Kaikki on kunnossa meidän neljän välillä.

”Vaikka minä olen se, joka vaihtaa vaipat, Jere on silti Jaxille ihan yhtä tärkeä ja hoivaava.”

Isyystaidoistaan Jere saa Nannalta kehuja.

– On ihanaa nähdä Jeren rakkaus lastaan kohtaan. Vaikka minä olen se, joka vaihtaa vaipat, Jere on silti Jaxille ihan yhtä tärkeä ja hoivaava.

– Nanna on erittäin rakastava ja huolehtiva. Jaxilla ei voisi olla parempaa äitiä, Jere jatkaa.

Äitiys tuntuu Nannasta nykyään luonnolliselta, eikä hän osaa enää kuvitella elämää ilman sitä.

– Olen mielestäni aika rento äiti. Otan Jaxin mukaan kaikkialle, enkä jumitu kotiin. Jos pitää hakea peili Ikeasta, haemme sen yhdessä. En pelästy, vaikka Jax saisi itkukohtauksen väkijoukon keskellä.

Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein.
Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein.

Äidin puheet pääsevät heti testiin, sillä Jax esittää äänekkään vastalauseensa juuri silloin, kun Nanna poseeraa kuvissa ja Jeren pitäisi lähteä treeneihin. Vanhemmat yrittävät saada häntä nukahtamaan, turhaan. Lopulta Nanna luovuttaa ja antaa pojan ihmetellä maailmaa, vaikka päiväuniaika meni jo kauan sitten.

Nimi Nannan veljeltä

Nimi Jax valittiin Jeren ehdotuksesta. Se on Sons of Anarchy -tv-sarjan hahmon nimi, jolla Jereä on kutsuttu vuosikaudet, koska rellestävä mutta pohjimmiltaan hyväsydäminen hahmo muistuttaa häntä.

– Alkuun ajattelin nimestä, että ei todellakaan. Jere käytti sitä niin itsepäisesti, että minäkin totuin, Nanna nauraa.

Jaxin toinen nimi Sebastian on Nannan valinta ja hänen edesmenneen veljensä nimi. Veli kuoli mönkijäonnettomuudessa 16-vuotiaana, kun äiti odotti Nannaa.

– Onhan se hullua, että minulla on veli, jota en ole koskaan tavannut. Äidilleni se on ollut järkyttävä menetys. Ihailen häntä, sillä hän on kaikesta huolimatta pysynyt positiivisena.

Nanna ehti miettiä pitkään, että haluaisi muistaa nimivalinnalla veljeään. Tunne vain vahvistui, kun hän kuuli odottavansa poikaa. Nannan äidistä nimi tuntui ensin liiankin läheiseltä.

– Minulle nimen antaminen oli kunnianosoitus ja merkki siitä, että Seba on mielissämme. Kyllä äitikin sen ymmärsi.

Nannalla on veljensä lisäksi kolme isosisarusta: 13 vuotta vanhempi isosisko sekä vuotta vanhempi isosisko ja kaksi vuotta vanhempi veli. Vanhemmilla sisaruksilla ja nuoremmalla katraalla on eri isät. Sebastianin haudalle perhe vie kynttilän jouluisin sekä syntymäpäivinä.

– Sebastian oli kuulemma tosi villi mutta superkiltti, ehkä vähän Jeren tyylinen. Hän ei ollut hyvä koulussa, mutta välitti hirveästi läheisistään. Perheessämme on aina puhuttu hänestä lämpimästi.

”Kun eteeni tulee vastoinkäyminen, en tee siitä suurempaa kuin se on.”

Nanna uskoo veljensä kuoleman vaikuttaneen elämänkatsomukseensa. Hän on joutunut tottumaan ajatukseen, että pahin mahdollinen voi tapahtua.

– Kun eteeni tulee vastoinkäyminen, en tee siitä suurempaa kuin se on. Ymmärrän, millä on oikeasti merkitystä: että Jax hymyilee, olemme kaikki terveitä ja ympärillämme on läheisiä.

Nannalla itsellään on ollut aina läheiset välit vanhempaan siskoonsa. Jaxilla puolestaan on isosiskonaan reilusti vanhempi Ronja.

– Isosiskoni oli minulle vähän kuin idoli. On hauska ajatus, että samanlainen suhde voi kehittyä myös Jaxin ja Ronjan välille.

Jeren rankka menneisyys

Nanna kertoo oppineensa paljon myös Jeren aiemmista vaikeuksista. Jere on tuomittu huumausainerikoksesta, ja vuonna 2008 hän vaipui koomaan kahdeksaksi päiväksi liiasta alkoholinkäytöstä seuranneen haimatulehduksen takia. Enää hän ei juo tippaakaan.

– Jerellä on raju menneisyys, jonka monet näkevät negatiivisena. Itse ajattelen, että nuo kokemukset ovat opettaneet hänelle paljon hienoja arvoja. Jere on käynyt monta kertaa pohjalla, mutta aina kammennut itsensä ylös. Hänen rankka taustansa on opettanut ja inspiroinut minua.

Nannalla itsellään on todettu reumageeni, mutta se ei estä häntä urheilemasta. Nanna pyrkii pitämään sairauden kurissa syömällä terveellisesti.

– Jereltä olen oppinut esimerkiksi sen, että asiat ovat harvoin niin huonosti kuin vaikealla hetkellä tuntuu. Olemme kaikki epätäydellisiä.

Kyllä pariskunta ottaa yhteenkin. Viimeksi näin tapahtui tänä aamuna, kun Nanna tokaisi Jerelle, että haluaisi päästä ottamaan tämän kanssa matsin thainyrkkeilyssä, jota Jere treenaa nyt tosissaan.

”Olemme molemmat tulisia ja itsepäisiä.”

– Olemme molemmat tulisia ja itsepäisiä. Kumpikaan ei anna periksi. Mutta osaamme myös ottaa riidat huumorilla, nauraa itsellemme ja katsoa tarvittaessa peiliin.

Jerelle päätös jääkiekkouran lopettamisesta ei ole ollut helppo. Jos tarpeeksi kiinnostava tarjous Suomesta tai ulkomailta tulisi, hän olisi valmis sitä harkitsemaan. Siinä tapauksessa Nanna ja Jax seuraisivat perässä.

Yhteistä aikaa on myös työrintamalla. Joulukuussa Nanna ja Jere ovat lanseeraamassa yhteistä nettivalmennuskonseptia, jonka tarkoitus on innostaa sohvaperunoita löytämään pysyvä liikunnanilo. Nanna valmentaa naisia, Jere miehiä.

– Olen haaveillut jo kauan siitä, että saisin valmentaa ja kannustaa kerralla isoa joukkoa. Nyt oma konsepti on toteutumassa, ja se on mahtavaa.

Hyvä olo etusijalle

Vauva-arjessakin Nanna haluaa pitää kiinni omasta ajastaan. Hän on huomannut, että äidit tinkivät tästä helpommin kuin isät.

– Äidit kysyvät voivatko mennä salille. Isät taas jättävät kyselyt väliin ja vain ilmoittavat, että lähden nyt.  Voisimme ottaa heistä mallia, sillä omasta itsestä huolehtiminen ei tarkoita, ettenkö silti laittaisi lastani etusijalle.

Nanna lähti synnytyksen jälkeen liikkeelle saman tien. Aluksi hän käveli vain lyhyitä vaunulenkkejä, mutta kasvatti tahtia pikku hiljaa. Parhaillaan hän kehittää 30 minuutin tehotreeniä, joka onnistuu vaikka kotona.

– Ennen lasta mietin, että voi harmi, treenasin tällä viikolla vain neljä kertaa. Nyt suhtaudun asiaan eri tavalla. Ajattelen, että ihan jees, että onnistuin kuntoilemaan edes kerran.

Tulevaisuudelta Jaxin kanssa Nanna odottaa hauskanpitoa, kuten pulkkamäkeä. Lisää sisaruksiakin Jax saattaa saada.

– Suunnitelmissa ei ole juuri nyt lisää lapsia, mutten ole myöskään päättänyt, etteikö niitä tulisi. Ajatuksena iso perhe olisi ihana.

Vielä pulkkamäki saa odottaa. Ulkona pikkupakkasessa Jax viimein simahtaa vaunuihinsa. Ottelu oli tiukka, mutta äiti voitti tämän erän.

Parasta äitiydessä on Nanna Karalahden mukaan rakkaus. ”Kun Jax katsoo minua silmiin, katson itsekin ympärilleni onnellisempana.”

Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein. ”Se ei haittaa, sillä uneni on laadukasta, koska liikun ja syön hyvin”, Nanna sanoo.

Nanna Karalahti

  • Ryhmäliikunnan­ohjaaja ja fitness­malli syntyi 8.12.1987 Keravalla.
  • Avioitui Jere Karalahden kanssa elokuussa 2015. Jax-poika syntyi toukokuussa 2016.
  • Esiintynyt tv-ohjelmassa Fitnesspäiväkirjat. Pitää blogia Kauneus ja Terveys -lehden sivuilla.
  • Nannan ja Jeren yhteinen nettivalmennuskurssi lanseerataan joulukuussa.

Valotaiteilija Ekku Peltomäki eli 13 vuotta sinkkuna ennen kuin tapasi Sophien. – Olen ollut aika epätoivoinen, ja kärsin aivan oikeasti yksinäisyydestä viimeiset neljä tai viisi vuotta.

Valotaiteilija Ekku Peltomäki, 71, menee elo-syyskuun vaihteessa naimisiin indonesialaisen, Jakartasta kotoisin olevan naisystävänsä Sophie Sahetapyn, 43, kanssa. Kesän Suomessa viettänyt Ekku matkaa Balille 17. elokuuta ja häät pidetään siitä muutaman viikon sisällä.

– Olemme päättäneet, että menemme naimisiin as soon as possible, kun olen takaisin Balilla. Pidämme sukulaisten kesken yksinkertaiset häät ilman prameiluja. En tiedä vielä paikallisista käytännöistä. Sen tiedän, että suku ja perhe ovat siellä äärimmäisen tärkeitä, ja he osallistuvat häihimme, Ekku kertoo.

”Yksinäisyys ei ole hyväksi ikääntyvälle ihmiselle.”

Ekku ja Sophie tapasivat Balilla Ubudin taiteilijakylässä 10. tammikuuta 2016, eli vuotta aiemmin kun he alkoivat seurustella. Ekku Peltomäki oli naimisissa Aira Samulinin kanssa vuosina 1973–2004. Airan jälkeen Ekku oli noin 13 vuotta sinkkuna.

– Olin vannoutunut sinkku, enkä koskenut keneenkään Airan jälkeen. Ei ollut minuuttiakaan mitään eroottista. Feidasin kaikki ajatukset seurustelusta pois, koska ajattelin että toista suhdetta ei voi Airan jälkeen enää tulla. Aluksi yksinäisyys oli ok, mutta viime vuosina yksinäiyys alkoi painamaan. Yksinäisyys ei ole hyväksi ikääntyvälle ihmiselle, Ekku kertoo.

Ekku myös pelkäsi, että häntä käytetään parisuhteessa hyväksi tavalla tai toisella.

– Olen ollut aika epätoivoinen, ja kärsin aivan oikeasti yksinäisyydestä viimeiset neljä tai viisi vuotta ennen Sophieta. Pehmensin yksinäisyyttä alkoholin käytöllä. En jaksanut uskoa aitoon rakkauteen. Suomessa olin monelle naiselle cool, koska olin Airan ex. En halunnut, että kukaan käyttää minua ponnahduslautana.

Sitten tuli Sophie.

– Muistan tapaamisemme kuin eilisen päivän. Ihastuin hänen iloisuuteen ja hymyyn. Sophiehan ei ole mikään kaunotar sillä tavalla, mutta hän on sielukas ja sisäisesti kaunis. Ihminen on kokonaisuus, ei vain pelkkä ulkokuori. Hän on älykäs ja viisas.

”En välttämättä haluaisi naimisiin, mutta babtistiseurakunta ei katso hyvällä yhdessä asuvaa paria, joka ei ole naimisissa.”

Naimisiinmeno ei jännitä Ekkua. Hänellä on elämänkokemusta aivan toisella tavalla kuin nuorena hänen mennessä naimisiin Aira Samulinin kanssa.

– En välttämättä haluaisi naimisiin, mutta kuulumme babtistiseurakuntaan, missä ei katsota hyvällä sitä, että yhdessä asuva pariskunta ei ole naimisissa. Kaikki sujuu paljon helpommin, kun on aviossa. Sophie haluaa sen takia naimisiin, mutta minulle avioliittoa tärkeämpää on saada kumppani. Siitä on ollut jopa riitoja, että en halunnut avioliittoon. Huomasin, että Sophie kärsi tilanteesta.

 

Ekku Peltomäki ja Sophie Sahetapy asuvat Balilla. Kuva: Ekku Peltomäen kotialbumi
Ekku Peltomäki ja Sophie Sahetapy asuvat Balilla. Kuva: Ekku Peltomäen kotialbumi

”OLIMME KUIN KAKSI LAIVAA VÄÄRILLÄ REITEILLÄ”

– Olemme kaksi eksynyttä ihmistä. Kuten Aira oli ensimmäisessä avioliitossa hakattu, myös Sophie oli ensimmäisessä parisuhteessa hakattu. Sophiella on trauma siitä, että hän sai pelätä henkensä edestä. Tavatessamme hänellä oli mieliala, ettei hän halua enää suhteeseen. Olimme kuin kaksi laivaa väärillä reiteillä. Se yhdistää meitä, Ekku sanoo.

Pariskunnalla on 27 vuotta ikäeroa. 

– Ikä on vain numero. Airan kanssa minä olin se nuorempi, eikä se haitannut Airaakaan. Onhan se minulle aika huimaa, että ensimmäinen vaimoni Aira oli lähes 20 vuotta minua vanhempi, ja nyt minä olen 27 vuotta vanhempi. Vaimojeni välissä on 50 vuotta ikäeroa.

”Vaimojeni välissä on 50 vuotta ikäeroa.”

Ekku tuntee itsensä ikinuoreksi. 

– En tunne itseäni seitsemänkymppiseksi, sillä pää pelaa ja pidän itseni fyysisesti hyvässä kunnossa. Teen nopeasti vaikeampiakin sudokuja, lenkkeilen ja cooper menee edelleen yli 3000 metrillä. Painan 73 kiloa ja olen 188 senttiä pitkä, joten rippipuvut ja 70-luvun vaatteet mahtuvat edelleen päälleni, Ekku naurahtaa.

Myös tuleva vaimo Sophie on innostunut Ekun kautta lenkkeilystä. Ekku kertoo juoksevansa yli 4000 kilometriä vuodessa.

– Minulla ei ole koskaan ollut nivel- tai selkäongelmia, koska olen ennakoinut ne liikkumalla. Pidän huolta, että syvät vatsalihakset ja etureisilihakset ovat kunnossa. Karkkia ja roskaruokaa syön ehkä kerran vuodessa. Sianlihaakaan en ole syönyt vuosiin. Kiinnitän myös paljon huomiota siihen, mitä suolaa ja sokeria käytän. Ruususuolassa on paljon mineraaleja ja intiaanisokeria, joka on ruokosokereista paras.

TALOUSVAIKEUDET SELÄTETTY

Ekku Peltomäki kertoo avoimesti Valoissa ja varjoissa -muistelmakirjassaan kärsineensä talousvaikeuksista ja alkoholiongelmista. Nyt Ekku kertoo ongelmien olevan taakse jäänyttä elämää.

– Alkoholiongelman kanssa pitää mennä päivä kerrallaan. Alkoholi ei sovi minulle, ja se rassaa parisuhdetta. Maistoin alkoholia viimeksi Balilla puoli vuotta sitten, ja se riitti. Sain Sophielta ja seurakunnalta palautetta, että alkoholi ei sovi suhteeseen, jossa ollaan tosissaan. Se oli herätys. 

”Aira ei ole tulossa häihini, mutta olemme edelleen melkein päivittäin yhteydessä.”

Ekku ja Sophie asuvat Balilla Ubudin taiteilijakylässä. Tämän kesän Ekku on viettänyt Suomessa Hyrsylänmutkassa, mutta nyt hänen on tarkoitus muuttaa lopullisesti Balille.

– En ole sinetöinyt sitä, ettenkö ikinä palaisi Suomeen, mutta toistaiseksi muutto on lopullinen. Viihdyn Balin ilmastossa, eikä ihoni pala Balin auringossa. Keksilämpötila on 28–30 asteen tienoilla, mutta vettä tulee paljon erityisesti sadekautena. Sophie on vähän lentopelkoinen, mutta tulemme yhdessä Suomeen ensi kesänä. 

Ekku Peltomäki tekee edelleen valaistuksia ravintoloihin ja julkisivuihin. Tulossa on myös uusia projekteja maahantuonnin parissa, mutta siitä hän ei vielä halua kertoa enempää. Sophie työskenteli aiemmin toimittajana. Nykyisin hänellä on oma tukku, joka välittää Pekingin ankkoja ravintoloihin. 

– Tulevaisuudessa haluamme rakentaa parisuhdetta mahdollisimman tasapainoisesti. Hänellä on oma tahtonsa, ja haluaisin, että hän olisi vähän skandinaavisempi, Ekku naurahtaa.

Aira Samulinilla ja Ekku Peltomäellä on hyvät välit.

– Aira ei ole tulossa häihini, mutta olemme edelleen melkein päivittäin yhteydessä.

Match, match, match! Tinder-vitsistä alkanut yhteydenpito voi kantaa useita vuosia, kuten yhdysvaltalaisten opiskelijoiden uskomaton tarina osoittaa.  

Opiskelijat Michelle Arendas, 21 ja Josh Avsec, 22, tapasivat deittipalvelu Tinderissä melkein kolme vuotta sitten, syyskuussa 2014. Sen jälkeen heidän viestittelynsä on jatkunut, mutta he eivät ole nähneet toisiansa kertaakaan aiemmin tuona aikana, paitsi nyt:

Yhdysvaltalaismediat kertovat, että Michelle ja Josh ovat vihdoin tavanneet. Tiistaina he kohtasivat toisensa Good Morning America -aamuohjelmassa.

”En voi uskoa, että näen hänet nyt.”

– Unelmani toteutuu. En voi uskoa, että näen hänet nyt, Josh sanoi halatessaan Michelleä ensimmäistä kertaa ja vieläpä televisiolähetyksessä.

Kolme vuotta kestänyt Tinder-viestittely tuli julkisuuteen, kun Josh jakoi aiemmin heinäkuussa osan heidän keskustelustaan Twitterissä. Viestien välissä on kuukausien taukoja:

– Hahahaha, jonain päivänä tapaan tämän tytön ja siitä tulee eeppistä. Katso vaikka Tinder-viestiemme päivämääriä, Josh tviittasi.

Deittipalvelu Tinder innostui tämän jälkeen kaksikon tarinasta ja tarjosi treffimatkaa; pitihän Michellen ja Joshin vihdoin päästä näkemään toisensa.

Good Morning America -show’n jälkeen pari suuntasi Havaijin Mauiin ensitreffeilleen.

Kirjailija iloitsee seesteisestä elämänvaiheestaan.

Laura Paloheimo erosi miehestään toissa vuonna neljäntoista vuoden yhdessäolon jälkeen.

– Asuimme vuoden verran eri osoitteissa ja pohdiskelimme suhdettamme. Se oli hirveän surullista aikaa, ja tunteeni heittelivät vihasta hämmennykseen, Laura muisteli tiistaina saapuessaan Kultajousen Kuninkuusravien ennakkoiltaan.

Pari palasi kuitenkin vuodenvaihteessa yhteen. Koko eron ajan Laura ja hänen miehensä olivat hyvissä väleissä. Yhteinen poika piti huolen siitä, että perhe näki säännöllisesti. Pariterapiaan ei ollut tarvetta.

– Työstimme tahoillamme asioita, emmekä tarvinneet ulkopuolista apua. Nyt tuntuu todella hyvältä ja olemme onnellisempia kuin koskaan, Laura iloitsi.

Hän suosittelee kaikille oman elämänkaaren tutkiskelua, jos käy läpi suurta elämänmuutosta, kuten hän eron aikoihin.

– Eroa edeltäneet vuodet olivat olleet raskaita. Siihen aikaan kun esikoiskirjani ilmestyi, poikani oli juuri toipunut infektioastman aiheuttamasta pitkästä sairaalakierteestä ja mieheni makasi sairaalassa sydänleikkauksen vuoksi. Julkisuus ja haastattelut tulivat yhtäkkiä osaksi elämääni, mutten osannut nauttia huomiosta, sillä kannoin samalla huolta perheestäni. Monta vuotta pidinkin yksin perhettämme pystyssä ja kirjoitin samaan aikaan kirjojani. Viimein aloin olla niin uupunut ja rasittunut, etten enää tiennyt, kuinka kauan jaksan. Minun oli pakko kyseenalaistaa, mitä elämältäni haluan, ja ottaa etäisyyttä mieheeni, hän kertasi eron syitä.

”Minun oli pakko kyseenalaistaa, mitä elämältäni haluan, ja ottaa etäisyyttä mieheeni.”

Laura oppi prosessista paljon, muun muassa sen, että pitkissä liitoissa olevat ihmiset kasvavat ja eteen tulee erilaisia vaikeitakin vaiheita.

– Ei kannata rynnätä suin päin uuteen alkuun, vaan ottaa tarvittaessa happea. Kyllä ne asiat tasaantuvat. Itse uskoin koko ajan, että asiamme selviävät ja niin kävi. Nyt minulla on mielenrauha.

Jyrki-ohjelman juontajat ovat jo lähes viisikymppisiä. Mitä Heta Hyttiselle, Molli-Ollille, Minna O:lle ja muille jyrkiläisille kuuluu nyt?

Ysärinuorille tehdyn Jyrki-ohjelman juontajat palaavat vielä kerran yhteen. Helsingin Suvilahdessa 25.–26.8.2017 järjestettäville We love the 90´s -festivaaleille rakentuu Jyrki-lounge, minne yritetään värvätä vierailemaan mahdollisimman monta Jyrkistä tuttua kasvoa. Loungessa myös esitetään Jyrkin vanhoja jaksoja, ja sitä isännöivät ohjelmaa juontanut Mikko "Peltsi" Peltola ja Jusu Lounela.

Mitä Jyrkin juontajille kuuluu nykyään?

Jyrkin juontajat Tea Khalifa, Heta Hyttinen ja Tiina Kylmälä kuvattuna marraskuussa 2000. Kuva: Kari Kuukka
Jyrkin juontajat Tea Khalifa, Heta Hyttinen ja Tiina Kylmälä kuvattuna marraskuussa 2000. Kuva: Kari Kuukka

Heta Hyttinen juonsi Jyrkiä vuosina 1999–2003. Junantuomalla tamperelaisella musiikkitoimittajalla ei ollut aluksi hajua, missä on helsinkiläisen rockelämän pyhättö Tavastia-klubi.

– Helsinki oli mulle ihan mystinen mesta. Joskus ehdotin kuvaaja-Torniolle, että ajaisimme taksilla Lasipalatsista Tavastialle. En tiennyt, että klubi oli naapurikorttelissa. Tornion ilme oli ikimuistettava. Sittemmin Stadista on tullut mulle koti, Heta muistelee.

Nykyisin Heta vetää omaa Ginger Vine Management & PR -toimistoa, joka edustaa esimerkiksi Maija Vilkkumaata, The Soundsia ja Shiraz Lanea. Hän tekee edelleen myös juontotöitä: tänä kesänä Tuska-festareilla ja ensi viikonloppuna QStockisssa. Kirjassaan Rocktähdet – Elämää kulissien takana Heta kertoi, millaista suomalaisten rokkitähtien elämä oikeasti on.

– Mä niin ymmärrän miksi näitä kutsutaan ruuhkavuosiksi. Yrittäjän ja kolmivuotiaan pojan äitinä ei juuri tarvitse pohtia vapaa-ajanongelmia, Heta kertoo.

Heta siirtyi Jyrkistä Iltalehden musiikkitomittajaksi, ja edelleen Lööpin takana -ohjelmaan, Viihdeuutisiin, sekä Musiikki-tv:hen. Hän työskenteli vuosia Rytmi-lehden päätoimittajana, kunnes lehti lopetettiin sen 80-vuotisjuhlavuotena.

– Olen siitä edelleen vähän mörtsinä ja olen luvannut Rytmille, että eläkkeelläni lehti startataan uudelleen. Veri veti musa-alan tekijäpuolelle, ja tuli fiilis, että 30 vuotta media-alalla oli varmaan ihan jees siivu. Sen jälkeen oli terveellistä ryhtyä oppimaan jotain uutta.

"Käytännössä porukka melkein asui studiolla"

Hetan mielestä parasta Jyrkin tekemisessä oli yhteisöllisyys, joka mahdollisti sen, että sama porukka teki viikoittain suoraa Jyrkiä sekä sen lukuisia oheisohjelmia.

– Käytännössä porukka melkein asui studiolla, ja tekemisen into oli ihan valtava. TVTV!-kanavan aikaan meitä oli tasan kaksi juontajaa, meikä ja Olli Oikarinen, ja työtahti sai aikaan taiteellisia oivalluksia. Muistelen vieläkin rakkaudella ”Sukkamäsää” eli Ollin kehittelemää juontavaa sukkaa.

 

Jyrkin ensimmäinen lähetys Helsingin Kalevankadun studiolta käynnistyi 7.1.1997. Ohjelma lopetettiin vuonna 2001. Kuva: Heikki Kotilainen
Jyrkin ensimmäinen lähetys Helsingin Kalevankadun studiolta käynnistyi 7.1.1997. Ohjelma lopetettiin vuonna 2001. Kuva: Heikki Kotilainen

Heta uskoo, että Jyrki jätti ikuisen positiivisen jäljen koko tekijätiimiin.

– Kukaan ei koskaan laskeskellut, miten paljon aikaa meni tai että pitäisi saada pekkaspäivä – kunhan jälki oli hyvää. Tällaista työasennetta soisi näkevän nykyäänkin.

Heta kertoo jyrkiläisten pitävän edelleen yhteyksiä.

– Vietän eniten aikaa silloisen apulaistuottajamme Pauliina Koutalan sekä Tepan eli Tea Khalifan kanssa. Käyn edelleen silloisella maskeeraaja-kampaaja Mira Aallolla retusoimassa itseni kuntoon.

Joonas Hytönen Jyrkin toimittajana vuonna 1997. Joonas on edennyt urallaan Fremantle Media Finlandin toimitusjohtajaksi. Kuva: Timo Hämäläinen
Joonas Hytönen Jyrkin toimittajana vuonna 1997. Joonas on edennyt urallaan Fremantle Media Finlandin toimitusjohtajaksi. Kuva: Timo Hämäläinen

Joonas Hytönen, 42, on nykyään Fremantle Media Finlandin toimitusjohtaja. Joonas on työskennellyt myös radio- ja tv-juontajana sekä käsikirjoittajana. Hänellä oli oma talk show vuosina 1999–2003, minkä jälkeen hän esiintyi ohjelmissa Pelastakaa sotamies Hytönen ja Ruben & Joonas.

Joonaksella oli aikoinaan yhteinen tuotantoyhtiö Antti "Pizza" Pekkarisen kanssa. Siellä työskenteli myös Minna Ottavainen. Yhtiö tuotti muiden muassa Joonas Hytönen Show'ta ja Ihana Aamu -makasiiniohjelmaa.

Katja Ståhl ja Minna Ottavainen ovat työskennelleet media-alalla myös Jyrki-ohjelman jälkeen. Kuva: Kari Kuukka
Katja Ståhl ja Minna Ottavainen ovat työskennelleet media-alalla myös Jyrki-ohjelman jälkeen. Kuva: Kari Kuukka

 

Katja Ståhl, 48, on ehtinyt Jyrkin jälkeen vaikka mihin. Hän on työskennellyt Suosikki-lehden päätoimittajana, Apulanta Oy:n johtajana, Nelosen uutisankkurina, Talent Suomi -ohjelman tuomarina ja radiojuontajana. Tällä hetkellä Katja bloggaa ja vastaa Helsinki Horse Show'n promootiosta. Seuraavaksi hänet nähdään Selviytyjät-ohjelmassa.

Minna Ottavainen, 46, kuului Jyrkin juontotiimiin alusta alkaen. Hän juonsi myös Fashion TV -ohjelmaa ja tuotti Karita Tykän juontamaa Kaunis olo -ohjelmaa. 2000-luvun alussa Minna juonsi Radio Novassa.

Micaela Metso (nykyisin Röman), 46, työskenteli Jyrkissä toimituspäällikkönä ja juontajana. Nyt Micaela vaikuttaa Marttaliiton 120-vuotisjuhlavuoden koordinaattorina. Hän ehti työskennellä Östnyland-lehden päätoimittajana ja YLE X3M:n kanavajohtajana. Micaela on kahden lapsen sipoolaisäiti ja Rkp:n sitoutumaton kunnanvaltuutettu. 

Mikaela Metson (nyk. Röman) juontotyyliä 90-luvulta. Kuva: MTV3
Mikaela Metson (nyk. Röman) juontotyyliä 90-luvulta. Kuva: MTV3

Tea Khalifa, 39, viettää taukoa viihdealan töistä. Viime kesänä hän työskenteli myyjänä ex-missi Noora Hautakankaan Relove-liikkeessä Helsingissä. Kokenut tv-konkari juonsi aikoinaan Videotreffejä, Moon tv:n Backstagea ja The Voice of Finlandin backstage-osiota. Hänet nähtiin myös mallina sekä tanssijana Passi ja hammasharja -ohjelmassa. 

 – Mitään radio- tai tv-keikkaa ei ole nyt näköpiirissä, mutta en sitä oikeastaan kaipaakaan. On ollut mukavaa pitää matalaa profiilia. En kaipaa eetteriin, Tea kommentoi Me Naisille viime vuonna.

Olli "Molli-Olli" Oikarinen, 40, oli monen naisen suosikkijuontaja. Molli-Olli löytyi juontajaksi TE-toimiston työharjoittelun kautta. Aluksi Molli-Olli lähinnä siivosi studiolla, kunnes hänen karismansa tajuttiin tuoda ruutuun.

– Faksi oli kova juttu ja sitä tuli Jyrkiin ihan hulluna. Suurin osa postista tuli tietysti tytöiltä. Pojilta tuli sellaisia hyväntuulisia ”sä oot paska”- tai ”sä oot varmaan homo” -viestejä. Siinä ei tarvitse psykologi olla, että ymmärsi, mistä kiikastaa, Molli-Olli muisteli suosiotaan Ilta-Sanomien haastattelussa.

Nykyisin Molli-Olli työskentelee it-alalla.

– En jaksa mitään esiintymistä enää. Haluan olla mahdollisimman incognito ja elää vain rauhallista elämää, hän sanoi.

Molli Ollin hiuslookit jäivät Jyrkin ystävien mieleen. Hiuksissa nähtiin niin kreppejä kuin värikkäitä rastojakin.
Molli Ollin hiuslookit jäivät Jyrkin ystävien mieleen. Hiuksissa nähtiin niin kreppejä kuin värikkäitä rastojakin.

Jyrkiä juonsivat myös muiden muassa Jaana Pelkonen, Mikko SilvennoinenMarika MakaroffRaymond EbanksVera OlssonSami JuolaVeeti KallioVille ToivonenTiina KylmäläJussi Heikelä. Toimituspäällikkönä häärinyt  Antti "Pizza" Pekkarinen, 50, asuu Fuengirolassa. Siellä Antti on Fuengirola-lehden päätoimittaja sekä Giovanni-pizzerian omistaja.

Katja Ståhl ja Antti "Pizza" Pekkarinen Jyrkin kuvauksissa elokussa 1995. Molemmista tuli myöhemmin päätoimittajia. Katja päätoimitti Suosikkia, Antti "Pizza" Pekkarinen Fuengirola-lehteä. Kuva: Pekka Elomaa
Katja Ståhl ja Antti "Pizza" Pekkarinen Jyrkin kuvauksissa elokussa 1995. Molemmista tuli myöhemmin päätoimittajia. Katja päätoimitti Suosikkia, Antti "Pizza" Pekkarinen Fuengirola-lehteä. Kuva: Pekka Elomaa

Lähteet: Ilta-Sanomat, Iltalehti, MTV3, Marttaliitto

Mikä oli paras muistosi Jyrkistä? Kerro muistosi alla olevaan kommenttikenttään!