Espanjan kuningasperhe on vieraantunut tavallisesta kansasta. Kuvat: Getty Images, MVPhotos, Reuters

Talousskandaaleja. Veroparatiisikytköksiä. Pettämistä. Niistä eroon päästäkseen Espanja pesi kasvonsa uudella sukupolvella, mutta odotettu uusi kuningatar olikin monille pettymys.

Kun kertaalleen eronnut tv-toimittaja Letizia Ortiz Rocasolano avioitui Espanjan prinssi Felipen kanssa 2004, moni huokaisi: tässä vihdoin askel siihen suuntaan, että Espanjan eliitti keskiluokkaistuu ja lähestyy tavallista kansaa, josta se oli vieraantunut aikaa sitten.

Kaksitoista vuotta myöhemmin Letiziaa moititaan etäiseksi kuningattareksi, joka on kiinnostunut enemmän hameidensa pituudesta, shoppailusta ja omista menoistaan kuin talouskurimuksen keskellä kamppailevasta Espanjasta. Oma elämä, jota ennen pidettiin tulevan kuningattaren vahvuutena, onkin kääntymässä häntä vastaan ja näyttäytyy arvostelijoiden mukaan jopa itsekkyytenä.

Viis hyväntekeväisyydestä, huomion vie Letizian helman pituus!
Viis hyväntekeväisyydestä, huomion vie Letizian helman pituus!

Mutta se ei ole vain Letizian syy. Tällä hetkellä koko Espanjan kuningashuone nuolee haavojaan hätäpäisen kasvojenkohotuksen jälkeen.

Koko hovi uusiksi

Letizia, 42, ja Felipe, 48, kruunattiin Espanjan hallitsevaksi kuningaspariksi kaksi vuotta sitten vaikeassa tilanteessa: hovi oli menettänyt arvovaltansa ja suosionsa täysin, kun Espanjaa lähes 40 vuotta hallinneen Juan Carlosin, 78, tytär Cristina, 51, ja tämän mies Iñaki Urdangarin, 48, joutuivat talousskandaalin ytimeen.

Tilannetta ei auttanut, että samaan aikaan kun maan talous tarvitsi lisähappea asuntokuplan puhjettua, Juan Carlos karkasi salaiselle norsunmetsästysmatkalle Botswanaan. Reissu ei kestänyt päivänvaloa mitenkään. Juan Carlos oli WWF:n kunniapuheenjohtaja, ammuttu Afrikan norsu uhanalainen ja matka kymmenientuhansien eurojen hintainen.

Siltä reissulta paljastui myös jälleen uusi nainen. Kuninkaan tiedettiin viihtyneen syrjähyppyjen seurassa jopa vuosikymmeniä kuningatar Sofian sijaan. Kohukirjan mukaan muita naisia olisi jopa yli tuhat.

Kansan mitta täyttyi.

Juan Carlos oli aikoinaan ollut suuri sankari diktaattori Francon jälkeen. Nyt hän joutui siirtämään vallan ainoalle pojalleen Felipelle, vaikka aiemmin hän oli ilmoittanut, ettei aio jäädä eläkkeelle.

Samalla koko järjestelmää uusittiin niin, että virallisesta kuningasperheestä pudotettiin pois hallitsevan kuninkaan sisaret. Näin Cristina saatiin varjoon, mutta sinne joutui myös esikoisprinsessa Elena, 52, joka oli edustanut kuninkaallista perhettä paljonkin.

Unelmavävy olikin petollinen

Vallanvaihdosta huolimatta Cristinan ja hänen miehensä soppa ei ole ohi. He ovat joutuneet vastaamaan talousrikossyytteisiin tänäkin vuonna.

Kaikki juontaa viiden vuoden taakse. Silloin Iñakin toimia alettiin tutkia julkisesti.

Iñaki ja Cristina poistumassa oikeudesta.
Iñaki ja Cristina poistumassa oikeudesta.

Lähes 20 vuotta sitten Cristinan kanssa avioituessaan Iñaki oli koko kansan unelmavävy, entinen käsipalloilijatähti. Hän perusti urheilusäätiön, jossa Cristinakin on merkittävässä roolissa. Yhtäkkiä paljastui, että säätiön kautta olikin kadonnut miljoonia euroja julkisia tukia.

Jo vuosia aiemmin ihmetystä oli herättänyt, miten parilla on varaa ostaa miljoonien eurojen talo, vaikka kuninkaalliset elävät Espanjassa melko maltillisilla tuloilla muihin monarkioihin verrattuna.

Kavalluksesta syytetään Iñakia, mutta koska Cristina on säätiössä tärkeässä asemassa, ihmetellään, miten on mahdollista, ettei hän tiennyt miljoonakavalluksista. Vai tiesikö sittenkin?

Tammikuussa Cristinallekin luettiin syytteet verronkierrosta. Pahimmillaan Cristinaa uhkaa jopa kahdeksan vuoden vankeus ja hänen miestään lähes 20 vuoden tuomio. Cristina on ensimmäinen Espanjan kuninkaallinen, jota syytetään rikoksista.

Uusi hovi on yrittänyt pitää kynsin hampain kiinni vähitellen nousseesta kansansuosiosta, ja esimerkiksi kuningas Felipe välttelee näyttäytymästä julkisesti isosiskonsa kanssa.

Felipe vei Cristinalta ja Iñakilta Palma de Mallorcan herttuattaren ja herttuan arvonimen, jotka Juan Carlos oli myöntänyt heille avioliiton myötä. Se on kova irtiotto omasta siskosta.

Oi Panama, Panama

Ihan kuin vuosia velloneessa talousskandaalissa ei olisi riittävästi, uusin pommi tipahti syliin yllättäen Panaman papereiden tultua julki. Kuningas Felipen täti Pilar de Borbon, 79, eli Juan Carlosin isosisko myönsi olleensa veroparatiisiyhtiön johdossa.

Täti vakuutti kuitenkin julkilausumassaan noudattaneensa aina Espanjan verolakeja, eikä hänellä ollut tuloja verottajan ulottumattomissa.

Oli se sitten ”maan tapa”, eliitin etuoikeus tai laillisena verosuunnitteluna tunnettua aggressiivista rahojen ohjaamista piiloon, on toiminta silti moraalisesti arveluttavaa.

Koko hovia on pidetty korruptoituneena. Jos entisen kuninkaan sisko ohjaa varoja veroparatiisiin, miten on kuninkaan ja muun perheen laita?

Perheen omaisuus on nimittäin valtava: New York Timesin laskelmien mukaan lähes kaksi miljardia euroa. Summa on mielenkiintoisen suuri, kun ottaa huomioon, että Juan Carlos perheineen sai Espanjalta vuosittain vain kymmenisen miljoonan euron tuen. Miten raha muuttui miljardeiksi?

Komeaa Felipeä pidetään vielä puhtoisena poikana, mutta vain aika näyttää, pystyykö hän pitämään kätensä erossa koko sotkusta.

Vaikka vallanvaihto nosti hovin suosiota, monarkian jatkuminen ei ole Espanjassa mikään itsestäänselvyys. Mielipidetiedustelujen mukaan yli puolet espanjalaisista on sitä mieltä, että kansan pitäisi saada äänestää valtiomuodosta. Se ei tietenkään tarkoita automaattisesti, että maasta tulisi tasavalta, mutta uuden sukupolven pitää pystyä vakuuttamaan kansansa ja tyynnyttämään sen tyytymättömyys. Muuten monarkialla ei ole mahdollisuutta jatkaa.

Iñaki, Cristina sekä lapset Juan, Pablo ja Miguel veneilivät kuningatar Sofian kanssa vuonna 2005.
Iñaki, Cristina sekä lapset Juan, Pablo ja Miguel veneilivät kuningatar Sofian kanssa vuonna 2005.

Taloushuolien ja skandaalien lisäksi maan haasteena ovat sisäiset eturistiriidat. Katalonia haluaisi edelleen itsenäiseksi valtioksi, eikä uusi kuningaskaan vakuuta itsehallintoaluetta mitenkään – sen asukkaat kun eivät tunne itseään espanjalaisiksi. Ei siis helppo tilanne lainkaan.

Hipsterikuningatar päivätöissä

Uusi hallitsijaperhe elää omassa arjessaan samanlaista elämänvaihetta kuin Hollannin tuore hallitsijapari Willem-Alexander ja Máxima. Parit ovat suurin piirtein samanikäisiä, ja kaksi tytärtä Leonor, 10, ja Sofía, 9, ovat iältään kuin Hollannin prinsessat.

Kahdessa vuodessa Letizia ei kuitenkaan ole pystynyt tekemään samaa kuin Máxima, sulattamaan ihmisten sydämiä.

Kotimaassaan Letiziaa pidetään viileänä, kun ulkomailla ihaillaan hänen tyyliään – tai pohditaan, mikä on sopiva mitta kuningattaren hameelle.

Letizia on mieltynyt minimekkoihin, ja joka kerta kun hän pukeutuu sellaiseen julkisesti, joku muotiasiantuntija joutuu kommentoimaan, ovatko sukkahousut riittävän peittävät ja pitävätkö ne asun asiallisena vai onko kuningatar sittenkin sortunut mauttomuuteen. Kuningatar Letizian edustustehtävistä ja hyväntekeväisyystöistä puhutaan vähemmän.

Toisaalta Letizia nähdään kyllä lomakuvissa rennosti t-paidoissa, joilla hän pitää kansanomaista imagoa yllä. Kun hän vielä moiskauttaa pusun kuninkaan korvaan ja tyttäret pyörivät ympärillä, perhe näyttäytyy idyllisen täydellisenä.

Letiziaa kutsutaan myös hipsterikuningattareksi, sillä hän on uudessa roolissaankin tiukasti halunnut säilyttää oman elämäntyylinsä. Normaali moderni nainen käy kahviloissa, teatteriperformansseissa ja vaikkapa The Killers -yhtyeen keikalla. Arvostelua oman elämän säilyttämisessä herättää se, että Letizia haluaa näpäyttelijöiden mukaan olla kuningatar vain toimistoaikoina. Toisin teki Sofia, joka oli kuningatar vielä nukkumaan mennessäänkin.

Arvostelijat jättävät mainitsematta, että se sama Sofia myös ummisti silmänsä miehensä pettämiseltä ja tyytyi rooliinsa. Onko se nykyaikaista vai sittenkin patriarkaalinen jäänne?

Uudella kuningattarella on myös omat mielipiteensä, eikä hän pelkää esittää niitä. Ikuisesti muistetaan jo kihlauksen ajoilta hetki, kun kaunis kihlattu keskeytti prinssinsä ja halusi lausua lauseen loppuun itse.

Johtuisiko Letizian arvostelu sittenkin siitä, ettei machokulttuuri kestä vielä niin vahvaa naista?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.