"Lapsen kuolema on kuin hautaisi itsensä", Anne Puistomäki sanoo. Kuva: Milka Alanen

Elämä on vetänyt maton Anne Puistomäen alta useammin kuin moni kestäisi. – Yläkerta on ollut minulle aika kelju, mutta minun on pakko uskoa, että siellä on jotakin. Muuten tulen hulluksi.

Ethän sinä sitten jätä minua, olivat Anne Puistomäen, 44, ensimmäiset sanat vastasyntyneelle tyttärelleen, kun hän sai tämän syliinsä neljä vuotta sitten.

Vauva oli Annen ja hänen miehensä Tomi Mäkisen unelmien täyttymys. Ennen kaikkea vauva oli Annelle lupaus uudesta elämästä. Siihen asti elämä oli vetänyt mattoa Annen alta useammin kuin moni kestäisi.

Anne oli tullut äidiksi aikaisemminkin. Yksi lapsista menehtyi keskosena. Kaksi muuta lastaan ja aviomiehensä hän menetti tsunamissa Thaimaan Khao Lakissa kymmenen vuotta sitten. Vähältä piti, ettei Anne kuollut itsekin samassa katastrofissa.

– Lapsen kuolema on pahin painajainen, mikä ihmiselle voi tapahtua. Se tuntuu vähän siltä kuin hautaisi itsensä, Anne sanoo.

Aalto vei kaikki

Tänään tsunami tuntuu Annesta kuin pahalta, kauan sitten nähdyltä elokuvalta. Thaimaan tapahtumat nousevat mieleen voimakkaimmin, kun uutisissa näytetään kuvia tulvista jossain päin maailmaa. Lasten haudoilla käydessään Anne tuntee yhä romahtavansa.

Silloin hän muistaa, miten perheen viikon kestänyt unelmaloma vaihtui sekunneissa painajaiseksi.

Tapaninpäivän aamuna Anne, hänen miehensä Mika ja lapset Iina, 15, ja Santeri, 10, olivat aloittelemassa uutta päivää Khao Lakin rantahotellilla, kun meri kiinnitti kaikkien rannalla olijoiden huomion.

– Meri oli tummunut ja kuin kohonnut keskeltä. Kohina kasvoi ja pyysin Iinaa laittamaan sandaalit jalkaansa. Lähdimme hakemaan Mikaa ja Santeria, jotka olivat uima-altaalla. Se oli viimeinen kerta, kun näin heidät, Anne kertoo.

On oikeastaan ihme, että Anne itsekään selvisi tsunamista hengissä. Kaikki muut samassa hotellissa asuneet menehtyivät katastrofissa.

– Aalto kuljetti meitä suihkukoneen vauhdilla, ei siinä voinut tehdä mitään. Lensin bungalowin ikkunalasista sisään ja loukkasin polveni, kun siihen osui jokin huonekalu.Vesimassa oli kuin hirveä pesukone, mutta minulla oli onnea, että päähäni ei osunut mitään, Anne kertoo.

Aalto viskasi Annen seitsemän kilometrin päähän työmaalle. Hänen koko reisilihaksensa oli haljennut vain muutaman sentin päästä reisivaltimosta, ja liejussa makaavaa naista luultiin aluksi kuolleeksi.

Pelastustoimet sujuivat takkuisesti.

– Muistan, miten kylmä oli, kun makasimme alasti luolassa eikä meille ollut edes huopia tai vettä, koska sotilaat veivät avustustarvikkeet.

Anne lennätettiin koti-Suomeen uudenvuodenyönä.

– Olin vahvasti lääkitty ja sekaisin. Muistini mukaan yritin päästä lentokoneesta väkisin ulos, koska halusin jäädä Thaimaahan etsimään lapsiani.

– Hoitohenkilökunta ei uskonut, että selviäisin hengissä kotiin asti, ja piispa Eero Huovinen kysyi viimeistä toivettani. Pelättiin, että vajoan psykoosiin, sillä kärsin mielettömästä nestehukasta ja hemoglobiinini oli alle 60.

Annen kaikki rakkaimmat löydettiin. Mies tuotiin Suomeen helmikuussa, tytär toukokuussa ja poika vasta syksyllä.

– Olen kiitollinen siitä, että sain heidät kaikki kotiin, Anne sanoo.

Thaimaahan hän ei aio matkustaa enää koskaan.

Pyhää vihaa ylös

Kuukauden sairaalajakson jälkeen Annen oli palattava tyhjään kotiin. Eteisessä vastaan tulivat miehen lätkävehkeet ja työtavarat, pojan ja tyttären vaatteet ja laukut. Olohuoneen takassa oli yhdessä paistettu makkaraa. Kaikki muistutti Annea lapsista ja miehestä, jotka oli riuhtaistu hänen luotaan yllättäen pois.

Surunsa keskellä Anne joutui yllättävien asioiden eteen.

Hän olisi halunnut tyhjentää kodin kipeitä muistoja mieleen tuovista tavaroista, mutta häntä kiellettiin tekemästä sitä:

– Lapset perivät isänsä, ja koska ruumiita ei ollut löydetty eikä kukaan ollut vielä virallisesti kuollut, en saanut koskea omaisuuteen. Olin tulla hulluksi, ja tajusin, että minun on pakko muuttaa pois.

Anne oli pitkään sekä henkisesti että fyysisesti hajalla tapahtuneesta.

– Suru on fyysistä ja henkistä kipua. Tuntuu, kuin kävelisi koko ajan paino niskassa ja lisäksi jalat ja kädet olisivat poikki. Miehenkin menetyksestä selviää helpommin kuin oman lapsen kuolemasta, Anne pohtii.

Onneksi Anne ei missään vaiheessa jäänyt kokonaan yksin. Häntä auttoivat ystävät, jotka toivat ruokaa, ja katsoivat että 50-kiloiseksi laihtunut nainen söi. Anne oli aina kerännyt ympärilleen lapsia, ja nyt moni entinen suojatti sai vuoron auttaa: leikata nurmikkoa, hoitaa askareita, mitä milloinkin.

Pahimpina hetkinä musiikki helpotti. Se auttaa vieläkin. Anne on itkenyt Jesse Kaikurannan Vielä täällä -kappaleen ja Ilpo Kaikkosen Terveiset sinne taivaaseen -laulujen soidessa täysillä kaiuttimista.

– Silloin tunnen, että lapseni ovat täällä luonani henkinä. Yläkerta on ollut minulle aika kelju, mutta minun on pakko uskoa, että siellä on jotakin. Muuten tulen hulluksi. En enää pelkää kuolemaa, vaan ajattelen, että silloin minulla on hirveät bileet tiedossa, koska toisella puolella on suuri porukka odottamassa, Anne sanoo.

Aika nopeasti onnettomuuden jälkeen Anne myös alkoi kirjoittaa kirjaa tsunamista.

– Kirjoittaminen on aina ollut minulle terapiaa. Kävin pyhää vihaa tuonne ylös, olen kokenut elämän vääränä, mutta ehkä kaikesta on jäänyt sellainen asenne, että jumaliste, minä en periksi anna.

Uusi rakkaus

Eniten Annea on auttanut hänen nykyinen puolisonsa Tomi, jonka Anne tapasi netissä tsunamia seuraavana keväänä. Tomin kanssa oli heti helppo olla, ja hänen huumorinsa sopi yhteen Annen elämänasenteen kanssa.

– Tomi pelasti minut. Hän tuli elämääni niin oikeaan aikaan. Uskon, ettei ole vahinkoja, vaan tapaamisemme oli tarkoitettu, Anne kertoo ja katsoo miestään.

Tomi pelasti Annen hengen myös kirjaimellisesti. Anne sai epileptisen kohtauksen yöllä pian pariskunnan tapaamisen jälkeen ja hänet jouduttiin viemään ambulanssilla sairaalaan.

Tutkimuksissa Annen aivoista löytyi pahanlaatuinen kasvain. Ensimmäinen lääkäri tokaisi Annen kuolevan sairauteen, mutta toinen, Annen ja Tomin kiittelemä aivokirurgi Juha Hernesniemi antoi toivoa.

– Diagnoosin kanssa samoihin aikoihin pidettiin poikani hautajaiset. Kun perhepappi siunasi häntä, mietin olenko arkussa itse seuraavaksi. Tein testamentin ja kerroin Tomille, että haluan minut haudattavan lasteni viereen. Se oli kauheaa, Anne muistelee.

Tomi oli se, joka ensijärkytyksen jälkeen alkoi kyseenalaistaa synkimpiä visioita, googletti ja etsi tietoa Annen sairaudesta.

– Tajusin, ettemme oikeasti tiedä vielä mitään, ja että on myös tarinoita, joissa on selvitty, Tomi kertoo.

Annen kasvain on leikattu nyt kaksi kertaa. Alkuperäistä ei voida poistaa, koska leikkaus todennäköisesti veisi Annen puhe- ja kävelykyvyn. Vuonna 2005 tehdyn ensimmäisen leikkauksen jälkeen hänelle annettiin kuusi vuotta elinaikaa.

– Olen päättänyt voittaa sen tyypin. Ajattelen, että se on kuin epämiellyttävä aviomies, jota ei voi jättää ja joka roikkuu kuin limanuljaska kiinni. Lopun elämääni käyn neljän kuukauden välein kuvauksissa, Anne kertoo.

Välillä Annesta itsestäänkin on tuntunut, että kuolema on istunut hänen olkapäällään kuin narri. Hän kasvoi alkoholistiperheessä, ja hänen molemmat vanhempansa kuolivat tekemällä itsemurhan. Anne sanoo, että hän on saanut monta kertaa uuden elämän.

– En enää pysy laskuissa mukana, että kuinka monta elämää olen saanut. Miten voit olla noin pirteä, vaikka tulee turpaan, minulta on kysytty. Ehkä minussa on painovirhe, kun olen tällainen. Ajattelen, että tänne synnytään uudestaan niin kauan kuin kaikki synnit ja karmat on sovitettu. Minun on täytynyt edellisessä elämässäni olla Hitler tai joku vielä pahempi, kun saan nyt piiskaa kunnolla, Anne pohtii tumman humoristiseen tyyliinsä.

Tänään Anne on onnellinen siitä, että hänen sairautensa on pysynyt ennallaan. Arki on hyvää, kun ympärillä on oma perhe ja paljon rakkautta. Annelle on tärkeää myös auttaa läheisiä vapaaehtoistyössä.

– Olen myös päässyt irti liiallisesta kiltteydestä. Uskallan vaatia itselleni enkä ole niin hyväksikäytettävissä kuin aiemmin.

Prinsessa syntyy

Kaikkein suurin onni Annelle on oma tytär.

Sairastuessakin Annen sisällä eli kuolemanpelkoa voimakkaampana tunteena toive siitä, että hän saisi vielä kerran elämässään olla äiti. Vaikka Tomilla oli kaksi lasta, Anne kaipasi omaa vauvaa.

– Tulen melkein hulluksi, jollen saa olla äiti. Ajattelen, etten ole edes ihminen, jos minulla ei ole lasta, Anne sanoo.

Neljä vuotta sitten syntynyt tytär sai nimekseen Taika-Tuuli, koska lasta ehdittiin yrittää melkein vuosi ennen kuin hän ilmoitti tulostaan. Tytär on vanhempiensa silmäterä. Anne myöntää lellivänsä lasta minkä kerkiää. Paritalon pihaan on pystytetty leikkimökki ja tytär on myös saanut nukkekodin – sellaisesta Anne itse pienenä aina haaveili.

– Prinsessa on minulle lääke, terapia, usko ja toivo. Minun kaikki, Anne sanoo.

Kokemukset ovat muokanneet Annesta suojelevan äidin.

– Aluksi en voinut viedä Taikaa päiväkotiin, koska en olisi pystynyt jättämään häntä sinne, jos hän itkee, Anne kertoo.

Isot sisarukset ovat aina Annen ajatuksissa ja sydämessä. He katselevat pikkusisarensa leikkejä olohuoneen kirjahyllyn koulukuvista. Viimeisissä koulukuvissaan Iina on 15- ja Santeri 10-vuotias.

– Puhun aina lapsista monikossa ja pidän heitä edelleen lapsinani, vaikkeivat he olekaan tässä. Välillä juttelinkin heille ajatuksissani ja mietin, mitä he voisivat olla tänä päivänä. Vähän aikaa sitten tajusin, että minähän voisin olla jopa mummo, mikä olisi aika makeeta, Anne kertoo.

Musikaalisesti lahjakas Iina olisi halunnut Teatterikorkeakouluun, ja Anne uskoo, että tytär olisi sinne päässytkin.

– Santerin suurin unelma oli tulla NHL-tähdeksi. Muistan, miten hän sanoi minulle: ”Äiti, kun sä olet aina niin väsynyt, niin sitten voit maata uima-altaalla ja sulla on hierojat ja palvelijat”, Anne kertoo aavistus haikeutta äänessään.

Kipein ja puristavin suru on haalentunut, mutta ikävä on jäänyt.

– Ikävä ei katoa koskaan eikä varmaan tarvitsekaan, mutta ikävän kanssa pitää oppia elämään. Ensimmäinen vuosi menee ryömien, toinen kontaten, kolmas vähän kuin humalassa horjuen, neljäs ehkä jo kävellen. Koko ajan on vähän helpompi hengittää.

Vaikeimpia hetkiä ovat juhlapyhät, erityisesti äitienpäivä ja lasten syntymäpäivät. Silloin Anne sytyttää enkelilyhtyyn kynttilän lastensa muistolle.

– Taika kysyy silloin kummalle poltan kynttilää. Hän on taitava lukemaan mielentilojani, tulee halaamaan minua ja sanoo: eikö ole kiva, kun syntyi tällainen aika kamalan ihana Taika-Tuuli?

Lue lisää:

Mitä Anne ajatteli vuosi onnettomuuden jälkeen? Lue juttu vuodelta 2005

Ellen Jokikunnas tsunamista: Piti soittaa kotiin ja hyvästellä perhe

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.