”Tämä tuntuu liiankin luonnolliselta. Tämä hupsu näyttelemisjuttu, josta teini-ikäisenä innostuin”, Ewan McGregor miettii uraansa. Kuva: Lehtikuva
”Tämä tuntuu liiankin luonnolliselta. Tämä hupsu näyttelemisjuttu, josta teini-ikäisenä innostuin”, Ewan McGregor miettii uraansa. Kuva: Lehtikuva

Ysärin hittileffa Trainspotting ja raitistuminen muuttivat näyttelijä Ewan McGregorin elämän. Itse hän yrittää muuttaa maailmaa somessa.

Poikamaisen hurmaava Ewan McGregor, 45, ei vaikuta lainkaan riitelijätyypiltä. Silti hän on tänään heti aamutuimaan saanut aikaan sekä riidan että somekohun.

Toisaalta se ei ole ihme, sillä McGregor on suoran toiminnan miehiä. Hän istui aamukuudelta tv-maskeeraajan tuolissa, kun hän vasta tajusi, minne oli menossa. ITV-kanavan aamuohjelman haastattelijana olisi Piers Morgan.

Näyttelijä ilmoitti kieltäytyvänsä haastattelusta, poistui studioilta ja kirjoitti Twitteriin syyksi Morganin kommentit Naisten marsseista, joita oli tammikuun lopulla järjestetty ympäri Yhdysvaltoja. Morgan on tunnettu televisiojuontaja, tiukka konservatiivi ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ystävä, joka oli avoimesti pilkannut marssijoita.

Some räjähti. Kommentit olivat pääasiassa McGregoria kehuvia, mutta tuohtunut Morgan ivasi Twitterissä: ”Sinä olet vain näyttelijä.”

– En tiennyt, että hän on ohjelman juontajana. Muuten olisin vetäytynyt aiemmin, McGregor sanoo leffan lehdistötilaisuudessa samana iltapäivänä.

Hän on selvästi pahoillaan sotkusta, mutta ei ota sanojaan takaisin.

– En voinut uskoa Morganin kommentteja. Minusta marssi oli suurenmoinen osoitus inhimillisyydestä. En halua olla missään tekemisissä tuon miehen kanssa.

Halauksia ja somehuutoja

Myös Ewanin tähdittämän T2 Trainspotting -uutuusleffan syntyyn liittyy riita. Elokuva piti tehdä samalla tiimillä kuin ysärihitti Trainspotting, mutta se onnistui vasta 21 vuoden kuluttua, kun eräs välirikko oli sovittu.

– Ehkä tämä elokuva olisi tehty paljon aiemmin, jos välimme vain olisivat olleet erilaiset. Minusta on silti hyvä, että tämä tehtiin vasta nyt, McGregor sanoo.

Hän ja Trainspotting-ohjaaja Danny Boyle riitautuivat rajusti 1990-luvun lopulla, kun Boylen The Beach -elokuvan pääosaan valittiin Leonardo DiCaprio. Rooli oli alun perin luvattu McGregorille.

– Siinä ehti tosiaan kulua vuosia huonoissa tunnelmissa, McGregor sanoo nyt.

– Välillä mietin Dannya: mehän olimme olleet parhaat ystävykset. Sitten tapasin hänet sattumalta pienessä ravintolassa Sohossa. Menin vaiston varassa vain halaamaan häntä sanomatta sanaakaan.

”Kuinka mitättömiin asioihin hyvätkin jutut ja hankkeet voivat kaatua.”

Moni asia oli muuttunut vihanpidon vuosina: McGregorilla oli takanaan huikea menestysten sarja, ja Boyle oli voittanut Slummien miljonäärillä Oscarin.

– Tajusin, että rakastan häntä. Tapasimme monta kertaa, ja lopulta sovimme Trainspottingin jatkon tekemisestä.

Sekä McGregor että Boyle ovat avautuneet siitä, kuinka tunteellista riidan sopiminen oli.

– Tätä elokuvaa tehdessä tulin miettineeksi, kuinka mitättömiin asioihin hyvätkin jutut ja hankkeet voivat kaatua, näyttelijä sanoo.

– Aina ei voi onnistua. Pahinta on kuitenkin jäädä jonkin turhan jutun vuoksi paikoilleen.

Siksi McGregor halusi halata Boylea, ja siksi hän joskus purkaa yhteiskunnallisia tunteitaan someen.

– Aika ei odota meitä. Pitää tarttua toimeen.

Paluu nuoruuteen

Trainspotting oli huikea hitti ympäri maailmaa vuonna 1996, ja sen jatko-osaa odotettiin kuumeisesti. Leffojen välissä ehti vierähtää 21 vuotta, mutta toisaalta McGregorista tuntui, kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan.

– Kun saavuin kuvauksiin, Ewen Bremner kuvasi erästä kohtaustaan. Haukoin henkeäni. Olemme Trainspottingin maailmassa. Danny ohjaa. Ewen on Spud. Ihan kuin olisin astunut nuoruuteeni.


Paluu Mark Rentoniksi 21 vuoden jälkeen oli Ewanille vaivatonta. ”Renton on minulla kropassa. Ihmisellä on fyysinen muisti.”

Paluu juurille oli tunteikasta ja jännittävää siksikin, että ilman Trainspottingia McGregorista ei todennäköisesti olisi tullut niin loistavaa tähteä. Star Wars -elokuvat nostivat hänet lopullisesti Hollywoodin A-listan nimeksi.

Siviilissä McGregor on elänyt koko julkkisaikansa perheenisän ja aviopuolison elämää.

– Ensimmäinen tyttäreni syntyi samoihin aikoihin kuin Trainspottingin menestys alkoi. Uraa ja perhettä on ollut siksi vaikea ajatella koskaan erikseen, hän pohtii.

Aluksi perhe kulki isän kuvausten mukana mantereelta toiselle, kunnes asettui lopulta Los Angelesiin. Tyttäristä vanhin, 21-vuotias Clara, opiskelee nyt näyttelemistä New Yorkissa.

Ei mennyt pyllylleen

Maailmantähteyden lisäksi raitistuminen on muuttanut Ewanin elämän. Hänet tunnettiin kovana juhlijana, kunnes hän lopetti juomisen alkuvuodesta 2001 .

– Alun perin olin iloinen juoppo. Myöhemmin olin onneton, koska alkoholi masentaa. Häpesin itseäni todella paljon, McGregor on kertonut People-lehden mukaan

Ewan joi, koska toimittajien tapaaminen ja televisiokameroiden eteen astuminen jännittivät aina. Kännissä hän haukkui kilpailevia leffoja ja joskus kritisoi myös uutuuksiaan, joita oli esittelemässä.

–Tiesin jotenkin, että jos en lopettaisi juomista, kaikki menisi pyllylleen – urani, perheeni, kaikkeni, hän kertoi People-lehdelle 2005.

McGregor on kuitenkin saanut pitää kaikkensa. Kauas on tultu vuodesta 1997, kun hän kuvaili Face-lehdelle, kuinka kateellisia hänen veljensä ja ystävänsä olivat pelkästä mahdollisuudesta tavata Cameron Diaz. Sitten siitä glamourista tulikin arkea.

Ewan McGregor

Näyttelijä syntyi 31.3.1971 Perthissä, Skotlannissa.

Avioitui 1995 Eve Mavrakisin kanssa. Parilla on neljä tytärtä: Clara, Anouk, Esther ja Jamyan.

Unicefin lähettiläs.

Muistetaan elokuvista Trainspotting ja Moulin Rouge! sekä nuoren Jedi Obi-Wan Kenobin roolista Star Wars -elokuvissa 1999–2005.

Kuullaan tulevan Kaunotar ja hirviö -leffan Lumiérena.

Esikoisohjaus American Pastoral valmistui 2016. Näyttelee siinä pääosan.

Martina kertoo, että seksuaalisuus on hänelle tärkeä osa elämää.

Yrittäjä ja tv-persoona Martina Aitolehti, 35, kirjoittaa seksuaalisuudesta ja fantasioista tuoreessa blogitekstissään. Martina kertoo seksuaalisuuden olevan hänelle yksi elämän tärkeimmistä ja perustavanlaatuisimmista osa-alueista.

– Seksi. Tämä mysteerinen sana joka mielellään tulisi sanoa hyvin hiljaa tai vaikka jättää sanomatta kokonaan. Kuinka moni meistä juttelee avoimesti omasta seksielämästä, saatikka niistä villeistä fantasioista? En ainakaan minä, Marina kirjoittaa.

Hänen mielestään seksin ja seksuaalisuuden ei pitäisi olla hyssyteltäviä asioita.

– Seksi ja intohimo on meille elintärkeä asia ja siitä puhuminen ei pitäisi olla niin ”häpeällistä”. Jotta intohimon liekkiä pystyy pitämään yllä, vaatii se paljon. Yksi isoin juttu on se suhde omaan kehoon ja itseltä lupa fantasioida, sinä tiedät mistä sinä tykkäät, nautit ja uskallat sanoa sen ääneen, hän kirjoittaa.

 

Blogissa @idealistafi ajatuksia seksistä 🚿 #blogipäivitetty #luelisää #seksiäjamielihyvää

A post shared by Martina Aitolehti (@martinaaitolehtiofficial) on

Blogipäivityksensä kunniaksi Martina julkaisi Instagramissaan uuden kuvan.

Hän huomauttaa, että vaikka oman seksuaalisuuden hyväksyminen on ollut hänelle aina helppoa, asiasta puhuminen ei ole aina mutkatonta.

– Mun suhde omaan kehoon on ollut aina hyvin selkeä, mutta silti asioiden ääneen sanominen vaatii edelleen välillä rohkeutta. Tähän aion tehdä muutoksen, hän päättää tekstinsä.

Vierailija

Martina Aitolehti haluaa, että seksistä puhuttaisiin rohkeammin: ”Sen ei pitäisi olla niin häpeällistä”

Martina tuli toisena naisena julkisuuteen ja lisäksi on kertonut julkisesti pettäneensä kaikkia miehiään. Lisäksi esitellyt itseään ja moneen kertaan leikattuja silikonirintoja viihde- ja miestenlehdissä. Eli eiköhän tämän turhan julkkiksen suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen ole tullut todistetuksi jo ilman huonolla äidinkielellä kirjoitettua blogitekstiä, jossa ei kirjoitusvirheiden ja copypasten käytön lisäksi ollut mitään sisältöä. Me naiset voisi tehdä näiden nuoleskelujuttujen...
Lue kommentti

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti