Vappu on yksi Toni Niemisen 15 hevosesta, joille hän joutui eron takia etsimään uuden tallin. ”Elin reppulaisen elämää, kuskasin kotoa pois hevosia ja tavaroita.” Kuva Rami Marjamäki

Toni Nieminen on parin kuukauden sisällä eronnut ja löytänyt uuden onnen. – Olen rakastunut, ex-mäkihyppääjä tunnustaa.

Kirpakka ilma pistelee poskia ex-mäkihyppääjä Toni Niemisen, 38, hevostalleilla, mutta ulkona porskuttavia ravihevosia ei pakkanen pahemmin hetkauta. Kun Toni kävelee aitauksen viereen, yksi varsoista suuntaa kerjäämään omistajaltaan rapsutuksia.

– Vappu ei työnteosta perusta, se haluaa vain olla halittavana ja hellittävänä. Siitä kasvaa vielä hyvä nainen! Toni nauraa.

Toni ja hevoset ovat olleet näillä talleilla vasta muutaman kuukauden, sillä Toni erosi vaimostaan Veera Niemisestä lokakuussa kymmenen avioliittovuoden jälkeen. Veera ja parin kaksi kouluikäistä tytärtä jäivät vanhaan kotiin asumaan, joten Tonin ja 15 ravihevosen piti löytää pikaisesti uusi majapaikka. Hevoset muuttivat Teivon ravikeskukseen ja Toni väliaikaiseen majoitukseen Tampereelle.

Niemisten parisuhde loppui Veeran aloitteesta. Toni ei olisi halunnut erota.

– Elämä meni rajuun remonttiin. En ole luonteeltani sellainen, että ihan ensimmäisenä antaisin periksi, mutta se meni nyt näin. Käynnissä on monta muuttuvaa asiaa, joiden uudelleenjärjestely on iso prosessi. Uskon silti, että asiat tapahtuvat syystä. Kyllä tällä kaikella jokin tarkoitus on, Toni pohtii.

Tärkeintä eron keskellä on ollut lasten hyvinvointi. Juuri nyt Toni haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa tytärtensä Kertun ja Maijan kanssa, jotta tytöt tuntisivat olonsa turvallisiksi muuttuneessa tilanteessa.

– Minusta ei tule viikonloppuisää. En häviä tytärteni elämästä, vaikka muutinkin kotoa pois. Tärkeintä on, että lapset saavat jatkaa arkeaan mahdollisimman pienillä muutoksilla. He ovat syyttömiä siihen, mitä tapahtui.

Muutostenkin keskellä arki on työntäyteistä. Viikot Toni viettää talleilla hevosten kanssa, viikonloput mäkihyppykisoja selostaen. Lisäksi Toni tekee yritysluentokeikkaa ja juontohommia.

Jossain välissä hän on silti ehtinyt tavata uuden tyttöystävänsä, Johanna Rantosen. Kun hänellä kolahtaa, kolahtaa kunnolla.

– Olen rakastunut. Nyt mennään eteenpäin ja kohti uutta huomista, Toni virnistää.

Tunnustuksia rakkaudesta

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Kyllä. Uskon siihen, että silmät kertovat ihmisestä paljon. Kun katseet kohtaavat oikean ihmisen kanssa, jotain erityistä tapahtuu. Tunteet eivät tietenkään vielä siinä vaiheessa voi olla kovin syviä, mutta siitä se lähtee. Kyllähän tämä nykyinenkin suhde sai alkunsa ensisilmäyksestä.

Millainen olet rakastuneena?
Ainakin se näkyy minusta helposti ulospäin. Olen tunneihminen, ja tunteet ohjailevat voimakkaasti kaikkea tekemistäni. Kai minä siis olen yhtä sekaisin kuin kaikki muutkin. Kun tunteet ovat pinnassa, olen kuin raskaana oleva nainen. Jokainen laulu ja leffa liikuttaa.

Millainen oli ensi­rakkautesi?
Kun joskus kouluaikana aloin ymmärtää tyttöjen päälle, tunne oli raju. Siitä oli leikki kaukana. Olen aina ollut vähän ujo, joten sitä vain kärvisteli tuntemuksensa kanssa, kun ei oikein uskaltanut tehdä mitään. Kohde oli yksi koulukaveri. Homma ei edennyt sen suuremmin mihinkään.

Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta?
Rakastuminen on huomattavasti syvempi ja kokonaisvaltaisempi tunne, ihastumisia voi elämän varrella sattua useampia. Ihastuminen on oikeastaan tykästymistä: että tapaa mielenkiintoisen ihmisen, jonka kanssa viihtyy, mutta siihen ei liity sen enempää. Rakkaus puolestaan syventyy ja jalostuu elämänkokemuksen myötä.

Millaisiin ihmisiin rakastut?
Aitoihin ja rehellisiin. Toki olen sen verran mies, että aina kaunis nainen saa katsomaan toisenkin kerran. Joskus keskellä teininuoruutta sitä haaveili missistä rinnallaan, mutta nykyään kaikki teennäisyys on minulle myrkkyä. Aidon itsetunnon tunnistaa olemuksesta ja niistä silmistä.

Oletko romantikko vai realisti?
Olen joskus ollut enemmänkin romantikko, mutta realismi on tullut elämän ja vastuiden myötä lähemmäksi. Olen perusluonteeltani ujo maalaismies, enkä ole koskaan lähtenyt mukaan mihinkään yltiöpäisiin hullutteluihin. Romantiikka on minulle pieniä arkipäiväisiä tekoja. Olen aamuvirkku ja tykkään tehdä toiselle valmiiksi aamupalan. Kun paistaa uunissa croissantteja valmiista taikinasta ja pannulla munakkaat, niin eikös se ole jo aika hyvä?

Pahin pelkosi rakkaudessa?
Rakkaus on niin vahva ja kokonaisvaltainen tunne, että pettymykset siinä ovat niitä kovimpia ja voimakkaimpia iskuja. Ikävät asiat ovat niitä, jotka tuntee kaikista syvimmin. Mutta ne tarjoavat myös paikan oppia. On itsestä kiinni, haluaako opin ottaa vastaan.

Millaista elämä olisi ilman rakkautta?
Tavallaan se olisi paljon helpompaa. Välttyisi monelta kivulta ja surulta. Mutta toisaalta se on elämän peruskivi. Motiivini kaikkiin tekemisiini lähtee läheisistä ja rakkaistani.

Miten tärkeää oma tila on sinulle suhteessa?
Olen kohtuullisen vahva suorittaja. Kun minulla on käynnissä jokin oma juttu, vaadin sille aikaa. Olen joskus jopa jäärä­päisesti ottanut omaa tilaa ja keskittynyt siihen. Tällä hetkellä kunnianhimoni ja kilpailuhenkeni suuntautuu hevosiin ja kehittymiseen raviurheilussa. En varmaan koskaan pääse eroon kilpailijaluonteestani. Olen kasvanut siihen niin vahvasti, että kaipaan sitä.

Mitä rakkauteen ei missään nimessä kuulu?
Epärehellisyys. Rakkauden pitää olla aitoa, vilpitöntä ja perustua täydelliseen rehellisyyteen. Jos joku erehtyisi olemaan kanssani rahan tai glamourin takia, ei minun tarvitsisi kuin panna talikko käteen ja viedä tallille. Eiköhän siitä aika nopeasti lähdettäisi karkuun.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?
Ei voi. Romanttiset tuntemukset kuuluvat parisuhteeseen, valtaosa meistä kun kaipaa sitä läheisyyttä. Ja jos sitä ei rakkaaltaan saa, rakkauskin kuolee äkkiä.

Kaunein asia, mitä sinulle on tehty?
En kaipaa suuria tekoja. Arkiset, pienet huomioonottamiset ovat niitä kauneimpia. Arvostan sitä, jos toinen vaikka tiskaa tiskit puolestani. Joskus kauneinta on, kun toinen kysyy, voinko auttaa.

Mitä vanhempasi ovat opettaneet sinulle parisuhteesta?
Sen, että perhe on aina ykkösjuttu. Ehkä minusta senkin takia on tullut niin perhe­­keskeinen.

Hulluinta mitä olet tehnyt rakastuneena?
Kai sitä tekee paljonkin pieniä hulluja asioita, panee vaikka miljoona sydäntä tekstiviesteihin. Ja eipä kai se tiukassakaan rakosessa muutama sata kilometriä auton ratissa tunnu missään. Vaikka ihan vain pikkuhetken vuoksi.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa?
En usko siihen, että rakkaus kuolee, vaikka näin minulle on väitetty. Perustuntemukset eivät muutu miksikään, ennemminkin ne hautautuvat muiden asioiden alle. Kysymys on siitä, kuinka paljon pystyy tekemään töitä parisuhteen eteen.

Miten tunnistaa suhteen loppumisen?
Kun kaikesta tekemisestä tulee vähän väkinäistä ja liian arkista. Jos pitää koko ajan kehottaa toista tekemään jotain, aletaan mennä metsään, ellei olla jo.

Arjessa pitäisi voida huomioida toinen, hullutella ja järjestää toiselle pieniä yllätyksiä. Jos ne lakkaavat kokonaan,
rakkauskin loppuu.

Voiko lempeä hoitaa?
Voi ja pitää. Sen mitä itsestäsi annat, saat takaisin. Pitää olla rohkea ja uskaltaa rakastaa itse, silloin saa myös vasta­kaikua. Olen aina sanonut, että järki tappaa suuret tunteet. Jos rakkautta alkaa järkeistää, se ei johda mihinkään. Rakkauden pitää antaa näkyä. Par­haimmillaan sen saa takaisin korko­jen kera.

Viimeisin rakkauden­täyteinen hetkesi?
Viime viikonloppu. Silloin olimme vain minä ja rakkaat ihmiseni ympärilläni, se riitti. Tavallinen arki on sitä parasta elämää.

Tonin rakkausvalinnat

RUOKA: Olen kotihiiri ja hurmaan toisen itse tehdyllä ruualla. Kun ottaa vielä kaveriksi pullon viiniä ja viettää vähän kahdenkeskistä aikaa, ei paremmasta väliä.

ROMANTTINEN PAIKKA: Kesällä ylivoimaisinta on istua suomalaisessa mökkimaisemassa järven rannalla rakkaan kanssa. Talvella romanttisinta on lähteä reissuun etelään meren ääreen ja istuskella ranta­ravintolassa.

ELOKUVA: En ikinä kiinnitä huomiota katsomieni elokuvien nimiin, mutta tykkään kyllä köllähtää sohvalle oman rakkaan kainaloon.

VIISAIMMAT SANAT RAKKAUDESTA Ensin pitää oppia rakastamaan itseään ennen kuin voi rakastaa toista. Tuo ohje on ollut aina punainen lanka elämässäni. Välttyisimme monelta avioerolta, jos emme odottaisi, että toisen pitää muuttua. Vain itseään voi muuttaa.

Lue myös:

Esikoiskirjailija Veera Nieminen: "On sapettanut olla pelkkä mäkihyppääjän vaimo"

Toni Nieminen

■ Entinen mäki­hyppääjä syntyi 31.5.1975 Lahdessa.

■ Muutti juuri pois Karhen kylästä Ylö­järveltä vaimonsa
Veeran ja tytärtensä Kertun, 9, ja Maijan, 7, luota. Asuu nyt Tampereella. Seurustelee.

■ Suurimmat saavutukset Keski-Euroopan mäkiviikon voitto, maailmancupin voitto, kaksi olympiakultaa ja pronssi Albertvillen olympialaisista vuonna 1992. Toni on edelleen nuorin mäkiviikon voittaja.

■ Valmentaa ja ohjastaa ravihevosia. MTV3:n mäkihyppy­asiantuntija.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.