”Kaikki on hyvin, kunhan saamme olla yhdessä”, Toni ja Heidi sanovat. Kuva: Jouni Harala
”Kaikki on hyvin, kunhan saamme olla yhdessä”, Toni ja Heidi sanovat. Kuva: Jouni Harala

Rahavaikeuksien kanssa kamppailevat Toni ja Heidi Nieminen ovat joutuneet tinkimään kaikesta. – Hermot ovat olleet kireällä, kun on vaikeuksia saada leipää pöytään.

Kun ex-mäkihyppääjä juo kahvia vaimonsa kanssa lahtelaisella ABC:llä, muiden asiakkaiden katseet ovat ystävällisiä. Täällä olympiavoittaja Toni Nieminen, 41, on ikuisesti kaupungin oma poika.

Huoltiskahveja onkin viime aikoina nautittu. Uusperheessä on ajeltu vuoroin Ouluun Heidin lapsia hakemaan, vuoroin Ylöjärvelle Tonin tyttöjen luo. Työtkin vievät ympäriinsä: Tonia juontamaan, Heidiä terveydenhoitajan keikoille pääkaupunkiseudulle.

– Viime viikolla ajeltiin Ouluun kolme kertaa, mutta se oli kyllä poikkeus. Eihän tässä järkeä ole, monta työtä ja kaksi koiraakin, Heidi Nieminen, 32, naurahtaa.

Tonin auton mittariin on kertynyt 100 000 kilometriä vuodessa niin kauan kuin hän muistaa. Autolla on hoidettu myös työt. Toni on ollut kesästä asti asuntomyyjänä järvenpääläisessä huoneistofirmassa, ja Heidi aloitti syksyllä saman yrityksen Keravan toimipisteessä.

– Tosin minulta se homma on ohi, hiljattain irtisanoutunut Toni sanoo.

– Lähdin kiinteistöbisnekseen tosissani, mutta jotkut asiat olivat minulle pettymys, hän tyytyy perustelemaan.

Niemiset näyttävät vakavilta mutta rauhallisilta. Takana on rankka vuosi, se ei ole salaisuus. Tonin 70 000 euroksi kasvanut ulosottovelka painoi jo valmiiksi, kun sen päälle rysähti äskettäin vielä 50 000 euron mätkyt. Toiminimellä pyörinyttä firmaa hänellä ei enää ole.

– Toukokuussa verottaja poisti sen ennakkoperintärekisteristä. Ei sen jälkeen voi jatkaa toimintaa, Toni toteaa.

– Se meni periaatteessa konkurssiin, Heidi täydentää.

– Moni voisi ajatella, että kauheaa, mikä tilanne, ja lapsetkin ympäriinsä. Mutta kun on ollut vaikeaa, on punnittu sekä arvomaailma että parisuhde. Olemme huomanneet, että kaikki on hyvin, kunhan saamme olla yhdessä. Me tykätään toisistamme, Heidi sanoo.

– Se on totta, meillä on tahtotila olla yhdessä. Haasteet ovat ulkopuolella, Toni nyökkää.


Perhe siirtyi viime vuonna yhden auton talouteen ”Kyllä me kaksi autoa tarvitsisimme. Tämä kysyy luovuutta ja hermoja.”

Maanantai: kaksi tankkia dieseliä, 140 €

Niemisten liikkuva elämä starttasi heti maanantaina Tonin juontokeikalla Naisten ilta -raveissa Oulussa.

– Olen isännöinyt tilaisuutta monta kertaaa, hän kertoo.

Toni työskenteli vuosia sekä tallinomistajana että ravivalmentajana. Avioeron jälkeen Tonille jäänyt talliyritys johti pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Verottaja katsoi Tonin saaneen osituksessa myyntivoittoa.

– Omaisuus jäi ex-vaimolle tasan sitä summaa vastaan, minkä olin vielä siitä velkaa. Mutta verottaja löysi siitä voittoa, koska kirjanpidossa ei näy kuluja.

– Puren kieltäni, etten sano kaikkea, mitä ajattelen. Kun pienyrittäjä joutuu verottajan syyniin, siinä on aina, hän sanoo ja viittaa rahaongelmiin, jotka alkoivat jo nuorena olympiavoittajana saadusta palkintoautosta. Niitä lahjaveroja hän ei pystynyt koskaan maksamaan.

– On siinä väsymykselläkin syynsä, Heidi huomauttaa.

– Totta. Oma jaksaminen ei ollut eron jälkeen parasta. Jäi paperiasioita hoitamatta ja kuluja kirjaamatta. Osan mätkyistä varmasti saisin oikaistua, mutta summat ovat niin suuria, että vain ihme niihin pystyy.

Puhutaan siis pienemmistä rahoista. Maanantaina Heidi lähti Tonin kyytiin ja jäi gordoninsetteri Hildan ja howawart Huukon kanssa päiväksi Pyhäjärvelle äidin luokse.

Anoppilassa oli tarjolla makkarakeittoa, joten rahaa kului vain auton tankkaamiseen mennen tullen. Toni ajoi, ja kotona Lahdessa oltiin kolmelta aamuyöllä.

Tiistai: ruokaostokset, 60 €

Heidille jäi muutama tunti aikaa nukkua ennen töihin lähtöä Espooseen kahdeksaksi. Tonilla oli kotipäivä. Illalla molemmilla oli vuorossa vielä pari asuntoesittelyä.

Päivä päättyi ruokaostoksiin ostoskeskus Karisman K-citymarketissa. Koriin päätyi palkkapäivän kunniaksi savulohta. Kesällä rahat eivät olleet riittää edes ruokakauppaan. Menot olivat suuremmat kuin tulot.

– Alkukesästä tilanne oli pahin, kun firman toiminta oli loppunut. Rahaa ei tullut mistään, ja se jatkui ja jatkui. Piti vähän lainatakin, Heidi kertoo.

– Emme saaneet edes asumistukea, koska olen yrittäjä, Toni jatkaa.

Heidi näkee pahimmassa vaiheessa jo jotain hyvääkin: se opetti arvostamaan perusasioita.

– Muistatko, kun ei ollut vielä palkkapäivä eikä meillä ollut rahaa ruokaan. Tehtiin pakastimesta löytyneistä puolukoista marjapuuroa. Se maistui älyttömän hyvälle.

– Niin no joo, sanoo Toni vähän vaimeasti.

Nelilapsisessa perheessä ruoka on iso menoerä. Ravintoloihin tuhlataan harvoin. Onneksi molemmat kokkaavat mielellään. Toni kyselee aina lasten toiveet tarkkaan.

– Välillä saan kuulla heiltä, että pidän ruoka-ajoista kiinni liian tiukasti. Mutta minusta yksi ruokahetki päivässä saman pöydän ääressä on tärkeää.

Heidistä on hienoa, että Toni laittoi perheelle ruokaa silloinkin, kun oli itse urheilijan dieetillä vuosi sitten. Olympiavoittaja teki silloin paluuta mäkeen ja hyppäsikin kohtuuhyvän tuloksen Lahden SM-kisoissa tammikuussa.

Dieetit eivät ole Tonille mikään juttu, hän tottui niihin jo nuorena. Enemmän harmittaa, että treenaaminen karkotti muut työt ja että sponsoria ei löytynyt. Sen vuoksi hän kiinteistönvälitykseenkin lähti, ja se taas vei aikaa harjoittelulta. Ei perheellinen mies voi urheilla ilman tuloja, varsinkaan, kun päällä painoi velkataakka.

– Nyt on ensimmäistä kertaa elämässä tilanne, että on pakko pysähtyä ja miettiä. Ei vain jaksa, hän sanoo.

Keskiviikko: ruokaostokset, 40 €, koirille ruokaa ja lelu, 20 €

Keskiviikkona Heidi suuntasi taas Lahdesta Espooseen. Päivä kului influenssarokotusten parissa Tapiolan terveysasemalla. Toni vietti jälleen päivän kotona.

– Ihan poikkeuksellista sulle, Heidi huomauttaa.

– Olen ollut allapäin ja murjottanut kotona, ihan paska viikko. Olen vain miettinyt työkuviota, Toni myöntää.

– Olen aina vetänyt täysillä, kun olen tällainen kilpailija ja suorittaja. Mutta olen myös kiltti, ja se on huono yhtälö. Toisaalta innostuminen on myös mun vahvuuteni.

– Sulla on pitkittynyt stressitilanne. Ihan hyvä, että se alkaa purkautua, Heidi lohduttaa.

Illalla lellittiin koiria, niille haettiin Mustista ja Mirristä herkkuja ja lelu.

– Hilda on tullut kyllä kalliiksi. Se on vasta kahdeksan kuukautta ja hölmöilee, söi Tonin silmälasitkin.

Torstai: dieseliä, 80 €

Torstaina pari lähti iltapäivällä taas kohti Pyhäjärveä. Anoppilassa yövyttiin, tarkoituksena oli ehtiä Ouluun perjantaiaamuksi. Matkan aikana kuluja kertyi vain tankilla, kun Heidin äidin ruuat odottivat tulijoita.

Kun Toni ja Heidi tapasivat kaksi vuotta sitten Rukan syksyssä, he tuskin arvasivat, millaiselle Suomi-kiertueelle suhde veisi. Ensin asetuttiin Heidin luokse Ouluun. Seuraava osoite löytyi Helsingistä, kun Heidille tarjottiin vakituista työtä. Jo koeaikana se oli kuitenkin pakko vaihtaa keikkailevan terveydenhoitajan työhön, sillä lapset jäivät asumaan isän luokse Ouluun eivätkä muuttaneet Helsinkiin. Etä-äitiys ei olisi vakityössä toiminut.

Helsingin kalliit vuokrat saivat Niemiset muuttamaan Orimattilaan. Iso uusperhe sai lisää neliöitä, ja 11-, 9-, 9- ja 6-vuotiaat tytöt iloitsivat, sillä uusperheen siskoksista on tullut hyvä tiimi. Mutta talo kävi liian kalliiksi, ja perhe muutti vuokrakolmioon Lahteen syyskuussa. Nyt Toni ja Heidi ovat tehneet taas uuden liikkeen ja muuttaneet vuokrakolmioon Ouluun. Lahden-asunto pidetään molempien töiden vuoksi, jos pystytään. Jos ei, se vaihtuu hotellimajoituksiin, sillä mäkiviikkojen kommentointi pitää Tonia Lahdessa koko alkutalven. Mutta koko perheen iso Suomi-rundi on tältä erää ohi.

– Minun lapseni laskevat päiviä, että päästään taas asumaan vuoroviikoin yhdessä, Heidi sanoo helpottuneena.

Perjantai: lounasbuffet, olut ja kahvit, 52 €, ruokaostokset ja sisustuskynttilä, 25 €

Aamulla ajettiin varhain Ouluun, jotta Heidin kuopus ehti neuvolaan rokotettavaksi. Palkkioksi juotiin kaakaot ja kahvit Oulun kauppahallissa. LoppupäivänToni ja Heidi odottivat kaupungilla tyttöjen pääsyä koulusta ja eskarista.

– Ja sinä kävit kaljalla, Heidi muistaa.

– No niinpä tein.

Pikkubudjetti piti, kiitos anopin.

– Äiti antoi mukaan makaronilaatikkoa ja matkaeväät. Tosin tuhlasin sisustuskynttilöihin.

Heidi omistaa Oulussa 99 neliön rivitalohuoneiston, joka on nyt vuokralla.

Rahatilanne kääntyi vähän parempaan syksyllä, kun asuntoja on mennyt kaupaksi. Heidi jatkaa oman työn ohella asuntomyyjänä.

– Me ollaan loppujen lopuksi aika tyytyväisiä tähän meidän elämään, he sanovat.

Tonin palkasta osan vie verottaja ja ulosotto. Hän sanoo, että jos ajattelisi vain rahaa, ei töitä kannattaisi tehdä.

– Mielenterveyden vuoksi on mahdoton olla tekemättä mitään. Kun taas innostun jostain, mennään täysillä.

– Mutta jäähän siitä jotain käteen, Heidi huomauttaa.

– Jää. Viimeksi kun laskutin 2 500 euroa, tilille jäi verottajan ja ulosoton jälkeen 900 euroa, Toni laskee.

Muutama vuosi sitten Toni palkittiin Vuoden positiivisimman suomalaisen tittelillä. Mäkiurakin lähti uudelleen nousuun, kun hän aloitti sparrailun Positiivarit-valmennuksen perustajan Juhani Töytärin kanssa. Toni palasi 27-vuotiaana mäkeen Salt Lake Cityn olympialaisissa.

– Epäonnistumisten tonkiminen ei vie mihinkään. Asiat pitää taputella ja mennä eteenpäin. Kohta mä taas jaksan.

Myönteisyysluennot ovat vieneet häntä monenlaisten yleisöjen eteen. Miestä on kiitelty myös tv-esiintymisistä.

– Nautin esiintymisestä. On kiva heittäytyä ihmisten eteen ja olla alasti vähän kuin urheilussa. On makea tunne, kun tietää, että kohta pitää lunastaa oma paikka.

Lauantai: lastenvaatteita ja kirja, 75 €, ruokaostokset ja viinipullo, 35 €

, kaakaot, kahvi ja

donitseja, 23 €

Toni vei lapset Lahden torille katsomaan joulupukkia ja meni illaksi juontokeikalle. Heidi osti töiden jälkeen esikoiselle vaatteita ja kirjan synttärilahjaksi. Viime talvena pari pisti itsensä likoon Elämä pelissä -parisuhdeohjelmassa, jossa Toni kosi Heidiä.

– Hätäpäissäni keksin, hän vitsailee nyt.

Rahattomuus on koetellut parisuhdetta, he myöntävät.

– Hermot on olleet kireällä, koska on ollut vaikeuksia saada leipää pöytään. On tullut sanottua rumasti, ja olemme olleet väsyneitä. Olisi ollut helppo lopettaa taisteleminen. Mutta kun niistä on päästy, meidän juttumme on vain vahvistunut, he sanovat.

Heidin silmissä rahaongelmat eivät laske Tonin arvoa.

– Oleellista on tapa, miten Toni kohtaa rahavaikeudet. Joskus uudet käänteet tuntuvat raskailta. Mutta ymmärrän, että Tonikin voi joskus väsyä, ja se on inhimillistä.

– Mutta Tonissa on paljon asioita, joita kumppanissa arvostan. Kuten millainen isä hän on lapsilleen, hän sanoo.

Koska talvet mennään lasten koulujen ehdoilla, Heidi ja Toni saivat pitää neljä lasta tykönään koko kesän.

– Olin varannut ratsastusleirin tytöilleni, mutta varaa oli vain toisen leiriin, Toni kertoo.

Mutta ilo syntyy muista asioista.

– Onneksi tytöistä on tullut läheisiä. Uusperhe-elämä ei aina ole yksinkertaista, Toni sanoo.

– Kun viikonlopun päätteeksi juttelemme, mikä on ollut mukavinta, lapset vastaavat, että yhdessäolo, Heidi kertoo.

Sunnuntai: dieseliä, 80 €, taukokahvit, -mehut ja -leivät, 20 €

Heidin asuntoesittelyn jälkeen koko porukka istui taas autoon, ja nokka kohti Oulua.

Heidi kuulusteli matkan aikana vanhemman tytön englannin läksyt aamun koetta varten. Loput matkasta tytöt nukkuivat. Heidi ja Toni jatkoivat heti takaisin Lahteen.

– Iltapäivällä soitin vanhemmalle tytölle: kokeet olivat menneet hyvin, joten se reissu kannatti tehdä.

Viikon kulut yhteensä 650 euroa


Koirien ruuat ja tarvikkeet maksavat, mutta se kestetään, sillä ne ovat perheelle kaikki kaikessa.

 

Toni Nieminen

Syntynyt 31.5.1975 Lahdessa.

Lapset 11- ja 9-vuotiaat tytöt.

Kaksinkertainen mäkihypyn

olympiavoittaja 16-vuotiaana.

Toiminut ravivalmentajana ja talliyrittäjänä sekä kilpaillut raviohjastajana. Lahden mäkiviikkojen 2017 kommentaattori. MTV Sportin asiantuntija.

Luennoi positiivisesta ajattelusta muun muassa yrityksille.

 

Heidi Nieminen

Syntynyt 5.7.1984 Pyhäjärvellä.

Lapset 9- ja 6-vuotiaat tytöt.

Terveydenhoitaja

ja asuntomyyjä.

Opiskelee sosiaali-

ja terveyspalvelujen digitalisaatio- ja liiketoimintaosaamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Lahden ammattikorkeakoulussa.

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).

Monet ovat pitäneet Maria Veitolan Instagram-päivitystä esimiestyön rankkuudesta tärkeänä. Jotkut ovat kuitenkin ihan toista mieltä. 

Radio Helsingin sisältöjohtajana työskentelevä Maria Veitola, 44, kertoi eilen Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Maria kertoi, että hänen voimansa ovat viime aikoina huvenneet oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä, jotka sanovat: ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Maria kirjoitti eilen.

Instagram-päivityksessään Maria kertoi kärsineensä jopa fyysisistä oireista. Hän kuvaili olleensa paniikkihäiriön reunalla.

Lue lisää täältä: Maria Veitola puhuu esimiestyönsä raskaudesta: ”On kamalaa menettää elämänhallinta siksi, että muut ei hallitse elämäänsä”

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, bossladynä altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin" tai sekoilevat muuten vaan. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

Päivitys on herättänyt paljon keskustelua. Monet ovat kirjoittaneet päivityksen alle, että Maria on rohkea, koska uskaltaa puhua vaikeista asioista niin suoraan.

– Tämän kaiken saa ja pitää sanoa ääneen. Miksi hyssytellä ja esittää supernaista, jos tuntuu, että kaikki kaatuu päälle. Tunteista kertominen auttaa niin itseä kuin muita, eräs kommentoija kirjoittaa.

Jotkut ovat kuitenkin suhtautuneet Marian kirjoituksen aivan toisella tavalla.

Kohtuutonta syyttelyä...

Instagram-tili @lindiis kirjoittaa, että Maria syyllistyy kaksinaismoralismiin. Hänen mielestään on erikoista, että Maria vaatii toisia jaksamaan tappiin saakka. Hänen mielestään on myös kohtuutonta syyttää muita siitä, että esimiehenä joutuu puurtamaan.

– Siksi toivon vähän armollisuutta myös sinulta julkisuuden henkilönä – jos on armollinen itselleen, on oltava sitä myös ulkoisille olosuhteille ja muiden, inhimillisten ihmisten heikkouksille. Saa olla kunnianhimoinen, mutta oikeesti bossladyä on se, ettei syyttele julkisesti omasta olostaan muita.

”Olisit voinut vain keskittyä omiin tunteisiisi ja kertoa, että oli rankka viikko.”

Instagram-tili @ruutiainen puolestaan toteaa, että Marian kirjoitus saattaa vaikuttaa hänen alaisistaan hyvin loukkaavalta.

– Esimiehenä olet myös yksi iso (ehkä isoin?) tekijä siinä uupuvatko alaisesi. Sitä paitsi, vaikka kuinka vika olisi niissä alaisissa, niin ei oo kovin jees pomona alkaa julkisessa Instassa niitä asioita puimaan, hän kirjoittaa.

– Työpaikan sisäiset asiat kuuluu jäädä työpaikalle. Olisit täällä voinut myös vain keskittyä omiin tunteisiisi ja kertoa että oli rankka viikko, mutta päätit jakaa koko maailmalle, että syy oli alaisissasi.

...vai sittenkin voimaannuttava keskustelunavaus?

Maria vastasi kommentoijilleen useammalla pitkällä viestillä. Hänen mukaansa päivityksen tarkoituksena oli ainoastaan osoittaa, miten rankkaa esimiestyö voi olla.

– Ihmiset ovat inhimillisiä otuksia kaikkine piirteinensä ja virheinensä, niin alaiseni kuin minäkin. Se tekee elämästä ihanaa ja joskus myös haastavaa. Uskon yhdessä tekemiseen ja avoimuuteen, en erakkouteen, vaikka se voisikin olla monella tavalla helpompaa, Maria kirjoittaa vastauksena @lindiis-nimimerkille.

Maria toteaa vastauksissaan, ettei esimerkiksi ”freelancereiden elämänhallinta ja motivaatio ole hänen vastuullaan”. Hänen mukaansa tilanteessa ei myöskään ole kyse siitä, että alaiset olisivat uupuneita. Sen tarkemmin hän ei kuitenkaan kerro, millainen tilanne työyhteisössä on meneillään.

”Oletko tosiaan sitä mieltä, että hyvä ihminen pitää kaiken sisällään ja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan?”

– En valitettavasti voi vastata uteliaisuudennälkääsi ja kertoa detaljeja eikä sillä oikeastaan ole väliä. Mutta varmasti osaat kuvitella tilanteen jossa usea ihminen – syystä tai toisesta – jättää tekemättä sovitut asiat ja ne kaatuvat muiden päälle. Onko se reilua? Saako siitä puhua? Oletko tosiaan sitä mieltä, että hyvä esimies tai -nainen, ihminen pitää kaiken sisällään ja jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan? Maria kysyy.

Lopuksi Maria vielä toteaa, että hänelle on tärkeää puhua myös niistä asioista, joista joidenkin mielestä ei julkisesti saisi puhua.

– Mulle on tärkeää puhua asioista joista perinteisesti ”ei saa puhua”, koska ne täytyy vaieta tai piilottaa, koska näin on ollut tapana tehdä. Mun inboxit ja dm [yksityisviestilaatikko] on täynnä viestejä esimiehiltä ja -naisilta, joille postaukseni oli juuri siitä syystä voimaannuttava ja tärkeä, hän kirjoittaa.

Hei esimies! Onko sinun työsi ollut rankkaa? Kerro kokemuksistasi alla olevalla lomakkeella. Vastauksia voidaan käyttää osana Me Naisten juttua.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Maria Veitola sai tiukkaa kritiikkiä avauduttuaan esimiestyön rankkuudesta – näin hän vastaa saamiinsa kommentteihin

rasittava tyyppi kaikenkaikkiaan. Jaksaa hakea julkisuutta ja aina valittaa jotain. esimiehellä esimiehen työt, työntekijällä omansa. En voisi itse omia väsymyksiäni kirjoitella yleisesti julkisuuteen.. olisi pian entinen työ.... Asioita voi käsitellä muutenkin kuin nettipalstoilla.. joo paniikki häiriö.. jos oikeasti oli niin meneppä lääkäriin hakemaan apua mieluummin kuin kohdennat sen tänne nettiin..
Lue kommentti
Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Jutun otsikkoa muutettu 22.8. klo 11.53. Lauri Tilkasen sukunimi on Tilkanen. Ei Tola, kuten otsikossa aiemmin kirjoitettiin.