Tommi Liimatainen häpeää syvästi ainoaksi jäänyttä känniajoaan. ”En ole koskaan hyväksynyt humalassa ajamista. Oli pelottavaa tajuta, että olen pystynyt siihen itse.”

Vielä kymmenen vuotta sitten manageri Tommi Liimatainen saattoi korkata oluen jo aamusta. Kerran hän ajoi autoa humalassa. – En ollut koskaan sinut alkoholin kanssa, koska olin nähnyt, mihin se voi johtaa.

Musiikkimanageri Tommi Liimatainen, 38, pyörittelee lusikkaa kahvikupissaan hermostuneena. Posket punoittavat, ja mies kertoo juuri nyt haluavansa vajota pöydän alle.

– Häpeän ja kadun vieläkin, vaikka teosta on jo yli kymmenen vuotta, Liimatainen sanoo.

Hän kertoo illasta, jolloin hän ajoi humalassa mummoltaan tätinsä luo. Hän oli päättänyt häipyä paikalta ”varmaankin jonkin riidan vuoksi”.

– Olin ihan hirveässä kännissä. Pahinta on, etten oikein muista siitä mitään. Matkaa oli vain pari kilometriä hiljaista mökkitietä, eikä kyydissäni ollut ketään. Mikään lieventävä asianhaara se ei tietenkään ole. Häpeän vieläkin niin paljon, että sanat eivät riitä, hän sanoo.

Hän vispaa villisti lusikkaansa, vaikka kahvi on jo kupista loppu.

– Tein sen, mitä halveksin kaikkein eniten. En ole koskaan hyväksynyt humalassa ajamista, ja oli pelottavaa tajuta, että olen pystynyt siihen itse. Aina kun olen lukenut näitä juttuja lehdistä, häpeä on noussut pintaan.

Liimatainen haluaa kertoa hairahduksestaan ollakseen varoittava esimerkki. Silti hän korostaa, että se oli yksi ja ainoa kerta. Nyt mies on ollut juomatta lähes kymmenen vuotta.

– Seuraavan kerran olisin voinut tehdä sen valtatiellä.

Nykyään linja on niin tiukka, ettei hän syö edes ruokia, joissa on käytetty alkoholia: ei punaviinikastiketta, josta promillet ovat haihtuneet, ei luonnonyrteistä valmistettuja flunssalääkkeitä, joissa on etanolia, ei liköörikonvehteja.

– En ota mitään, koska en uskalla. En myöskään halua, koska tykkään itsestäni tällaisena. Kymmenenkään vuoden jälkeen en voi ottaa edes viinilasillista, koska en voi olla varma, jäisikö se yhteen. Kyllä sitä silti joskus voisi mieli tehdä.

Kulissien suojassa

Jo ihan ensimmäiset mielikuvat Tommin lapsuudesta liittyivät alkoholiin. Juuri ilmestyneessä Kaasu pohjassa -kirjassaan Tommi kertoo yhdestä tuskaisimmasta muistostaan.

”Olin isän kanssa kahdestaan kotona. Isä oli sammunut sohvalle. En ymmärtänyt, mikä hänellä oli. Muistan vieläkin, miten yritin saada selville, hengittääkö hän. Olin paniikissa, luulin isän kuolleen. Minulla oli hirveä hätä ja tuska, kun en tiennyt, mitä minun olisi pitänyt tehdä.”

Enkelinkiharainen nelivuotias luuli, että isä oli lähtenyt taivaaseen.

– Tunne oli musertava. Vastaavia muistoja on paljon.

– En tietenkään heti ymmärtänyt, mistä isän outo käytös johtuu. Se oli ihan hirveän ahdistavaa ja pelottavaa. Kun vihdoin tajusin syyn, pyysin, että hei, älä juo.

Kulissit pysyivät pitkään pystyssä, eivätkä isän sammumisista tienneet kuin perheen ainokainen ja äiti. He olivat perustyöläisperhe. Isä meni joka aamu normaalisti töihin, mutta salassa äiti yritti pitää kolmikon koossa.

– Äiti jäi juomisen varjoon. Hän oli kiva ja hyvä, mutta perheessä toinen myrkytti kaiken. En oikein muista äitiä niistä ajoista, vaan kaiken muun.

Kun Tommi oli kuusivuotias, hän sai pikkuveljen. Kolme vuotta Jonnen jälkeen syntyi vielä kuopus Ville.

Jo varhaisteini-iässä Tommi lähti kavereidensa luota tekosyihin vedoten kotiin katsomaan, mitä vanhemmat tekevät ja miten veljet voivat. Nyt myös äiti joi.

Häpeä seurasi aina

”Häpeä seurasi minua läpi lapsuuden ja nuoruuden aina aikuisuuteen. Olin herkkä huomaamaan aina, kun perhettämme jollain tavalla vähäteltiin tai mollattiin. Joka kerta arvostelu iski minuun, ja häpeä takoi takaraivossa. Olo oli haavoitettu ja loukattu.”

Tommi yritti pitkään salata, mitä kodin seinien sisäpuolella tapahtui. Hän halusi olla suosittu lätkäjätkä ja pelasi jääkiekkoa Ilveksessä oman ikäryhmänsä edustusjoukkueessa.

Julkisivu alkoi murtua, kun Tommi oli teini-iässä.

– Muistan vieläkin, kuinka paljon häpesin, kun isä meni käymään ulkona ja jutteli vastaantulijoille ihan pelti kiinni. Paikalla saattoi olla kavereitani tai heidän vanhempiaan.

Yksi kiusallisimmista muistoista liittyy seitsemännelle luokalle, juuri siihen aikaan, kun Tommi alkoi rakentaa miehistä itsetuntoaan.

– Kerran yhdet tytöt tulivat hakemaan minua illalla ulos. En ollut kotona, mutta isä päästi heidät sisään. Isä esitteli humalassa heille minun huoneeni, vaatteeni, jopa käyttämäni deodorantin.

– Maanantaina tytöt kertoivat siitä koko luokalle. Se oli aivan hirvittävän noloa. Minulla on paha mieli siitä vieläkin.

Isä saattoi tulla katsomaan humalassa myös Tommin pelejä.

– Arvaa, miltä tuntui, kun isä huuteli siellä kännissä? Tai sammui oman valmentajan auton takapenkille?

– Onneksi valmentajilla oli sen verran pelisilmää, ettei heille merkinnyt perhetausta vaan se, laittoiko laatan pussiin vai ei. Kaukalo oli minun nuoruuteni pakopaikka, jossa sain keskittyä vain itseeni.

Taskulämmintä olutta

”Olinhan aina ajatellut, etten koskaan halua tulla samanlaiseksi kuin vanhempani. Rakastin ja rakastan heitä, siitä ei ole kyse. Olin kuitenkin jo varhain menettänyt sen lapsuuteen kuuluvan illuusion, jossa vanhempiaan ihailee ja haluaa tulla ihan samanlaiseksi kuin he.”

Ensimmäisen humalansa Tommi joi 13-vuotiaana. Silloin nuorukaiseen upposi kuusi pulloa Amiraali-olutta.

– Oluet olivat taskulämpimiä, koska en tiennyt, että ne juodaan kylminä.

Jo kahdeksannella luokalla Tommi saattoi juoda 12 olutta kerralla.

Viikonloppuisin hän lähti pelimatkoille. Matkat ärsyttivät häntä, sillä poika olisi ollut mieluummin kotibileissä kavereidensa kanssa. Ja juonut.

– Ilman urheilua en olisi varmaan enää hengissä. Se pelasti minut silloin. Jotkut samoissa porukoissa alkoivat käyttää huumeita. Moni on jo kuollut.

– Isäni isä kuoli juomiseen, kun olin aloittanut koulun. Näin hänet selvin päin vasta sairaalassa ennen kuin hän menehtyi. Lähipiiristäni on kuollut viinaan varmaan useampi kymmenen.

Armeijaan mennessä Tommi joi jo reippaasti. Täysi-ikäisyys avasi kaikki ovet, ja takana oli rankkoja vuosia: vanhemmat erosivat, koulu meni kymppiluokan jälkeen niin ja näin, ja veljeskolmikko muutti äitinsä luokse. Koska äiti joi, lopulta Ville lähti sijoitusperheeseen, Jonne perhetukikeskukseen ja Tommi omilleen.

– Alkoholi tuhosi perheemme.

Siitä huolimatta alkoholi toi Tommille paitsi lohtua, myös leivän: hän työskenteli baarissa, Alkossa ja lopulta Altian myyntiedustajana, joka kantoi viikonlopuksi maistiaisia kotiin.

– Piti tietää, mitä myi. Sitä viinaa oli niin paljon! Olin ihan sudenpesässä. Elin sillä, mitä olin elämässäni vihannut eniten. Saatoin avata itsekin oluen jo lauantaina aamupäivällä.

Henkinen laskuhumala

”Juodessa tuntuu kuin aivoihin kaadettaisiin suihkuavan hanan voimalla väkevää elämän eliksiiriä. Alkoholi kutkuttaa keskushermostoa niin, että hyvänolontunne ja voima virtaavat kehoon. Mielihyväkeskus huutaa hoosiannaa. Olo on kuin orgasmien sarjatulessa. Viina tuntuu vaarallisen hyvältä.”

Kaksi vuotta ennen raittiuspäätöstään Tommi oli niin ”pelti kiinni”, että lennolla Tukholmasta Helsinkiin hän päätti suudella silloista kansanedustajaa Arja Alhoa.

– Nappasin korvista kiinni ja suutelin. Alho oli aivan järkyttynyt.

Kerran Kööpenhaminassa Tommi palkkasi kaksi taksikuskia vahtimaan, että poliisit eivät tule paikalle, kun hän kiipesi halaamaan kaupungin ”kaikkein pyhintä” eli merenneitopatsasta.

Rahaa ja viinaa paloi, koska töitä riitti sekä Altiassa että pikkuveli Jonnen Negative-yhtyeen managerina. Kaiken takana kummitteli keskivaikea masennus, joka diagnosoitiin, kun Tommi oli 27-vuotias.

– Kai se meni alkoholin käytön kanssa aika käsi kädessä. Kun join, tuli paha olo, ja pahaan oloon join lisää.

28-vuotiaana Tommi päätti juhannushumalassaan, että tämä oli tässä, ainakin sadaksi päiväksi. Sadan päivän jälkeen hän halusi olla selvin päin seuraavat sata päivää. Ja lopulta kokonaisen vuoden.

Tänä kesänä korkki on ollut kiinni kymmenen vuotta.

– En ollut koskaan sinut alkoholin kanssa, koska olin nähnyt, mihin se voi johtaa. Oli pakko puuttua siihen ennen kuin muut olisivat puuttuneet.

Yhtään Tommin naissuhdetta alkoholi ei ole pilannut. Nykyistä rakasta, laulaja Katri Helenaa kumppaninsa menneisyys ei järkytä. ”Se on elettyä elämääni”, Tommi toteaa.

Naisten kanssa selvin päin

”Ollessani pieni äiti ei juonut. Hän alkoi käyttää alkoholia vasta, kun isän juominen lisääntyi. Minulle äiti on aina ollut äiti. Hän on hyvä äiti, enkä koe jääneeni hänen vuokseen mistään paitsi.”

Kun Tommi soitti äidilleen ja kertoi kirjoittavansa kirjan alkoholinkäytöstään, äiti vastasi: ”Ei sillä ole mitään väliä, mitä siellä kirjassa on. Pääasia on, että soitit.”

– Nyt äiti on ollut raitis puolitoista vuotta.

Perheen hajoamisesta Tommi syytti isää.

– Mielestäni mies on perheen pää, jonka pitäisi pitää perhe kasassa. Sitä paitsi eiväthän miehet voi naisia syyttää!

Yhtäkään Tommin naissuhdetta alkoholi ei ole pilannut.

– Päinvastoin: joskus olin suhteessa juomatta, koska se oli raikkaampaa niin.

– Raittiina on vaikeampaa ottaa kontaktia toiseen, mutta se on harkitumpaa ja vakaammalla pohjalla eikä mikään viinanhuuruinen yhden illan suhde.

Nykyisen rakkaansa, laulaja Katri Helenan Tommi kertoo juovan hänen seurassaan ”ehkä lasillisen viiniä kerran vuodessa”.

– En ole koskaan nähnyt Katria humalassa, eikä hän kyllä oikein mitään ota. En ole koskaan tuominnut muiden juomista, mutta minusta tuntuisi tosi hankalalta, jos toinen olisi humalassa. Ehkä päihteettömyyteni vaikuttaa niin, että ihmiset juovat seurassani vähemmän.

Myös Katri on lukenut kirjan.

– Ei hän ainakaan myöntänyt järkyttyneensä. Se on elettyä elämääni.

Isä teki ihmeen

”Kysyin, haluaisiko hän apua, voisiko hän lähteä hoitoon. Puhelimessa tuli hetkeksi hiljaista. Isä alkoi itkeä. Ei kai tässä muukaan enää auta, kuului luurista. En ollut uskoa korviani. Oli pakko kysyä, että onko näin. Kun suostumus tuli toistamiseen, aloin välittömästi hoitaa asiaa. Ilmoitin isälle, että häntä tultaisiin hakemaan heti aamulla. Isän nuorin veli ja veljeni hakivat hänet kotoa ja veivät hoitoon.”

Isän raitistuminen oli ihme, jota Tommi ei uskonut koskaan tapahtuvan. Hän oli jo odottanut soittoa, että isä on kuollut.

Nyt isä on ollut selvänä kahdeksan vuotta. Veljensä Jonnen Tommi herätteli kuukausia kestäneestä putkesta, johon rokkitähti ehti tuhlata kymppitonnin.

– En minä kuvittele olevani mikään pelastaja. Mutta jos joku putoaa heikkoihin jäihin, enhän minä sinnekään voi ketään jättää. Sitähän se viinan juonti on: heikoille jäille menemistä. Ne joko kantavat tai sitten eivät.

– En tiedä, olisiko isä koskaan lopettanut, jos perheessämme joku toinen ei olisi jo pystynyt siihen.

Tärkeintä on, että nyt perhe pystyy taas kokoontumaan yhteen isoina juhlapäivinä.

– Nuorin veljeni sai puolitoista vuotta sitten lapsen, ja ristiäisissä havahduin yhtäkkiä siihen, että täällä on äiti, isä ja kaikki pojat. Olimme kuin elokuvasta.

Hän myöntää, että raitistumisen jälkeen tunteet saattavat kulkea vuoristorataa. Pitää tutustua itseensä ja toisiin uudestaan, ja voi olla, että huomaa, ettei pidäkään kaikista.

– Silti isä saa olla puolestani millainen kusipää tahansa, kunhan hän on selvin päin. Olenhan minäkin selvänä tosi tylsä. Kännissä olin kuulemma hyvä seuramies.

– On raaempaa kohdata kaikki selvin päin. Eikä se mokailu siihen lopu. Mutta ainakin nyt muistan kaikki mokani.

Niin kuin mitkä?

– Minähän töppäilen jatkuvasti, Tommi nauraa.

Lue lisää:

Tommi Liimataiselta paljastuskirja: ”En ole koskaan puhunut näistä asioista kenellekään”

Tommi Liimatainen: "Olen seksiasioissa vanhoillinen mies"

Tommi Liimatainen: "Vanhempi nainen on rockimpi kuin nuori"

Tommi Liimatainen

Syntyi 27.3.1977 Tampereella, asuu nykyään Turussa.

Työskentelee musiikkimanagerina.

Parisuhteessa laulaja Katri Helenan kanssa. Keskimmäinen veli Jonne tunnetaan Negative-yhtyeestä. Myös poikakolmikon kuopus Ville tekee musiikkia.

Harrastaa perhokalastusta ja kävelylenkkejä.

Tommi Liimataisen alkoholinkäytöstä ja raitistumisesta kertova kirja Kaasu pohjassa ilmestyy 23.4.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.