Näyttelijä Pekka Strangin ja hänen kuvisopettajavaimonsa arki toimii, kun he sopivat vetovuoroista. Viime syksyn Pekka oli kotona lasten kanssa. ”Helpottaa jo paljon, että työaikamme ovat niin erilaiset.”

Pekka Strang tunsi suurta surua eläytyessään Touko Laaksosen nahkoihin Tom of Finland -elokuvassa. Vaimonsa kanssa hän tietää, että kaikesta voi selvitä – jopa omien lasten menetyksestä.

Iltayhdeksältä näyttelijä Pekka Strangin, 38, työpäivä on vasta alkamassa. Mies kulkee tupakka ja hymynkare suupielessä kohti Helsingin Tähtitorninmäkeä, jonka puistikoissa kuvataan seuraavan yön aikana Tom of Finland -elokuvan viimeisiä kohtauksia. Pekkaa ei väsytä, sillä hän on valmistautunut vuorokausirytmin vaihdokseen perusteellisesti.

– Olimme eilen aamuyön tunneille saakka baarissa leffan göteborgilaisen työryhmän kanssa. Vannoin etukäteen, etten laula karaokea, mutta lopulta hoilasimme kaikki yhdessä Håkan Hellströmin kappaletta, Pekka kertoo.

– Aamulla nousin vain tekemään lapsille aamupalan ennen kuin he lähtivät hoitoon ja kouluun ja menin sitten takaisin nukkumaan.

Hetki ennen kuuluisuutta

Toistaiseksi Pekka saa käydä baarissa rauhassa. Vaikka hän on johtanut vuosia Lilla Teaternia ja tehnyt kymmeniä kehuttuja rooleja teatterilavalla, häntä ei kadulla tunnisteta. Suurelle yleisölle tunnetuin työ lienee kapinallisen Dani Bexarin rooli Kjell Westön romaaniin pohjautuvassa Leijat Helsingin yllä -elokuvassa.

– En tietenkään myöntäisi, vaikka olisin ollut kollegoille julkisuudesta kateellinen. Olen kuitenkin saanut tehdä töitä ideaalitilanteessa ja kehittyä näyttelijänä rauhassa. Enkä tiedä, mitä suoraa hyötyä tunnettuudesta olisi. Olen ollut aika tyytyväinenkin siihen, ettei kukaan tule keskeyttämään hyvää keskustelua.

”Olin todella yllättynyt valinnastani, koska eihän minun nimeni myy.”

Tom of Finland -leffa voi muuttaa paljon. Pekalla on päärooli taiteilija Touko Laaksosena, jonka homoeroottiset piirroskuvat levisivät 1960-luvulta lähtien ympäri maailmaa ja nousivat seksuaalivähemmistön tärkeiksi symboleiksi. Jo etukäteen elokuva on herättänyt kiinnostusta sekä teemansa että näyttelijävalintojensa ansiosta. Touko Laaksosen elämänkumppania esittää Lauri Tilkanen ja isossa roolissa nähdään myös Jessica Grabowsky.

– Ohjaaja Dome Karukoski haki hyvää paria, ja päädyimme Tilkasen kanssa yhteen. Olin itsekin todella yllättynyt valinnastani, koska eihän minun nimeni myy. Ei suomalaista markkinointia auta se, että pääroolissa on Pekka Strang.

– Arvostan, että he uskalsivat ottaa leffaan tuntemattomamman naaman, vaikka tuottajana olisin itse varmasti valinnut rooliin jonkun nimekkäämmän tyypin.

Tom of Finland -elokuva on taiteilijaelämäkerta ja rakkaustarina. Touko Laaksonen eli aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli ensin rikos ja vielä 1980-luvun alkuun asti sairaus. Pekka tunsi elokuvaa tehdessään suurta surua.

– Suurempana teemana kyse on oikeudesta rakastaa. Eihän ketään voi kieltää rakastamasta, mutta voi kieltää näyttämästä sitä. On kohtuuton vaatimus, ettei saa olla sellainen kuin on. Ehkä jotain vastaavaa voisi nykyaikana olla, ettei saisi tavata lastaan.

Homorakkauden esittämisessä ei Pekan mielestä ole mitään ihmeellistä, vaikka siitä häneltä usein kysytäänkin.

– Rakkaudella ei ole sukupuolta eikä se kysy lupaa, että saanko rakastua suhun. Tunne pohjalla on todennäköisesti ihan sama, rakastaa ihminen sitten lastaan, ystäväänsä tai vaimoaan. Luonne tietysti muuttuu, kun seksuaalisuus tulee mukaan.

Maunulalainen idylli

Vaikka Pekka nauttii kuvausmatkoista, onnellisimmillaan hän on tavallisessa arjessa omalla maunulalaisella takapihallaan. Siellä hän lukee kirjaa tai vetäytyy keittiöön vääntämään perheelleen ruokaa.

Saman pöydän ääreen istahtavat kolme poikaa sekä kuvataiteilijavaimo Pia Strang. Perheen ruokahuolto on ollut Pekan vastuulla siitä lähtien, kun perheeseen syntyi pari vuotta sitten kolmas lapsi.

– Tykkään laittaa ruokaa, vaikka olen siinä tosi hidas. Sulkeudun keittiöön omaan rauhaani, ajan lapset pois ja hakkaan sipulia hissuksiin. Makaronilaatikon valmistamisessa voi mennä puolitoista tuntia. Parasta on, jos saa jääkaapissa olevista aineista tehtyä jotain, joka maistuu koko perheelle.

”Olen välillä ailahtelevainen ja rasittavakin isä, koska minulla on kaikenlaisia piintyneitä tapoja.”

Pekka ei voisi kuvitellakaan elämäänsä ilman perhettä. Vaimo ja pojat ovat tottuneita miehen tapoihin, esimerkiksi siihen, että hän haluaa aina istua samassa tuolissaan.

– Perheeni vitsailee usein kustannuksellani. Olen välillä ailahtelevainen ja rasittavakin isä, koska minulla on kaikenlaisia pinttyneitä tapoja. Mutta perhe on minulle kaiken perusta ja positiivisessa mielessä itsestäänselvyys. Ilman sitä olisin todella hukassa.

Lapsiperheelle tyypillinen oman ajan puute ei Pekkaa ahdista, mutta nykyajan lapsikeskeisyys häntä ärsyttää.

– Ei arjen tarvitse olla koko ajan helppoa ja siistiä. Välillä se on raskasta, ärsyttävää ja hankalaa, mutta muuta todellisuutta ei ole, hän sanoo.

– Kun tulee isäksi, kaikki muuttuu, mutta mikään ei muutu. Toiset pistävät kaiken uusiksi, eivät enää juo eivätkä polta ja muuttavat elämäntapansa, mutta silloin on suuri riski kadottaa itsensä kokonaan.

Vanhempana Pekka haluaa osata päästää irti sopivalla hetkellä.

– Kun lapsesta on tulossa itsenäinen, pitäisi tajuta, ettei voi loputtomiin suojella omaa lastaan. Minä pidän lapsiani käden ulottuvilla. He voivat aina tarttua siihen, mutta en vedä heitä takaisin.

Pitkänhuiskea vaasalainen

Ammatti näyttelijänä oli Pekalle selvä jo kahdeksanvuotiaana. Vaasassa suomenruotsalaisessa kodissa kasvanut poika oli kova esiintymään.

– Kai se on luonteenpiirre, että minun piti esittää jotakin kaikissa sukujuhlissa. Ja sitähän tämä meidän näyttelijöiden homma on: teeskentelemistä. Kun tänä vuonna täytin veroilmoitusta, mietin laittaisinko siihen ammatiksi teeskentelijän.

Suomenruotsalaiseen vähemmistöön Pekka tajusi kuuluvansa vasta pääkaupunkiin muutettuaan, sillä Vaasassa ruotsia puhuva ei kokenut olevansa mitenkään erilainen. Välillä kyllä piti juosta kovaa karkuun, mutta sellaista teinien elämä on kaikissa pikkukaupungeissa kielistä huolimatta.

– Joskus minuakin yritettiin vetää turpaan, mutta pituudestani oli hyötyä, vaikken olekaan mitenkään raamikas. Kun nousin ylös katukiveykseltä torin kupeessa, toiset hiljenivät.

Pekan keskiluokkaiseen perheeseen kuuluivat matkatoimistossa työskentelevä isä, sosiaalivirkailijaäiti ja isoveli, joiden kanssa puhuttiin ruotsia. Kielen lisäksi kodin perintöä on sosiaalinen omatunto, jonka lapset imivät äitinsä työstä.

– Se oli tietoisuutta siitä, että yhteiskunnassa on monta kerrosta, ja jokainen ei ole oman onnensa seppä.


Pekan mielestä rutiineja halveksitaan turhaan sekä töissä että yksityiselämässä. ”Rutiinin ansiosta pystyy vaikkapa tekemään montaakin näytelmää samaan aikaan.”
Pekan mielestä rutiineja halveksitaan turhaan sekä töissä että yksityiselämässä. ”Rutiinin ansiosta pystyy vaikkapa tekemään montaakin näytelmää samaan aikaan.”

Suru jää käsittelemättä

Teatterikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen Pekalla riitti vientiä Helsingin ruotsalaisten teattereiden lavoilla. Silti hän yllättyi, kun hänet alle kolmikymppisenä vuonna 2005 nimitettiin Lilla Teaternin johtajaksi.

– En tiennyt mistään mitään. Olin kamalan nuori, mutta sain kollegoilta hirveästi tukea. Ehkä ihminen ei ota paljon paineita, jos ei tiedä, miten vaikeaa jokin asia on.

Kyllä Pekka nauttikin teatterin luotsaajan roolistaan.

– Johtaminen on jollain tasolla aina kiinnostanut minua. Olen vieläkin besserwisser, mutta onneksi jotkut luonteenpiirteet iän myötä vähän himmenevät, eikä kaikki ei ole niin mustavalkoista.

Yhdeksän vuotta kestäneeseen pomokauteen mahtui paljon onnistumisia, mutta myös mokia. Yhtenä sellaisena Pekka pitää Schafferin Amadeus-näytelmän ottamista ohjelmistoon vuonna 2008.

– Miehitin itseni isoon päärooliin, johon olin liian nuori ja liian huono. Minulla rupesi vippaamaan niin, että olin varma, että ohjaaja ja vastanäyttelijä sopivat jotain selkäni takana. Näytelmä perustuu kateuteen ja meni ihan ihoni alle. Kun katsoin vastanäyttelijääni Sampo Sarkolaa, minusta tuntui, että hänelle kaikki on helppoa ja hän näyttelee tosi hyvin, Pekka muistelee.

”Keskenmenoissa keskitytään aina naisiin. Olen tajunnut, että menetys tuntuu myös toisessa osapuolessa.”

Samaan aikaan Pekan kotona elettiin raskaita hetkiä, joista harva tiesi. Hänen vaimonsa odottamat kaksoset kuolivat kohtuun kesken raskauden.

– En käsitellyt asiaa millään tavalla vasta kun seitsemän vuotta myöhemmin tv-haastattelussa, vaikka olisin varmasti tarvinnut terapiaa.

– Ja jos ei käsittele aktiivisesti, käsittelee hitaasti ja pitkään. En edes itse tajunnut, mistä paha olo johtui, sillä ihminen on sokea omille heikkouksilleen eikä aina osaa yhdistää asioita.

Pekka uskoo, että tällaisissa tilanteissa mies unohtaa helposti pitää huolta itsestään.

– Keskenmenoissa keskitytään aina naisiin, mikä on täysin luonnollista. Mutta nyt myöhemmin juteltuani muiden saman kokeneiden miesten kanssa, olen tajunnut, että menetys tuntuu myös toisessa osapuolessa. Kyllä toive on herännyt myös miehessä, ja pitää antaa itselleen oikeus surra. Sen minä ohitin aika suvereenisti.

– Tärkein oppi oli, että jos haluaa lapsia, se ei ole itsestäänselvyys. Ikinä ennen en ollut tajunnut sitä.

Elämän paras aika

Nykyään Pekka uskoo, että mistä tahansa voi selvitä, myös omien lasten menettämisestä. Pian kanssa hän on pitänyt yhtä 20 vuotta. Parisuhde toimii, kun molemmat osaavat tehdä kompromisseja.

– Olemme kokeneet Pian kanssa paljon yhdessä ja päässeet vaikeuksien yli. Tuemme toisiamme, ja kun toinen on heikko, toinen on vahva.

”Puran kotona paljon ja puhun vaimon varmasti välillä uuvuksiin asti.”

Pekka puhuu mielellään, ja niinpä Pia on tottunut kotona kuuntelemaan miehensä työasioita ja analyysejä.

– Puran kotona paljon ja puhun vaimon varmasti välillä uuvuksiin asti. Vitsailemmekin välillä siitä, että saihan Pia nyt varmasti arkistoitua kaikki valtavan tärkeät asiani.

– Kun joskus saa hetken aikaa olla kahdestaan, muistaa taas mihin ihastui siinä ihmisessä. Minä ihastuin Piassa kauneuteen, älykkyyteen ja huumorintajuun.

Neljääkymmentä lähestyvä Pekka vaikuttaa nauttivansa nyt elämänsä parhaasta ajasta. Siitä voi kiittää omaakin asennetta.

– Uskon, että ihminen voi tietoisesti päättää olevansa joka päivä hyvällä tuulella eikä tuoda töihin mitään paskaa. Opettelen kaikkien nimet ja olen ystävällinen kaikille. Se voi kuulostaa ulkokohtaiselta, mutta siitä tulee tapa, ja alkaa itsekin voida paremmin.

Pekka kertoo isoäidistään, joka ei elänyt helppoa elämää, mutta joka sanoi aina muistavansa ainoastaan hyvät päivät.

– Minullakin on tavallaan vaan hyviä muistoja, ja kun on vähän tyhmä, niin se helpottaa ihmistä, Pekka sanoo itseironiseen ja lakoniseen tyyliinsä.

– Katson monia asioita, että tämä nyt vain on näin. Jos et pysty ratkaisemaan jotain, niin siedä sitä.

Pekka uskoo, että olisi avuton ilman läheisiään ja ystäviään.

– Tajusin jo vuosia sitten, että ainoa asia, millä on mitään arvoa, ovat läheiset ihmiset. Tärkeintä elämässä on istua hyvässä seurassa syömässä, juomassa ja käydä hyviä keskusteluja samalla, kun lapset pyörivät siinä ympärillä.

Pekka Strang
  • Näyttelijä syntyi 23.7.1977 Helsingissä ja kasvoi Vaasassa.
  • Muistetaan elokuvasta Leijat Helsingin yllä. Tehnyt lukuisia rooleja muun muassa Lilla Teaternin ja Helsingin Kaupunginteatterin lavoilla.
  • Toimi Lilla Teaternin johtajana 2005–2014.
  • Pääosa Tom of Finland -elokuvassa, jonka ensi-ilta on alkuvuonna 2017.
  • Asuu Helsingin Maunulassa vaimonsa Pia Strangin ja kolmen poikansa kanssa.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1897) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10:30. Minna Canthin kuolinvuosi korjattu.