Sisustussuunnittelija Teuvo Loman pitää itseään tuiki tavallisena junttina, mutta muusikkopuoliso Niko Heleniuksen mielestä siippa on kuin Peter Pan.

Kuva Milka Alanen

Kun Teuvo Loman, 48, ja hänen avomiehensä Niko Helenius, 24, laulavat karaokea, Niko vetää Green Dayn biisin Basket Case, mutta Teuvon valinta on Yksi ruusu on kasvanut laaksossa. Se on niitä harvoja hetkiä, jolloin miehet huomaavat, että heillä on ikäeroa yli kaksikymmentä vuotta.

Tai no, Teuvo kyllä huomaa ikäeron myös silloin, kun pariskunnan täytyy poseerata vierekkäin.

– Tuo babyface saa minut näyttämään ihan sedältä, Teuvo huokaa.

Television sisustusohjelmista tuttu Teuvo ja Planet Fallout -bändissä laulava Niko ovat pitäneet yhtä seitsemän vuotta. Sanotaan, että pariskunnat alkavat ajan kanssa muistuttaa toisiaan.

Kuvaajalle pelleilevät miehet todellakin näyttävät samalta, ja jopa saman ikäisiltä, trendikkäissä rilleissään ja tukat pystyssä.

Pari muutti yhteen, kun oli tapaillut puolisen vuotta.  Kihlat vaihdettiin pian sen jälkeen. Suhteen rekisteröinti ei miehiä kuitenkaan innosta. Sormukset riittävät kertomaan, että kumpikin on suhteessa tosissaan. Lapsista pari ei haaveile, sillä Niko ei tunne olevansa vielä valmis isäksi. Teuvo sen sijaan on jo aikuisen tytön sijaisvanhempi.

Miehiä yhdistää musiikki ja visuaalisuus. Myös Teuvo on luonut uraa laulajana, ja ravintolakokiksi alun perin valmistunut Niko stailaa siippansa usein tv-lähetyksiin, kuten paraikaa ruudussa pyörivään Suomen kaamein kämppä -ohjelmaan. Pariskunnan Espoossa sijaitsevan kodin mustavalkoinen sisustuskin on kokonaan Nikon käsialaa, koska Teuvo ei halua tuoda töitä kotiin.

– Teuvo sisustaa kotona lähinnä unissaan. Viime yönäkin hän kovasti siirsi jotakin kaappia, Niko paljastaa. 

Mykkä ihailija

Miten tapasitte?

Niko: Tapasimme noin seitsemän vuotta sitten hiusmessuilla Tampereella. Teuvo oli mukana kampaajana, minä hiusmallina. Ensitapaamisella en vielä uskaltanut sanoa Teuvolle mitään.

Teuvo: Olin tekemässä kampausta, kun Niko tuli siihen toljottamaan. Hän ei sanonut mitään. Minulle tuli kiusaantunut olo ja pakenin vessaan. Illalla Niko tekstasi, että olisi ollut kiva jutella. Myöhemmin tajusin, miksi hän oli näyttänyt niin tutulta. Muistin hänet telkkarista, sillä hän on osallistunut Idolsiin. Hän ei pärjännyt, mutta jäi mieleeni.
 
Kumpi lopulta teki aloitteen?

Niko: Minä. Teuvo lämpeni vasta pikkuhiljaa.

Teuvo: Niko suorastaan jahtasi minua! En ollut helppo pala. Ajattelin, että hän on liian nuori.
 
Mihin ihastuit hänessä?

Niko: Siihen Hulluun Hatuntekijään, joka Teuvo on. Olemme molemmat luovia. Meidän on helppoa olla yhdessä, koska ajatusmaailmamme ovat samanlaiset.

Teuvo: Niko ei ole mikään mielistelijä – vaikka kyllä hän tarpeen tullen senkin taidon osaa – vaan hän on rehellinen ja suora. Koska olemme molemmat esiintyjiä, ymmärrämme toisiamme.
 
Miten ikäero näkyy suhteessanne?

Niko: Ikä on vain syntymäkoodi. Tunnen itseni usein kypsemmäksi osapuoleksi, koska joudun sanomaan Teuvolle tämän tästä ’mietipäs vielä’. Joskus vitsailemme ikäerolla. Kun veljeni sai lapsen, pyysin häntä näyttämään, miten vaipat vaihdetaan, koska minulla voi olla sama edessä Teuvon kanssa! Oikeasti en mieti Teuvon ikääntymistä. En halua elää pelossa. Voihan nuoreltakin ihmiseltä yhtäkkiä katketa verisuoni päästä.

Teuvo: Ikäero unohtui, kun tutustuimme. Niko on kypsä ikäisekseen. Jos Niko kertoi sen vaippajutun, niin sitä ei sitten saa laittaa lehteen!
 

Kaksi päätöntä kanaa

Missä olette samanlaisia?

Niko: Olemme spontaaneja ja impulsiivisia; meidät on helppo houkutella kokeilemaan uutta. Olemme perhekeskeisiä ja meillä on hyvät välit sukulaisiin.

Teuvo: Painamme menemään kuin päättömät kanat! Jos kaveri soittaa, että lähdettekö Seurasaareen kävelylle, olemme viidessä minuutissa menossa, vaikka meillä olisi ollut siivous kesken. Kerran olimme juuri palanneet parin viikon Thaimaan-lomalta ja olleet kotona tunnin, kun jo alkoi tuntua, että on pakko päästä pois. Lähdimme takaisin lentokentälle.

Missä olette erilaisia?

Niko: Minä olen huuhkaja, joka haluaisi valvoa yöt ja nukkua päivät. Teuvo herää seitsemältä, vaikkei olisi töitäkään.

Teuvo: Kun herään, Niko ei ole välttämättä vielä mennyt nukkumaan. Yöllä työskentelyssä on muusikoille kai mystiikkaa. Toinen juttu on ajankäyttö: minä tulen paikalle kun on sovittu, Niko silloin kun ehtii.
 
Mitä arvostat puolisossasi?

Niko: Intoa, tietoa ja taitoa. Teuvo ei ole vieläkään kasvanut aikuiseksi. Hän on ikuinen Peter Pan.

Teuvo: Niko on tosi ahkera, mitä ei voi sanoa kaikista nuorista. Kun hän ryhtyy johonkin, hän ei malta lopettaa.
 
Millaista arkenne on?

Niko: Juhlaa! Käymme leffassa katsomassa kaksi elokuvaa putkeen tai juomme viiniä, vaikka olisi maanantai. Saamme olla paljon yhdessä, koska lähden usein mukaan Teuvon työreissuille.

Teuvo: Hauskaa! Nautimme elämästä joka päivä. Laitamme hyvää ruokaa, pelaamme lautapelejä, katsomme sängyssä elokuvia ja syömme liikaa suklaata.
 
Entä miten teillä juhlitaan?

Niko: Pyydämme ystäviä kylään, teemme hyvää safkaa. Jossain vaiheessa iltaa kaivetaan aina kitarat esiin.

Teuvo: Jos meillä on juhlat, sen kuulee jo kauas. Juhlissa kuluu paljon hyvää punaviiniä, vaikka viina ei pääasia olekaan. Minä olen selvinkin päin ylisosiaalinen ja äänekäs.
 
Mitä teette vapaa-ajalla?

Niko: Matkustamme paljon, myös kotimaassa. Saatamme yhtäkkiä lähteä pariksi yöksi Turkuun.

Teuvo: Käymme yhdessä uimassa, kesäisin pyöräilemme paljon. Hankin jopa varafillarit, että pääsemme vieraidenkin kanssa pyöräretkelle.
 

Sänkyaamiaisia

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Niko: Se tekee, kuka ehtii ja ketä sotku häiritsee. Meillä on aika siistiä. Viime aikoina Teuvo on tehnyt niin paljon töitä, että minä olen pitänyt taloa pystyssä.

Teuvo: Meillä on periaate, että jos toisen likaiset kalsarit lattialla ärsyttävät, ne voi viedä pyykkikoriin sen sijaan että alkaa nalkuttaa. Minä hoidan yhteiset talousasiat kuten laskut ja vakuutukset, koska Niko ei muista eräpäiviä.
 
Miten yllätätte toisenne? Entä hemmottelette?

Niko: Siivoan tai laitan ruuan valmiiksi, kun Teuvo tulee myöhään töistä. Viimeksi vein Teuvon seinäkiipeilemään. Minusta on ihanaa, jos Teuvo piirtää minulle. Olen joskus säveltänyt laulun, joka oli tarkoitettu vain Teuvon korville.

Teuvo: Teen aamiaista ja tarjoilen sen sänkyyn. Vasta Niko sai minut seinäkiipeilemään. Se oli hauskaa, vaikka en uskaltanut kiivetä kahta metriä korkeammalle.

Olette kihloissa. Kumpi kosi?

Niko: En muista, mutta jonnekin matkalle taisimme sen jälkeen lähteä. Toivottavasti Teuvolla ei ole romanttista muistoa, jonka minä olen unohtanut…

Teuvo: Ei mitään hajua. Kai se oli aika intuitiivinen juttu. Juhlistimme kihloja Tallinnan-matkalla.
 
Haluaisitteko lapsia?

Niko: Lapset ovat ihan kivoja, mutta en ole ikinä haaveillut omista. Minusta tuli kyllä hiljattain kummisetä ja olen siitä ylpeä. Teuvo on lapsirakas ja hänellä on kummilapsiakin yhdeksän. Tiedän, että hän olisi halunnut myös omia.

Teuvo: Olen aina tykännyt lapsista ja olin vuosia sijaisvanhempi. Sijaistyttöni Nuppu on nyt kolmikymppinen ja asuu tietenkin jo omillaan, mutta olemme yhä läheisiä. Mutta mistäs sen tietää vaikka minulla olisi biologisiakin lapsia, sillä minulla oli aika villi nuoruus…
 
Missä asioissa neuvotte toisianne?

Niko: Olemme takapiruina toisillemme monissa asioissa. Annan Teuvolle pukeutumisneuvoja. Teen meille löytöjä myös naistenosastolta ja muokkaan vaatteita. Teuvo saa toteuttaa visioni, koska hän osaa ommella.

Teuvo: Neuvon Nikoa laulamisessa, olen ottanut laulutunteja. Niko hankkii minulle vaatteita. Hän näkee heti, mikä minulle sopii. Nikolle on tärkeää, miltä näytämme yhdessä.
 

Porakonefetissi

Mihin tuhlaatte?

Niko: Minulla on parikymmentä kitaraa. En koskaan ota kitaraa matkalle mukaan, vaan ostan jonkin halvan paikan päältä. En kuitenkaan raaski luopua soittimesta, vaan raahaan sen Suomeen. Teuvoa ei kannata päästää yksin rautakauppaan.

Teuvo: Matkusteluun ja ruokaan. Ruokakaupassa emme koskaan katso tuotteen hintaa vaan ainoastaan sitä, mitä se sisältää. Minun piti hankkia uudet silmälasitkin, että saan kunnolla selvää tuoteselosteista. Haluamme syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Niko hamstraa kitaroita ja minulla on porakonefetissi, poria löytyy meiltä kolmisenkymmentä.
 
Mikä toisessa ärsyttää?

Niko: Ei ole yhtä juttua. Silloin kun ärsyttää, ärsyttää kaikki. Riitelemme harvoin ja lepymme nopeasti. Kitara ja rummut ovat salarakkaitani. Teuvoa ottaa varmasti pannuun, että soitan koko ajan.

Teuvo: Nikon on vaikea tehdä asioita kellon mukaan, mutta hän on kyllä parantanut tapojaan.

Mikä on ollut vaikeinta aikaa suhteessanne?

Niko: Alku oli palapelin osasten yhteensovittamista. Mutta erolla emme ole koskaan uhkailleet. Se olisi lapsellista.

Teuvo: Alku oli hankalaa, mutta nyt kun olemme olleet jo seitsemän vuotta yhdessä, meillä menee lujempaa kuin koskaan! Olemme Nikon kanssa myös hyviä ystäviä.
 
Oletteko mustasukkaisia?

Niko: Alussa minulla oli suhtautumisvaikeuksia, kun tuntemattomat tulivat juttelemaan Teuvolle, mutta se oli pikemminkin hämmennystä. Nykyään se tuntuu vain imartelevalta.

Teuvo: Emme. Luotamme toisiimme ja meillä on jopa lupa lukea toistemme tekstiviestejä ja sähköposteja. Jos ei ole mitään salattavaa, miksei niitäkin voi jakaa?

Mitä et antaisi toiselle anteeksi?

Niko: Jos Teuvo tekisi jotakin perheenjäsenilleni. Pettäminen olisi rankka juttu. Kaikki pitäisi aloittaa suhteessa alusta.

Teuvo: Jos Niko vetäisi minua turpaan. En tietenkään toivo, että Niko pettäisi minua, mutta uskottomuuden voi antaa anteeksi. Toista ei voi omistaa.
 

Juntti ja landepetteri

Miten julkisuus vaikuttaa suhteeseenne?

Niko: Olen tavallinen landepetteri Vammalasta, mutta Teuvon mukana olen päässyt kiertämään Suomea ja tavannut paljon sellaisia tyyppejä, joihin en olisi muuten tutustunut. Meidän väleihimme julkisuus ei vaikuta.

Teuvo: Ei mitenkään. Pidän itseäni tuiki tavallisena junttina enkä pörrää julkkisten parissa. Meiju Suvas on ainoa julkisuuden henkilö, joka on oikeasti myös hyvä ystäväni. Julkisuus on tuonut ikäviäkin juttuja, ja nykyään Nikokin osaa jo välttää netin keskustelupalstoja.

Mikä on yhteinen unelmanne?

Niko: Olisi kiva asua ulkomailla.

Teuvo: En tiedä onko tämä yhteinen, mutta minä haaveilen eniten siitä, että Nikon musiikkiura lähtisi kunnolla käyntiin ja että hän pääsisi keikoille.
 
Mitä haluaisit sanoa puolisollesi juuri nyt?

Niko: Tekisitkö minulle smoothien? Teuvo tekee sellaisen yleensä joka aamu, mutta tänään marjat olivat loppuneet.

Teuvo: Niko, olet paljon parempi tyyppi kuin uskotkaan.

Parisuhteellista-sarjassa pariskunta vastaa samoihin kysymyksiin kuulematta toistensa vastauksia.Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.