Teri Niitti huhtikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Teri Niitti huhtikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Terin kollegat ja ystävät ovat muistaneet häntä rakkaudella Facebookissa.

Stylisti Teri Niitti on kuollut tänään maanantaina, vain 43-vuotiaana. Malli-juontaja Anne Kukkohovi päivitti pian uutisen jälkeen koskettavan muistokirjoituksen pitkäaikaisesta ystävästään Facebookiinsa.

Nyt monet sadat Terin ystävät ja tuttavat ovat osoittaneet surunvalittelunsa hänen viimeiseen Facebook-päivitykseensä. Ennen joulua Teri päivitti kansikuvakseen kuvan Itse ilkimys -animaatiosta tutuista Kätyreistä jouluisissa tunnelmissa. Joulupäivänä Teri joutui sairaalaan.

”Olen shokissa. Lämmin osanottoni läheisille, täysin sanaton…” suunnittelija Tiia Vanhatapio kirjoittaa kuvan alla.

”Tätä on niin vaikeaa uskoa ja olo on tyhjä. Monet hyvät muistot tulvivat mieleen ja se uskomaton palo ja intohimo elämään mikä Teri sinulla oli, ei ikinä unohdu. Sinä et ikinä unohdu. Lepää rauhassa ja matka seuraavaan vaiheeseen olkoon yhtä vaiherikas ja mielenkiintoinen kuin tämä maallinen. Osanottoni kaikille läheisillesi”, yrittäjä Anneli Maatraiva kirjoittaa. 

”Ihan hirveä uutinen. Rakkautta sinne jonnekin”, juontaja Katja Ståhl kirjoittaa.

Urheilu- ja somevaikuttaja Aleksi Valavuori kertoo olevansa ikuisesti kiitollinen Terille hänen ”viesteistään”. 

Juontaja Ellen Jokikunnas, tyyli-ikoni Klara Kivilahti ja suunnittelija Samu-Jussi Koski toivovat voimia Terin läheisille. Esimerkiksi malli Maryam Razavi, laulaja Kim Herold, malli Saimi Hoyer, missikeisarinna Sunneva Kantola, malli Ninja Sarasalo ja juontaja Vappu Pimiä osoittavat surunvalittelunsa Facebookissa ja toivottavat Terille ”hyvää matkaa”.

Kiusaamisen vastaiseen mainokseen osallistunut Paula Vesala on huolissaan nettikiusaamisesta.

Muusikko Paula Vesala, 35, kertoo Veikkauksen kiusaamisen vastaisessa mainoksessa olleensa yläasteella koulukiusattu.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Paula puhuu kokemuksistaan näin suoraan. Helmikuussa Paula kertoi Ylen haastattelussa, että hän oli koulussa epäsuosittu, muttei ”koskaan koulukiusattu”. 

”Opettajat eivät osanneet nähdä oppilaiden pahaa oloa ja sen syitä.”

Nyt Paula kuitenkin kertoo, että yläasteella hän tunsi koulussa väkivallan uhkaa jatkuvasti. Opettajat eivät hänen mukaansa puuttuneet asiaan.

– Puolustauduin usein provosoimalla huutelijoita. Oikeasti minun oli paha olla, ja yritin paeta musiikin maailmaan. Opettajat eivät osanneet nähdä oppilaiden pahaa oloa ja sen syitä. Eräs opettaja saattoi heittää minut käytävään ennen kuin aloitti opetuksen. Pahimmalta tuntui, kun toiset teeskentelivät, että sinua ei edes ole olemassa tai toivoivat sinulle pahaa, Paula kertoo mainoksessa.

Kokemukset kasvattivat muusikolle suojakuoren. Nimittely, päälle sylkeminen ja porukasta eristäminen kasvattivat kuoresta kovan.

– Kiusaamiskokemukseni liittyvät siihen, millaiseksi taiteilijaksi olen kasvanut. Suojamuurin rakentaminen oli ensin läsnä yläasteella ja myöhemmin artistin urallani, hän kertoo.

Äitiys on saanut miettimään aihetta uudelleen

Paula on joutunut pohtimaan kiusaamista myös myöhemmin elämässään. Hänen 9-vuotias poikansa Julius on saanut miettimään sosiaalista mediaa.

”On ihan kamala ajatus, miten somessa kiusaamista ei pääse pakoon.”

– On ihan kamala ajatus, miten somessa kiusaamista ei pääse pakoon. Nettiyhteisöt voivat kuitenkin olla myös pelastus. Sieltä voi löytyä ihminen, joka ajattelee asioista samalla tavalla, Paula sanoo.

Vuosi sitten Paula kertoi Me Naisille, millaista oli kasvaa ilman isää. Lue täältä Paulan ja ohjaaja Selma Vilhusen yhteishaastattelu

Emppuli

Paula Vesala koulukiusaamisesta Veikkauksen mainoksessa: ”Pahimmalta tuntui, kun toiset teeskentelivät, että sinua ei ole olemassa”

Kamun kommentin pohjalta pohdiskelen: Kyllä kiusaajakin voi joutua kiusatuksi. Eivät ne ole toisiaan pois sulkevia asioita. Toisaalta jossain puhuttiin siitäkin, että osa kiusaajista (ei kuitenkaan suinkaan kaikki) purkaa omaa pahaa oloaan kiusaamalla. Tässä voi olla kyse siitäkin. Huomionhakuisuuskin on yksi mahdollisuus, tosin Vesala ei ole kovin julkisuustyrkky ollut aiemmin. Neljäs mahdollisuus on, että aikuisena hävettää ja yrittää kiillottaa kilpeään osallistumalla tällaiseen mainokseen...
Lue kommentti
Tuomas Enbuske asuu Helsingissä ja tykkää sisustamisesta. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Tuomaksella on jo suunnitelmia juhlapäivän varalle. 

Juontaja-toimittaja Tuomas Enbuske täyttää tänään 40 vuotta.

Merkkipäivän kunniaksi Tuomas julkaisi heti aamusta Instagram-tilillään vanhan kuvan itsestään.

Kuvatekstissä Tuomas kertoo juhlivansa pyöreitä vuosia ”kupittamalla kaksin käsin”. Lisäksi hän kertoo juhlivansa ystävien kanssa.

– En juhli perhepiirissä. Sillä ystävät ovat jumalan anteeksipyyntö sukulaisista, hän heittää.

Tuomas on ollut julkisuudessa jo 90-luvun lopulta saakka. Hän on viime vuosina varrella vetänyt esimerkiksi Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmaa yhdessä Maria Veitolan ja Roope Salmisen kanssa. Tuomaksella on kaksi lasta ex-kumppaninsa kanssa.