Mieluummin dystopisti kuin utopisti, Ylppö kuvailee itseään. ”Olen helvetin paljon tasapainoisempi ja onnellisempi kuin joskus aiemmin, mutta yhä aina hiukan huolestunut.”

Reilu neljä vuotta sitten Herra Ylpöstä oli juuri tullut isä, mutta mies itse oli täysin hukassa. Ainoa tie ulos umpikujasta oli terapia. – Jos olisimme eronneet vaimoni kanssa, mulla olisi varmaan jo kolme eri perhettä.

Talot ovat kuin Carneval-keksejä: pinkkejä, viininpunaisia, vauvansinisiä ja vaaleankeltaisia. Yhtäkkiä satukirjan kuvitukselta näyttävään maisemaan ilmestyy kokomustiin pukeutunut kaljupäinen hahmo. Se tulee kohti, heilauttaa kättään. Déjà vu.

Tapasimme Herra Ylpön kanssa viimeksi hänen kotinurkillaan Porvoon postikortti-idyllissä aika lailla tasan neljä vuotta sitten. Silloin Ylpöstä tehtiin juttu, jossa hän kertasi tietään tarkkailuluokan häiriköstä eturivin rocktähdeksi. Ylppö kertoi muun muassa elämänsä rakkauksista, paljasti olevansa ihastuneena suorastaan fanaattinen sekä kärsineensä irtosuhteiden värittämästä elämänvaiheestaan.

Mutta sitä juttuun ei saanut kirjoittaa, että hänestä oli juuri tullut isä. Edes parisuhdestatusta ei saanut kertoa.

– Elämäntilanteeni oli silloin sekava, ja yritin suojata yksityisyyttäni. Nyt en enää oikein jaksa. Sitä paitsi olen nykyään niin iloinen ja ylpeä perheestäni, että sitä on vaikea peittää, Ylppö kertoo.

Siviilisäätyä ei voi enää olla huomaamatta, sillä Ylpön muhkeiden sormusten kokoelmaan liittyi pari vuotta sitten vihkisormus. Pienten ja intiimien, mutta sitäkin hauskempien talvihäiden jatkot vietettiin samassa porvoolaisessa ravintolassa, jossa Ylppö nyt tilaa kello 13 aamupalaksi tummaa suklaastoutia, koska siinä on ”ruoka ja juoma samassa”.

– Hääpäivä oli niin mukava, että olemme miettineet, voisimmeko järjestää uudet juhlat samalle porukalle. Juhlissa esiintyivät muun muassa ystäväni Kauko Röyhkä ja maailman hauskin mies Ismo Leikola. Ja siitä pidimme kiinni, että alkoholia oli heti tarjolla. Sellaiset suomalaiset häät ovat kamalia, jossa vieraat joutuvat jäykkinä odottelemaan, että milloin sitä boolia saa, Ylppö rupattelee.

”Olisi ollut hirveä virhe erota.”

Perhe on sittemmin kasvanut: nelivuotiaan pojan lisäksi Ylpöllä ja hänen vaimollaan on kaksivuotias tytär.

– Olisi ollut hirveä virhe erota. Jos niin olisi käynyt, mulla olisi todennäköisesti jo kolme eri perhettä. Elän nykyään tosi tasaista, keskiluokkaista ydinperhe-elämää ja olen siitä kiitollinen.

Seesteiseen elämänvaiheeseen pääseminen vaati kuitenkin välien selvittämistä paitsi puolison myös vanhojen bändi­kavereiden kanssa. Mutta ennen kaikkea Ylpön oli saatava välit kuntoon itsensä kanssa. Sitä varten oli mentävä terapiaan.

Paska jätkä

Herra Ylppö, 42, tuli alun perin tunnetuksi Maj Karman keulakuvana. Yhtye piti kuitenkin seitsemän vuoden tauon, jonka aikana Ylppö loi soolouraa ja keikkaili Ihmiset-yhtyeensä kanssa. Nyt Maj Karma on tehnyt paluun. Peltisydän-levy julkaistiin pari viikkoa sitten, ja käynnissä paraikaa on Suomen-kiertue.

Maj Karman paluu ei ollut itsestäänselvyys, sillä välit vanhoihin bändikavereihin olivat pitkään kireät. Erimielisyydet saivat alkunsa, kun Ylppö alkoi luoda soolouraa vuonna 2007, samaan aikaan, kun Maj Karma oli vuosien yhdessä soittamisen jälkeen läpimurron kynnyksellä.

Yhtäkkiä Ylppö ja Ihmiset oli lista­ykkösenä, ja keikkoja riitti. Aikaa Maj Karmalle ei enää jäänyt. Vanhat bändikaverit kokivat, että Ylppö keräsi yksin yhdessä tehdyn työn hedelmät.

Ylppö myöntää, että menestys sai aikaan vauhtisokeuden, jolloin häntä ei huvittanut ymmärtää muiden näkökulmaa.

– Soolourani alkoi kuitenkin vähän vahingossa: sen piti olla vain pikku projekti, mutta yhtäkkiä iso pyörä alkoi pyöriä. Olin varmasti paska jätkä, mutta toisaalta en usko, että kukaan muusikko olisi sanonut ei samassa tilanteessa.

”Yhtyeellemme oli käynyt niin kuin pitkissä liitoissa usein käy: olimme kasvaneet erillemme.”

Aluksi Ylppö yritti tasapainoilla kahden bändin välillä, mutta lopulta kaikkien oli myönnettävä, että Maj Karman paatti oli ajettava satamaan. Kun vuonna 2009 julkaistu Salama sai vaisun vastaanoton, yhtye vetäytyi määrittelemättömän pituiselle tauolle.

– Ilmapiiri oli pitkään ollut vähän tulehtunut. Yhtyeellemme oli käynyt niin kuin pitkissä liitoissa usein käy: olimme kasvaneet erillemme. Visiomme olivat erilaisia, ja meillä oli alkanut tulla pieniä valtataisteluja. Lisäksi joka jätkällä oli omat murheensa, jotka myös heijastuivat yhtyeeseen.

Viina vei

Etenkin murheita tuntui riittävän Ylpöllä itsellään. Menestyksestä huolimatta hänellä oli koko ajan paha olo, jota hän pakeni juhlimiseen. Jatkuva viinan kanssa läträäminen vain synkensi oloa entisestään ja repi yksityiselämää.

– En ole koskaan ollut parisuhteessa väkivaltainen, mutta suurin piirtein kaikkea muuta pahaa olen tehnyt. Olen ollut täydellisen välinpitämätön ja poissaoleva kumppani. Todellisuudentajuni oli hämärtynyt, ja minusta tuntui, että läheiseni pyrkivät vain rajoittamaan elämääni. Olin kuin Peter Pan: en olisi halunnut kasvaa aikuiseksi tai ottaa vastuuta.

Nyt Ylppö miettii, että osa hänen ongelmistaan oli ehkä orastavan keski-
iän kriisiä, osa vanhoja, käsittelemättömiä asioita. Hän oli esimerkiksi jo vuosia kärsinyt ahdistuskohtauksista, jotka hän oli itse diagnosoinut paniikkihäiriöksi. Apua hän ei ollut hakenut, koska oli aina suhtautunut niin diagnooseihin kuin terapeutteihinkin epäillen.

”Eihän terapia mukavaa ollut. Yhtään ei saanut feikata, puolustella itseään tai kiillottaa kilpeään.”

Jossain vaiheessa hänellä ei kuitenkaan enää ollut vaihtoehtoja. Musta möykky sisällä oli kasvanut niin suureksi.

– Eihän se terapia mukavaa ollut. Sisäisestä paskasta pääseminen vaati täydellistä avautumista ja rehellisyyttä. Yhtään ei saanut feikata, puolustella itseään tai kiillottaa kilpeään.

 

Herra Ylppö haaveilee pitkän elokuvan ohjaamisesta. Hän on käynyt jo katsastamassa kuvauspaikkoja Andaluciassa. ”Haaveista kannattaa puhua ääneen, silloin ne ehkä saa joskus toteutettuakin.”

 

Terapiassa Ylppö ymmärsi myös kärsivänsä ADD:stä, tarkkaavaisuushäiriöstä. Hän puhuu aiheesta myös hiljattain julkaistussa, Mielenterveysseuran tukemassa kirjassa Error – Mielen häiriötä.

”Esineet vain katoavat minulta mystisesti.”

Tarkkaavaisuushäiriö ilmenee niin, että moneen asiaan ei pysty keskittymään lainkaan, mutta itseä kiinnostaviin asioihin voi uppoutua täydellisesti. Ylpön tapauksessa se tarkoittaa muun muassa elämää häiritsevää hajamielisyyttä: hän kadottaa jatkuvasti pankkikortteja, aurinkolaseja, jopa pikkutakkeja. Pankkikortteja on kadonnut lyhyen ajan sisällä niin monta, ettei pankki enää anna uutta.

– Jossakin välissä vain tulee musta aukko, jonka aikana esineet vain katoavat minulta mystisesti. Jos näet jossain kadulla yksinäisen kengän, se on todennäköisesti minun. Kauppaan minua ei kannata lähettää, sillä minun on aivan mahdotonta löytää jotain kuivahiivaa. Mutta apua en voi silti pyytää, koska myyjälle puhuminen ahdistaa, mieluummin harhailen 45 minuuttia käytävillä, hän kuvailee.

Lisäksi Ylppöä ahdistavat kaikki suljetut tilat, joissa ollaan yhdessä muiden ihmisten kanssa, kuten julkiset liikennevälineet tai elokuvateatterit.

– Olenkin nykyään ihan surutta paatunut yksityisautoilija.

Lapset tekivät kodin

Toisinkin asiat olisivat voineet mennä, Ylppö miettii yhä välillä herätessään lastenhuoneesta kuuluviin ääniin. Hän voisi hyvin herätä jostain muualta kuin Porvoon Vanhassakaupungissa sijaitsevasta kauniista vanhasta talostaan, jonne perhe muutti tarvittuaan lisää tilaa.

Sängystä noustessa jalkoihin on vedettävä kolmet villasukat: jääkylmät lattiat ja vetävät nurkat kuuluvat 1700-luvulla rakennetun talon vähemmän viehättäviin ominaisuuksiin. Talven hyvä puoli on kuitenkin se, että silloin pihassa pyörii vähemmän japanilaisia turisteja, jotka luulevat taloa museoksi.

– Parasta nykyisessä elämässäni on, että joka päivä saa nauraa kippurassa skidien sekoilua seuratessa. Taitaa olla sanontakin, että vasta lasten äänet tekevät talosta kodin.

Terapiassa Ylppö tajusi, että usein parisuhteen ongelmat ovat oikeasti ihmisen omia ongelmia, jotka vain heijastuvat suhteeseen.

– Jos suhteessa ei ole väkivaltaa tai vakavia päihdeongelmia, en suosittele eroamista kenellekään pienten lasten vanhemmille. Lapsille on kuitenkin hirveän tärkeää, että äiti ja isä olisivat saman katon alla.

”Vaimoni on helvetin järkevä, sosiaalisesti suorastaan nerokas ihminen.”

Ylppö on kiitollinen vaimolleen siitä, että tämä jaksoi ymmärtää ja olla kärsivällinen, silloin kun hän oli hukassa itsensä kanssa.

– Vaimoni on helvetin järkevä, sosiaalisesti suorastaan nerokas ihminen. Onnekseni hän tuntee myös armon käsitteen. Ei minun kanssani ole vieläkään varmasti helppo elää. Saatan olla paikalla, mutta en läsnä. Vaadin paljon omaa tilaa ja aikaa.

Ylpön suhde alkoholiin on kuitenkin nykyään hallinnassa. Kun hän ennen saattoi juoda keikkareissuilla itsensä humalaan monena iltana viikossa ja reissujen jälkeen jatkaa rallia vielä baareissa Helsingin Kalliossa, nykyään hän voi hyvin hoitaa keikat selvin päin.

– Totta kai toisinaan on yhä kiva vetää kännit, mutta jokin mitta mulla tuli täyteen. Jos nykyään juhlin, se on oikeasti juhlimista, ei eskapismia. Krapulassa makaamista bussin lattialla ei ole yhtään ikävä. Niistä ajoista on jäänyt niin vahva trauma, ettei paluuta vanhaan ei ole.

Uusi loppu tarinalle

Kun Maj Karma taannoin harjoitteli kiertuetta varten, yhtyeen kitaristi Häiriö Piirinen pyysi treenien jälkeen Ylppöä heittämään hänet kotiin. Rattiin noustessaan Ylppö kuitenkin huomasi, ettei tiennyt, missä Häiriö asui, vaikka oli tuntenut miehen teini-ikäisestä lähtien.

Seitsemän vuoden tauon aikana miehet eivät paljon toistensa kuulumisia kyselleet. Kun kaikilla oli vielä aina ollut omat kaveripiirinsä, yhdessä ei tarvinnut hengailla. Ihan totaalisesti välit eivät kuitenkaan missään vaiheessa olleet poikki: kerran vuodessa orkesteri kokoontui soittamaan omilla Karmarock-festareillaan Harjavallassa.

Jossain vaiheessa yhdessä soittaminen alkoi taas tuntua hyvältä. Tärkeintä oli kuitenkin saada yhteiselle tarinalle toisenlainen päätös.

– Kun bändi on määrittänyt elämäämme teini-ikäisestä lähtien ja vaikuttanut siihen vahvemmin kuin ehkä mikään muu, olisi tuntunut ikävältä päättää jokin niin tärkeä asia paskan makuun suussa. Tuntui, että olemme velkaa sen sekä toisillemme ja bändille.

Lisäksi neljän soololevyn jälkeen Ylpön oma takki alkoi olla tyhjä ja biisien kirjoittaminen muiden kanssa tuntui vaihteeksi virkistävältä. Oli helpottavaakin, kun kaikesta ei tarvinnut olla vastuussa yksin. Peltisydämellä kappaleiden tekijäksi on merkitty yksiselitteisesti koko yhtye.

Arvioissa levyä on kuvailtu bändin vahvimmaksi kokonaisuudeksi. On sanottu, että uhon ja aggression tilalle olisi tullut Maj Karmalle uudenlaista herkkyyttä ja avoimuutta.

– Monet kappaleista onkin kirjoitettu isän näkökulmasta, Ylppö kertoo.

Ikuinen pessimisti

Isänä Ylppö kuvailee olevansa vähän lepsu, ehkä turhankin. Hysteeristä vanhempaa hänestä ei saa tekemälläkään: jos lapsi kompastuu lehmänläjään, Ylppö nauraa ja ajattelee sen vain olevan hyväksi.

”Ajattelen, että tärkein tehtäväni isänä ei ole kurinpito vaan rakkauden ja turvan antaminen.”

– En silti usko, että olen onnistunut heitä pilaamaan. He ovat iloisia, avoimia ja luottavaisia lapsia, lähipiirissänikin hyvin pidettyjä. Ajattelen, että tärkein tehtäväni isänä ei ole kurinpito vaan rakkauden ja turvan antaminen.

Tietenkin välillä vanhemmuus myös rasittaa ja väsyttää. Vastuukin pelottaa. Vanhemmuuden mukana elämään astui entistä vahvemmin huoli siitä, mihin maailma oikein on menossa.

– Ikuisesta pessimismistäni en ole vieläkään päässyt eroon. Minun on vaikea elää hetkessä. Juuri kun ehdin ajatella, että olen onnellinen, jostain hiipii huoli ja mieleen tulee sata asiaa, jotka voivat mennä pieleen.

Herra Ylppö
  • 42-vuotias muusikko tunnetaan Maj Karman ja Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeen laulajana. Keikkaillut myös Mustan paraatin kanssa.
  • Asuu vaimonsa ja 2- ja 4-vuotiaiden lastensa kanssa Porvoon Vanhassakaupungissa.
  • Työskennellyt myös mainosalalla, tehnyt kuvataidetta sekä levynkansia ja ohjannut musiikkivideoita muun muassa Haloo Helsingille.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.