Ikäeroa Jarkolla ja Anna-Riikalla on seitsemän vuotta. Etäisyyttä sisarussuhteeseen ovat tuoneet myös elämänvalinnat: Jarkko on kiertänyt pelikenttiä vuosikaudet, siinä missä Anna-Riikka on työskennellyt Helsingissä kirjakustantamoissa, tällä hetkellä kustantajana WSOY:llä.

Tennispelaaja Jarkko Nieminen ja kustantaja Anna-Riikka Carlson kasvoivat kirjojen ja tenniksen keskellä. Tänä syksynä sisarusten välit lähenevät entisestään.

Kahvilan pöydällä on kasa suosikkikirjoja, vihersmoothie ja kupillinen teetä. Terassilla, ikkunan toisella puolella mies lukee itsekseen kirjaa.

– Suomessa ei valitettavasti näe kovin paljon tuollaista, tennispelaaja Jarkko Nieminen, 34, sanoo ja nyökkää ulos.

Hänelle kirjat ovat olleet tärkeitä matkakumppaneita 15-vuotisen, tänä syksynä päättyvän peliuran aikana. Urallaan Jarkko on nähnyt 60 maata ja matkustanut 30–40 viikkoa vuodessa.

– En voi matkustaa ilman kirjoja. Aina pitää olla vähintään yksi mukana, Jarkko kertoo.

Urheilukassistaan hän on nostanut esiin Väinö Linnaa, Mika Waltaria, matkaoppaita, dekkareita ja elämäkertoja. Vieressä kohoaa kasa isosiskon, kustantaja Anna-Riikka Carlsonin, 40, suosikkeja: Fernando Pessoan runoja, Markus Nummen ja Inka Nousiaisen teokset, pari käännösromaania ja tietokirjaa.

– Ja minulla on aina kesken vähintään kolme kirjaa, Anna-Riikka jatkaa.

Anna-Riikalle kirjat ovat sekä työ että harrastus. Molemmille ne merkitsevät hengähdystaukoa arjesta.

– Vaikka tennis on koko ajan läsnä, pääsen kirjojen avulla irrottautumaan lajista. Ilman kirjoja olisin varmaan lopettanut urani kauan sitten, Jarkko sanoo.

Koti kirjoja täynnä

Lapsuudenkodin eteisessä vastassa on rivi tenniskenkiä ja hyllyllinen englanninkielisiä dekkareita. Vanhemmat Kauko ja Leena valmensivat tennistä päivätöidensä ohessa. Koti Maskussa oli aina avoin isolle kaverijoukolle. Jarkko ja Anna-Riikka kertovat, että he kasvoivat olemaan kiinnostuneita maailmasta ja ihmisistä.

– Lapsuudenkoti oli lämmin ja rento paikka, jonne oli aina helppo tulla. Sellaisen kodin olen halunnut itsekin luoda, Anna-Riikka summaa.

Kesäisin koko perhe reissasi tennisleirille Vuokattiin.

– Perheellä ei ollut mahdollisuutta eikä varaa matkustaa kauas, mutta kirjojen avulla pystyimme matkustamaan minne vain, Anna-Riikka kertoo.

Nuori Anna-Riikka kirjoitteli vihkoihin ranskan epäsäännöllisiä verbejä, luki Anna-kirjoja ja haaveili opiskeluista suuressa kaupungeissa. Automatkoilla lapset viihtyivät vanhempien ostamien loman alkajaiskirjojen parissa. Kirjalahjojen antaminen on jatkunut näihin päiviin asti.

Noista ajoista Jarkolle on jäänyt mieleen vuoden 1991 lomakirja, Seikkailujen joki. Vaikka sen sivut ovat jo kellastuneet, on kirja vieläkin hyvässä kunnossa.

– Rakastan kirjan kansien tuntua. Lukemisesta katoaa fiilis, jos kirjaa ei voi pitää käsissä. Ei haittaa, vaikka kesälomalta jäisi vähän ketsuppia sivujen väliin, se lisää vain tunnesidettä, Jarkko sanoo.

Omat kiinnostuksenkohteensa sisarukset saivat valita itse – lukemaan tai tennikseen heitä ei koskaan patistettu. Niistä molemmat saivat kuitenkin itselleen ammatin. Jarkko rakastui molempiin jo varhain, ja tennistreenit pitivät hänet poissa poikaporukoiden kahakoista. Kun veli oli koko ajan menossa, viihtyi ujompi isosisko omissa oloissaan.

– Kirjat yhdistävät meitä, muuten me olemme aika erilaisia. Minulle annettiin nopeat jalat ja Anna-Riikalle fiksut aivot, Jarkko veistelee pilke silmäkulmassaan.

– Kaikki liikunnalliset geenit ovat kasaantuneet Jarkolle, Anna-Riikka jatkaa.

– Jarkko menee seiniä pitkin, jos ei pääse pariin päivään liikkumaan. Kadehdin liikkumisen iloa, joka Jarkolla on.

Rönsyilijä ja järjestyksen mies

Lapsena Anna-Riikka huijasi Jarkon petaamaan sänkynsä karkkipalkalla. Kyykyttäjänä Jarkko ei siskoaan muista.

– Anna-Riikka on ollut minulle kuin vanhempanikin: pitänyt aina huolta ja ollut tuki ja turva, Jarkko kuvailee.

Huolenpito on jatkunut aikuisiälläkin. Sisarukset kuuntelevat toisiaan ja juttelevat lämpimään sävyyn. Synkeitä kiistoja ei parivaljakolla ole, vaan suhde on aina ollut tasavertainen. Seitsemän vuoden ikäero on tuonut suhteeseen sopivasti etäisyyttä.

– Ei meillä ole koskaan ollut riitoja. Olemme aina voineet jutella kaikesta keskenämme, Jarkko sanoo.

Hän punnitsee sanojaan pitkään ja naljailee välillä hyväntahtoisesti isosiskolleen. Anna-Riikka puhua pulputtaa ja päättää lauseita Jarkonkin puolesta.

– Jarkko on monessa suhteessa järkevämpi ja järjestelmällisempi kuin minä. Hotellihuoneissakin hänellä on heti tossut siistissä rivissä, ja minä saan paikat heti sekaisin. Olen säilyttänyt kirjojakin lastenvaunuissa ja tiskikoneessa, Anna-Riikka nauraa.

Anna-Riikka kuvailee veljeään kirjailija Inka Nousiaisen sanoin, jotka löytyvät yhdestä hänen lempikirjastaan Kirkkaat päivät ja ilta:

”Ikkunasta tihkuva valo piirsi Iidalle hohtavat reunat. Joidenkin ihmisten takana on varjo, Iidan takana valo. Aina.”

– Jarkossa on jotain samaa kuin tässä Iidassa. Olemisen iloa, osaamista ja hyväntahtoisuutta. Hänenkin takanaan on valo. Jarkko on elämässä viihtyvä tyyppi, jolla on paitsi lahjoja myös intohimoa tekemiään asioita kohtaan.

Aikaa lukea ja tukea

Sisarusten hyvät välit mahdollistivat sen, että Jarkko ja Anna-Riikka tekivät yhdessä kirjan vuonna 2009. Teos kertoo tennismaailmasta ja Jarkon matkasta huippu-urheilijaksi.

Edes kirjoittamisen aikana sisarukset eivät kahnailleet.

– Se oli sujuvaa puuhaa: Jarkko kirjoitti, minä muotoilin lauseita uudelleen, Anna-Riikka kertoo.

Molemmat sisarukset ovat tehokkaita ja lujatahtoisia, ja siitä on ollut hyötyä myös työssä.

– Olemme aina tehneet täysillä sen, mihin olemme ryhtyneet. Olemme halunneet kehittyä, Jarkko pohtii.

Sisko nyökyttelee. Kuinka ylpeä sisko voi olla urheilijaveljestään, joka raivasi tiensä alan huipulle?

– En sanoisi olevani ylpeä Jarkon menestyksestä. Tunnen suurta kiitollisuutta ja onnea siitä, että Jarkko on saanut tehdä niin pitkään sitä, mitä haluaa. Olisin hänen puolestaan yhtä onnellinen, vaikka hän olisi työstään innostunut matematiikanopettaja.

Jarkko ihailee siskonsa sinnikkyyttä.

– Oman kustantamon perustaminen oli samanlainen riskinotto kuin lähteä ammattiurheilijaksi. Olemme molemmat riskinottajia, mutta uskallamme ottaa niitä, koska turvaverkko on kunnossa, Jarkko tuumii.

– Meistä Jarkolla on parempi taju siitä, mikä kaikki on mahdollista. Minulla ei ole samanlaista kilpailunhalua kuin hänellä. Kun perustin oman kustantamon, oma yritys oli viedä kaiken ajan ja yritin olla hyvä äiti samaan aikaan. Silloin Jarkko oli läsnä, hoiti kummipoikaansa Aleksia ja auttoi taloudellisestikin. Hän omisti osan Avain-kustantamosta, Anna-Riikka kertoo.

– Lisäksi olen aina saanut Jarkolta mielipiteen, joka on toisaalta riittävän lähellä mutta toisaalta riittävän kaukana.

Huippu-urheilijalle siskon tuki on ollut huonoina päivinä korvaamatonta.

– Vanhempamme ovat aina sanoneet Jarkolle, ettei ole pakko jatkaa, jos tuntuu raskaalta tai väsyttää. Mä olen ollut se, joka on sanonut, että mene nyt edes yrittämään, Anna-Riikka sanoo.

– Hän on ollut maailman paras isosisko, aina kannustanut minua ja ollut iloinen puolestani. Se on tehnyt minut onnelliseksi. Me olemme aina tienneet, että toinen on olemassa toista varten, Jarkko jatkaa.

Tukea sisarukset ovat saaneet myös kirjoista. Jarkko on saanut innoitusta voimakkaista hahmoista, kuten Nelson Mandelan elämästä sekä selviytymistarinoista.

Anna-Riikalle lohtua tuovat esimerkiksi runot ja tämän hetken suosikki, John Williamsin Stoner.

– Teos on kaunis muistutus siitä, ettei onnen perässä tarvitse juosta, vaan onni on tässä lähellä, tässä hetkessä, Anna-Riikka kertoo.

Mutta miten heillä on riittänyt aikaa lukemiselle?

– Hyödynnän ratikkamatkat ja joskus pidän iltoja, jolloin voin vain lukea, Anna-Riikka kertoo.

– Luen vaikka treenien välillä. Parissa minuutissa pääsen aivan toiseen maailmaan, Jarkko selittää.

 

 

Kilpaa vaeltavat

Kirjojen avulla Jarkko on matkustanut lähihistoriaan, sillä hänestä on ollut tärkeää tietää, millaisina aikoina omat sukulaiset ovat eläneet. Maailmanmatkaajan suosikkeihin kuuluu muun muassa Ville Kivimäen Murtuneet mielet.

– Olen tykännyt kuunnella isovanhempien tarinoita sota-ajoista. Nyt vanhempana olen ymmärtänyt, miten kiitollinen saan olla, etten ole joutunut käymään läpi sellaisia aikoja, Jarkko pohtii.

Ulkomailla reissatessa Jarkon ajatukset ovat olleet usein koti-Suomessa. Samaan aikaan perhe on pysytellyt kartalla hänen menemisistään. Anna-Riikka ja Aleksi ovat matkustaneet Jarkon perässä esimerkiksi Englannin Wimbledoniin.

– Ei minua ole juuri kiinnostanut vastustajan pelitaktiikka vaan Jarkon kuulumiset. Minulle on riittänyt, että tiedän, missä hän menee ja miten hänellä menee, Anna-Riikka sanoo.

– Ajoitin nelikymppisenikin US Openin finaaliviikonloppuun ja seurasin, miten Jarkon käy. Grand Slamin finaalissa pelaaminen on harvinaista, ja halusin varmistaa, että Jarkko pääsee juhlimaan.

Tänä syksynä Anna-Riikalla ja Jarkolla on aikaa istua kahvilassa vaihtamassa kirjasuosituksia. Jarkko kertoi heinäkuussa, että hän lopettaa tennisuransa loppuvuodesta ja asettuu perheensä kanssa aloilleen. Jarkon ja sulkapallovalmentaja Anu Niemisen esikoinen syntyy syksyllä.

Iso elämänmuutos on todella tervetullut.

– Olen ollut koko ajan liikkeessä, ja se alkaa ottaa veronsa. Se, että saan olla läheisteni kanssa, on suurimpia syitä sille, että päätin urani, Jarkko myöntää.

– Myös vanhempamme ovat muuttaneet Maskusta samaan rappuun kuin me, joten koko perhe pääsee nauttimaan toistensa seurasta paljon useammin, Anna-Riikka iloitsee.

– Mikään ei tee minua onnellisemmaksi kuin se, että keittiön pöydän ääressä istuu rakkaita ihmisiä.

Välillä pöydän äärestä kipaistaan ulos. Sisaruksilla on käynnissä kisa, jossa tavoitteena on kiertää kaikki Suomen kansallispuistot kymmenessä vuodessa. Anna-Riikka johtaa Jarkkoa yhdellä vaellusretkellä, joita takana on kaikkiaan viisi.

Kilpailussa ei valita voittajia. Palkintona ovat luontoelämykset ja uusi, yhteinen juttu.

Anna-Riikka Jarkosta

Jos Jarkko ei olisi päätynyt ammattiinsa, hän…

olisi opettaja.

Jarkon lempikirja on…

Jo Nesbøn dekkarit.

Jarkon saa suuttumaan…

liian kireät aikataulut ja itsekkyys.

Eniten Jarkko pelkää…

että läheisille käy jotakin.

Jarkon tekevät iloiseksi…

läheiset ihmiset, luonto ja liikkuminen.

Stressaantuneena Jarkko...

on kärsimätön.

Jarkon unelmien matka-kohde on…

Lappi.

 

 

Jarkko Anna-Riikasta

Jos Anna-Riikka ei olisi päätynyt ammattiinsa, hän…

tekisi jotakin, jossa saisi auttaa ihmisiä ja tehdä muille hyvää (Oikea vastaus: lastenpsykologi.)

Anna-Riikan lempikirja on…

John Williamsin Stoner.

Anna-Riikan saa suuttumaan…

suvaitsemattomuus.

Eniten Anna-Riikka pelkää…

että läheisille käy jotain.

Anna-Riikan tekee iloiseksi…

läheisten hyvinvointi.

Stressaantuneena Anna-Riikka...

on poissaoleva.

Anna-Riikan unelmien matka-kohde on…Lontoo.

Jarkko Nieminen ja Anna-Riikka Carlson

Jarkko Nieminen

 • Suomen menestynein tennispelaaja, ATP-listalla parhaimmillaan 13. vuonna 2006. Päättää uransa loppuvuodesta.
 • Syntynyt 1981 Maskussa, asuu Helsingissä ja Kööpenhaminassa. Vaimo sulkapallovalmentaja Anu Nieminen. Parin esikoinen syntyy syksyllä.
 • Harrastaa kirjallisuutta, musiikin kuuntelua ja luonnossa liikkumista.
 • Pelaa jäähyväisottelun Roger Federeriä vastaan Helsingissä marraskuussa.

Anna-Riikka Carlson

 • Kotimaisen kirjallisuuden kustantaja WSOY:llä.
 • Syntynyt Maskussa 1974, asuu Helsingissä 11-vuotiaan Aleksi-poikansa kanssa.
 • Perustanut kustannusosakeyhtiö Avaimen, jonka kustannuspäällikkönä toimi vuosina 2003–2012.
 • Harrastaa kirjallisuutta ja vaeltamista.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.