Jarkko Nieminen ja hänen isosiskonsa Anna-Riikka Carlson kasvoivat kirjojen ja tenniksen keskellä. Kuva: Karoliina Paatos
Jarkko Nieminen ja hänen isosiskonsa Anna-Riikka Carlson kasvoivat kirjojen ja tenniksen keskellä. Kuva: Karoliina Paatos

Lukeminen yhdistää entistä tennispelaajaa Jarkko Niemistä ja hänen siskoaan, kustantajana työskentelevää Anna-Riikka Carlsonia.

Jo Nesbøn dekkarit, Metallican biografia, Sinuhe Egyptiläinen, lukuisat matkaoppaat.

60 maata ja 30–40 matkustusviikkoa vuodessa eivät olisi taittuneet tennispelaaja Jarkko Niemiseltä, 34, ilman luettavaa.

– Olisin varmaan lopettanut urani jo aikaa sitten, ellen lukisi. Olen tehnyt vain yhden ulkomaanmatkan, joka ei liity tennikseen, Jarkko muistelee.

– Kirjojen avulla pääsen parissa minuutissa omaan rauhaan ja saan ajatukset irti tenniksestä, hän perustelee rakkauttaan kirjoihin.

Jarkon seitsemän vuotta vanhempi isosisko, WSOY:n kustantajana työskentelevä Anna-Riikka Carlson, 40, on myös kirjahullu.

– En voisi kuvitella mitään kotia ilman kirjoja. Tilan puutteessa olen säilyttänyt kirjoja jopa tiskikoneessa ja lastenvaunuissa, Anna-Riikka nauraa.

Lukemisharrastus on periytynyt sisaruksille lapsuudenkodista: molemmat vanhemmat lukivat paljon, ja etenkin äiti rakastaa matka- ja karttakirjoja.

Maskussa sijaitsevan lapsuudenkodin eteisessä vastassa ovat rivi tenniskenkiä ja hyllykokoelma englanninkielisiä dekkareita. Mutta ei lapsia koskaan usutettu lukemaan tai pelaamaan tennistä.  Ei, vaikka vanhemmat työskentelivät päivätöidensä ohella tennisvalmentajina.

– Olemme Anna-Riikan kanssa aina saaneet tehdä asioita, joista nautimme ja olemme saaneet kaiken tuen valinnoillemme, Jarkko sanoo kiitollisena.

Suvun kirjailijat

Rakkaus kirjoihin ja hyvät sisarusvälit ovat mahdollistaneet sen, että Jarkko ja Anna-Riikka ovat tehneet yhdessäkin kirjan, Pelaamisen lumo (2009). Teos kertoo Jarkon matkasta huippu-urheilijaksi ja tennismaailmasta yleensä.

Sisarukset ovat aina tulleet niin hyvin juttuun, etteivät he edes kirjan teon aikaan saaneet aikaan sisarusriitoja.

– Se oli sujuvaa puuhaa: Jarkko kirjoitti kirjan, ja minä muotoilin lauseita uudelleen, Anna-Riikka kertoo.

Nykyäänkin Anna-Riikka on editionut Jarkon tekstejä, kun tämä on kirjoittanut esimerkiksi kolumneja tai puheita.

Anna-Riikka vinkkaa, että suvusta löytyy toinenkin kirjailija. Simo Tapio Puupponen, taiteilijanimeltään Aapeli, on sisarusten äidin pikkuserkku. Muun muassa Pikku Pietarin Piha, Siunattu Hulluus ja Vinski ja Vinsentti ovat tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa viettävän Aapelin käsialaa. Tämä on Jarkolle uutta tietoa.

– Ai, enpä tiennyt tuota, Jarkko hämmästelee ja siskoa naurattaa.

Sisarusten suosikkikirjat

 

Jarkon valinnat

 

Enid Blyton: Seikkailujen joki (1991)
Ville Kivimäki: Murtuneet mielet (2013)
Jon Krakauer: Jäätäviin korkeuksiin (1997)
Väinö Linna: Sotaromaani (2000)
Jouni Laaksonen: Retkeilijän opas (2013)
Nelson Mandela: Pitkä tie vapauteen (2014)
Jo Nesbø: Poliisi (2013)
Tokio-matkaopas
Mick Wall: Enter Night: A Biography of Metallica (2012)
Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen (1945)

Anna-Riikan valinnat

David Grossman: Sinne missä maa päättyy (2012)
John Williams: Stoner (Uusin painos 2015)
Ilkka Hanski: Viestejä saarilta (2007)
Ville Lähde: Niukkuuden maailmassa (2013)
Fernando Pessoa: Hetkien vaellus (1974)
Ian McEwan: Sementtipuutarha (1978)
Naisten Helsinki -tietokirja (2010)
Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta (2013)
Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty (2014)
Markus Nummi: Karkkipäivä (2010)

Lue Jarkon ja Anna-Riikan koko haastattelu Me Naisten numerosta 35/2015.

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Sami Minkkinen kertoo uudessa blogikirjoituksessaan, miten hänen uusi suhteensa sai alkunsa.

Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen kertoo kahdessa uusimmassa tekstissään tuoreesta parisuhteestaan ja siitä, miten kaikki sai alkunsa.

Viime toukokuussa avioerostaan kirjoittanut Minkkinen sai myrskyn aikaan kerrottuaan jättäneensä vaimonsa rakastuttuaan toiseen. Ex-parin toinen yhteinen lapsi oli tuolloin alle kaksi kuukautta vanha, mikä synnytti paljon keskustelua ja kritiikkiäkin blogin lukijoiden keskuudessa.

Minkkinen kertookin muutama päivä sitten julkaistussa tekstissään, että moni on yhä ihmetellyt nopeaa muutosta.

– Muutama lukijani on ääneen pohtinut, että miten voi olla mahdollista, että olen jättänyt kaiken vanhan taakseni vain sen vuoksi, että olen jäänyt jumiin häneen silmiinsä. Pienenä vihjeenä voisin mainita, että ne silmät nähtyänne tekin jättäisitte. Ne on nimittäin silmät, joihin aivan varmasti jää kiinni niin miehet kuin naisetkin.

Minkkinen listaa myös muita syitä kipinän syttymiselle.

”Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään.”

– Eihän ne silmät tietenkään ihan ainoa syy ollut. Ensimmäisen kerran tavatessamme toki uppouduin niihin täysin, koska ne olivat kauneimmat silmät, mitkä olin koskaan elämässäni nähnyt. Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään, joka oli piilotettu pitkän paidan alle. Se on ollut se toinen syy. 

– Lopullinen niitti tähän kaikkeen oli, kun sain lahjan, joka oli paketoitu jalkapalloseura Liverpoolin lahjapaperiin. Sen jälkeen oli hyvin vaikea kieltäytyä yhtään mistään.

Uudemmassa blogikirjoituksessaan Minkkinen tavanneensa seurustelukumppaninsa ensimmäistä kertaa bussimatkalla. Minkkinen istuutui vastakkain vielä tuntemattoman naisen kanssa ja oli nopeasti myyty.

– Elämä on täynnä kohtaamisia. Toiset ovat merkityksellisempiä kuin toiset. Haluan kertoa yhdestä kohtaamisesta. En tiennyt sellaista voivan edes olla olemassa. Olen kuullut puhuttavan, että ihmisen katseesta voi nähdä hänen menneisyytensä. Edessäni olivat silmät, joista näki kauemmas kuin heti uskalsin edes katsoa. Tiedättehän sellaisen katseen, jonka nähtyään haluaa vain pitää lähellä.

 

Minä rakastan sinua. Suoraan kameraan. Sanokaa se hänelle, jota rakastatte. #havaintojaparisuhteesta #kesä #rakkauspuhe

Henkilön Sami Minkkinen (@havaintojaparisuhteesta) jakama julkaisu

– Se hetki oli merkitsevä. Hetki, joka johti rakastumiseen. Kahden särkyneen ihmisen katseet, jotka kohtasivat jossakin siellä, missä suuret rakkaustarinat alkavat. Istuimme pöydän eri puolilla, mutta silti katseittemme takana pidimme toisistamme jo tiukasti kiinni, Minkkinen kirjoittaa.

Minkkinen on kertonut blogissaan myös esimerkiksi siitä, kuinka vaikeaa etäsuhteessa eläminen on ollut uuden kumppanin kanssa.

Blogin kirjoittamisen lisäksi Minkkinen tullaan näkemään uuden Kielletty rakkaus -sarjan tuotantokauden juontajana. Uudet jaksot alkavat ensi syyskuussa.

Tyttäreni 5v

Sami Minkkinen rakastui bussissa tuntemattoman naisen silmiin: ”Silloin en ollut vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään”

Minkkinen on kaikessa kuvottavuudessaan kuvottavin miehenkuvatus mitä maa päällään kantaa. Jos itse olisin 2kk vanhan vauvan isä niin pääprioriteettini olisi nyt ja vuosia eteenpäin lapseni, ei toisen naisen perse tai silmät. Oksettava pelle kertakaikkiaan.
Lue kommentti