La La Land keräsi peräti 14 Oscar-ehdokkuutta. Palkinnot jaetaan 26. helmikuuta. Kuva: MVPhotos
La La Land keräsi peräti 14 Oscar-ehdokkuutta. Palkinnot jaetaan 26. helmikuuta. Kuva: MVPhotos

Joko sinäkin lankesit? La La Land on tehnyt Ryan Goslingista Hollywoodin kuumimman miesnäyttelijän. Listasimme syyt, miksi hurmurista kannattaa ainakin kiinnostua.

1. Hän on aviomiesmateriaalia

Ihana ylistyspuhe vai tunkkainen tuulahdus 1950-luvulta? Tätä pohdittiin, kun Ryan Gosling voitti parhaan miesnäyttelijän Golden Globe -palkinnon roolistaan La La Land -elokuvassa ja ylisti kiitospuheessa näyttelijäpuolisoaan Eva Mendesiä. Goslingin kuvatessa elokuvaa vaimo hoiti perheen esikoistytärtä, odotti toista ja tuki siinä sivussa vielä syöpää sairastavaa veljeään.

– Jos hän ei olisi tehnyt tuota kaikkea, tällä lavalla seisoisi tänään varmasti joku muu kuin minä, Gosling totesi.

Monen mielestä puhe kiillotti Goslingin unelmakumppanin imagoa entisestään, toisten mielestä Goslingin feministin maine sai särön. The Independent -lehti kirjoitti, ettei naisen kiittäminen kotiin jäämisestä ole söpöä vaan seksististä.

2. Kaapissa ei tiettävästi ole luurankoja

Goslingin ura alkoi Mickey Mouse Club -ohjelmasta, samaan aikaan esimerkiksi Britney Spearsin ja Justin Timberlaken kanssa.

– Tajusin hyvin nuorena, etten ollut mikään ihmelapsi kuten muut. Inspiroiduin kuitenkin siitä, että ympärilläni oli ihmisiä, jotka toteuttivat kutsumustaan. En ajatellut, että se oli kohtaloni, mutta kokemus rohkaisi minua selvittämään, mikä oli, Gosling on kertonut Short Listin haastattelussa.

”Halusimme tai emme, yksityisyydestä tulee Esmeraldalle hyvin vaikeaa.”

Vaikka Gosling nousi julkisuuteen nuorena, hän ei ole aiheuttanut skandaaleja. Joidenkin mielestä Gosling on jopa liian kunnollinen – särmätön, söpö naapurinpoika.

Yksityiselämästään hän on ollut vaitonainen. Kun Mendes odotti pariskunnan toista lasta, raskaus paljastui medialle vain muutamaa viikkoa ennen lapsen syntymää. Pariskunta salasi aikoinaan myös esikoisensa odotuksen.

– Halusimme tai emme, yksityisyydestä tulee Esmeraldalle hyvin vaikeaa. Mielestäni se on epäreilua, mutta sellaisessa todellisuudessa me elämme, Mendes sanoi Violet Greyn haastattelussa vuonna 2014.

Joidenkin mielestä Gosling on jopa liian kunnollinen – särmätön, söpö naapurinpoika.

3. Nettimaine elää omaa elämäänsä

Harvalla on yhtä siirappinen netti-imago kuin Goslingilla. Huhujen mukaan hän on pelastanut milloin koiranpennun, milloin varomattomasti katua ylittäneen naisen hengen. Ja vaikket olisi nähnyt yhtään Goslingin elokuvaa, olet todennäköisesti törmännyt meemiin hänestä. Ensin oli Hey Girl -meemi, jossa Goslingin kuviin liitettiin teksti ”hey girl” ja sitten jokin hauska aforismi tai sitaatti, joka sopisi unelmien poikaystävän suuhun. Siis tähän tyyliin: Hey girl, feel my sweater. Know what it’s made of? Boyfriend material.

Feminist Ryan Gosling -blogissa Goslingin kuviin yhdistettiin feministisen kirjallisuuden iskulauseita. Meemeistä tunnetuin lienee kuitenkin se, jossa Gosling kieltäytyy syömästä muroja. Kun meemin kehittäjä Ryan McHenry kuoli 27-vuotiaana syöpään, Gosling osoitti huumorintajunsa kunnioittamalla faninsa muistoa videolla, jolla hän viimein syö muronsa.

4. Tinkimätön näyttelijä, ei markkinapelle?

Viimeistään nyt, kun La La Land rohmusi Golden Globeja ja Oscar-ehdokkuuksia, Goslingin nimi on kaikkien huulilla. Ensimmäisen läpimurtonsa näyttelijä teki jo vuonna 2004 yltiöromanttisessa The Notebook -elokuvassa. Ennen sitä Gosling-buumista ei ollut tietoakaan: näyttelijä on kertonut ohjaaja Nick Cassavetesin palkanneen hänet rooliin siksi, että hän ei ollut erityisen hyvännäköinen tai cool.

La La Land -elokuvan pääpari Ryan Gosling ja Emma Stone ovat näytelleet ennenkin yhdessä, esimerkiksi romanttisessa komediassa Crazy, Stupid, Love. Kuva: Dale Robinette

Goslingia on pidetty tinkimättömänä indie-suosikkina. Hänen esikoisohjauksensa Lost River floppasi, eikä Gosling ole tehnyt juuri rooleja kaupallisissa suurmenestyselokuvissa. Syksyllä tilanne voi olla toinen, kun Gosling nähdään scifiklassikko Blade Runnerin odotetussa jatko-osassa.

5. Pohjimmiltaan hän on tavis

Gosling kasvoi mormoniperheessä Kanadan Ontariossa. Vanhemmat erosivat, kun Gosling oli 13-vuotias, ja sen jälkeen hän varttui äitinsä ja isosiskonsa kanssa.

Vuonna 2007 Gosling kertoi Los Angeles Timesille saaneensa nuorempana lempinimen ”Trouble” (suom. ongelma), koska joutui usein tappeluihin. Hän ajatteli pääsevänsä siten tyttöjen suosioon, mutta metodi ei tuottanut tulosta. Koulunkäyntikään ei ollut Goslingille helppoa. Hän kärsi kiusaamisesta ja oppimisvaikeuksista.

– En vain kyennyt muistamaan, mistä opettajat puhuivat. Se näytti helpolta kaikille muille mutta oli vaikeaa minulle. Se vaikutti omanarvontuntooni, Gosling on kertonut GQ:lle.

”Monet meemeistä tuntuvat sitaateilta, jotka olen sanonut, vaikka en oikeasti ole.”

6. Totta kai hän on myös ihana isä

Goslingin perhe oli mukana Blade Runner -elokuvan kuvauksissa Budapestissa. GQ-lehden tuoreessa haastattelussa Gosling kertoo, ettei hänellä ollut romanttista ennakkokäsitystä vanhemmuudesta. Isäksi tulo yllätti kuitenkin onnellisesti: kaikki kliseet olivatkin totta.

– Minusta tuntui, että tiesin, että kaikki tulee muuttumaan, mutta ennen kuin sen todella kokee, ei pysty käsittämään, mitä ihmiset tarkoittavat, Gosling kertoi GQ:lle.

Eroperheen vesana mies haluaa olla omille lapsilleen paras mahdollinen vanhempi.

Vuonna 2011 Gosling nähtiin Drive-elokuvan vähäpuheisena kuskina. Kuva: Richard Foreman Jr

7. Silti hänessä on jotain mystistä

Goslingin ympärille rakentuva kultti on alkanut jo aikoja sitten elää omaa elämäänsä. On vaikea sanoa, mikä lutuisesta kunnon pojan imagosta on totta ja mikä meemien luomaa mielikuvaa. Ehkä suuren suosion syy piilee juuri siinä, ettemme tiedä.

Gosling on itse ollut hämmentynyt nettisuosiostaan: eihän hän ole koskaan edes käyttänyt hey girl -ilmausta.

– On outoa, kun ei ole kontrollia johonkin, mihin on itse sotkeutunut. Monet meemeistä tuntuvat sitaateilta, jotka olen sanonut, vaikka en oikeasti ole. Vaikka asiat olisivat positiivisia, on hassua tulla tunnustetuksi jostain, mitä ei ansaitse tai ole itse saavuttanut, Gosling kertoo GQ:lle.

– Mutta toisaalta, ovathan ne hauskoja.

Ryan Gosling

  • Kanadalainen näyttelijä on syntynyt 12.11.1980.
  • Gosling on näytellyt muun muassa elokuvissa La La Land (2016), The Place Beyond the Pines (2012), Drive (2011), Crazy, Stupid, Love (2011), Half Nelson (2006), The Notebook (2004) ja The Believer (2001).
  • Syksyllä Gosling nähdään Blade Runner -scifi-klassikon jatko-osassa.
  • Miehellä on kaksi tytärtä näyttelijä Eva Mendesin kanssa.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.