Tämä vuosi on ensimmäinen koko elämässäni, kun en näe Suomen kesää, kertoo 29-vuotias bloggaaja. Kuva: Sanoma-arkisto
Tämä vuosi on ensimmäinen koko elämässäni, kun en näe Suomen kesää, kertoo 29-vuotias bloggaaja. Kuva: Sanoma-arkisto

Suomalaisessa suvessa on jotakin niin erityistä, että se aiheuttaa ikävän toisella puolella maapalloa, ikuisen kesän kaupungissa. Oletko sinä kokenut saman?

”Suomen kesä. Sitä tunnelmaa ei voi edes Floridaan mitenkään taikoa.”

Mari Julku asuu perheineen Yhdysvaltojen Miamissa. Me Naisten sivuilla hän pitää Maritalvikki-blogiaan, jonka uusimmassa postauksessa hän pohtii suomalaista kesäkaihoa. 

”Kummallinen juttu. Saan asua ikuisen kesän kaupungissa, mutta silti olen viime aikoina huomannut lukevani kateellisena suomalaiskavereiden Facebook-päivityksiä. Näissä päivityksissä kerrotaan, kuinka Suomessa on viimein lämmin ja aurinko paistaa. Kuvissa ollaan meren rannalla tai terassilla. On kuulemma ihanaa, kun saa viimein lähteä kevyemmällä vaatetuksella ulos.”

Lähes koko Suomessa kesäkuu on käynnistynyt aurinkoisessa säässä. Miamin tämänhetkiset lämpötilat voittavat Suomen helteisimmätkin paikat: seuraavan viikon sääennuste lupaa Miamiin yli 30 astetta jokaiselle päivälle. Silti bloggaaja myöntää, että hän haikailee kotimaansa kesäfiiliksiä.

”Kun aurinko ja kesä kestävät koko vuoden, niiden merkitys laimenee. Ystäväni Suomesta sanovat minulle usein, että on varmaan maailman siisteintä, kun talossa on uima-allas ja sinne voi mennä milloin tahansa. Niin, no, onhan se. Sitä tulee vain käytettyä aika vähän, kun se mahdollisuus on koko ajan olemassa. Toista se on silloin, kun uimastadionille on mentävä juuri silloin, kun ensimmäinen hellepäivä pamahtaa mittariin.”

”Uimastadionille on mentävä juuri silloin, kun ensimmäinen hellepäivä pamahtaa mittariin.”

”Kysyin mieheltäni, miksi Suomen kesä tuntuu niin erityiseltä. Hän vastasi, että totta kai se tuntuu erityiseltä, kun ennen sitä talsitaan kuukausitolkulla rännässä ja pimeässä. Totta, mutta minä en ole nyt joutunut tuota ankaraa talvikautta kohtaamaan. Olen paistatellut koko talven palmujen alla ja silti kaipaan Suomen kesää.”

Mitä sitten kirjoittaja kaipaa Suomen kesästä? Se ei ole mikään yksittäinen asia, hän mainitsee listaten useamman mieleen tulevan asian saunan lämpeämisestä terassikierroksiin.

”Mutta jokin siinä yleisessä tunnelmassa on, jota en nyt pysty saavuttamaan Miamin kesässä.”

Keskustele aiheesta!

Asutko sinä ulkomailla tai oletko viettänyt kesiä pois Suomesta? Mitä kaipaat eniten Suomen kesästä?

Lue bloggaajan teksti kokonaisuudessaan täällä ja osallistu samalla keskusteluun.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä vaimo Lili Zoe Ermezei ovat perhekeskeisiä työnarkomaaneja.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, ja Lili Zoe Ermezei, 29, tapasivat kuusi vuotta sitten Budapestissa mainoskuvauksissa. Ensimmäiseksi Lili ihastui suomalaisnäyttelijän nahkalaukkuun, sitten mieheen.

– Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös sympaattinen, komea, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, Lili kertoo.

Jo seuraavana kesänä Lili jätti uransa ja rakastamansa työn ja muutti Suomeen Antin luo.

– Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, Lili sanoo.

Antin ammatti tosin herätti hänessä epäilyksiä.

– Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole tippaakaan egoismia tai narsismia.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

Kumpikin heistä on sitä mieltä, että mustasukkaisuus vie ihan turhaa energiaa.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu missään, kun Antti suutelee muita näyttelijän työssään. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi, Lili sanoo.

Perhekeskeiset työnarkomaanit

Perheen ja uran välillä tasapainottelu onkin Lilin ja Antin elämässä jokapäiväinen haaste. Molemmat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta arvostavat myös perheen yhteistä aikaa.

– Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään, Antti sanoo.

"Voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa."

– Olen aina ollut työnarkomaani ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen ainoa arvo. Hän muistuttaa minua siitä, että lopussa meillä ei ole kuin perhe, mainostoimistossa strategisena johtajana työskentelevä Lili jatkaa.

Jännittikö Liliä äitipuolen rooli?  Miten Antti ja Lili jakavat  kotityöt? Mikä on ollut  heidän suhteessa vaikeinta aikaa?  Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Antin ideoima Red Carpet –leffafestivaali Hyvinkäällä 31.8. – 3.9.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes erosi puolueesta jäätyään pois eduskunnasta. Kuva: Heli Blåfield

Suvi-Anne Siimes on ollut 9 vuotta vanhemman puolisonsa kanssa yhdessä 30 vuotta. – Olisi surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes miettii omia eläkevuosiaan vain harvoin.

– Enemmän pohdinta liittyy siihen, että puolisoni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Elämänsuunnitelmaamme kuuluu, että hän jatkaisi töissä mahdollisimman pitkään, jotta elämänpiirimme eivät erkanisi liikaa, Siimes sanoo Me Naisten Tämän olen oppinut haastattelussa.

Siimes on ollut puolisonsa kanssa yhdessä kolmisenkymmentä vuotta.

– Olisihan sen surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Politiikka on sotaa

Ministerinä ja kansanedustajan toiminut Suvi-Anne Siimes sanoo, että hänellä oli politiikassa toimiessaan väärä kuva pelin säännöistä.

– Ymmärsin vasta politiikasta poistuttuani, että osa epäonnistumisistani ja vaikeuksistani johtui siitä, että minulla oli täysin väärä kuva politiikasta kun menin sinne, Siimes pohtii.

–Olin lukenut filosofiaa ja kuvittelin, että politiikka toimii keskustelun ja avoimuuden periaatteilla. Sitten ihmettelin ja paheksuin sitä pelaamista, johon törmäsin. Kärsin siitä.

Siimes kuvaa politiikkaa sodaksi, jossa on vain välirauhoja.

– Siellä ei ole mitään onnellista loppua. Tämä oli tärkeää ymmärtää edes jälkikäteen.

Politiikka opetti Siimeskelle, mitä valta on, ja miten sitä käytetään. Ja mitä sen saavuttamiseksi ollaan valmiita tekemään.

Siimes erosi vasemmistoliitosta 2007.

– Olin nuorena puoluetta vailla ollut vasemmistolainen, ja sellainen minusta on tullut vanhempanakin. Minulle on luonnollinen tila olla tällainen hang-around. On kauhean tärkeää, että ihminen voi identifioitua johonkin poliittiseen suuntaan olematta puolueen jäsen. Puolustan oikeutta tällaiseen maailmankuvaan.

Suvi-Anne Siimes kertoo Me Naisten haastattelussa myös, miten oppi jo lapsena, että hänen perheessään on salaisuus, mitä hän ajattelee työstä ja johtajuudesta ja mitä tajusi aikuisen poikansa häissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.