Emma Watson Kaunotar ja hirviö -elokuvan ensi-illassa. Watson muokkasi rooliaan feministisempään suuntaan. Kuvat: MV photos
Emma Watson Kaunotar ja hirviö -elokuvan ensi-illassa. Watson muokkasi rooliaan feministisempään suuntaan. Kuvat: MV photos

Emma Watson yritti pitkään todistella, ettei ole kuin kuulu roolihahmonsa Hermione. Sitten hän tajusi, että juuri sellainen hän on: älykäs, oikeudenmukainen – ja feministi.

 

– Yritin pitkään todistella, etten ole samanlainen kuin Hermione. Mutta sitten tajusin, että oikeastaan olen mieluusti juuri sellainen kuin Hermione.

Hermione on tietysti Harry Potter -kirjojen ja -elokuvien hahmo, ja sitaatin lausuja on Hermionen näyttelijä Emma Watson, 27.

Kirjailija J.K. Rowlingin luoma Hermione on älykäs, oikeamielinen, kaikesta tiedosta kiinnostunut ja lojaali ystävilleen – tarkemmin ajateltuna täydellinen samastumisen kohde.

Kun Emma Watson valittiin koekuvauksissa Hermionen rooliin vuonna 1999, hän oli yhdeksänvuotias. Watson kasvoi teiniksi ja aikuiseksi Hermionena, yhteensä kahdeksassa Harry Potter -elokuvassa.

– Lukeminen on aina ollut minulle tärkeää, jopa pyhää. Kasvoin istuskelemassa elokuvalavasteissa, ja kun luin siellä samoja kirjoja kuin koulussa olevat ystäväni, tunsin olevani heihin yhteydessä, Watson sanoi Vanity Fairin haastattelussa.


Potter-leffat olivat Watsonin, Rupert Grintin ja Daniel Radcliffen ponnahduslauta alalle.

 

Watsonista tuli maailmankuulu lapsinäyttelijä kaikkine asiaan kuuluvine hyvine ja huonoine puolineen: hän ansaitsi Harry Potter -elokuvista miljoonia, eikä hänen tarvinnut huolehtia tavallisten nuorten lailla opiskelupaikoistaan, töistään tai toimeentulostaan.

Toisaalta hänen ulkonäköään ja naiseuttaan on ruodittu mediassa siitä asti, kun hän oli herkkä 14-vuotias. Ja mikä Watsonille on ollut hankalinta, yksityisyydestä on ollut turha haaveilla. Se on haitannut häntä niin paljon, että parikymppisenä, Potter-sarjan loputtua, hän harkitsi jättävänsä koko elokuvabisneksen.

 


Emma Watson on saanut tottua ympärillä pörrääviin kuvaajiin.

 

Sitten hän keksi, että voi ohjata itseensä kohdistuvan huomion myös sellaisiin asioihin, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Aktiivinen feministi

Lähes yhtä hyvin kuin Hermionen roolistaan Watson tunnetaan nykyisin aktiivisena feministinä. Watsonin feminismi tuli maailman tietoon, kun hän piti YK:n He For She -kampanjan avauspuheen syksyllä 2014. Kampanjalla halutaan saada myös poikia ja miehiä mukaan edistämään tasa-arvoa.

Puheessaan Watson sanoi, että liian monet pitävät feminismiä nykyään virheellisesti synonyyminä miesvihalle ja väärinkäsitys pitää korjata.

– Feminismi tavoittelee sitä, että miehillä ja naisilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet elämässä. Se on sosiaaliseen, poliittiseen ja taloudelliseen tasa-arvoon tähtäävä teoria, Watson sanoi kuuluisassa puheessaan.

He For She -kampanjassa ovat olleet mukana muun muassa näyttelijät Russell Crowe, Simon Pegg, Kiefer Sutherland, Joseph Gordon-Levitt ja Jared Leto, ja siinä on puhuttu paljon myös miesten tasa-arvo-ongelmista.

 


Emma Watson tapasi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun. He keskustelivat sukupuolten välisestä tasa-arvosta.

 

Omaan feminismiinsä Watson heräsi nuorena. Hän alkoi pohtia, miksi häntä kutsuttiin ”pomottelevaksi”, jos hän halusi ohjata näytelmiä, joissa oli mukana tyttöjä ja poikia. Kun poika ohjasi näytelmää, hänen ”pomottelunsa” oli luonteva osa ohjaajan työtä eikä siitä huomauteltu.

Watson yritti myös nuorempana olla vähemmän ”hankala” ja ”haastava”, kun hän halusi keskustella esimerkiksi jostakin elokuvaan liittyvästä asiasta ja pyysi sille perusteluja.

– Sitten onneksi tajusin, että se on osa persoonaani. Olen sellainen ihminen, eikä minun tarvitse muuttaa itseäni kiltimmäksi tai pehmeämmäksi vain siksi, että olen nainen, Watson on sanonut.

Neljän leffan koti

Näyttelijäksi Emma Watson halusi alle kouluikäisenä. Watson syntyi Pariisissa vuonna 1990. Hänen vanhempansa ovat molemmat brittejä ja juristeja, ja he erosivat, kun Watson oli viisivuotias. Vanhemmat muuttivat takaisin Isoon-Britanniaan, Watson äitinsä ja veljensä kanssa Oxfordshireen. Siellä hän alkoi harrastaa teatteria, laulamista ja tanssia Stagecoach-teatterikoulussa, jonka opettaja suositteli Watsonia lähtemään Harry Potterin koekuvauksiin.

– En kasvanut missään elokuvaperheessä, Watson sanoi yhdysvaltalaisessa Jimmy Kimmel Live! -show’ssa maaliskuussa.

– Meillä oli kotona tyyliin neljä leffaa, joita katsoimme: Tyttö joka kävi intin, Neljät häät ja yhdet hautajaiset, Pretty Woman ja Kuka sanoo tahdon.

”Siis oikeasti melkein kuolin onnesta, kun tapasin äsken Julia Robertsin.”

Julia Roberts näyttelee sekä Pretty Womanissa että elokuvassa Kuka sanoo tahdon, ja hän oli syy, miksi Watson halusi alun perin Hollywood-näyttelijäksi.

– Siis oikeasti melkein kuolin onnesta, kun tapasin äsken Julia Robertsin, hän hehkutti vuonna 2014 Oscar-gaalassa.


Emman pukeutumistyyli on saanut lukuisia seuraajia.

 

Huikea Hollywood-ura oli Watsonin lapsuuden haave, mutta Harry Potter -elokuvien loputtua Watson ei ollutkaan enää niin varma, oliko haave pysynyt samana.

– Olin tehnyt elokuvia kymmenen vuotta ja aina välillä ajatellut, että olen täysin väärällä alalla, Watson sanoi Vanity Fairin maaliskuun numerossa.

– Olen liian vakava ja hankala enkä sulaudu helposti joukkoon. Lisäksi tajusin, että jos haluan jatkaa elokuvien tekemistä, tulen siihen pisteeseen, jossa voin heittää hyvästit lopullekin yksityisyydelle.

Watson oli opiskellut kirjallisuutta Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa vuodesta 2009 ja kaipasi elämää, jossa hän ei ole kaikkien tarkkailtavana kaiken aikaa. Julkisuudelta piilossa eläminen on ollut aina Hollywood-tähdille hankalaa, mutta erityisen hankalaa se on sosiaalisen median aikana. Kun julkkiksilta metsästettiin ennen vain nimikirjoitus, nyt heidän kanssaan halutaan samaan valokuvaan, joka postataan heti eri some-tileille ja kuva leviää sekunneissa ympäri maailman.

– Tuntuu tosi epämiellyttävältä, että minusta saadaan tietää kymmenen metrin tarkkuudella, missä liikun ja mitä minulla on päälläni.

Watson on keksinyt keinon kieltäytyä yhteiskuvista. Hän sanoo kohteliaasti ei valokuvalle, mutta lupaa vastata mihin tahansa Harry Potter -fanikysymykseen.

Yleensä kuvanpyytäjät eivät jaksa vaivautua kyselemään mitään.

 


William Mack Knight ja Emma Watson ovat olleet yhdessä reilun vuoden.

 

Hulluna kestävään muotiin

Tasa-arvoasioiden edistämisen lisäksi Watson on hulluna kirjoihin. Usein hän yhdistää nämä kaksi asiaa: Hän perusti viime vuonna nettiin oman kirjaklubinsa Our Shared Shelfin, joka liittyy YK:n tasa-arvoprojektiin ja jossa luetaan kirjoja tasa-arvosta. Klubiin ja kirjoista käytävään keskusteluun voi liittyä Facebookissa kuka tahansa. Tällä hetkellä klubissa luetaan Margaret Atwoodin kirjaa Orjattaresi (A Handmade’s Tale), josta HBO-kaapelitelevisioverkko on vastikään tehnyt kehutun tv-sarjan.

 


Emman Our shared shelf -kirjaklubin maalis-huhtikuun kirja oli Clarissa Pinkolan Women Who Run With the Wolves.

 

Watson on myös hyvä ystävä kuuluisan amerikkalaisen kirjailijan ja feministin Gloria Steinemin kanssa. Kun Watsonin elokuva Kaunotar ja hirviö tuli maaliskuussa ensi-iltaan, Watsonille oli tärkeää, että Steinem näki sen ensi-illassa hänen kanssaan ja antoi roolille hyväksyntänsä. Watson on kertonut haastatteluissa, että hän teki rooliinsa pieniä muutoksia, jotta hahmosta tulisi feministisempi.

Hän on kiinnostunut kestävästä muodista ja perusti Kaunotar ja hirviö -elokuvan lehdistökiertueen ympärille Instagram-tilin The Press Tour, jossa hän esittelee vaatteita ja asusteita, jotka on valmistettu jollakin lailla ympäristön ja ihmisten kannalta kestävästi. Viime vuonna hän pukeutui kuuluisaan amerikkalaiseen muotitapahtumaan Met Galaan kierrätetyistä muovipulloista tehtyyn Calvin Kleinin pukuun.

Kuten Watson sanoi CNN:n haastattelussa:

– Minulle ei enää riitä se, että vaate on kaunis. Minun täytyy myös tietää, ettei se tuhoa maapalloa.

Emma Watson

27-vuotias Pariisissa syntynyt brittinäyttelijä, joka tunnetaan Harry Potter -elokuvista. Näytellyt myös elokuvissa The Bling Ring (2013), This Is the End (2013) sekä Kaunotar ja hirviö (2017). Tänä vuonna ensi-iltaan tulee Watsonin scifi-elokuva The Circle.

Valmistunut yhdysvaltalaisesta Brownin yliopistosta pääaineenaan kirjallisuus.

Seurustelee Piilaaksossa työskentelevän William Mack Knightin kanssa, mutta ei koskaan puhu parisuhteistaan julkisuudessa.

 

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu