”Perheemme on tiivis ja pieni ja tulee sellaisena pysymään. Yksi lapsi on meille siunaus”, Tarja Turunen sanoo.

Tarja Turusen pieni perhe suunnittelee muuttoa Eurooppaan tyttären turvallisuuden takia. Syksyllä Tarjan mies jää koti-isäksi, kun laulaja lähtee kiertueelleen. – Ikävä iskee varmasti jo, kun suljen kotioven.

3:n kopla

Perheeseeni kuuluvat mieheni Marcelo, 46, ja 3,5-vuotias tyttäremme Naomi. Yksi lapsi on meille siunaus. Perheemme on tiivis ja pieni ja tulee sellaisena pysymään, sillä emme elä ihan tavallista perhearkea. Emme pysty pitämään rutiineja yllä, koska aikataulumme vaihtelevat miltei päivittäin.

Naomi on kulkenut mukanamme maailmalla syntymästä asti, ja se on ollut enemmänkin rikkaus kuin haaste. Meillä täytyy olla lastenhoitaja matkassa, sillä kummankin vanhemman aika menee töissä. Naomi kuitenkin nauttii matkustamisesta, syö ruokaa, jota suuhunsa saa, nukkuu milloin missäkin sängyssä ja mihin tahansa aikaan. Pidämme huolta, että kaikki kiertuepromoottorit ymmärtävät, että kanssamme matkustaa pieni lapsi.

Perheessämme puhutaan kolmea eri kieltä. Puhun Marcelon kanssa englantia, vaikka osaan espanjaa lähes paremmin. Tutustuessamme en osannut espanjaa, ja englanti jäi yhteiseksi kieleksemme.

Naomi puhuu espanjaa, suomea ja englantia. Jännitin, oppiiko hän mitään kieltä kunnolla, mutta kielen vaihtaminen on hänelle täysin luontevaa. Heti, kun tulemme Suomeen, hän ymmärtää, että kaikki ympärillä puhuvat suomea ja innostuu siitä.

2 vuotta ilman käsilaukkua

En ole kantanut käsilaukkua mukanani kahteen vuoteen, koska kotikaupungissamme on niin paljon rikollisuutta. Buenos Aires on värikäs miljoonakaupunki, jossa rikkaat ja köyhät elävät rinta rinnan ja poliittinen tilanne on epävakaa. Paikalliset ovat tottuneet epävarmuuteen ja sietävät muutoksia paljon suomalaisia herkemmin.

”Turvaton kaupunki on opettanut sietämään muutoksia ja stressaamaan vähemmän.”

Elämä turvattomassa kaupungissa on opettanut sietämään muutoksia ja stressaamaan vähemmän. Minulla on Argentiinassa paljon faneja, ja he lähestyvät kadulla, kun tunnistavat minut. Osa saattaa alkaa laulamaankin, joten reaktiot ovat rohkeampia kuin Suomessa, jossa saan olla enemmän rauhassa.

Ensimmäinen yhteinen kotimme oli Saksassa Karlsruhessa, ja sen jälkeen koteja on ollut neljä: kaksi Suomessa ja kaksi Argentiinassa. Koska muutin musiikkiopintojen vuoksi Saksaan monta vuotta sitten, ei muutto Argentiinaan ollut sokeeraava, vaikka kyse onkin toisenlaisesta kulttuurista. Puhuisin ennemminkin kulttuurikylvystä.

Olen asunut ulkomailla 12 vuotta. Asuntoa Suomessa meillä ei enää ole.

25 astetta

Olemme muuttamassa pian Eurooppaan, koska Buenos Aires on turvaton. Muutto on edessä viimeistään parin vuoden kuluttua, kun Naomi lähtee kouluun. Marcelon kanssa voisimme asua ja tehdä työtämme missä vain, mutta on kyse lapsemme tulevaisuudesta ja koulutuksesta. Euroopasta pääsisin helpommin keikoille ja niiltä yöksi kotiin.

Kielen ja kulttuurin puolesta olemme miettineet Etelä-Espanjaa, jonne rakennuttaisimme talon. Haluamme kodin, jossa on meille molemmille työtilat.

Ilmastokin merkitsee. Rakastan valoa, ja 25 astetta on minulle sopiva lämpötila. Aurinkoa en ota, vaan minut löytää aina varjon alta.

38 vuotta

En pode ikäkriisiä, vaikka täytän neljäkymmentä ensi vuonna. Toivon, että minulla on vielä toinen puolisko elämästä kokematta. Olen aina haalinut haasteita ja tehnyt asioita toisin kuin muut. Esimerkiksi klassisena laulajana Nightwishiin lähteminen oli rohkeaa.

”Jos en taistelisi, en olisi niin vahva nainen kuin nykyään olen.”

Olen oppinut, että uhkarohkeista kokemuksista ei voi seurata kuin hyvää. Vaikkei lopputulos olisi täydellinen, on tärkeintä, että tietää yrittäneensä parhaansa. Unelmiensa puolesta taisteleminen on aina rohkeaa. Jos en taistelisi, en olisi niin vahva nainen kuin nykyään olen.

6000 levyä

Säilytän levyjä kotona aakkosjärjestyksessä. Koko perheemme kuuntelee jatkuvasti musiikkia, joskus inspiraatiota hakien tai muuten vain rentoutuen.

Minä olen julkaissut soolourani aikana neljä rockalbumia, yhden klassisen sekä joulualbumin. Elokuussa julkaistaan rocklevy The Shadow Self, jonka jälkeen lähden kiertueelle ensimmäistä kertaa ilman perhettäni. Näen toki heitä kiertueen aikana, mutta eivät matkusta kanssani jatkuvasti.

”Meille oli päivänselvää, että Marcelo jää kotiin pitämään huolta Naomista.”

Jännittää matkustaa yksin. Marcelosta tulee koti-isä. Se on iso muutos, mutta kyllä me handlaamme sen. Meille oli kummallekin päivänselvää, että Marcelo jää kotiin pitämään huolta Naomista, kun se aika koittaa.

Ikävä varmasti iskee jo, kun suljen koti-oven. Marcelon tilalle kiertueilleni tulee uusi ihminen, joka pitää huolta kaikesta.

72 maata

Jokaista rockalbumiani kohden olen tehnyt noin sata keikkaa, ja päälle tulevat klassisen musiikin kiertueet. Tulin juuri yhdeksän konsertin kiertueelta Venäjältä ja kesällä esiinnyn festareilla ainakin seitsemässä maassa. Olen matkustanut 72:ssa eri maassa.

On työ raskastakin. Pitkät matkat ja herääminen ennen kukonlaulua ottavat monesti pannuun. Työajat muuttuvat, ja siihen pitää olla valmiina jatkuvasti. Kansainvälisen artistin työ on mahtavaa, mutta raastavaa se, ettei ole mahdollisuutta levätä.

Muita ammattivaihtoehtoja ei minulla ole koskaan ollut. Jo pienestä tytöstä saakka olin haaveillut laulajan tai muusikon urasta.

10 vuotta ilman Nightwishia

Soolourani alkoi vuonna 2005, kun minut erotettiin Nightwishista. Oman uran antama vapaus on käsittämättömän rikas ja rakas asia. Vaikka erottaminen oli raskasta, kymmenen viime vuotta ovat olleet mahtavia. Olen kasvanut ja kehittynyt ja päässyt luomaan juuri sitä, mitä haluan.


”Jokaisesta päivästä pitäisi löytää iloa ja nautintoa. Elämän tulee perustua hyvään oloon”, Tarja sanoo.
”Jokaisesta päivästä pitäisi löytää iloa ja nautintoa. Elämän tulee perustua hyvään oloon”, Tarja sanoo.

 

13 vuoden avioliitto

Olin parikymppinen, kun tapasin Marcelon. Vietimme intiimit, 75 vieraan häät kotikonnuillani Kiteellä vuonna 2003. Päivä oli aurinkoinen ja onnen täyttämä.

Nyt olemme olleet naimisissa 13 vuotta, ja rakkautemme on säilynyt vahvana. Jo hetken eron jälkeen Marcelo laittaa minulle viestiä, jossa lukee I miss you. Marcelo työskentelee managerinani ja osaa sanoa minulle, milloin rentoutua. Hän itse tekee töitä 24 tuntia vuorokaudessa.

8 reissukuukautta

Olemme Marcelon ja Naomin kanssa tien päällä vuodessa kahdeksan kuukautta. Olemme pärjänneet juuri siksi, että työ, perhe ja eläminen ovat kulkeneet kaikki samassa paketissa. Lentämiseen on tietenkin tottunut, mutta välimatkat saisivat olla lyhyemmät. Suomeen lennämme pari kertaa vuodessa, ainakin jouluisin.

2 tärkeintä asiaa

Stressaavan elämän takia olen oppinut, että jokaisesta päivästä pitää löytää iloa ja nautintoa. Elämän pitäisi perustua hyvään oloon.

Olemme Marcelon kanssa yhtä mieltä siitä, että työ on työtä, ja perhe ja rakkaus ovat lopulta kaikkein tärkeimmät. Nautin suunnattomasti siitä, että saan seurata tyttäreni kasvavan.

”Olen tunteellisempi kuin seesteinen latinomieheni.”

Olen tunteellinen, jopa enemmän kuin harvinaisen seesteinen latinomieheni. En suutu herkästi, vaan saan tunteenpurkauksia helposti. Saatan sanoa fuck, mutta muuten en kiroile oikeastaan ollenkaan. Liikutun tosi herkästi ja nauran kovaa. Viimeksi nauroin vedet silmissä, kun kävimme katsomassa Zootropolis-elokuvan. Piilarit meinasivat pudota!

1 puhelinnumero

Äitini nukkui pois vuonna 2003. Hän sairasti syöpää, ja me isäni ja kahden veljeni kanssa valmistauduimme siihen, että luopuminen voi olla edessä.

Silti luopuminen oli todella raskasta. Menetykseen ei ole koskaan valmis. Oli vaikeaa poistaa äidin puhelinnumeroa kännykästä, mutta lopulta painoin deleteä, oli pakko päästää irti.

”Oli vaikeaa poistaa äidin puhelinnumeroa kännykästä.”

Menetys oli perheellemme muistutus siitä, miten tärkeää on pitää yhtä. Viime vuosien aikana perheenjäsenet Pohjois-Karjalasta ovat tulleet vierailulle Helsinkiin. Suomen-matkamme ovat olleet niin lyhyitä ja työntäyteisiä, ettemme ole pystyneet tekemään matkaa Itä-Suomeen.

4 tosiystävää

Ikävöin Suomesta paitsi rauhaa, myös ystäviäni. Meitä on kolmen pariskunnan porukka, joilla on kaikilla pieniä, lähes nelikymppisenä saatuja lapsia. Meitä yhdistää rakkaus taiteeseen ja matkustamiseen. Kun tulemme Suomeen, aika menee yleensä työn merkeissä, emmekä ehdi nähdä usein. Sydänystäville kiirettä ei tarvitse selitellä.

Olen mukana The Voice of Finlandin tähtivalmentajana nyt toista kautta. Meistä on tullut todella läheisiä varsinkin Michael Monroen kanssa ja pidämme yhteyttä Voicen kuvioiden ulkopuolellakin. Hänellä on maailman suurin sydän!

Axl Smithin jääminen pois ohjelmasta on iso muutos koko tiimille. Toivon vain, että hän voi hyvin. Uusi juontajamme Heikki Paasonen on kuitenkin tosi hyvä tyyppi.

7 matkalaukkua

Tavallisesti kiertueilla mukana on 3–4 matkalaukkua. Nyt, kun olemme Suomessa viisi viikkoa The Voice of Finlandin live-lähetysten ajan, kuskaan edustus- ja esitysvaatteita mukanani seitsemässä matkalaukussa.

1 000 000 fania

Facebook-­sivullani on miljoona tykkääjää. Siitä tulee tosi hieno fiilis! Fanini ovat todella aktiivisia, ja monet ovat seuranneet minua jo Nightwishin ajoilta. Rockmuusikoilla on se siunaus, että fanit ovat todella uskollisia ja jaksavat odottaa uusia levyjä vuosia. Popissa nuoret kasvavat fanituksesta usein ulos. Minulla on paljon faneja etenkin Etelä-Amerikassa, Venäjällä ja Itä-Euroopassa.

200 pehmolelua

Saan faneilta paljon lahjoja: nallekarhuja, koruja, jopa maalauksia. Lahjoitan pehmoleluja lastensairaaloihin jokaisen kiertueen jälkeen.

0 tuntia täyslepoa

En lepää laakereillani koskaan. Nautin työstäni, mutta stressitaso on kova. Lapsen syntymän jälkeen olen alkanut relata vähän enemmän ja yritän antaa tyttärelleni aikaa aina kun mahdollista. Vapaalla leikimme, uimme, käymme kävelyllä, shoppailemme tai menemme leffaan koko perhe.

 


Tarja kertoo, että Axl Smithin jääminen pois The Voice of Finland -ohjelmasta oli tiimille iso muutos. ”Toivon vain, että hän voi hyvin.”
Tarja kertoo, että Axl Smithin jääminen pois The Voice of Finland -ohjelmasta oli tiimille iso muutos. ”Toivon vain, että hän voi hyvin.”


50 paria korkkareita

En uskalla arvioida, kuinka monet mustat korkkarit omistan, varmaan viidetkymmenet. Minulla on walk-in-closet, jollaisen haluan seuraavaankin kotiimme. Vaatehuoneen pitää olla noin 20 neliötä, jolloin voin museoida sinne kaikki esiintymisvaatteeni. Suunnittelen ja hankin jokaiselle kiertueelle uudet vaatteet. On miltei mahdoton sanoa, kuinka paljon niitä on kertynyt vuodesta 1997. Arvioisin, että noin 200.

”Tulee paha olo, kun mietin, millaisia rahamääriä olen käyttänyt kenkiin ja vaatteisiin”

Fanini muistavat, jos olen käyttänyt jotain mekkoa vuonna 2005 Paavo Nurmi -esityksessä. Tulee paha olo, kun mietin, millaisia rahamääriä olen käyttänyt kenkiin ja vaatteisiin. Rakastan shoppailua, mutta viime aikoina se on onneksi jäänyt vähemmälle.

Olen tarkka rahoista, mutta koska teen paljon töitä, palkitsen itseni joskus Philipp Pleinin laukulla, spa-viikonlopulla tai sukellusmatkalla Marcelon kanssa.

100 kampaamokäyntiä

Värjään maantienharmaata tyveäni mustaksi muutaman viikon välein, ja kampaamokäyntejä on kertynyt varmaan sata. Jos on kiire, värjään hiukseni itse. Kiertueiden välissä annan hiusteni levätä.

Rakastan mustaa, tummia muita värejä sekä vahvoja linjoja. Pastellisävyissä minua ei nähdä.

3 litraa vettä

Pyrin juomaan päivässä kolme litraa vettä. Oloni on paljon vahvempi, kun muistan juoda. Muuten fyysinen oloni on nyt huono. En ole päässyt treenaamaan hetkeen niskajumieni vuoksi, jotka johtuvat siitä, että tein vuosikausia väärin kunto-ohjelmaani. Odotan, että voin hankkia personal trainerin ja päästä eroon jumistani. Tunnen olevani tukevammassa kunnossa kuin moneen vuoteen, vaikka kiloja on vain pari ylimääräistä ja vaatekoko on edelleen 36.

1 kauhea krapula

En ole koskaan ollut kova juhlija enkä pidä humaltumisen tunteesta. Olen kokenut yhden kaamean kankkusen, joka oli seurausta ystäväporukan juhlista eräänä viikonloppuna Kouvolassa vuonna 2008. Se oli virhe, joka ei ole toistunut.

6 tuntia karjalanpiirakoita

Argentiinassa liha on loistavaa, mutta suomalaisista ruuista ikävöin jouluruokaa ja karjalaista pitopöytää. Kyllähän mie joskus tekaisen karjalanpiirakoita, vaikka siinä meneekin kuusi tuntia.

Tarja Turunen-Cabuli
 • Sopraanolaulaja syntyi 17.8.1977 Kiteellä.
 • Asuu managerimiehensä Marcelo Cabulin, 46, ja Naomi-tyttären, 3, kanssa Buenos Airesissa Argentiinassa.
 • Oli Nightwish-yhtyeen vokalisti vuosina 1996–2005.
 • Tehnyt soolouraa sekä klassisen että rockmusiikin parissa.
 • Nähdään Nelosella The Voice of Finlandin tähtivalmentajana.
 • Kuudes sooloalbumi The Shadow Self julkaistaan 5.8.2016.

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.