”Tämä ruokavalio on hyväksi minulle”, Aki Samuli sanoo. Kuva: Marek Sabogal, Sony Music
”Tämä ruokavalio on hyväksi minulle”, Aki Samuli sanoo. Kuva: Marek Sabogal, Sony Music

Aki Samuli luovuttaa kruunun seuraajalleen hyvävointisena. – En ole syönyt kuuteen kuukauteen särkylääkkeitä.

Aki Samuli on hallitseva tangokuningas enää pari päivää. Torstaina 7.7. hän luovuttaa kruunun seuraajalleen Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

– Vuosi meni liian nopeasti. Olisi mahtavaa, jos saisin kamppailla jatkokaudesta niin kuin presidentit tai paavit, Aki sanoo.

Hän iloitsee kuitenkin sitä, että uusi kuningas saa kokea tangovuoden.

– On tämä minullekin uuden alku.

Yksi voipaketti viikossa

Viime joulukuussa Aki Samuli löi vetoa bändikaverinsa kanssa, että kun hän nousee lavalle luovuttamaan kruunun, tekisi hän sen kymmenen kiloa kevyempänä.

Aki Samuli hommasi itselleen Fit line -valmentajan, joka teki hänelle kuukauden puhdistuskuurin. Ruokavalioon kuuluivat vain puhtaat, kunnon raaka-aineet.

– Laihduin 28 päivän aikana 11 kiloa, kun keho puhdistui kuona-aineista.

Ruokavaliosta on jäänyt pois vehnä, sokeri ja käsitelty ruoka. Aki Samuli valmistaa ruokansa itse aina kun voi. Ruuan paistamisessa hän käyttää voita, ja oliiviöljyä hän suosii kuumentamattomana.

”Autokin tarvitsee oljyä, jotta ei leikkaa kiinni.”

– Vältän rypsi- ja rapsiöljyjä, koska geenimuuntelu ja jalostaminen tekee rasvoista keholle tunnistamattomia. Keho alkaa varastoimaan tuntemattomat rasvat sisäelimien ympärille, kun ei tiedä mihin ne käyttäisi.

Viikossa Aki Samulilla menee yksi suolaton voipaketti.

– Näin pysyy kone käynnissä. Autokin tarvitsee oljyä, jotta ei leikkaa kiinni.

Keikat käyvät liikunnasta

Ennen elämäntaparemonttiaan Aki Samuli söi epäsäännöllisesti. Aamulla hän lipitti paljon kahvia ja söi aterian vasta myöhään iltapäivällä.

Nyt mies syö viisi kertaa päivässä.

– Niin hullulta kuin se kuulostaakin, laitoin aluksi puhelimen hälyyttämään neljän tunnin välein, jotta opin uuden rytmin.

”On asennekysymys, valitsenko huoltamolta täytetyn sämpylän vai pähkinän ja porkkanoita.”

Aki Samuli viettää keikkamatkoilla paljon aikaa tien päällä. Kun hän ennen nappasi huoltoasemilta jotain helppoa ja nopeaa, valmistaa hän nyt aina itselleen eväät.

– On asennekysymys, valitsenko huoltamolta täytetyn sämpylän vai pähkinän ja porkkanoita. Jos otan evääksi lämmintä ruokaa, valmistan usein kanaa ja bataattia.

Runsaan suolan sijaan hän suosii erilaisia mausteita ja yrttejä.

– Maustaminen on tärkeää! Aluksi mausteet maistuivat oudoille, mutta nyt makuaistini on tottunut uusiin makuihin.

Urheilua Aki Samuli toivoo harrastavansa enemmän. Energiset esiintymiset lavalla tosin käyvät nekin liikunnasta.

– Tulee liikuttua liian vähän, mutta kun saan itseäni niskasta kiinni, menen sauvakävelemään. Se on tehokasta liikuntaa. Salilla en käy koskaan, koska se ei tunnu omalta jutulta.

Ei mikään dieetti

Aki Samuli ei ole uuden ruokavalionsa kanssa ehdoton. Hän suo itselleen karkkipäivän kerran viikossa tai kahdessa ja on oppinut erottamaan mieliteon nälästä.

– En saa morkkista, jos olen mättänyt pussillisen karkkeja.

Suunnitelmallisuus takaa Aki Samulin mukaan sen, että pysyy ruodussa.

”Laihtuminen tuli sivutuotteena. Nyt painoa on pudonnut 13 kiloa.”

– Jos söin eilen karkkia, en syö sitä tänään, hän sanoo.

Uusi ruokavalio ei ole dieetti, vaan se on elämänmuutos.

– Laihtuminen tuli sivutuotteena. Nyt painoa on pudonnut 13 kiloa. Kun syö tarpeeksi ja kunnon raaka-aineita, ei painoa tipu liikaa.

Nyt Aki Samuli nukkuu paremmin ja on virkeämpi. Särkylääkettä hän ei ole syönyt puoleen vuoteen, koska päähän ei enää koske.

– Tämä ruokavalio on parhaaksi minulle ja tuleville vuosilleni. Ehkäisen sairauksia ja teen tämän itseäni varten.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.