Vuonna 2007 esikoiskirjailija Riikka Pulkkinen sai virtaa aamukahvista ja komedioista.

Kännykkä ehtii piipata moneen kertaan, päivät vaihtua toisiksi,
ennen kuin haastatteluaika Riikka Pulkkisen, 26, kanssa on
sovittu. Kaikki ovat kiinnostuneita kehutusta kirjailijasta, joka
työstää nyt toista romaaniaan.

Kotona Pulkkinen hörppii levollisena kahvia mukista, jossa on kaamean Mörön kuva. Esikoiskirja Rajan herättämä kohu ei yllä huoneeseen, jossa on valkoiset verhot ja sängyn vieressä anopinkieli. Siis sellainen, jota ei tarvitse kovin usein kastella.

Ensimmäiseksi ei uskoisi, että Pulkkisen toinen kirja käsittelee
pahuutta ja totalitarismia.

– Kirjoittaminen on tällä hetkellä kaikkein nautinnollisimmassa
vaiheessa. Vietän paljon aikaa pohdiskellen ja tuijotellen seinää. Samalla elän unelmaani, sillä jo nuorena haaveenani oli tulla kirjailijaksi.

Pulkkinen kertoi syksyllä haastattelussa häpeävänsä lähes
kaikkea. Noloutta aiheutti mikä vain: ajattelemattomasti annetut
haastattelut ja pelko juuttumisesta hissin ovien väliin. Hävettääkö yhä, kun esikoiskirjaa on kehuttu moneen kertaan?

– Häpeän puna nousee poskilleni vieläkin joka ilta. Se on kuitenkin ehto yleiselle alttiiksi asettumiselle. Se on taatusti parempi tapa elää kuin jättää asioita tekemättä.

Uni

Kun kirjoitin ensimmäistä kirjaani, aloin kärsiä unettomuudesta.
Heinäkuussa alkoi tuntua, että olen nukkunut viimeksi vappuna. Se vaikutti tietysti myös kirjoittamiseeni. Yhtenä yönä näin unta romaanihenkilöstäni Anjasta, joka on kirjallisuuden professori. Hän oli pitämässä minulle luentoa ja selitti unessa asioita, joita en ollut hereillä ollessani ymmärtänyt.

Kaikki uusi syntyy minulle unissa. Tiedän rakastuneenikin
vasta unien kautta. Nukkuminen ja unet ovat myös luovuuden ehto, ilman niitä en pystyisi kirjoittamaan. Unissa asiat jäsentyvät jo ennen kuin niistä on valveilla ollessaan tietoinen.

Parhaat aamut ovat sellaisia, jolloin saa herätä pakottamatta ja
tietää nähneensä unia.

Liikunta

Juoksin aikaisemmin kilpaa, mutta nykyään kilpaurheilu on saanut jäädä kokonaan. Nyt juoksen katsomatta kelloon. Olen
kääntänyt katseen sisältä ulospäin. Juostessani ehdin katsoa
nykyään myös maisemia.

Myös aerobic on rakas harrastus. Ennen kävin jumppaamassa melkein joka päivä, mutta nyt sekin on vähentynyt. Minulla on ollut aika vaikea suhde ruumiillisuuteen. Nautin liikunnasta, mutta en ole osannut levätä ja venytellä tarpeeksi. Sen takia
olen välillä ollut aika vaivainen.

En silti osaa elää ilman liikuntaa. Nautin jumppatuntien tunnelmasta. Kun toisilleen täysin tuntemattomat ihmiset kokoontuvat viikko toisensa jälkeen samoille tunneille, sinne syntyy aivan tietynlainen tunnelma.

Ajattelu

Hienovaraisimmat prosessit tehdään näkymättömissä. Kaikkein
radikaaleinta meidän kulttuurissamme on sanoa, että tänään minulla ei ole ohjelmassa mitään, eikä huomennakaan. Tänään ajattelin vain hengitellä.

Ajattelu on kuitenkin minun olemassaolon tapani. Luovan
ajattelun motivaattorina on hölmöyteen heittäytyminen. Täytyy antaa hulluimpienkin ajatusten rehottaa.

Käsittelen toisessa kirjassani pahuutta. Hyvän elämän kannalta
sitä ei ole varaa sulkea pois itsestä. Historiassa pahuuden ilmentymät ovat aina sulkeneet pahuuden pois itsestään. Pahuuden kohtaaminen on kuitenkin puhdistavaa, ja sitä seuraa myös armahtaminen.

Tekstit

Päivittäinen hyvän olon lähteeni ovat aamukahvin juominen ja sanomalehden lukeminen sängyssä. On myös hyvä, jos on joku, jonka kanssa voi puhua lehden sisällöstä.

Meillä kotona oli usein tapana istua pitkään aamukahvipöydässä ja juoda monta kupillista kahvia. Samalla väiteltiin jostakin, mistä lehdessä oli kirjoitettu. Aamun aloittaminen sillä tavalla on upeaa. Edelleenkään en tiedä mitään sen parempaa. Joskus saatan myös itkeä, kun luen lehteä. Se on hyvin puhdistavaa.

Luen myös paljon kirjoja. Kannoin pitkään mukanani Tomas Tranströmerin kirjaa Eläville ja kuolleille. Siinä on kohta:
”Me emme ole toivoa vailla, vaikka raskaimmat rikokset jäävät selvittämättä.” Sama ajatus toistuu eri tavoin omissa teksteissäni.

Komediasarjat

Viihteellisyyden lisäksi amerikkalaiset komediasarjat tavoittavat kipeällä tavalla sen, mikä meissä moderneissa ihmisissä on vialla. Jatkuva kaipaus toisaalle ja kaipauksen tukahduttaminen kulutushyödykkeillä näkyy niissä pistävästi.

Komediasarjoissa puretaan korkean ja matalan rajaa. Näkökulman yllättävyys, joka aiheuttaa naurun, viiltää todellisuuden pintarakenteeseen.

Katson esimerkiksi Sinkkuelämää-sarjaa. Mielestäni siinä toistetaan todellisuutta uudella tavalla. Toisaalta katson sitä ihan vaan kauniiden ihmisten ja ympäristön takia.

Lintujen laulu

Seuraan hysteerisesti almanakkaa, päivän pitenemistä ja sen
merkkejä. Odotan jatkuvasti aikaa, jolloin linnut alkavat laulaa.
Mustarastas alkaa laulaa maaliskuussa, nyt se on vielä hiljaa.
Viimeksi sunnuntaikävelyllä kuuntelin, kuuluuko mitään.

Joskus herään yöllä, avaan ikkunan ja kuuntelen lintujen
laulua. Satakieli alkaa laulaa vasta toukokuussa. Sitä on kuitenkin aina yhtä hienoa kuunnella.

Ruotsin kieli selvisi viiden parhaan joukkoon. Äänestä omaa suosikkiasi!

Brittilehti Independent uutisoi tuoreesta kyselystä, joka selvitti, mikä eurooppalainen kieli on puhuttuna kaikkein puoleensavetävin.

Kyselyyn vastasi 1 000 ihmistä, ja sen suoritti deittisivusto Happn.

Voittoon kiiri italia, joka keräsi neljäsosan äänistä. Ranskan kieli tuli täpärästi hopealle vain kaksi prosenttia pienemmällä äänisaalilla. Suomen naapureista ruotsin ja venäjän kieli selvisivät Top 10 -joukkoon.

Näin kielet sijoittuivat kyselyssä:

  1. italia (25 prosenttia)
  2. ranska (23 prosenttia)
  3. irlanti (19 prosenttia)
  4. espanja (16 prosenttia)
  5. ruotsi (5 prosenttia)
  6. venäjä (4 prosenttia)
  7. portugali (2 prosenttia)
  8. saksa (1 prosentti)
  9. hollanti (1 prosentti)
  10. kreikka (1 prosentti)

Äänestä suosikkiasi!

Euroopan voi mieltää monella tavalla. Valitsimme äänestykseen Euroopan unionin 24 virallista kieltä. Mikä kieli on sinun mielestäsi EU:n seksikkäin?

Mikä eurooppalainen kieli on mielestäsi viehättävin?

Varo jaksopaljastusta! Mikael Gabrielilla oli rankka lapsuus. Mutta niin oli hänen äidilläänkin. Räppäri puhuu äitinsä taustoista Vain elämää -jaksossa. 

Räppäri Mikael Gabriel, oikealta nimeltään Mikael Sohlman, ei ikinä ole peitellyt rankkaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Mikael eli kahdestaan äitinsä kanssa, kunnes 14-vuotiaana hänet otettiin huostaan. 

Perjantain Vain elämää -jaksossa Mikael kertoo, että huostaanotto on jäänyt vaivaamaan hänen äitiään, vaikka aikuisena Mikael on yrittänyt selittää tälle, että huostaanotto oli lopulta pelkästään hyvä asia. Jaksossa Mikael puhuukin kauniisti äidistään.

– Mutsi on vahvin ja pelottavin nainen, jonka tiedän. En ole varmasti ollut hänelle helppo lapsi kasvattaa. Aikuisiässä oon alkanut ymmärtää sitä, että siinä on aika buli mimmi, Mikael kertoo jaksossa.

”En tiedä ketään mun lähipiiristä, joka olis elänyt sellaista elämää kuin mun mutsi.”

Mikaelin äiti on lähtöisin Etelä-Virosta pienestä Võrun kaupungista. Äiti tuli Suomeen ennen Viron itsenäistymistä vuonna 1988.

– Kaikki, mitä se on joutunut Neuvostoliitossa kokemaan, kaikkea paskaa, mitä siellä on tapahtunut... Mutsi ei saanut kuunnella radiosta jenkkiläisiä biisejä. Jos sä kuuntelit, jouduit pelkästään siitä Siperiaan. En tiedä ketään mun lähipiiristä, joka olis elänyt sellaista elämää kuin mun mutsi. Ja enhän mä olis täällä, jos Suomi ei olis aikoinaan ottanut äitiä vastaan, Mikael kertoo.

Ankara kasvatus

Mikaelin mukaan äiti kasvatti hänet ankarasti, mutta aikuisena räppäri on ymmärtänyt, mistä kasvatusmetodit johtuvat.

– Mutsi on tosi pieni muija, mutta siinä on isommatkin jätkät nostaneet kädet ilmaan, kun se on suuttunut. Siinä on jotain karhuemoa ja sellaista Neuvostoliiton mahtia.

Me Naisten haastattelussa Mikael kertoi pari viikkoa sitten, että vietti lapsena paljon aikaa äitinsä ompelimossa, Helsingin Ylä-Malmilla. Äidin ompelimossa tehtiin takkeja Tony Halmeelle, verryttelyasuja HIFKin joukkueelle ja liivejä moottoripyöräjengeille.

– Hengailin mutsin työpaikalla paljon ja opin kunnioittaman käsityötä. Äidin firman seinälle lukee, että ainoa, joka täällä huutaa olen minä, ja että täällä ei tingitä, Mikael kertoi haastattelussa.

Mikaelin mukaan yksi asia, mitä hän oppi äidiltään jo lapsena, on se, että verot pitää maksaa.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin ymmärrän äitiä. Se kasvatti mut yksinhuoltajana, teki menestyvän firman ja on yhä hengissä.

Suomenruotsalaisen isänsä kanssa Mikael puhui ensimmäistä kertaa, kun oli 13-vuotias. Tämä menehtyi elokuussa 55-vuotiaana. Lue täältä, mikä jäi harmittamaan Mikaelia.

Mikaelin Vain elämää -päivä Nelosella pe kello 20.00

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Mikko Kuustonen muistelee Yhden illan juttu -ohjelmassa äitinsä kuolemaa.

Muusikko ja tv-kasvo Mikko Kuustonen, 56, kertoo keskiviikkoiltana esitettävässä Yhden illan juttu -ohjelmassa yhdestä elämänsä rankimmista elämänvaiheista. Mikon äiti kuoli syöpään, kun tämä oli 16-vuotias. Mikko jäi kahdestaan eläkeikäisen isänsä kanssa, koska vanhemmat sisarukset olivat jo muuttaneet pois kotoa.

– Ihmettelen, kuinka paljon se on jättänyt psyykeeseen jälkiä. Äidin kuoleman jälkeen isäkin sai siihen päälle railakkaan sydärin. Tämä vaihe on ollut aika alakuloista, Mikko kertoo Maaret Kalliolle jaksossa.

Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv
Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv

”En muista saaneeni hellyydenosoituksia.”

Aikuisena Mikko on käynyt paljon läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Hän on miettinyt varsinkin sitä, millaisen rakastamisen mallin on saanut. Hänen isänsä syntyi vuonna 1915 ja vietti viisi vuotta sodassa. Mikon äiti taas jäi orvoksi 7-vuotiaana.

– En juurikaan muista saaneeni hellyydenosoituksia – tai  nähneeni koskaan, että isä ja äiti olisivat esimerkiksi suudelleet. Jos ajatellaan heidän parisuhdettaan, se oli lähinnä selviytymistä, Mikko miettii jaksossa.

Maaret Kallio kysyy Mikolta, onko hän itse pystynyt puhumaan vaikeista asioista.

– Joo, jostain syystä olen. Olen myös hakenut ammattiapua. Olen rampannut terapiassa parikymmentä vuotta. Aika paljon helpommalla pääsee monissa jutuissa, kun pääsee siihen ytimeen.

Yhden illan juttu Livillä keskiviikkoisin kello 21.00.

Me Naiset ja Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuvittele, että Donald Trump olisi nainen. Voisiko hän käyttäytyä niin kuin käyttäytyy? Voisiko hän töräytellä suustaan samoja asioita?

Aika hankalalta tuntuu kuvitella.

Arvostettu brittilehti The Guardian kuitenkin leikittelee ajatuksella, mitä jos Trump olisi nainen. Kuinka hänen suhtauduttaisiin?

Kun Clinton ja Trump kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä viime maanantaina, Trump keskeytti Clintonin toistuvasti, huusi ja tehosti sanomaansa heiluttamalla sormeaan ilmassa. Samanlaista käytöstä olisi ollut vaikea odottaa naiselta – joko miestä tai sitten edes toista naista kohtaan.

Clinton on itse yrittänyt välttää naiskortin heiluttelua – koska mikäänhän ei ole monien mielestä ärsyttävämpää kuin sukupuolestaan vinkuva nainen – mutta hiljattain hän myönsi Humans of New York -blogille antamassaan haastattelussa, ettei voi naisena käyttäytyä niin kuin miehet. Sen vuoksi hän esimerkiksi oppi jo nuorena opiskelijana kontrolloimaan tunteitaan ja esiintymään hillitysti.

– Naiset nähdään yhä eri valossa kuin miehet. Se ei ole välttämättä paha asia, mutta se on fakta, Clinton on muotoili.

Me viemme ajatusleikin pitemmälle ja valitsimme Trumpin kuuluisista lohkaisuista muutaman. Mitä jos seuraavat lausahdukset olisivatkin tulleet naisen suusta?

1. ”Kaikki alaiseni flirttailevat minulle. Joko tiedostaen tai tiedostamatta.”

Ohhoh! Voisiko seitsemänkymppinen nainen sanoa näin? Ehkä, mutta silloin yleisö ulvoisi naurusta.

Trump on kuitenkin tosiaan väittänyt, että kaikki Diili-kilpailun naiset olisivat flirttailleet hänelle. Trump on muistanut myös pitää melua niin rakastajantaidoistaan kuin peniksensä koosta.

2. ”Jos hän ei olisi poikani, todennäköisesti deittailisin häntä.”

Tuota, ei, ei näin. Jos äiti sanoisi näin pojastaan, häntä pidettäisiin vähintäänkin perverssinä.

Trump on kuitenkin lohkaissut juuri noin tyttärestään Ivankasta.

Trump on muutoinkin hyvin tunnettu seksistisistä lausahduksistaan, eikä hän epäröi arvioida naisten ulkonäköä suorasanaisesti. Hänen vihapuheensa kohteeksi ovat joutuneet muun muassa näyttelijät Rosie O'Donnell, Bette Midler ja Huffington Post -lehden perustaja Arianna Huffington. Trump on kuvaillut näitä naisia ”rumiksi sekä sisältä että ulkoa”.

3. ”Jos Trump ei ole onnistunut tekemään onnelliseksi ex-vaimojaan Ivanaa eikä Marlaa, kuinka hän voisi tehdä amerikkalaiset onnelliseksi?”

Ahhaahaa! Tätä lausahdusta ei ole kuultu Hillary Clintonin suusta, vaikka kysymys voisikin olla ihan aiheellinen. Sen sijaan Trump on kyllä pyrkinyt kuittailemaan Clintonille useaan otteeseen tämän Bill-puolison ikivanhasta sivusuhteesta. Yksi hänen kuuluisimmista trumpismeistaan kuuluukin:

”Jos Hillary Clinton ei pysty tyydyttämään miestään, kuinka hän pystyisi tyydyttämään Amerikan?”

4. ”Älykkyysosamääräni on yksi korkeimmista – ja te kaikki tiedätte sen! Mutta älkää tunteko itseänne typeriksi tai epävarmoiksi, koska se ei ole teidän vikanne.”

Trump on tietysti aika erikoislaatuinen tyyppi, eikä hänen voida mitenkään ajatella edustavan yleisesti miehiä, mutta uskaltaisikohan silti yleistää, että kaikenlainen rehentely irtoaa miehiltä naisia helpommin? Onko miesten itsetunto parempi?

Sillä tämäkin lausahdus on tosiaan Trumpin suusta, vaikka Hillary Clinton on heistä se eliittiyliopisto Yalen kasvatti.

Poliittisten kommentaattorien mukaan Clinton pyyhki Trumpilla lattiaa ensimmäisessä vaalidebatissa. Trump puolusteli epäonnistumistaan sillä, ”ettei halunnut nolata Clintonia”. Jaloa!

5. ”Hän pelaa mieskortilla. Jos hänellä ei olisi sitä mieskorttia, hänellä ei olisi mitään tsänssejä voittaa.”

Trump on syyttänyt Clintonia naiskortin heiluttamisesta. Vaikka oikeasti juttu taitaa mennä niin, että jos Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee sukupuoli, sukupuolestaan hyötyjä on Trump.

Jeppeliini

Ei ja miksi pitäisi? Eikö siinä ole jo tarpeeksi että, on muutamia miespopulistipellejä riesana Naisilla on kyllä tapana tasa-arvon suomina mahdollisuuksina jostain syystä omia ensimmäisenä ne miesten huonot tavat, valitettavasti..