Vaikka Anne Berner on aina tehnyt paljon töitä, hänellä on säilynyt hyvä yhteys kolmen poikansa kanssa. "Se on asia, jota kannattaa vaalia. Heidän suojelemisensa on elämäni keskeisin asia." Kuvat Lauri Mannermaa
Anne käy kaupassa kerran viikossa. Silloin on aikaa hoitaa myös muita asioita, kuten auton pesu.

Leijonan luola -ohjelman sijoittaja Anne Berner oppi jo lapsena, että raha pitää ansaita. Pitkiä työpäivä paiskiva Anne ei juuri edes ehdi tuhlata.

Televisiossa pyörivässä Leijonan luola -ohjelmassa viisi varakasta bisnesenkeliä etsii sijoituskohteita. Yksi heistä on jämäkkä mutta empaattinen Anne Berner, 49. Tähän mennessä Anne on sijoittanut 77 000 euroa omia rahojaan aiesopimuksiin, joista voi tulla pysyvä sijoitus.

Anne on luonut uransa sisustus- ja tekstiilialan yrityksessä Vallila Interiorissa, jonka pääomistaja hän on. Anne on luotsannut isoisänsä Otto Bernerin perustamasta kutomosta menestyneen yrityksen, joka sisustaa kotien lisäksi risteilijöitä, hotelleja ja julkisia tiloja.

Vaikka Annella ei ole nykyään rahasta pulaa, se ei ole koskaan ollut hänelle itsestäänselvyys. Annen isä Rudolf Berner jatkoi perheyritystä Oton jälkeen, mutta Annen lapsuudessa ahkera työnteko ei vielä näkynyt perheen elintasossa. Perhe eli yksinkertaisesti. Neljälle lapselle opetettiin, että rahaa saa työtä tekemällä, ja sitä tulee käyttää harkitusti. Kotona paidan silityksestä maksettiin markka, ja ratsastusharrastuksen Anne maksoi tekemällä töitä tallilla.

– Raha ei tuo onnea, mutta sen puute voi olla onnen este. Olen aina halunnut olla riippumaton muista ihmisistä. Ehkä se johtuu juuri siitä, että lapsuudessani oli tiukkaa, Anne miettii.

Haaveita ja todellisuutta

Nuorena Annen toiveammatti oli patologi. 15- ja 16-vuotiaana hän jopa työskenteli kaksi kesää palkatta sairaalan patologisella osastolla. Suunnitelmat menivät uusiksi, kun Annen äiti Rose-Marie sairastui vakavasti ja sittemmin menehtyi. 18-vuotias Anne oli äitinsä tukena hoidoissa loppuun asti ja luopui lääkärihaaveistaan, sillä häntä tarvittiin perheyrityksessä. Työnteon ohella Anne teki kotona ruuat, tuki isäänsä ja piti huolta kolmesta pikkuveljestään.

– Se oli rankkaa. Mutta siitä selvittiin, kun ei ollut vaihtoehtoja, Anne sanoo.

Lukion jälkeen Anne opiskeli kolmessa vuodessa kauppatieteiden maisteriksi.

– Opiskelin niin nopeasti, koska oli pakko.

Kun hän oli 25-vuotias, isä pyysi tytärtään yrityksen toimitusjohtajaksi.

– Se oli valtava kunnianosoitus isältäni, ja olin siitä innoissani. Olen aina ollut kunnianhimoinen vaikken ole kovin kilpailuhenkinen.

Maanantai

Kolme kirjaa 68 €

Maanantaina minulla on poikkeuksellisesti kaksi tapaamista kaupungilla. Tapaamisten välissä on tunti luppoaikaa. Hyödynnän sen Akateemisessa kirjakaupassa. Mietin uusimman sijoitukseni, Sanna Kiisken Mormor Cupcakesin, konseptia ja kilpailuasetelmaa. Ostan kolme kirjaa, jotka liittyvät aiheeseen. On harvinaista, että käyn viikolla keskustassa ostoksilla tai hoitamassa asioita.

Tiistai ja keskiviikko

0 €

Viikossa voi olla monta päivää, jolloin minulla ei mene rahaa mihinkään. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että teen keskimäärin 12-tuntisia päiviä. Päivisin en raaski tuhlata aikaa siihen, että kävisin lounaalla. Yritän sopia kaikki tapaamisetkin Vallila Interiorin tiloihin, jotta minulla ei kuluisi aikaa liikkumiseen. Syön aamuisin aamupalan, päivällä pärjään teellä, mehulla, näkkärillä ja pähkinöillä. Lämpimän ruuan syön vasta, kun menen illalla kahdeksan yhdeksän aikoihin kotiin.

Kymmenen aikoihin katson vielä sähköpostit. Teen paljon töitä, mutta minulla on suhteellisen kova sietokyky. Rutiinini ovat olleet samat 30 vuotta. Saan paljon aikaiseksi, koska en pähkäile turhia vaan teen päätöksiä. En ole addiktoitunut työhöni, mutta pidän kyllä työnteosta. Sanonta sillä, jolla on paljon töitä, se saa myös paljon aikaiseksi, pitää paikkansa.

Torstai

Vaatturille 79 €

Minulle on jäänyt nuoruusvuosistani vimma säilyttää kaikki vaatteet. Niitä on ihan liikaa, mutta toisaalta otan vanhoja vaatteita uudestaan käyttöön vuosienkin jälkeen. Tänään vien kaksiosaisen cocktail-puvun lyhennettäväksi ja kavennettavaksi. Yleensä käytän vaatteiden tuunaamiseen ompelimoa, mutta tämän puvun paljettikangas on sen verran vaativa, että se tarvitsee vaatturia.

Olen kurvikas, eikä minulle ei sovi italialais- tai ranskalaistyyppinen mitoitus. Viihdyn parhaiten saksalais-, britti- ja jenkkisuunnittelijoiden vaatteissa. Tuntuu, etten ole pitkään aikaan ehtinyt panostaa vaatteisiin, mutta olen yleensä helposti vietävissä uusiin trendeihin. Vaatteiden lisäksi ostan verkosta paljon kirjoja ja dvd-levyjä. Kirjoihin minulta voi mennä 200–300 euroa kuukaudessa. Viime aikoina olen yrittänyt metsästää netistä suosikkijuomaani hari-teetä, sillä sen myynti loppui Stockmannilta.

Torstai-iltana käyn katsomassa Anna Karenina -baletin Kansallisoopperassa. Se on aivan taivaallinen. Venäläisillä tanssijoilla on uskomaton kyky ilmaista tunnetta kasvoillaan ja liikkeillään. Tällä kertaa olen kutsuvieraana, mutta yleensä
maksan itse omat lippuni. Minulla menee niihin reilu tuhat euroa vuodessa. Rakastan baletin lisäksi oopperaa. Siinä minua viehättää musiikin lisäksi visuaalisuus ja tarinankerronta. Lopussa aina joku kuolee.

Perjantai

0 €

Minulla on joka arkipäivä 6–8 tapaamista. Tällä viikolla olen tavannut asiakkaita, ollut ulkopuolisten yhtiöiden hallituksen kokouksissa, tavannut Leijonan luola -yrittäjiä sekä virkamiehiä ja mahdollisia yksityisiä lahjoittajia, jotka liittyvät Lastensairaala-hankkeeseen. Kun minua pyydettiin hankkeen vetäjäksi ja puheenjohtajiksi, suostuin helposti, sillä minulla on omakohtaista kokemusta asiasta. Parikymmentä vuotta sitten vietin pitkiä aikoja sairaalassa poikani takia. Lastensairaala todella tarvitsee uudet tilat.

Sydämeni sykkii helposti monelle asialle, sillä olen itse ollut monta kertaa toisten ihmisten avun ja ammattitaidon varassa lähiomaisteni takia. Hyväntekeväisyys ei minulle välttämättä tarkoita rahan antamista vaan aikaa ja työpanosta.

Lauantai

Ruokaostokset 372 €, pojalle farkut 130 €, autopesu 29 € ja pesula 34 €

Teen kaikki ostokseni aina lauantaisin Stockmannilla. Siellä saan hoidettua ruokaostosten lisäksi näppärästi vaatteiden ja auton pesun. Ostan viikon ruuat aina kerralla, ja kolme poikaani täydentävät jääkaappia viikolla. Jos pojillani on joitain tarpeita ja he haluavat minut mukaan, nekin hoidetaan lauantaisin.

Olen esimerkilläni yrittänyt opettaa pojille järkevää rahankäyttöä. Meillä ei ole ikinä ollut viikko- tai kuukausirahasysteemiä. Pojat ovat pyytäneet rahaa, jos ovat sitä tarvinneet. He ovat aina olleet melko vaatimattomia toiveissaan. Nuorinta poikaani olen joskus joutunut jopa patistamaan vaateostoksille. Viikko sitten hän tosin huomasi itsekin, että hänen ainoat farkkunsa ovat niin repaleiset, että on aika lähteä shoppailemaan.

Sunnuntai

Kampaaja 65 €

Sunnuntaina minulla on työmatka Zürichiin, ja käyn siellä kampaajalla. Leikkautan hiukseni kerran kuudessa viikossa. Yleensä sunnuntai on kuntosalipäiväni. Minulla on kuukausikortti, joka maksaa muistaakseni 35 euroa. En ole kovin aktiivinen palveluiden käyttäjä, en esimerkiksi käy hierojalla tai kauneushoidoissa. Minulla ei yksinkertaisesti ole aikaa sellaiseen. Erilaisia kasvorasvoja käytän paljon, mutta niihinkään minulla ei mene säännöllisesti rahaa. Meikkiä käytän melko vähän. En laita mitään pohjustuksia, vaan minulle riittää, että sipaisen ripsiväriä, luomiväriä sekä hiukan poski- ja huulipunaa.

------------------------------------------------

Annen viikon menot yhteensä 777 €

Anne Berner

Syntyi 1964 Helsingissä.

Asuu merenrannalla Espoossa puolisonsa sekä 16- ja 18-vuotiaiden poikiensa kanssa. Vanhin poika asuu jo omillaan.

Sisustusyritys Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja. Annen aloittaessa yrityksessä 1986, sillä oli 10 työntekijää ja liikevaihto oli 20 miljoonaa markkaa. Nyt firmassa on 137 työntekijää, ja liikevaihto on 40 miljoonaa euroa.

"Elän ihan tavallista elämää. Varallisuuteni on tämä yhtiö, kaikki on kiinni tässä. Rahani eivät vello missään pankkitilillä."

Bisnesenkelinä Leijonan luola -ohjelmassa.

Kolme kysymystä rahasta

Mihin rahaa menee eniten? Ruokaan. Vanhin poikani on jo muuttanut pois kotoa, mutta jos hän on tyttöystävänsä kanssa
meillä syömässä, pöydässä on parhaimmillaan kuusi. Pojat syövät todella paljon, sillä kaikki ovat kovia kuntosalitreenaajia.
Yhdessä vaiheessa kaupasta piti kantaa toistakymmentä maitopurkkia. Banaaneja kuluu iso nippu päivässä.

Mistä pihistät? En oikeastaan mistään. En ole kitsas ihminen, mutta joinakin päivinä rahaa ei kulu välttämättä mihinkään. Kiellän itseltäni joskus vaatteita, joiden laatu ei vastaa hintaa. Kipurajani on erilainen eri tuotteissa. Käytin aiemmin enemmän rahaa vaatteisiin kuin nykyään. Nytkin minulla on jalassa kuusi vuotta vanhat kengät ja sukassani näyttää olevan pieni reikä.

Mihin säästät? En varsinaisesti mihinkään, mutta yritän huolehtia, että pojilleni jäisi mahdollisimman paljon omaisuutta.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.