Marcus Samuelssonin ravintolat aukeavat lokakuussa Jätkäsaaressa ja lentokentän läheisyydessä Vantaalla. Kuva: Satu Kemppainen
Marcus Samuelssonin ravintolat aukeavat lokakuussa Jätkäsaaressa ja lentokentän läheisyydessä Vantaalla. Kuva: Satu Kemppainen

Ruotsalainen huippukokki Marcus Samuelsson oppi kokkaamaan isoäitinsä keittiössä. 

Värikkääseen kauluspaitaan, kokin essuun ja työmaavarusteisiin pukeutunut mies harppoo reipasta vauhtia rappusia ylöspäin. Ruotsi vaihtuu sulavasti englantiin, kun kansainvälinen huippukokki Marcus Samuelsson kyselee yksityiskohtia: onko tuo laiva syksylläkin ankkuroitu noin lähelle?

Vieressä kohoaa Jätkäsaaren satamamaisemaa hallitseva 16-kerroksien tornihotelli. Sen yhteydessä avataan lokakuussa ruotsalaiskokin ravintola Kitchen & Table

Itse keittiössä Marcusta, 46, tuskin tullaan näkemään. Ruokamaailman rocktähti on useiden ravintoloiden lisäksi kirjoittanut palkittuja keittokirjoja ja voittanut Top Chef Masters -kilpailun. Samuelsson on myös historian nuorin keittiömestari, joka on onnistunut saamaan New York Timesilta kaksi kolmen tähden arvostelua.

”Presidentti on mahtava tyyppi”

Kokemusta Marcuksella on myös Yhdysvaltain presidenttiparin Barack ja Michelle Obaman keittiöstä. Hän kestitsi vieraita presidentin ensimmäisellä valtioillallisella vuonna 2009.

– Silloinen Intian pääministeri oli kasvissyöjä, joten halusin luoda intialaisvaikutteisen kasvisruokaan pohjautuvan menun. Aiemmin illallisella tarjottiin hienoa ranskalaista ruokaa riippumatta siitä, kuka kunniavieras oli. Hullua, eihän kukaan koskaan kutsuisi kylään pähkinäallergista vierasta ja tarjoaisi tälle maapähkinöitä.

Ison tilaisuuden järjestäminen vaatii rautaista keskittymistä ja tiukkaa suunnittelua, sillä jo puolen minuutin viivästys voi sekoittaa koko aikataulun. Neljän ruokalajin tarjoilemiseen on aikaa tasan 44 minuuttia, ei kolmea varttia.

Yrtit ja salaatit valtioillalliselle Marcus keräsi Valkoisen talon pihalta Michelle Obaman puutarhasta. Sekä kokki että presidentin puoliso ovat innokkaita terveellisen kausiruuan kannattajia.

”Obama ja Michelle ovat uskomattoman älykkäitä ja huomaavaisia ihmisiä.”

Valtioillallisesta lähtien Samuelssonia on tituleerattu presidenttiparin luottokokiksi. Hän on kokannut tv:ssä yhdessä Michellen kanssa ja isännöinyt ravintolassaan Obaman järjestämää demokraattien varainkeruutilaisuutta.

– Presidentti on mahtava tyyppi. Obama ja hänen vaimonsa Michelle ovat uskomattoman älykkäitä ja huomaavaisia ihmisiä, Marcus kertoo.

– Totta kai jännitin illallista etukäteen. Minulla on onneksi paljon kokemusta vastaavista tilaisuuksista. 24-vuotiaana kokkasin Clintonille ja Ruotsin kuninkaallisille.

Marcus Samuelsson tarkastamassa tulevan terassin maisemia. Kuva: Satu Kemppainen
Marcus Samuelsson tarkastamassa tulevan terassin maisemia. Kuva: Satu Kemppainen

Mummon opeilla kuuluisuuteen

Huippukokin ura ei ollut Marcus Samuelssonille itsestäänselvyys. Etiopiassa syntynyt poika adoptoitiin siskonsa kanssa Ruotsiin, kun he olivat muutaman vuoden ikäisiä. Siellä sisaruksille annettiin pohjoismaiset nimet, ja Kassahun Tsegiestä tuli Marcus Samuelsson.

– En istuisi tässä, jos vanhempani eivät olisi adoptoineet minua Ruotsiin. Olen hyvin onnekas, sain viettää tavallisen ruotsalaisen keskiluokkaisen lapsuuden. Perheeni on kannustanut minua urallani, vaikka ravintolamaailma oli heille aivan vieras.

Ruuanlaittoon Marcus sai sysäyksen isoäidiltään Helgalta, jonka mukaan hän on nimennyt yhden ravintolansa lihapulla-annoksen.

– Mummo opetti minulle kaiken ruuanlaitosta, savustamisesta säilömiseen. Hänen keittiönsä oli aina täynnä mahtavia kauden herkkuja. Nyt hän katselee minua tuolta, Samuelsson sanoo ja osoittaa hymyillen taivasta kohti.

Marcus valmistui kotikaupunkinsa Göteborgin kulinaarisessa instituutissa ja työskenteli Sveitsissä, Ranskassa ja Japanissa. Aloittelevalle kokille erilaisten ruokakulttuureiden oppiminen oli iso asia.

– Jo 21-vuotiaana olin asunut useassa eri maassa ja rakentanut näyttävän ansioluettelon. Nuorelle pojanklopille kolmen Michelin tähden ravintolassa työskentelemistä parempaa kokemusta saa hakea. 

Helsinki uudessa valossa

Nykyisin Marcus Samuelsson asuu New Yorkin Harlemissa yhdessä etiopialaistaustaisen vaimonsa Mayan ja parin vastasyntyneen tyttären Zoeyn kanssa. Pariskunnan kodista on vain kivenheitto kokin rakkaimpaan ravintolaan, Red Roosteriin.

Lähiaikoina huippukokki viettää aikaa myös Suomessa, kun hän valmistelee uusia, lokakuussa avattavia Kitchen & Table -ravintoloitaan Vantaan Aviapolikseen ja Jätkäsaareen Clarion-hotellien yhteyteen. Viime viikonloppuna Samuelsson ruokarekkoineen oli mukana Flow-festivaaleilla ja vaikuttui.

– Näen Helsingin aivan uudessa valossa. Paikalla oli perheitä, nuoria hipstereitä, vanhoja hipstereitä ja monenlaisia ravintoloita. Flow on yksi parhaista festareista, joilla olen koskaan ollut!

Pääkaupunkiseudun ravintoloissaan Marcus toivoo näkevänsä kaupungin historian.

– Voisitteko lähettää minulle listan kivoista kirppareista ja antiikkikaupoista? Sisustustavarat ja vanhat vaatteet kiinnostavat. Tykkään erityisesti 70-luvusta ja villeistä kuoseista, kuten paidasta varmaan näkyy.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti
Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Hanna Kinnusta on haukuttu netissä lihavaksi ja rumaksi, mutta hän on päättänyt rakastaa itseään. – Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

Entinen Salattujen Elämien näyttelijä, nykyinen Radio Aallon juontaja Hanna Kinnunen (o.s. Karjalainen), 37, joutui Salkkari-aikoinaan nettikriitikoiden ruodittavaksi ulkonäkönsä takia. Tänään ilmestyvässä Valtavan ihana – kokemuksia naisen kehosta ja kiloista -kirjassaan Hanna paljastaa, että häntä arvosteltiin tv-näkyvyyden myötä muun muassa syöttöporsaaksi.

Kun negatiivista palautetta alkoi tulla, Hanna hätkähti. Hetken hän jopa uskoi arvostelijoita.

– Kun minua haukuttiin netissä rumaksi ja lihavaksi, ajattelin ensin, että haukkujat ovat oikeassa. Se vahvisti ajatustani siitä, että olen arvoton, Hanna kertoo.

Nyt Hanna ja Valtavan ihana -kirjan toinen tekijä, artistipromoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa haluavat lopettaa, tai ainakin vaimentaa, tuollaiset puheet alkuunsa.

– Nykyään ajattelen, että jokaisen keho kuuluu ihmiselle itselleen eikä kenelläkään ole oikeutta arvottaa tai arvostella sitä. Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä, Hanna näpäyttää.

”Toisen ulkonäön arvostelu on pelkästään huonoa käytöstä.”

– Jokaisella naisella on ollut hetki tai hetkiä elämässään, jolloin hän on miettinyt kriittisesti suhdetta omaan kehoonsa. Meidän pitäisi vapautua sellaisesta ajattelusta. Elämä ja aikamme on liian arvokasta käytettäväksi itsensä ja muiden haukkumiseen.

Läskikin voi olla terve

Hanna elää parhaillaan ruuhkavuosiarkea 7- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Hän on huomannut, että paras apu jaksamiseen on liikunta. Hanna käy kuntosalilla kolme kertaa viikossa.

Hanna on kuitenkin huomannut, että monet arvostelijat eivät ajattele urheilullisuuden ja pyöreyden liittyvän yhteen. Kun pyöreä ihminen esiintyy julkisesti itseään arvostaen, moni närkästyy ja alkaa luennoida lihavuuden terveysvaaroista.

”Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin.”

– On ihan bullshittiä ajatella, ettei lihava ihminen voisi olla hyväkuntoinen. Ylipaino itsessään ei ole sairaus. Siitä tulee sellainen vasta, jos keho lakkaa sen vuoksi toimimasta. Ihminen voi olla ylipainoisena hyväkuntoinen ja liikkua paljonkin. Arvostelu kertoo enemmän ihmisten stereotypioista kuin arvostelun kohteena olevasta ihmisestä.

Hanna uskoo, että ulkonäköpaineista ja itsekritiikistä vapautuminen ovat lopulta oma valinta.

– Kun minua on arvosteltu netissä tai kiusattu koulussa, olisin voinut jäädä märehtimään epäreiluuden tunteessa. Katkeroitumisen sijaan olen valinnut, etten anna epävarmuuden tunteelle valtaa.

"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.
"Negatiivisesta ajattelutavasta irtipäästäminen on valinta", Hanna sanoo.

Naiset samalle puolelle

Sama ajattelutapa pätee myös toisten ihmisten arvosteluun. Hanna toivoo, että haukkumisen sijaan erityisesti naiset pitäisivät enemmän toistensa puolta.

– Naiset sysäävät helposti vastuun ulkonäkökritiikistä miehille, vaikka oikeasti kilpailemme toistemme kanssa. Jos me tukisimme ja kannustaisimme toisiamme äänekkäämmin, tulisimme kaikki onnellisemmiksi. Se ei liity pelkkiin kiloihin, vaan myös naisen euroon, lasikattoihin, ihan kaikkeen.

Hannaa itseään oikeaan suuntaan ovat ohjanneet paitsi iän mukanaan tuoma itsetunto, myös äitiys.

– Omille lapsilleni haluan opettaa, että he arvostavat sekä itseään että muita ennen kaikkea yksilöinä.

Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

Vierailija kirjoitti: En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen.. Miksi pitää...
Lue kommentti
Vierailija

Lihavaksi ja rumaksi mollattu ex-salkkaritähti Hanna Kinnunen: Naiset, tukekaa toisianne haukkumisen sijaan

En tiedä miksi minua ärsyttää lihavista ihmisistä puhuttaessa se ettei lihava sanaa juurikaan käytetä..On pyöreitä ,pullukoita , pehmoisia ja kaikkea semmoista mutta lihava sana on useinkin korvattu jollain muulla..Minä olen lihava ihminen ja sillä siisti. Hoikka on hoikka ja lihava on lihava. Eihän se nyt mikään kirosana ole se lihava, mutta sanoppas tuttavallesi jonka näet pitkästä aikaa että oletpas sinä lihonut...On muuten entinen tuttava sen jälkeen..
Lue kommentti