Tallinnaan on muuttanut jo yli 6000 suomalaista. Noora, Tiia, Miia ja Maija kertovat, miksi siellä on niin ihanaa.

Mitä tulee mieleen suomalaisesta Tallinnassa? Viinakärryt, lavallinen kaljaa ja hilpeä päivähumala vanhankaupungin kivikujilla? Ennakkoluulo istuu tiukassa, ja aivan turhaan.

Reilun 430 000 asukkaan Tallinna on luovan luokan uusi Berliini, ja yhä useamman suomalaisen koti. Virallisesti Virossa asuu jo reilut 6 000 suomalaista.

Vanhankaupungin laitamilla, ravintola Manna La Roosan pitkän pöydän ääressä istuu heistä nyt neljä, Noora Olsson, Tiia Taskila, Miia Salminen ja Maija Kivi.

Kirjavat maalaukset ja itämaiset huivit peittävät ravintolan seiniä ja kattoa. Kristallikruunuissa roikkuu höyhenpuuhkia, käytävän seinä on päällystetty 1970-luvun pornolehdillä. Seurueen kiivas puheensorina täyttää krumeluurin huoneen hetkessä.

– Tänne on kiva tulla töiden jälkeen drinkille, Noora sanoo.

Hän tuli Tallinnaan 17 vuotta sitten opiskelemaan kansainvälistä bisnestä ja markkinointia. Nyt hän on viihtynyt kaupungissa koko aikuisikänsä: löytänyt puolison, perustanut perheen ja firman.

Miia ja Tiia ovat muuttaneet Tallinnaan, kun molempien puolison työ kansainvälisessä firmassa on niin vaatinut. Tiian perheelle Tallinna on jo viides ulkomaankohde putkeen. Täältä lapsille on löytynyt kiva koulu, jääkiekkoseura ja kaverit, eikä Tiialla ole kiire muualle.

– Parhaiten olen viihtynyt Virossa, Tiia vertailee.

Miia on kotona 2- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa.

– Mieheni työpaikka maksaa minulle eläkettä, parempaa kuin olisin saanut aiemmasta työpaikastani.

Se on hyvä, koska Tallinnan kunnallisiin päiväkoteihin on pitkät jonot ja yksityiset ovat kalliita.

Seurueen seniori, eläkkeellä oleva Maija osti kakkosasunnon Tallinnasta jo 11 vuotta sitten. Nykyään hän viettää kaupungissa suurimman osan ajastaan, ja ystävätkin vierailevat Maijalla tiuhemmin kuin Suomessa.

– Ilmapiiri on vapaa ja kiva. Tuntuu kuin olisi lomalla, Maija sanoo.

Virossa eläke riittää enempään. Erityisen ihania Maijasta ovat leffateatterin päivänäytökset. Lippu maksaa kolme euroa, ja joka viides on ilmainen. Näytösten jälkeen jutellaan yhdessä elokuvasta.

Enemmän kuin peruselämä

Yhä useampi suomalainen tekee niin kuin nämä naiset. Opiskelijat lähtevät lahden taakse, koska täällä opintotuella saa enemmän. Yksi tulee kaupunkiin työn perässä, toinen perustaa yrityksen, koska Tallinnassa se onnistuu netissä eikä yrityksen voitoista tarvitse maksaa veroa.

"Suomessa saisin peruselämän, mutta täällä saan ekstraa."

Nooraa Tallinnassa viehättävät elämänlaatu ja helppous. Byrokratia on vähäistä ja palvelut edullisia.

– Ei minulla olisi Suomessa varaa tällaiseen elämään. Saisin peruselämän, mutta täällä saan ekstraa.

Se tarkoittaa esimerkiksi omaa lapsenvahtia, edullisia taksimatkoja ja ravintolassa syötyjä illallisia. Hieronnat ja kauneushoidot maksavat paljon vähemmän kuin Suomessa, lounaan saa kolmella neljällä eurolla, ja joukkoliikenne on paikallisille ilmaista.

– Olisiko minulla Suomessa ollut lastenhoitaja kotona 13 vuotta? Ei. Täällä se on mahdollista ja järkevän hintaista, Noora sanoo.

– Toisaalta jotkut luulevat, että täällä on ihan ilmaista. Enää ei ole. Esimerkiksi elektroniikka voi olla kalliimpaa kuin Suomessa.

Verkostossa tavataan!

Tallinnan suomalaisyhteisö on tiivis. Tätä neljän naisen seuruetta yhdistää puuhanainen Noora. Hän on ollut perustamassa Tallinnan suomalaisnaisten Suomettaret-verkostoa.

– Tunsin, että se on kutsumukseni, koska haluan auttaa ja olen tällainen tukipilari. Näin, että uudet ihmiset olivat vähän hukassa.

Noora järjesti sitä, mitä itse kaipasi. Nyt tenavatiistaissa lauletaan suomalaisia lastenlauluja ja torstaisin pelataan porukalla salibandya. Verkosto tekee myös hyväntekeväisyyttä.

Noora uskoo, että vaikka tapaamisissa ei koskaan kävisi, on tärkeää kuulua johonkin.

– Yhteisö on henkireikä monille, jotka tulevat tänne vaikka miehen työn perässä ja ovat jättäneet oman juttunsa. Ja totta kai ihmisillä on täälläkin vaikeita aikoja. On hyvä olla turvaverkosto.

Kun Noora itse tuli Tallinnaan 17 vuotta sitten, maisema oli kovin toisenlainen kuin nykyään. Virukeskuksen ympäristö oli pelkkää valtavaa parkkipaikkaa nykyisten trendikahviloiden ja huippuravintoloiden sijaan.

Noora ei osannut sanaakaan viroa, ja koulukielikin oli englanti. Sitä Noora puhui paljon mieluummin kuin suomea.

– Suomalaisilla ei ollut hirveän hyvä maine täällä. Se on muuttunut. Nyt voin olla ylpeästi suomalainen, Noora sanoo.

Nykyään Noora, Tiia, Miia ja Maija törmäävät suomalaisten mainetta loanneeseen viinaturismiin harvoin. Vanhankaupungin kujilla sitä näkee, mutta sinne paikallisilla on harvoin asiaa.

– Siellä juhlat jatkuvat niin kauan kuin asiakkaita riittää, Tiia sanoo.

Juhlilla on etunsa: suomalaiset tuovat Tallinnaan paljon rahaa. Mutta viinaturistien ja bilettäjien rinnalle on ilmestynyt toisenlaisiakin Suomi-matkaajia.

– Nykyään Tallinnaan tullaan kulttuurimatkalle tai syömään hyvin, Noora sanoo.

Hyvä esimerkki Tallinnan uudesta vetovoimasta on boheemi Kalamajan kaupunginosa, jossa iloisin värein maalatut puukerrostalot reunustavat katuja. Yhdessä myydään artesaanioluita, toisessa pohjoismaista designia. Vanhojen teollisuusrakennusten keskittymä kuhisee trendikkäitä ravintoloita, kahviloita ja baareja, jotka houkuttelevat hinnoillaan suomalaisia Tallinnan-turisteja.

Tarpeeksi ulkomailla

Seurueen mielestä myös suomalaisilla on ennakkoluuloja, jotka kaipaisivat päivittämistä. Kun Tiia oli hetken töissä kauneushoitolassa, hän palveli paljon suomalaisia asiakkaita.

– Jotkut puristivat kasvohoidossakin kassia sylissään. Kun kysyin, voiko kassin laittaa viereiselle tuolille, he sanoivat, että minä en sitä siihen laita, sen tietää, missä rahani ovat sen jälkeen, Tiia kertoo.

Miia uskoo, että suomalaisia ja virolaisia yhdistää hieman varautunut suhtautuminen vieraisiin. Meni vuosi ennen kuin naapurit alkoivat moikata hississä, Miia kertoo.

Naisten mielestä Tallinnassa on eurooppalaisempi tunnelma ja rytmi kuin Suomessa. Syödään ulkona, eikä kukaan aloita töitä kahdeksalta.

– Tämä on vähän kuin olisi Suomessa, mutta on silti ulkomailla, Miia kuvailee.

Johtotehtävissä on paljon nuoria, ja digitaalisuudessa Viro on harppauksia monia muita valtioita edellä. Elämänasenne näkyy rohkeutena kokeilla.

– Autolla ajaminenkin on hauskempaa, kun U-käännöspaikkoja on joka välissä. Ei tarvitse ajaa kymmentä kilometriä väärään suuntaan, Miia sanoo ja nauraa.

– Täällä on sellainen fiilis, että kaikki on mahdollista.

– Ja jos jotain on virolaisesta kulttuurista tullut, niin korkokengät. Saan näyttää naiselta enkä ole silti bimbo, Noorakin nauraa.

Ilmapiirin ja halpojen hintojen lisäksi kehuja saavat sähköiset palvelut ja julkisen terveydenhuollon olemattomat jonot. Noora ylistää myös sairaanhoitoa: hän on synnyttänyt kolmesti Tallinnassa.

– Täällä monet asiat ovat paremmin, koska ihmisiä on vähemmän. Minulla oli perhehuone ja oma kätilö, joka oli alusta loppuun kanssani.

Monet Tallinnaan muuttaneet nuoret tosin palaavat Suomeen synnyttämään. Suurin syy on kieli: jos jotain sattuisi, haluaisi puhua suomea.

– Se on niin iso asia elämässä. Minusta taas oli kiva olla täällä ja päästä nopeasti kotiin, Noora pohtii.

 

Noora ei ikävöi suomalaista paperisotaa. ”Tykkään siitä, että täällä ollaan niin tehokkaita.”

 

Tapahtumien taivas

Aamupäivän valo kurkkaa vanhan voimalaitoksen suurista ikkunoista. Vaaleanvihreä seinämaali on lohkeillut tyylikkäästi, ja ronskit teollisuuslamput riippuvat korkeasta katosta. Avarilla käytävillä vaeltelee ihmisiä kitaralaukut olallaan. Vuonna 1979 suljettu voimala on avautunut juuri uudelleen, kulttuuri- ja tapahtumakeskuksena.

– Tämä kaupunki ei ole koskaan valmis. Koko ajan rakentuu jotain, Noora kehuu.Vastavalmistunut tila kiinnostaa Nooraa, koska sitä voi vuokrata tapahtumien käyttöön – ja niitä Noora järjestää työkseen. Nooran Baltic Event -tapahtumatuotantofirma työllistää tällä hetkellä yhdeksän ihmistä.

– Tapahtumat ovat aina olleet intohimoni. Olen partiolainen, ja minulla on hullun luova suku. Sieltä on saatu hyvä pohjakunto. Meillä on joka talvi suvun hiihtokilpailut ja omat laulut ja perinteet, Noora nauraa.

– Tallinnassa on paljon uniikkeja tapahtumapaikkoja, joita voi oikeasti käyttää. Suomessa esimerkiksi museoihin ei oikein pääse.

Tässäkin hallissa järjestetään tapahtumia nukketeatterista designmarkkinoihin. Alakertaan on rakennettu äänitysstudio ja verstas, joita kuka tahansa voi käyttää.

Nooran mielestä virolaiset käyvät konserteissa ja teatterissa paljon suomalaisia useammin.

– Esityksiä on paljon, ja parhaatkin balettiliput maksavat 30 euroa. Voi lähteä vaikka väliajalla pois, jos ei ollutkaan niin hyvä.

Jaa mikä verotoimisto?

Kun Noora perusti firmansa 13 vuotta sitten, vaikeinta oli löytää oikeat työntekijät. Suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta lähteneelle Nooralle tuli aluksi sokkina, että Tallinnassa niin monelle työssä on tärkeintä vain raha.

Nykyään firman perustamisen voi hoitaa helposti netissä, niin kuin kaiken muunkin.

– En koskaan käy pankissa tai verotoimistossa. Virossa äänestetäänkin netissä. Työntekijäni nauroivat, kun näytin, miten meillä äänestetään. Heille se oli vitsi.

Noorasta Viron nuoren yhteiskunnan innovatiivinen asenne näkyy erityisesti bisneksessä: Kokouksissa ei vatvota vaan päätetään. Jos päätös on väärä, se korjataan nopeasti.

– Nuoret pyörittävät taloutta. Pääministerikin on 36-vuotias, Noora sanoo.

– Täällä uskalletaan ottaa riskejä eikä pelätä virheitä. Eteenpäin meneminen on tärkeämpää kuin täydellisyys.

Työllä rikastuneet

Suomalaisten firmojen tuotantoa on siirretty Viroon jo pitkään, mutta nyt moni siirtää tänne koko yrityksensä – tai perustaa kokonaan uuden firman. Viroon rekisteröityjä suomalaisfirmoja on noin 4 500.

"Täällä työllä voi rikastua. Suomessa se on tehty vaikeaksi."

Noora tietää hyvin, miksi: yritysvero on nolla prosenttia.

– Tallinnassa voi tehdä kunnolla voittoa, ja jos sijoittaa sen takaisin yritykseen, summasta ei tarvitse maksaa veroa.

– Täällä työllä voi rikastua. Suomessa se on tehty vaikeaksi. Työtä voi tehdä kuinka paljon tai kuinka monessa paikkaa tahansa, ja maksamme silti aina saman 20 prosenttia tuloveroa, Noora sanoo.

Viro tarjoaa ulkomaalaisille myös mahdollisuutta e-kansalaisuuteen eli digitaaliseen henkilötunnukseen. Se ei ole oikea kansalaisuus, mutta sillä voi käyttää valtion palveluita netissä, esimerkiksi uusia vakuutuksia tai tehdä isoja tilisiirtoja. Tarkoitus on houkutella maahan yrityksiä.

Työnantajia kiinnostaa tietenkin myös Viron edullinen ja koulutettu työvoima. Sillä on kääntöpuolensa: virolaisen keskipalkka on 1 000 euroa ja minimipalkka 390 euroa kuukaudessa. Myös eläkkeet ja työttömyyskorvaukset ovat pienet.

– Monet eläkeläiset tekevät kokopäiväistä työtä kaupan kassana 300 eurolla kuussa, koska on pakko, eläkkeellä oleva Maija Kivi kertoo.

Veroa kaikki virolaiset maksavat saman verran, 20 prosenttia. Mallin sanotaan suosivan suuri- ja keskituloisia ja heikentävän sosiaaliturvaa.

– Toisaalta jos työntekijä tekee enemmän töitä, se näkyy palkkapussissa. Suomessa joutuu laskemaan, kannattaako pyytää palkankorotusta, koska tilille voi tulla sen jälkeen vähemmän rahaa, Noora sanoo.

Jos Viron kevyt tuloverotus kiinnostaa, on kirjat siirrettävä Tallinnaan. Samalla luopuu esimerkiksi Suomen sosiaaliturvasta.

– Silloin ei voi lähteä Suomeen vaikka lääkäriin, Noora muistuttaa.

Uudenlaiset unelmat

Nooran, aviomies Jonaksen ja lasten koti on Piritan omakotialueella, kahdeksan kilometrin päässä keskustasta. Täällä maisema on kaukana ankeasta neuvostomiljööstä. Ohi vilahtaa pimenevää metsää ja merta, puutalot ja jykevät kivilinnat ovat samanlaisia kuin missä tahansa suomalaisessa nukkumalähiössä. Lähes jokaisen pihalla on oma trampoliini tai koripalloteline.

Nooran ja Jonaksen koti on yhdessä funkishenkisistä kivitaloista. Joulukoristeet on jo kannettu skandinaavisesti sisustettuun olohuoneeseen, seinillä roikkuu kuvia rantalomista: turkoosia vettä ja aurinkoa.

Tulijoita vastaan kävelee prinsessamekkoon pukeutunut 5-vuotias Isabel. 13-vuotias Oliver on jääkiekkotreeneissä, ja Elliot, 10, tekee lähtöä futistreeneihin, samalla ovenavauksella perheen lastenhoitaja Hellen kanssa.

Lapset kulkevat harrastuksiinsa usein taksilla. Niin usein, että bussilla meno on heistä jännittävää.

– Emme me Suomessa todellakaan ajelisi taksilla koko ajan. Täällä se on halvempaa kuin omistaa kaksi autoa, Noora sanoo.

Suomessa tai Jonaksen synnyinmaassa Ruotsissa perhe maksaisi myös asumisestaan enemmän. Tallinnassa 100-neliöisten perheasuntojen vuokrat vaihtelevat 1 000 eurosta 1 500 euroon. Keskustakaksion voi saada 500 eurolla.

– Jos vuokra on niin edullinen, ei kannata omistaa. Olemme laskeneet, että meidän kannattaa asua vuokralla.

Perhe suunnitteli kyllä rakentavansa itse, mutta Noora alkoi miettiä, onko haave hänen omansa vai jotain, mitä vain kuuluu tehdä.

– Onko unelmani rakentaa talo? Ei. En halua laittaa kahta vuotta vapaa-ajastani siihen ja kenties erota. Myimme tontin ja päätimme, että elämme tätä hetkeä.

Rakentamisen sijaan Noora ja Jonas ostivat sijoitusasuntoja. Ne tuovat turvaa tulevaisuuden varalle – yrittäjällä kun ei ole eläkettä täälläkään.

 

Kotikulmilla on useita kivoja ravintoloita, esimerkiksi Tallinnan parhaan ravintolan tittelin saanut Noa.

 

Erilainen suomalainen

Perheen arki pyörii työn, koulun ja harrastusten ympärillä. Ulkona kyllä syödään vähän enemmän.

– Suomessa viisihenkisen perheen kanssa ei lähdetä joka viikko ravintolaan, koska siihen menee monta sataa euroa. Täällä on usein kannattavampaa käydä ulkona syömässä kuin laittaa ruokaa kotona, Noora sanoo.

"Minulle tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että ehkä en olekaan suomalainen."

Nooran ja Jonaksen lapset käyvät Eurooppa-koulua, jossa suomen opetusta on viisi tuntia viikossa. Elliot on juuri saanut äidinkielen kokeesta miinusta vaille täydet pisteet.

– Ehkä on itsekästä ajatella, että haluan lapsista suomalaisia ja ruotsalaisia, vaikka he ovat syntyneet täällä, Noora pohtii.

Täysin suomalaiseen kouluun hän ei lapsia silti enää laittaisi. Aluksi he kokeilivat sitäkin, mutta Noorasta tuntui pian, ettei mikään ollut muuttunut hänen omista kouluajoistaan.

– Minulle tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että ehkä en olekaan suomalainen. Ajattelen monista asioista tosi eri tavalla.

Suomalaista opetusta soimataan joskus jäykäksi ja vanhanaikaiseksi. Noora yhtyy kritiikkiin: Eurooppa-koulussa tehdään paljon ryhmätöitä ja kokeeseen saa ottaa muistiinpanot – tärkeintä on osata käyttää niitä. Se sopii Nooran mielestä vilkkaille lapsille suomalaista koulua paremmin.

– Suomalaisessa koulussa opettaja usein pitää monologia. Sinä istut hiljaa ja viittaat, jos on asiaa. Täällä esiintyminen nähdään voimavarana. Ei sanota, että ole hiljaa, olet häiriöksi.

Noora käy Suomessa työn takia lähes viikoittain, ja perheen kanssa reissataan tapaamaan sukulaisia ja ystäviä. Silti Noora ei usko palaavansa hetkeen pysyvästi Suomeen. Hänestä siellä on urauduttu tekemään asioita tietyssä järjestyksessä: talonrakennusprojektin jälkeen kotiin hankitaan kultainennoutaja ja Volvo.

– Suomessa ajatellaan, että näin on aina tehty. Täällä on okei miettiä, mikä tuntuu hyvältä ja tekee sinut onnelliseksi, Noora sanoo.

– Tykkään tästä elämänjanoisesta elämänasenteesta. Jos lähden, lähden eteenpäin.

Veijari

Tällaista on suomalaisnaisten helppo elämä Tallinnassa

Mitenkäs ne lastenhoitajat tulevat toimeen sillä liksallaan? Työttömyystuki on 2 euroa 11 senttiä päivältä niin se kyllä motivoi tekemään ihan mitä tahansa. Suomessa on vielä toistaiseksi mahdollista valita, että tahtooko palvella herroja ja rouvia, jotka eivät välttämättä luo mitään arvoa yhteiskunnalle, vaan ovat esim. perineet varansa tai hankkineet ne kepulikonstein. Tasaverokin on ihan huippujuttu, jos epätasa-arvolla ei päätä tahdo vaivata. Progressiivinen verotus onkin ollut varsinainen...
Lue kommentti

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.